Uusi alle 50 m2 puutalo

Pian eläkkeellä

Luin jostain, että alle 50 m2 rakennusten lämmöneristysvaatimukset olisivat isompia rakennuksia löysemmät. Missähän rakennusmääräyksessä tällainen asia sanotaan ja kuinka paljon pienen talon rakentajille annetaan helpotusta?

Jos tästä asiasta löytyy jollain tarkempaa tietoa, niin olisiko tänne mahdollista saada vaikka linkkiä kyseiselle sivustolle.

Tarkoitus olisi rakentaa pieni mummonmökki vanhuudenkodiksi ja uskoisimme hyvin pystyvämme asumaan alle 50 m2 mökissä. Yleensähän nuo kerrostalokaksiot ovat tuota luokkaa ja sielläkin ihmiset asuvat mukavasti.

17

513

Vastaukset

 • Ainakaan energiatodistusta ei vaadita alle 50 m2 taloilta. Eristepaksuusvaatimuksista minulla ei ole tietoa.

 • Voi olla, että tuollaiset pikkutalot alkavat yleistymään varsinkin maaseudulla.

  Ja mikäs siinä, kun pieni puulämmitteinen talo saastuttaa luontoa varmasti vähemmän kuin joku yli 200 m2 lukaali, vaikka se olisi tehty kuinka tiiviiksi tahansa.

  Olisi mielenkiintoista kuulla tästä pienrakentamisesta kokemuksia ja ajatuksia...

 • Käsittääkseni pienille rakennuksille ei ole olemassa mitään erityistä k-arvovaatimusta.

 • Tällaisissa pikkumökeissä voisi olla ideaa. - Nuorille pariskunnille ensiasunnoiksi ja varttuneemmalle väelle vanhuudenkodeiksi.

  Sekä rakentaminen, että asuminen olisivat edullisempaa kuin isoissa omakotitaloissa. Hyvä vaihtoehto kerrostaloasumiselle.

  Jonnekkin kaupungin laidalle voisi kaavoittaa pientaloalueen tällaiselle asumiselle, niin uskoisin hyvinkin monen opintonsa päättäneen nuorenparin tarttuvan tilaisuuteen ja rakentavan itselleen oman kodin kerrostaloasumisen sijaan.

  • Onkohan tänä päivänä siirretty taas pienempiin kämppiin ainakin täällä meillä päin rakennetaan pienen näköisiä ok-taloja, tosin luulen niiden olevan kokoluokkaa 100-120m2.

   Ite laittaisin tuohon 50m2 n.30m2 lisää ja YK varauksen tämä olisi minun mieleen:)


  • Mieluummin asun pikkumökissä kuin yhteiskunnan mökissä.

   Koneellinen ilmastointi on se ensimmäinen asia, josta haluan luopua. Sen hurinassa ei saa hetken lepoa. Varmaan olen yliherkkä äänille, mutta juuri sen takia haluankin hiljaisuutta ympärilleni.

   On hienoa tietää, että tällainen alle 50 m2 mahdollisuus on olemassa ja saa rakennuttaa oman makunsa mukaisen talon.


 • kaikille tonteille ei kyllä saa rakentaa oman makunsa mukaista taloa, taajamissa on kaavamääräyksiä vino pino. Haja-asutusalue kai ainoa vaihtoehto ja asukasystävällinen kunta.

  • Mitä tuo nettoala terkoittaa?

   Onko se sama kuin vapaa lattiapinta-ala? Miten lasketaan esim rappukäytävä ja tulisija? Vähentävätkö ne nettoalaa?


  • Suoraan normista kopioiden: 17) lämmitetyllä nettoalalla Anetto (m2) lämmitettyjen kerrostasoalojen summaa kerrostasoja ympäröivien ulkoseinien sisäpintojen mukaan laskettuna. Lämmitetty nettoala voidaan laskea myös lämmitetystä bruttoalasta, josta on vähennetty ulkoseinien rakennusosa-ala;

   Eli ei vähennetä porrasaukkoja tai tulisijoja...


 • Sellainen helpotus on että alle 1,6m korkeaa tilaa ei lasketa neliöihin mukaan.

  • Eli jos rakentaa 1,59 m korkean ullakon ja kellarikerroksen, niin kohdellaan vielä alle 50 neliöisenä rakennuksena?


 • Pikku-Jukka taisi olla 33neliötä. Siinä ei ole tulisijaa. Hieman isommat 8x8 mallit on miellyttäviä, koska haluan varaavan takan. Säilytystilat ovat ongelma jo kahden hengen kohdalla. Pienimmässä Teijo-talossa on vaatehuone, muttei takkaa.

 • täällä 88m2 viimevuonna valmistunut talo 210cm korkealla käyttöullakolla. 600 kilowattia /kk kulutus kesät talvet. ei oo maalämpöä vaan pelkkä uuni= toimii.

  • Kulutus ei voi olla sama kesät talvet. On parempi puhua vuosikulutuksesta. Minulla sähkön kokonaiskulutus suoralla sähköllä on vähän isommalla talolla 6 000 kWh vuodessa. ILP ja uuni, klapeja vajaa 4 pinomottia vuodessa.


 • Se on käynyt jo selväksi, että energiamääräykset eivät päde alle 50m2 pientaloihin, mutta onko tietoa, että missä muissa asioissa saa poiketa? Koneellista ilmanavaihtoa ei tarvita? Entä pitääkö runkopuutavara olla leimattua?

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. 47
  1069
 2. Ota vielä kerran yhteyttä

  Ole kiltti. Koko ajan mietin miten voisin sanoa sulle että rakastan sua ja haluan sut ja meidät. Kun saisin siihen selvän merkin sulta niin en epäröi.
  Ikävä
  89
  829
 3. Samu Huberille myös syyte huumerikoksesta

  Pääseekö Samu samaan selliin Sohvi-bimbon kanssa?
  Kotimaiset julkkisjuorut
  20
  404
 4. Vieläkin on taikaa...

  Juuri sinussa. Hyvä mieli tulee kun saan sinua aina nähdä. En tiedä miksi? Sinussa vain on jotain maagista. Mietin tässä tarkistettuani yhden jutun,
  Ikävä
  63
  402