Järkkärin valintaa

Kamera

Moi,

Eka järkkäri haussa ja ajatukset vaeltelee Nikon D5200:n, Olympus e-m5:n ja e-m10:n välillä. Mitenkä näistä pitäisi valita? D5200 maksaa cashback-kampanjan vuoksi tällä hetkellä 529e kittilinssin kanssa. Toisaalta peilitön kamera kiinnostaisi, aiempaa kokemusta sellaisesta kun ei ole. Mielipiteitä? saa ehdottaa myös muita malleja. :-)

27

160

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pentax K-500

      https://www.topshot.fi/product/8555/pentax-k-500-18-55mm--50-200mm-kit

      Tuon Pentaxin K-500 saisi 500€:lla jossa lisänä vielä 50-200 zoomi. Verrattuna 5200:een K-500 on paljon parempi etsin ( 100 % kate, pentaprisma, ei pentapeili ) Lisäsksi kuvausnopeus on parempi 6 k/s ei 3k/s kuten Nikonissa jos kuvailee nopeita kohteita (urheilu, eläimet jne) . Nikonissa on enemmäm pikseleitä (24 mp ver 16) mutta sitähän ei välttämättä edes huomaa kuvissa.

    • niin tai näin

      Vaikka itse kuvailenkin Nikonilla ottaisin itse noista varmaankin e-m5- rungon. Tosiasiassa ovat melkein samankaltaiset teknisiltä ominaisuuksiltaan tämä Olyn kymppi ja vitonen. Vitosen etuja on sääsuojaus ja parempi akunkesto, kun taas kymppi on parempi jos arvostaa enempiä tarkennuspisteitä tai esimerkiksi kameran softalla valmistettavaa panoraamakuvaa tai useasta otoksesta väsättyä HDR- kuvaa. Kaikkien Olyjen huono puoli on sekava käyttöliittymä verrattuna vaikka Nikoniin ja tietysti näitten noin neljäsosakennojen huono akunkesto sekä kohinaherkkyys. Hyvinä puolina tietysti näppärä koko, ja erittäin hyvä ja laadukas objektiivivalikoima. Myös Olyjen tuottama värimaailma on ihastuttava joka näkyy lopputuotoksessa. Triviaalitietona voisin mainita Olympus- harrastajien kiihkomielisestä omaan merkkiin kohdistuvasta fanatismista, joka menee usein huumorin puolelle näin ulkopuolisin silmin katseltuna. Tosin siihen ei tarvitse mennä mukaan.

      • Köyryselkä

        Tuo huonoksi puoleksi mainitsemasi "sekava käyttöliittymä" on Olympuksen kameroita käytettäessä yksi sen vähäisimmistä synneistä. Ainakin nuori, innokas valokuvaaja oppii Olympuksen systeemin verrattain nopeasti, ja toisaalta useimmista Olympuksen Micro 4/3-sarjan malleista löytyy muutamia sellaisiakin optioita, joita saa haeskella kauan ja hartaasti muiden valmistajien vastaavan hintaisista järjestelmäkameroista.

        Micro 4/3-tyyppisten kameroiden keveys on merkittävä etu. Tunnen muutamia vanhoja nikonisteja (ja kanuunanvalajia), jotka nähtyään ensi kerran monien Olympuksen tarjoamien Micro 4/3-optiikoiden tuottamien kuvien hämmästyttävän hyvän laadun ovat nopeasti laittaneet kaikki vanhat aarteensa myyntiin ja hankkineet tilalle Olympuksen muutamalla Zuikon huippuobjektiivilla (esimerkiksi kiinteäpolttoväliset 12mm f/2 ED M.Zuiko Digital, 45mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital, 60mm f/2.8 M.Zuiko Digital ED, 75mm f/1.8 ED M.Zuiko Digital sekä liukuobjektiivit 40-150mm f/2.8 Pro M.Zuiko Digital ED tai 75-300mm f/4.8-6.7 II ED M.Zuiko Digital) höystettynä. Eivät ole kertaakaan katuneet valintaansa, koska raskaiden "ammattilaisvälineiden" raahaus siitä helposti seuraavine selkä-, niska- tai hartiakipuineen loppui siihen paikkaan.

        Maininta kohinaherkkyydestä jääköön omaan arvoonsa, koska Zuiko-optiikoista löytyy niin monia huippuvalovoimaisia, mutta tavattomman korkealaatuisia objektiiveja. Vastaavan laatuisia, todella valovoimaisia laseja saa etsiä todella pitkään muiden valmistajien valikoimista.

        Peilittömillä järjestelmillä on myös peilikameroihin verrattaessa muuan helposti ylenkatsottu etu. Niihin on yleensä tarjolla myös koko joukko sovitusrenkaita, ja niinpä joku E-M5:n käyttäjä voi usein vaivatta hyödyntää vaikka isoisältään perimiä laseja.


    • Sony?

      Sinun sijassasi päätyisin Sonyn peilittömään.

      Kuvaatko myös videota?

      • Kamera

        Videokuvaa tulee otettua vain matkoilla, mutta ei hyvistä video-ominaisuuksistakaan mitään haittaa olisi!


      • Canonisti minäkin
        Kamera kirjoitti:

        Videokuvaa tulee otettua vain matkoilla, mutta ei hyvistä video-ominaisuuksistakaan mitään haittaa olisi!

        Jos kameralla oikeasti pitää pystyä kuvaamaan julkaisukelpoista videota, niin siinä pitää olla liitäntä ulkoiselle mikille. Jos taas videopätkiä katselee vain itse, niin silloin sillä ei ole niin väliä.

        Kaikki kolme esittämääsi kameraa varmaan kelpaavat miettimääsi tarkoitukseen. Sonyn jättäisin pois. Se tekee hyviä kennoja muiden kameroihin, mutta ei ole oikein onnistunut varsinkaan objektiivien teossa, vaikka osti Minoltan jäämistön.

        http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=nikon_d5200&products=oly_em5&products=oly_em10

        Samalla kun kameran koossa on eroa, on myös kennon koossa. Katselin juuri testiä, missä verrattiin Fujin X T1:ä ja OM-D E-M1:ä. Pienempi kenno pärjäsi ihan ok valoisalla, mutta hämärässä syntyi eroa. Ok, Fujin tapa käsitellä kennoa on tällä hetkellä pykälän muita valmistajia edellä.

        Jos rungot ovat kaikki kelvollisia, OM-D E-M5 periaatteessa pykälää tukevampi kuin kaksi muuta, niin halvimmat mukanatulevat zoomit ovat melko hyödyttömiä. Osta edes yksi kelvollinen objektiivi. Nikoniin se on esimerkiksi halpa ja optisesti hyvä f/1.8 35 mm ja Olyyn varmaan Panan 20mm f/1.7 ASPH.

        http://www.photozone.de/olympus--four-thirds-lens-tests/464-pana_20_17

        Peilitöntä ei kannata pelätä. Se on ihan ok, jos et tarvitse pitkiä teleobjektiiveja. Kaikki muu onnistuu jo peilittömältä ja tarkennusnopeuteenkin tulee vähitellen parannusta. Joskus vielä micro 4/3 ja Fujin X saavat pitkät telet. Itse päädyin Canonista Fujin X Pro1:een (jota saa tällä hetkellä alennuksesta, koska uusi malli on tulossa) koska halusin pienen kameran optisella etsimellä. Parin vuoden kokemuksella voin sanoa, että peilitönkin toimii ja on pienempi sekä kevyempi.


      • videoille

      • turhuuksein turhuus

      • 4K kamera
        turhuuksein turhuus kirjoitti:

        4K on humpuukia. Laitteet joilla kuvaa toistetaan eivät yllä 4K tasoon nykyaikana. Lisäksi 4K- videointi vaatii älyttömiä määriä tallennustilaa.

        Kyllähän noita 4K televisioita on jo markkinoilla mutta siinä on yksi pikku ongelma: Ylen/MTV3/4 kanavilla ei ole tuota formaattia tukevia lähetyksiä. Voihan sen kameran ostaa ja katsella sitten tyytyväisenä pelkästään omia aikaansaannoksiaan.


      • Canonisti minäkin
        4K kamera kirjoitti:

        Kyllähän noita 4K televisioita on jo markkinoilla mutta siinä on yksi pikku ongelma: Ylen/MTV3/4 kanavilla ei ole tuota formaattia tukevia lähetyksiä. Voihan sen kameran ostaa ja katsella sitten tyytyväisenä pelkästään omia aikaansaannoksiaan.

        Kyllä 4K tulee, mutta siihen menee vielä aikaa. Sen jälkeen tulee 5K tai jotain muuta. Jos raha ei ole rajoite, niin toki voi kuvata jo nyt 4K kuvaa, mutta kalliiksi se vielä tulee. Halvimmat kamerat ovat jo harrastajahintatasoa, mutta koko muu laitteisto ja datamäärän käsittely on kallista.

        Jos hankkii esimerkiksi edullisen Panan GH4:n kameraksi, on objektiivin valinta hyvin tärkeää. Jo HD videoita kuvattaessa, ei ihan mikä tahansa suttu kelpaa, joten 4K videoilla vaatimukset ovat kovat.

        Oma suositukseni on siis pysyä vielä HD-tasolla. Kalusto kannattaa kuitenkin siihenkin optimoida kunnolla niin, että teet oikeasti kuvaa ja ääntä, joka on niin lähellä formaatin rajoja kuin rahavarasi antavat myöten.


      • Made_in_Kaukoitä

        Sonyn omissa nimissään tarjoamien objektiivien heikkous on niiden keskinkertainen laatu. Todella hyvät, Sonyn kameroihin tarjottavat objektiivit ovat usein järjettömän kalliita, koska ne ratsastavat vanhalla kunnon "Made in Germany"-keppihevosella. Ja niistäkin on löytynyt suuria pettymyksiä.


      • Made_in_who_knows_where

    • Vanha viisaus

      Jos tarvitset pokkarin, niin osta Canon. Jos taas tarvitset järkkärin, niin osta Nikon.
      Muut ovat marginaalimerkkejä joihin ei kannata rahojaan tuhlata, koska niihin on huomattavasti vaikeampi löytää kohtuuhintaisia objektiiveja ja muita lisävarusteita. Lisäksi marginaalimerkkien jälleenmyyntiarvo romahtaa hyvin äkkiä nollaan.

    • Vanhempi viisaus

      Jos tarvitset pokkarin, niin osta x, y, z .... Jos taas tarvitset järkkärin, niin osta y,z, x....

      x Canon
      y Nikon
      z Pentax
      ...

      jne.

    • Tekeekö joku merkki

      Teistä lässyttäjistä parempia valokuvaajia ?

      • Canonisti

        Hyvä kysymys, jonka voi yleistää. Tekeekö joku merkki ihmisestä paemman kuvaajan? Periaatteessa ei, mutta käytännössä eroja on hiukan merkkien välillä ja ennen kaikkea mallien välillä. Mitä selkeämmin kamerassa on aika, aukko ja ISO valinnat, sen helpommin kuvaaja oppii niitä käyttämään.

        http://camerasize.com/compact/#449.439,509.333,312.305,258.408,ha,t

        Tuo linkki osoittaa erot hyvin. Halvemmat kamerat ovat todellisuudessa vaikeakäyttöisiä, koska kaikki säädöt on piilotettu valikoihin. Pro rungoissa säädöt on toteutettu selkein näytöin ja rullin, mutta monipuolinen ohjelmoitavuus tekee kameroista aloittelijoille liian vaikeita. Fujin parin mallin sekä mm. Nikonin Df:n kaltaiset, perinteisillä säätimillä varustetut mallit ovat ylivoimaiseti parhaita opeteltaessa kuvauksen perusteita.


      • 920
        Canonisti kirjoitti:

        Hyvä kysymys, jonka voi yleistää. Tekeekö joku merkki ihmisestä paemman kuvaajan? Periaatteessa ei, mutta käytännössä eroja on hiukan merkkien välillä ja ennen kaikkea mallien välillä. Mitä selkeämmin kamerassa on aika, aukko ja ISO valinnat, sen helpommin kuvaaja oppii niitä käyttämään.

        http://camerasize.com/compact/#449.439,509.333,312.305,258.408,ha,t

        Tuo linkki osoittaa erot hyvin. Halvemmat kamerat ovat todellisuudessa vaikeakäyttöisiä, koska kaikki säädöt on piilotettu valikoihin. Pro rungoissa säädöt on toteutettu selkein näytöin ja rullin, mutta monipuolinen ohjelmoitavuus tekee kameroista aloittelijoille liian vaikeita. Fujin parin mallin sekä mm. Nikonin Df:n kaltaiset, perinteisillä säätimillä varustetut mallit ovat ylivoimaiseti parhaita opeteltaessa kuvauksen perusteita.

        Mitä meinaat sillä, että halvoissa kameroissa kaikki on piilotettu valikoihin?
        Aika? Aukko? Herkkyys? Valotusmuoto? Mitä muuta tarvitaan? Halpiscanonjärkkäristä nuo löytyy helposti.


      • 920
        920 kirjoitti:

        Mitä meinaat sillä, että halvoissa kameroissa kaikki on piilotettu valikoihin?
        Aika? Aukko? Herkkyys? Valotusmuoto? Mitä muuta tarvitaan? Halpiscanonjärkkäristä nuo löytyy helposti.

        Kannattaa myös katsoa kuinka selkeät valikot ovat. Olympuksessa ne ovat KAAMEAT.


      • Canonisti minäkin
        920 kirjoitti:

        Mitä meinaat sillä, että halvoissa kameroissa kaikki on piilotettu valikoihin?
        Aika? Aukko? Herkkyys? Valotusmuoto? Mitä muuta tarvitaan? Halpiscanonjärkkäristä nuo löytyy helposti.

        En tiedä, onko vaatimustasoni kohtuuton, mutta minusta käyttöliittymän on oltava samalla tasolla tai parempi kuin 70-luvulla. Siis edes samalla tasolla! Eli vertaan nykyrunkoja Canonin FTb:hen, jolla oli hyvä kuvata, koska sen käyttöliittymä oli hyvä. Nykyiset Canonin satasarjalaiset (ja kilpailijat) ovat surkeita verrattuna 70-luvun käyttöliittymään.


      • Älä Runkkari
        920 kirjoitti:

        Kannattaa myös katsoa kuinka selkeät valikot ovat. Olympuksessa ne ovat KAAMEAT.

        Viitsi lässyttää !


      • 920
        Canonisti minäkin kirjoitti:

        En tiedä, onko vaatimustasoni kohtuuton, mutta minusta käyttöliittymän on oltava samalla tasolla tai parempi kuin 70-luvulla. Siis edes samalla tasolla! Eli vertaan nykyrunkoja Canonin FTb:hen, jolla oli hyvä kuvata, koska sen käyttöliittymä oli hyvä. Nykyiset Canonin satasarjalaiset (ja kilpailijat) ovat surkeita verrattuna 70-luvun käyttöliittymään.

        Itse kuvasin jonkinaikaa Nikonin F90X ja FM2 kameroilla. Niistä jälkimmäinen oli aika köppänen käytettävä, F90 oli sentäs 90-lukulainen ja vaikka AF oli kökkö, nin sillä sentäs homma hoitui melko kivuttomasti.
        Vanhojen kameroiden kuolaaminen on aikalailla turhaa.


      • Canonisti minäkin
        920 kirjoitti:

        Itse kuvasin jonkinaikaa Nikonin F90X ja FM2 kameroilla. Niistä jälkimmäinen oli aika köppänen käytettävä, F90 oli sentäs 90-lukulainen ja vaikka AF oli kökkö, nin sillä sentäs homma hoitui melko kivuttomasti.
        Vanhojen kameroiden kuolaaminen on aikalailla turhaa.

        En kaipaa filmiaikaa, mutta kaipaan käyttöliittymää, jossa on helppoa ja havainnollista säätää aika ja aukko. FTb hakkaa mennen tullen nykyiset harrastajamallit käytön helppoudessa.

        Vähien säätönappien tuhlaaminen typeriin aiheohjelmiin on hölmöä. Etsimestä tehdään huono, jotta tarpeeton kiinteä salama saadaan mukaan. En pysty ymmärtämään, kuka noita oikein "suunnittelee".


      • 920
        Canonisti minäkin kirjoitti:

        En kaipaa filmiaikaa, mutta kaipaan käyttöliittymää, jossa on helppoa ja havainnollista säätää aika ja aukko. FTb hakkaa mennen tullen nykyiset harrastajamallit käytön helppoudessa.

        Vähien säätönappien tuhlaaminen typeriin aiheohjelmiin on hölmöä. Etsimestä tehdään huono, jotta tarpeeton kiinteä salama saadaan mukaan. En pysty ymmärtämään, kuka noita oikein "suunnittelee".

        Mulle on tärkeää että aukon ja ajan pystyy säätämään lennosta etsimeen katsoessa. FM2 aikanuppi ei toimi etusormella rullaamalla vaan tarvitsee 2 sormen otteen. Etsimen tiedot on aika vajavaiset eikä muutenkaan hurraahuutoja ansainnut.
        Vaikka en juuri kuvaa muuttuvavalovoimaisella zoomilla, niin aikoinaan ärsytti kun patarautakameran aukkoarvo muuttui polttoväliä muuttaessa. Ainakin Canonin aukon muuttaminen vauhdista onnistuu nappia ja rullaa pyörittämällä, parempi tietysti että molemmille on omat säätimensä.


      • Canonisti minäkin
        920 kirjoitti:

        Mulle on tärkeää että aukon ja ajan pystyy säätämään lennosta etsimeen katsoessa. FM2 aikanuppi ei toimi etusormella rullaamalla vaan tarvitsee 2 sormen otteen. Etsimen tiedot on aika vajavaiset eikä muutenkaan hurraahuutoja ansainnut.
        Vaikka en juuri kuvaa muuttuvavalovoimaisella zoomilla, niin aikoinaan ärsytti kun patarautakameran aukkoarvo muuttui polttoväliä muuttaessa. Ainakin Canonin aukon muuttaminen vauhdista onnistuu nappia ja rullaa pyörittämällä, parempi tietysti että molemmille on omat säätimensä.

        Kun un kuvannut FTb:llä, nämä halvemmat nykykamerat vain tuntuvat hirveän huonosti suunnitelluilta.


      • Laica
        Canonisti kirjoitti:

        Hyvä kysymys, jonka voi yleistää. Tekeekö joku merkki ihmisestä paemman kuvaajan? Periaatteessa ei, mutta käytännössä eroja on hiukan merkkien välillä ja ennen kaikkea mallien välillä. Mitä selkeämmin kamerassa on aika, aukko ja ISO valinnat, sen helpommin kuvaaja oppii niitä käyttämään.

        http://camerasize.com/compact/#449.439,509.333,312.305,258.408,ha,t

        Tuo linkki osoittaa erot hyvin. Halvemmat kamerat ovat todellisuudessa vaikeakäyttöisiä, koska kaikki säädöt on piilotettu valikoihin. Pro rungoissa säädöt on toteutettu selkein näytöin ja rullin, mutta monipuolinen ohjelmoitavuus tekee kameroista aloittelijoille liian vaikeita. Fujin parin mallin sekä mm. Nikonin Df:n kaltaiset, perinteisillä säätimillä varustetut mallit ovat ylivoimaiseti parhaita opeteltaessa kuvauksen perusteita.

        "Tekeekö joku merkki ihmisestä paemman kuvaajan?"

        Ehdottomasti, kuten moni kirjoittaja hyvin mielellään todistaa.


    • Nikon D90

      Olen kuvannut Nikon D5100 rungolla jonkin verran, ehkä 3000 kuvaa tässä vuosi kaksi sitten. Noita muita en tunne mutta Nikonin D5x00 sarja on aika mukava joskin pidän enemmän niistä hieman kalliimmista jota D7100 nykyisin edustaa. Se ylänäyttö ja useamman toiminnan suorat nappulavalinnat tekevät kuvaamisesta helpompaa.

      Noissa aloittajasarjoissa Nikonilla (D3x00 ja D5x00) on monia toimia valikon takana joiden olen tottunut löytyvän helpommin. Hyvää jälkeä se kuitenkin teki mutta vaihdoin sen tuohon D7100 runkoon.

      Varmasti peilittömälläkin pärjäät, en ole tosin edes kokeillut mutta lienevät ainakin keveämpiä joskin sekin on sekä haitta että etu. haitta koska kevyt kamera ei ole yhtä vakaa kuin raskaampi mutta on kevyempi kantaa. Riippuu myös siitä mitä aiot kuvata ja ainakin pitää löytyä kunnon etsin jotta ei tarvitse pitää kameraa käsivaraisesti naaman edessä jotta voi tiirailla takanäyttöä. Tuota ei kannata tehdä muutoin kuin kameran ollessa tripodin päällä tukevasti, ainakaan jos on joku muu lasi kuin laajakulma.

    • Canonisti_minäkin

      Olyn OM-D E-M5:sta on tulossa kohta uusi versio, joten nykyisestä on todella hyviä tarjouksia. Kannattaa vilkaista päivän hinta kotimaisistakin liikkeistä.

      Videokuvaukseen tarvitset erillisen mikkiliittimen, joka on valitettavasti täysin epästandardi. Samoin kannattaa miettiä objektiivi tarkkaan. Olyn helmasyntinä on tarjota huonoja zoomeja hyvienkin runkojen kanssa, vaikka mallistossa on myös hyviä, kohtuuhintaisia primeja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1505
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe