Omaishoitaja menettää työttömyysturvan

Päähän potkittu

Varoitus kaikille, jotka harkitsevat omaishoitajaksi ryhtymistä ja aikovat myöhemmin palata takaisin työmarkkinoille. Itsellä takana 33 vuoden työura ja saman verran työttömyyskassaan maksettuja vuosia. Sen päälle kuusi vuotta äitini omaishoitajana.

Kun äitini kuoli lähes 95-vuotiaan, pidin sen jälkeen vuoden sapattivapaan. Olen kohta 58-vuotias ja ilmoittauduin työvoimatoimistoon marraskuussa.

Nopeasti selvisi, ettei minulla ole oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, koska työttömyyskassa ei hyväksynyt sitä, että maksaisin työttömyyskassamaksut omaishoidontuesta. Sillä seikalla ei ole mitään merkitystä, että olin maksanut eri työttömyyskassoille yli 30 vuotta.

En siis voinut saada ansiosidonnaista enkä edes peruspäivärahaa. Jäljelle jäi mahdollisuus hakea Kelalta kaikkien pienintä työttömyysturvaa eli harkinnanvaraista työmarkkinatukea, joka on noin 32 eur/päivä. Siitä jää verojen jälkeen käteen noin 550 euroa kuukaudessa.

Eilen selvisi, ettei minulla ole oikeuttaa edes tuohon. Ensimmäinen kolmen viikon työttömyysturva on HUIKEAT 195 euroa. En saa mitään muuta tukea. En saa asumistukea, koska minulla on omistusasunto, jossa on pieni vastike. En liioin saa toimeentulotukea, koska minulla on säästöjä, joita on realisoinut, että pärjäsin omaishoitaja ja äidin kuoleman jälkeen pitämäni "sapattivapaan" ajan.

Kela katsoo, että säästöjen realisoiminen lähes vuosi sitten on ollut tuloa enkä tarvitse enempää työmarkkinatukea. 195 euroa kolmelle viikolle pitää riittää ruokaan, asumiseen, sähköön jne.

Perimmäinen ongelma tässä on se, että omaishoitajan työ ei täytä Kelan määrittelemää työssäoloehtoa. Omalla kohdalla ehto täytyy muuten, mutta kaksi kohtaa jää vajaaksi:

1) omaishoitajan työ ei ole työehtosopimuksen mukainen

2) omaishoitajana ansaitsemani palkka oli pienempi kuin Kelan edellyttämä 1165 eur/kk.

Ansaitsin omaishoitajana lähes 900 euroa/kk, koska äitini hoito luokiteltiin raskaaksi ja vaativaksi. Kelan silmissä se ei kuitenkaan ole työtä. Ei siltikään, että omaishoidontuki maksettiin nimikkeellä "palkka", josta perittiin TYÖELÄKEMAKSU.

Kelan johdossa istuu muuten Liisa Hyssälä niminen henkilö, joka sai kyseisen korkeapalkkaisen viran palkkiona siitä, että valehteli eduskunnassa , että laittaa omaishoitajien asiat kuntoon. Nyt hänen johtamansa laitos kohtelee omaishoitajia tällä tavalla. Täysin sikamaisesti!

17

1114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myy asuntosi

      Omaishoitajan työstä saa palkkion, ei palkkaa!

      • omaishoitaja2015

        Palkka on palkkio työstä.


    • koskee.eläkkeeseen

      Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva omaishoitaja voi myös menettää eläkkeensä omaishoidontuen takia, jos tuki on kelan yli kelan asettaman eurorajan.

      Tämä on fakta,

      • betav

        Miten vanhuuseläkkeen kohdalla, itsellä olisi puolenvuoden kuluttua mahdollisuus jäädä vahuuseläkkeelle.


