Kirjavinkkejä aloittelevalle

6+20

Luin viimeksi n.2006 jonkun elämänkerran ja ylipäänsä aikuisiällä on tullut luettua yhden käden sormilla laskettava määrä kirjoja. Mistä aloittaa, ettei heti jää uudeksi harrastukseksi kaavailtu lukeminen alkutekijöihinsä.

4

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -parta

      Riippuu kiinnostuksesi kohteista... Kiinnostaako enemmän dokumentaariset tarinat eli todellisuuspohjainen kerronta vai puhtaasti fiktio... Jännitys? Sotakirjat? Huumori? Seikkailu? Historia? Kaikista aihepiireistä löytyy kirjoittajia laidasta laitaan. Takaan että lukeminen harrastuksena on avartava! Ei pelkästään luetun (todellisuuspohjaisen tai fiktiivisen) tarinan vuoksi, jota vasten on hyvä peilata omia todellisuuskäsityksiä ja arvoja, vaan ajan oloon myöskin suhde kieleen, kerrontatapoihin monipuolistuu: kuinka tarina on kerrottu... Ehkä on siis asiallista aloittaa helppolukuisesta proosasta ja edetä siitä monimutkaisempaan kerrontaan, sellaiseenkin joka ei heti avaudu - kärsivällisyys palkitaan kyllä. :)

    • Lukeminen on kirjallisuuden harrastajalle sisäinen pakko, taipumus ja intohimo. Kirjojen lukeminen ilman näitä voi olla hankalaa; en tiedä, itse jäin koukkuun 7-8-vuotiaana, kun sain ensimmäisen kirjastokorttini... Voihan olla, että lukemiseen tottuu, vaikka spontaania tarvetta ei olisikaan.

      Hesarilla on Klassikkoautomaatti, josta voi mielenkiintonsa kohteilla etsiä mahdollisesti kiinnostavia teoksia. Olisi mukava kuulla avaajan kokemuksia aiheesta myöhemmin.

      http://www2.hs.fi/klik/klassikkoautomaatti/klassikkoautomaatti.html

      • -parta

        Avaajan kokemuksia odotellessa, testasin nyt minäkin tuota paljon puhuttua ja kehuttua automaattia. Laittamillani ehdoilla antoi vastaukseksi: 1. Uuno Kailaan runot 2. Anni Swannin sadut 3. Yrjö Kokon Pessi ja Illusia 4. Raamattu 5. Henry Parlandin runot 6. Bo Carpelan: Axel 7. Katri Valan runot 8. Täällä pohjantähden alla 9. Montaigne Esseitä 10. Katz: Saksalainen sikakoira

        Ei kohdalleen:
        Kailas ihan ok runoilija mutta ei kiinnosta lukemiseksi saakka, Swann samoin kiinnostava ilmiönä mutta en viitsisi käyttää aikaa, Yrjö Kokon Pessiin ja Illusiaan olen tutustunut ja voisin joskus lukeakin, ei hirveästi kiinnosta. Montaigne sivistys- ja kulttuurihistoriallisessa mielessä ok ja kirjallisesti tutustumisen arvoinen, mutta ei sekään kuulu ensisijaisiin suosikkeihini klassikoissa. Katziin olen tutustunut jonkin verran vaikkakaan en ehdotettuun teokseen, ihan lukemisen arvoista kamaa mutta ei suosikkejani.

        Jokseenkin kohdalleen:
        Parlandin runoihin olen jossain tutustunut ohimennen ja voisin joskus aikani kuluksi niihin perehtyä paremminkin, Katri Vala samoin ok. Carpelanin Axelin olen selannut läpi ja pidin kyllä, jotenkin minulle sopivaa tyyliä mutta ei riittävän mielenkiintoinen lukeakseni muutenkin kuin selaamalla.

        Kohdalleen:
        Täällä pohjantähden alla (mielenkiintoinen monessakin mielessä... vaikka täytyy tunnustaa, että on edelleen lukematta!). Ainoa minkä automaatti tarjosi sataprosenttisesti kohdalleen oli siis Raamattu.

        Kokonaisuutena ajatellen ei mikään huono paketti... Hakuehtojen ja niitä vastaavien ehdotusten suunnitteluun on selvästikin käytetty aikaa ja ajatusta... Klassikoita ennestään tuntemattomalle varsin hyvä ehdottelija. :)


    • darrasos

      Penaa tietenkin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      137
      1380
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1205
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      163
      872
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      866
    5. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      746
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      152
      746
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      738
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      28
      604
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      585
    Aihe