Terveisiä Verdeltä, Salilta!

Hieman reissannut

Ihana paikka! Kerran olen käynyt turistirysässä eli Gran Canarialla, jos jotain sellaista odottaa, varmasti joutuu shokkiin!!

Parhaat kokemukset ehdottomasti syntyperäisten Kap Verdeläisten kanssa, heidän kanssaan kannattaa tutustua ja reissata; saa ystävällistä ja asiantuntevaa seuraa ympäri saarta. Eikä muuten ole totta, etteikö siellä olisi mtn tekemistä/nähtävää. Hotellille ei misssään nimessä kannata jumittaa, rohkeasti vaan kiertelemään!!!!!

Ebolaa tms. ei ole!!! Fogon saarella tilanne on hirvittävä, joten paikallisiin hyväntekeväisyystilaisuuksiin kannattaa osallistua tai vaikkapa lähettää rahaa SRP:n tms kautta, koska suuri osa väestöstä siellä on menettänyt kotinsa (lapset koulunsa) yms. valtaisien laavavirtojen alle, ruoasta ja kaikesta on siellä pulaa.. Pico do Fogo on vihainen :(

Hygienia on sangen hyvää, kunhan käyttää maalisjärkeä eli pesee käsiä ahkerasti ja syö esim. apteekin "Matkamaitohappobakteerin" aamuisin. Imodiumia kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi. Tuoreinta ovat luonnollisesti kala ja äyriäiset. Yhden ruotsalaisen salmonellapotilaan tapasin, hän oli 1. pvänä syönyt jtn ruokaa, jossa oli majoneesia ja sehän ei ole maalaisjärkeä!!! Vesikatkoja on vain pikkukylissä kuten Palmeirassa ja heilläkin on isot saavit vettä sen varalta. Paik. vedellä voi esim. pestä hampaat, kunhan vettä ei niele. Se on merivedestä puhdistettua vettä, jos haluaa olla varovainen, voi pestä hampaatkin pullovedellä. 5 litran pullot ovat edullisia.

Escudoja voi vaihtaa pankeissa, mutta joka ikisessä pikkukiskassakin eurot käyvät ja on helppo laskea, että saa rahasta oikein takaisin, kun se kurssin suhde on kiinteä 1:100. Hintataso on sangen korkea, minimarketeissa kiinteät hinnat, köyhät paikallisetkin maksavat samat hinnat kuin turisit. Ravintoloissa hinnat vaihtelevat maan ja taivaan välillä. Useimmiten kauppaa käydessä kannattaa etukäteen kysyä hintoja, ellei hintoja ole näkyvillä menuissa/hyllyissä. Mantereelta muuttaneiden "onnenonkijoiden" kanssa tinkaaminen vaatiikin sitten sitä pitkää pinnaa, aikaa ja huumoria malliin Intia ja Turkki. He myös sinnikkäästi "vonkaavat" tsekkaamaaan kauppaansa, melko rasittavaa, ellei sellaiseen ole tottunut. Paras tapa torjua, on vastata "I hava NO money" tai "Sorry, I´m very busy, maybe tomorrow" ja äkkiä karkuun ;)

Hotellit ja ravintolat ovat lähinnät Italian "mafian" ja nykyään myös espanjalaisten yms. omistamia, "isommat"marketit Kiinan mafian. Yrittäkää käyttää Verdeläisten omistamia palveluja, heistäkin suurin osa on nälkäpalkalla töissä, mutta em. ulkomaalaisten paikoissa heitä todellakin käytetään hyväksi. Niissä paikoissa he yleensä saavat 100 €/kk minimipalkkaa ja maksavat minimarketeissa samat hinnat, kuin turistitikin: tarkistin joka päivä kassajonossa; banaanit 1,70/kg, oluttölkki 1,40, Malluaski 2,50, tuoremehut 1,20 € jne (mm. nämä hinnat jäivät mieleen). En ymmärrä, miten he pärjäävät niillä palkoilla ja puhuin NIIN monen paikallisen kanssa, etteivät he kaikki voi valehdella, varsinkaan, kun yksikään ei yrittänyt huijata raha- tms. asioissa!!

Summa summarum (koska pakko päästä nukkumaankin): ilkeintä ovat ihmiskaupan uhrit eli esim. mantereelta huijatut prostituoidut, joilta on otettu passit pois ja tekevät pakon edessä työtään ilman kondomeja :( yms. ilmiöt (myös mantereelta muuttaneet takiais-onnenonkijat, jotka eivät ole rehellisiä) sekä eurooppalaiset riistäjät!!!!! Kauneinta ja mukavinta ovat syntyperäiset Verdeläiset, jotka ovat ystävällisiä, auttavaisia ja ihania, vaikka heitä käytetään hyväksi!! Kaikki respectit Verdeläisille

7

546

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hieman reissannut

      Väsymys yms; pari vinkkii vielä; me suomalaiset kun olemme huonoja antamaan tippiä eli juomarahaa, on hyvä muistaa, että kohtuullinen summa ravintolassa, taksissa, retkibussikuskille, siivoojalle, kelle tahansa palveluammatin harjoittajalle on 10-20 % laskusta palvelun laadusta riippuen. Itse asuin apartementoksessa ja höpöttelin siivoojani kanssa, tein hänelle 1 latte maccihiaton ja 1 cappuccinon sekä tarjosin keksejä ja vettä, kun hän teki töitä lähtiessä 5 € (koska tapasin hänet vain kerran), oli aivan haltioissaan, mutta juuri näin osoittaa arvostusta ja pääsee oikeasti puhumaan ihmisten kanssa.

      Pilkkopimeää tulee noin klo 17.30, joten taskulamput ovat loistava ;) idea..

      Pier eli se laituri siellä rannalla, joka on kohtaamispaikka ja johon kalastajat saapuu saaliineen.. Juuri ennen sen laiturin alkamista on vastakkain t-paitakauppa ja pieni "toimistokauppa", jossa useimmiten on ihana paikallinen pörröpää-lady, hän myy saarikierroksia 25 €/hlö ja auttaa kaikessa mahdollisessa (käyntikortti vielä jossain matkalaukussa). Voin suositella!!! Osaa neuvoa, mikä on "oikea" hinta tavaroille ja mm. hommasi mut ja ystäväni paikallisen kalastajan kanssa merelle kolmistaan kunnon kalastajaveneellä. 8 tunnin saarikierroskin maksoi vain 25 €/hlö, kun matkanjärjestäjä ois pilkkonut sen 3 osaan à noin 50 €/ retki eli samat paikat ois minuuttiaikataululla nähty 300 €, kun nyt saatiin 50 € olla niin kauan kussakin paikassa kuin haluttiin.. :) Ja mikä parasta, meidän rahamme meni ihanalle paikalliselle ja hänen kuskilleen

    • Taksit

      Yksi Salin Santa Marian hyvistä puolista olivat taksit. Varsinkin alussa tuli useaan kertaan eksyttyä Santa Marian pikkukujille - vaan eipä hätää, takseja liikkuu runsaasti, joten sellaisen saa helposti ja nopeasti mihin vuorokauden aikaan tahansa. Mittarin näin vain yhdessä tai kahdessa taksissa, mutta sillä ei ole niin väliä, kun lyhyen matkan hinta on aika vakio: päivällä 2-3e, yöllä 3-4e.

      Kuskit ovat asiallisia ja mukavia. Vaikka kaikilta ei englannin puhuminen sujukaan, sillä ei ole niin väliä; perille aina päästiin :) Usein tuli annettua tippiä, jos taskunpohjalla oli ylimääräistä pikkurahaa.

      • Myö

        Hienoa,ekaa kertaa sinne menossa ja tuli asiallista tietoa ko.paikasta.kalareissut ja saaren ympäri kierto ajelu kiinnostaa.ollaan menossa tammikuun loppupuolella.jos kävit kalassa ,mitä saalista sait,ja millainen paatti oli alla.entä kalastus välineet,voisiko ottaa omia uistimia tms.mukaan?


      • Vähän reissanut
        Myö kirjoitti:

        Hienoa,ekaa kertaa sinne menossa ja tuli asiallista tietoa ko.paikasta.kalareissut ja saaren ympäri kierto ajelu kiinnostaa.ollaan menossa tammikuun loppupuolella.jos kävit kalassa ,mitä saalista sait,ja millainen paatti oli alla.entä kalastus välineet,voisiko ottaa omia uistimia tms.mukaan?

        https://www.facebook.com/pages/Kryol-Operator/235152320005688?pnref=about.work

        Tuossa on tuon meidän tutun paikallisen saarikierros- yms. järjestäjän facebook-sivut, Neusa Goncalves. Hänen kauttaan järjestyy vaikka mitä. Emme olleet itse kalastamassa, mutta kalastajan kanssa merellä.

        Tonnikalat painavat keskimäärin 95 kiloa siellä :) ja pienempiä, eksoottisia kaloja on monenlaisia, niitä myydään siinä laiturilla. Harppuunakalastavat, käyttävät uistimia ja verkkoja. Paatti oli puinen, vanha mutta vankkatekoinen. Kalastuvälineiden vieminen maksaisi varmaan maltaita, koska esim. surffilaudan vieminenkin maksaa.

        Kalastajat lähtevät merelle klo 02 säkkipimeässä.. Neusan kautta varmasti onnistuu myös kalassa käynti. Laiturilta rantaanpäin katsoen heti oikealla oi pikkuiruinen baari, joka on kalastajien kantapaikka. Osa osaa englantia erinomaisesti, osa ei yhtään, sinne vaan tutustumaan, ovat erittäin ystävällistä ja hauskaa porukkaa.


      • Hieman reissannut
        Myö kirjoitti:

        Hienoa,ekaa kertaa sinne menossa ja tuli asiallista tietoa ko.paikasta.kalareissut ja saaren ympäri kierto ajelu kiinnostaa.ollaan menossa tammikuun loppupuolella.jos kävit kalassa ,mitä saalista sait,ja millainen paatti oli alla.entä kalastus välineet,voisiko ottaa omia uistimia tms.mukaan?

        Lähetin vielä Neusalle kyselyn noista vieheistä yms., kun en itse ole "kalanainen", ilmoittelen, kun saan vastauksen :)

        Olin siis eka krt Salilla ja toivon pääseväni uudelleenkin..


      • Myö
        Hieman reissannut kirjoitti:

        Lähetin vielä Neusalle kyselyn noista vieheistä yms., kun en itse ole "kalanainen", ilmoittelen, kun saan vastauksen :)

        Olin siis eka krt Salilla ja toivon pääseväni uudelleenkin..

        Kiitos sinulle ,kun viitsit asiaa valoittaa.olemme aiemmin olleet kala ja loma reissulla Thaimaassa ja Gambiassa,ja tuolla on ihan komean kokoisia tonnikaloja,joita vois yrittää kalastaa.jännä juttu kun lähtevät kalalle niin aikaiseen,mutta maassa maan tavalla.oikein hyvää joulua sinulle ja ilmoittele niistä kala tarvikkeista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      468
      3406
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      462
      3401
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      138
      2955
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2272
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2140
    6. 199
      1520
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1387
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      98
      1261
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      87
      1254
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1070
    Aihe