    • Miettikää tarkoin omaishoitajaksi ryhtymistä, työ on alkuun varmaan ihan siedettävää ja inhimillistä, mutta kun hoidettavan kunto romahtaa, työn määrä kasvaa eikä apua tarjota mistään (ellet osaa sitä itse vaatia).
      Omaishoidon palkkio on porrastettu sen mukaan mitä avustettavan hoidon vaativuustaso määrittelee (yleensä fyysinen, raskas, jatkuva kuormittavuus 24h/vrk) on oikeutettu suurimpaan korvaukseen, kun taas henkinen kuormittavuus ei siihen oikeuta.
      Varsinkin jos olet suht hyvässä työelämässä, kannattaa todella miettiä tarkkaan kannattaako jäädä pois työelämästä omaistaan hoitamaan vai ei. Omaishoidon tuki on epävarma tulo, sen määrä voi vaihdella vuosittain kun omaishoidon vaatimuksia tarkistetaan ja hoidon vaativuustaso voi muuttua, lisäksi se ei kerrytä eläkeoikeutta samalla tavalla kuin työssä ollessa eikä ansiosidonnaisella ollessasi työttömyysajan käyttö omaishoitajaksi oikeuta työttömyyskassan alaisiin ansiosidonnaisiin tuloihin. Lisäksi tulee ottaa huomioon se, että jos olet jo eläkkeellä, miten omaishoidon tuki vaikuttaa eläkkeen määrään. Jos omaishoidontuki ja eläke yhdessä ylittävät esim. määrätyn vero%, veroprosentin muutos voi nousta muutamalla eurolla yli rajan joka taas voi jopa laskea kokonaiseläkkeen määrää yllättävän paljon alaspäin. Siitä saa selvää esim www.tyoelakeneuvoja.fi tai kelasta tai suomi24.fi -->kysy työeläkkeestä.

      Ymmärrän kyllä, että monilla on halua hoitaa omaistaan kotona inhimillisemmällä tavalla kuin monissa hoitokodeissa, mutta aina se ei ole taloudellisesti järkevää. Kehotan siis ottamaan asioista ennakkoon selvää ennekuin nimensä laittaa omaishoidon sopimukseen. Kun nimi on paperissa, moni asia voi tullakin eteen negatiivisena vaikutuksena. Nostan hattua kaikille, jotka jaksaa omaistaan kotona hoitaa. Teette todella arvokasta työtä.

      • ajatelkaa.tätä

        Onkohan kukaan meistä omaishoitajista selvillä siitä, miten vähän työeläkkeemme karttuu tämän omaishoitontuen aikana?
        Miten pärjäämme taloudellisesti kun omaishoidontuki loppuu? Toisaalta, eihän se nytkään jää omaan elämiseen vaan hoidettavan ruokaan ja elättämiskuluihin.

        Omaishoidon tuki on pelkkää kusetusta ja talkootyötä yhteiskunnalle.

        Mitä omaishoitajalle jää käteen kun hoidettava kuolee? Mikä on hänen tulevaisuutensa varsinkin jos hän on työikäinen?
        Töihin et pääse, koska olet ollut pois työmarkkinoilta liian kauan. Työttömyyspäivärahaa et saa, koska et ole ollut oikeissa töissä.
        Kun tulet eläkeikään, omaishoidon tuesta maksettu työeläke on muutaman kympin.
        Jos olet pitkään tehnyt omaishoidon työtä, olet menettänyt suurimman osan oikeasta palkkatulostasi, josta olisi jäänyt säästöön vanhuuden varalle. Myös työeläkkeesi jää pieneksi, koska et ole tehnyt oikeaa työtä, josta olisi tullut kunnollinen työeläkekertymä.

        Tulevaisuudessa omaishoitaja on se joka kituuttaa sillä yhteiskunnan pienimmällä eläkkeellä, yhteiskunnan tukien ja etuuksien varassa ja elää loppuelämänsä kädestä suuhun -elämää, ilman minkäänlaista tulevaisuutta.


    • 6155

      Tosin aloittajan tapauksessa ratkaisevaa taisi olla se, että hän piti sapattivapaata kokonaisen vuoden. Jos hän olisi tyytynyt 1-3 kuukauden vapaaseen ja mennyt siinä vaiheessa työkkäriin, hän olisi ehkä saanut työmarkkinatuen samantien.
      Työmarkkinatuki ei ole harkinnanvarainen yli 55-vuotiaalle.

      Jos hän kerran oli liiton jäsen, sieltäkin olisi voinut tarkistaa näitä työttömyysturva-asioita.

    • sukulainen

      Kiitos näistä hyvistä epäkohdat esiintuovista kirjoituksista.
      Olen harkinnut omaishoitosopimuksen tekemistä.
      En tee.
      Näitä kirjoituksia lukiessani olen "valaistunut" ymmärtämään, että olen yliarvioinut voimani, ne tuskin pitkään riittäisivät. Täytyy miettiä muita ratkaisuja.
      Sekään ei näytä edes pitävän paikkansa, että omaishoitaja apua saa, mutta sitä pitää itse vaatia.
      Aika moni ei ole silti saanut mitään apua.

      • Omht

        Suurin osa meistä alkaa omaishoitajiksi hyvästä sydämmestä ettei omainen joudu laitoshoitoon vaan saa olla kotonaan.
        Alkuun kaikki menee hyvin mutta muutaman vuoden kuluttua alkaa miettiä mihin mun oma elämä on kadonnut ja koska saan oman elämän takaisin.
        Taloudelliset menetykset on suuria jos olet vielä työelämässä ja joudut työstä luopumaan alkaessasi omaishoitajaksi, omaishoidon tuella ei taloutta pystyssä pidetä.


    • hankalajuttumonille

      Omaishoito asiat on täysin väärin se on työtä siinä kuin mikä tahansa hoitotyö,mutta avustus olematon ja vaikuttaa huonontavasti muihin tukiin lopputulos tekijälle miinusta taloudellisesti henkisesti voi olla palkitsevanpaa?

    • NeuvojaKellään

      Hei

      Olen tällä hetkellä työtön, ja olen harkinnut ryhtyväni mummoni omaishoitajaksi. Olisi itsellä hieman tekemistä työttömyyden ohella ja saisin samalla vähän extra rahaa mummoni auttamisesta. Työttömänä saa tienata max 300e kuukaudessa, mutta tämä alimman "portaan" palkkiotaso on 387.49€/kk.

      ..isäni tosin sanoi että kaikki on neuvoteltavissa. Mummoni kauppa ja apteekkiasiat pitäisi hoitaa, ja kotona siivota ja auttaa ruoanlaitossa.

      • avustajakin

        Ryhdy mieluummin avustajaksi. Sostt tekee päätöksen, jos mummo tarvitsee avustajaa. Esim. 2h/arkipäivä eli 10h/vk. Tässä ajassa ehtii ainakin kaupan ja apteekin hoitaa. Ja tehdä jotain arkiruokaa t. lämmittää tuotu ruoka. Silloin kaikki olisi selvempää avustajan osalta. Tienaa hieman palkan lisäksi eläkettä ja vuosilomaa. Jos sua ei jonkin ajan kuluttua kiinnosta olla mummon apuna, löydät vaikka kokoaikatyön, mummolle etsitään toinen avustaja.


      • Eiomaishoitajaksi
        avustajakin kirjoitti:

        Ryhdy mieluummin avustajaksi. Sostt tekee päätöksen, jos mummo tarvitsee avustajaa. Esim. 2h/arkipäivä eli 10h/vk. Tässä ajassa ehtii ainakin kaupan ja apteekin hoitaa. Ja tehdä jotain arkiruokaa t. lämmittää tuotu ruoka. Silloin kaikki olisi selvempää avustajan osalta. Tienaa hieman palkan lisäksi eläkettä ja vuosilomaa. Jos sua ei jonkin ajan kuluttua kiinnosta olla mummon apuna, löydät vaikka kokoaikatyön, mummolle etsitään toinen avustaja.

        Parempi tosiaan ruveta avustajaksi kuin omaishoitajaksi, ei ole niin sitovaa kuin omaishoitajuus on. Omaishoitajana joutuu huolehtimaan aivan kaikesta hoidettavan hoitoon liittyvistä asioista ja on isompi vastuu kuin avustajana ollessa. Omaishoitajuudesta ei pääse irti kovin helposti ja yhteiskunta olettaa ett omaishoitaja on jatkuvasti hoidettavan luona ja huolehtii hoidettavan terveydestä eli vie lääkäriin, antaa lääkkeet jne... Jos mummo ei ole vielä kovin huonokuntoinen, silloin omaishoidon tukea ei edes myönnetä. Mutt palkkatuella voi ruveta mummon henk.koht.avustajaksi, vaikka puoleks vuodeksi.


    • Selvitäasioitaensin

      Lue tarkkaan, mitä omaishoito tarkoittaa ja sopimusehdot ! Omaishoito ei ole "hieman tekemistä työttömyyden ohella". Siihen on sitouduttava paljon vahvemmin eli jos toivottavasti saatkin työtä, huomioi, että olet sitoutunut mummosi omaishoitoon.

    • Hoitsuna-

      Omaishoitajaksi sitoutumisesta on vaikea päästä eroon, kuin elinkautisen vankilatuomion saisi, apua on vaikea saada jos tarvitset, ketään ei kiinnosta hoitajan jaksaminen.
      Jos nyt osaa niistä kielteisistä kokemuksita kertoo suoraan niikuin todellisuudessa on.

      On tässä niitä hyväkin puolia, toisinaa.

    • Oppinsaoppinut

      Sellanen asia on hyvä tietää, ett jos jostain tärkeästä syystä joutuu hoidettavalleen pyytämään lisäpäiviä vuorohoidosta, niin siitä saattaa olla seurauksena sen kuukauden omaishoidontuen menetys. Eli vaikka hoitaisit omaistasi kuukauden muina päivinä, niin sua rankaistaan viemällä koko kuukauden tukiraha. Lakisääteisten omaishoitajan vapaapäivien lisäksi voi hyvällä lykyllä saada vaikkapa 4 päivää lisää, mutt jos noiden päivien lisäks pitää hoidettava saada hoitoon lisäpäiviksi, niin silloin tukea ei makseta. Kohtuutonta, ymmärtäis, jos vähentäisivät tuen määrästä ne tarvitut päivät, kuin ett teetättävät muina päivinä ilmaseks omaishoitajan työtä. Eli omaishoitajan ei kannata sairastua sillä tavalla, ett joutuu hoidettavansa toimittamaan johonkin muutamaksi päiväks hoitoon. Eikä hoidettavaa voi toimittaa esim.sairaalaan hoitoon vaikka hoidettava käyttäytyisi kuinka haastavasti tahansa, pitää vaan jaksaa ja kärsiä ne huonot päivät tai pitää tietää varautua siihen, ett tukirahaa ei makseta siltä kuukaudelta. Aika kohtuutonta toimintaa, eihän missään työssä jätetä maksamatta palkkaa, jos tulee sairastumista. Ai niin, eihän omaishoitajuus ole työtä ja omaishoitajat pärjäävät ilman rahaa. Eli olkaa tarkkoja ja harkitkaa pitkään kaikissa asioissa mitä liittyy omaishoitajuuteen.

    • toinenplaneettaodottaa

      Omaishoitajuus on pahimmillaan suunniteltu orjuudeksi.
      Pahinta on että hoitaja alkaa tuntea syyllisyyttä, kun ei itse enää jaksa eikä rahat riitä. Tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi.
      Vika ei ole hoitajan eikä hoidettavan, yhteiskunta on luonut satimen eli loukun.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6153
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3916
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2299
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1910
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1353
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1030
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe