Kirjavinkkejä aloittelevalle

6+20

Luin viimeksi n.2006 jonkun elämänkerran ja ylipäänsä aikuisiällä on tullut luettua yhden käden sormilla laskettava määrä kirjoja. Mistä aloittaa, ettei heti jää uudeksi harrastukseksi kaavailtu lukeminen alkutekijöihinsä.

4

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • -parta

      Riippuu kiinnostuksesi kohteista... Kiinnostaako enemmän dokumentaariset tarinat eli todellisuuspohjainen kerronta vai puhtaasti fiktio... Jännitys? Sotakirjat? Huumori? Seikkailu? Historia? Kaikista aihepiireistä löytyy kirjoittajia laidasta laitaan. Takaan että lukeminen harrastuksena on avartava! Ei pelkästään luetun (todellisuuspohjaisen tai fiktiivisen) tarinan vuoksi, jota vasten on hyvä peilata omia todellisuuskäsityksiä ja arvoja, vaan ajan oloon myöskin suhde kieleen, kerrontatapoihin monipuolistuu: kuinka tarina on kerrottu... Ehkä on siis asiallista aloittaa helppolukuisesta proosasta ja edetä siitä monimutkaisempaan kerrontaan, sellaiseenkin joka ei heti avaudu - kärsivällisyys palkitaan kyllä. :)

    • Lukeminen on kirjallisuuden harrastajalle sisäinen pakko, taipumus ja intohimo. Kirjojen lukeminen ilman näitä voi olla hankalaa; en tiedä, itse jäin koukkuun 7-8-vuotiaana, kun sain ensimmäisen kirjastokorttini... Voihan olla, että lukemiseen tottuu, vaikka spontaania tarvetta ei olisikaan.

      Hesarilla on Klassikkoautomaatti, josta voi mielenkiintonsa kohteilla etsiä mahdollisesti kiinnostavia teoksia. Olisi mukava kuulla avaajan kokemuksia aiheesta myöhemmin.

      http://www2.hs.fi/klik/klassikkoautomaatti/klassikkoautomaatti.html

      • -parta

        Avaajan kokemuksia odotellessa, testasin nyt minäkin tuota paljon puhuttua ja kehuttua automaattia. Laittamillani ehdoilla antoi vastaukseksi: 1. Uuno Kailaan runot 2. Anni Swannin sadut 3. Yrjö Kokon Pessi ja Illusia 4. Raamattu 5. Henry Parlandin runot 6. Bo Carpelan: Axel 7. Katri Valan runot 8. Täällä pohjantähden alla 9. Montaigne Esseitä 10. Katz: Saksalainen sikakoira

        Ei kohdalleen:
        Kailas ihan ok runoilija mutta ei kiinnosta lukemiseksi saakka, Swann samoin kiinnostava ilmiönä mutta en viitsisi käyttää aikaa, Yrjö Kokon Pessiin ja Illusiaan olen tutustunut ja voisin joskus lukeakin, ei hirveästi kiinnosta. Montaigne sivistys- ja kulttuurihistoriallisessa mielessä ok ja kirjallisesti tutustumisen arvoinen, mutta ei sekään kuulu ensisijaisiin suosikkeihini klassikoissa. Katziin olen tutustunut jonkin verran vaikkakaan en ehdotettuun teokseen, ihan lukemisen arvoista kamaa mutta ei suosikkejani.

        Jokseenkin kohdalleen:
        Parlandin runoihin olen jossain tutustunut ohimennen ja voisin joskus aikani kuluksi niihin perehtyä paremminkin, Katri Vala samoin ok. Carpelanin Axelin olen selannut läpi ja pidin kyllä, jotenkin minulle sopivaa tyyliä mutta ei riittävän mielenkiintoinen lukeakseni muutenkin kuin selaamalla.

        Kohdalleen:
        Täällä pohjantähden alla (mielenkiintoinen monessakin mielessä... vaikka täytyy tunnustaa, että on edelleen lukematta!). Ainoa minkä automaatti tarjosi sataprosenttisesti kohdalleen oli siis Raamattu.

        Kokonaisuutena ajatellen ei mikään huono paketti... Hakuehtojen ja niitä vastaavien ehdotusten suunnitteluun on selvästikin käytetty aikaa ja ajatusta... Klassikoita ennestään tuntemattomalle varsin hyvä ehdottelija. :)


    • darrasos

      Penaa tietenkin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1827
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      78
      1707
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1313
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      69
      1141
    5. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      819
    6. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      785
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      767
    8. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      749
    9. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      735
    10. Mikä tekee kaivatustasi

      haluttavan?
      Ikävä
      45
      707
    Aihe