Aihe

Omaishoitaja menettää työttömyysturvan

Päähän potkittu

Varoitus kaikille, jotka harkitsevat omaishoitajaksi ryhtymistä ja aikovat myöhemmin palata takaisin työmarkkinoille. Itsellä takana 33 vuoden työura ja saman verran työttömyyskassaan maksettuja vuosia. Sen päälle kuusi vuotta äitini omaishoitajana.

Kun äitini kuoli lähes 95-vuotiaan, pidin sen jälkeen vuoden sapattivapaan. Olen kohta 58-vuotias ja ilmoittauduin työvoimatoimistoon marraskuussa.

Nopeasti selvisi, ettei minulla ole oikeutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, koska työttömyyskassa ei hyväksynyt sitä, että maksaisin työttömyyskassamaksut omaishoidontuesta. Sillä seikalla ei ole mitään merkitystä, että olin maksanut eri työttömyyskassoille yli 30 vuotta.

En siis voinut saada ansiosidonnaista enkä edes peruspäivärahaa. Jäljelle jäi mahdollisuus hakea Kelalta kaikkien pienintä työttömyysturvaa eli harkinnanvaraista työmarkkinatukea, joka on noin 32 eur/päivä. Siitä jää verojen jälkeen käteen noin 550 euroa kuukaudessa.

Eilen selvisi, ettei minulla ole oikeuttaa edes tuohon. Ensimmäinen kolmen viikon työttömyysturva on HUIKEAT 195 euroa. En saa mitään muuta tukea. En saa asumistukea, koska minulla on omistusasunto, jossa on pieni vastike. En liioin saa toimeentulotukea, koska minulla on säästöjä, joita on realisoinut, että pärjäsin omaishoitaja ja äidin kuoleman jälkeen pitämäni "sapattivapaan" ajan.

Kela katsoo, että säästöjen realisoiminen lähes vuosi sitten on ollut tuloa enkä tarvitse enempää työmarkkinatukea. 195 euroa kolmelle viikolle pitää riittää ruokaan, asumiseen, sähköön jne.

Perimmäinen ongelma tässä on se, että omaishoitajan työ ei täytä Kelan määrittelemää työssäoloehtoa. Omalla kohdalla ehto täytyy muuten, mutta kaksi kohtaa jää vajaaksi:

1) omaishoitajan työ ei ole työehtosopimuksen mukainen

2) omaishoitajana ansaitsemani palkka oli pienempi kuin Kelan edellyttämä 1165 eur/kk.

Ansaitsin omaishoitajana lähes 900 euroa/kk, koska äitini hoito luokiteltiin raskaaksi ja vaativaksi. Kelan silmissä se ei kuitenkaan ole työtä. Ei siltikään, että omaishoidontuki maksettiin nimikkeellä "palkka", josta perittiin TYÖELÄKEMAKSU.

Kelan johdossa istuu muuten Liisa Hyssälä niminen henkilö, joka sai kyseisen korkeapalkkaisen viran palkkiona siitä, että valehteli eduskunnassa , että laittaa omaishoitajien asiat kuntoon. Nyt hänen johtamansa laitos kohtelee omaishoitajia tällä tavalla. Täysin sikamaisesti!

17

362

  Vastaukset

  • Omaishoitajan työstä saa palkkion, ei palkkaa!

   • Palkka on palkkio työstä.


  • Työkyvyttömyyseläkkeellä oleva omaishoitaja voi myös menettää eläkkeensä omaishoidontuen takia, jos tuki on kelan yli kelan asettaman eurorajan.

   Tämä on fakta,

   • Miten vanhuuseläkkeen kohdalla, itsellä olisi puolenvuoden kuluttua mahdollisuus jäädä vahuuseläkkeelle.


  • Miettikää tarkoin omaishoitajaksi ryhtymistä, työ on alkuun varmaan ihan siedettävää ja inhimillistä, mutta kun hoidettavan kunto romahtaa, työn määrä kasvaa eikä apua tarjota mistään (ellet osaa sitä itse vaatia).
   Omaishoidon palkkio on porrastettu sen mukaan mitä avustettavan hoidon vaativuustaso määrittelee (yleensä fyysinen, raskas, jatkuva kuormittavuus 24h/vrk) on oikeutettu suurimpaan korvaukseen, kun taas henkinen kuormittavuus ei siihen oikeuta.
   Varsinkin jos olet suht hyvässä työelämässä, kannattaa todella miettiä tarkkaan kannattaako jäädä pois työelämästä omaistaan hoitamaan vai ei. Omaishoidon tuki on epävarma tulo, sen määrä voi vaihdella vuosittain kun omaishoidon vaatimuksia tarkistetaan ja hoidon vaativuustaso voi muuttua, lisäksi se ei kerrytä eläkeoikeutta samalla tavalla kuin työssä ollessa eikä ansiosidonnaisella ollessasi työttömyysajan käyttö omaishoitajaksi oikeuta työttömyyskassan alaisiin ansiosidonnaisiin tuloihin. Lisäksi tulee ottaa huomioon se, että jos olet jo eläkkeellä, miten omaishoidon tuki vaikuttaa eläkkeen määrään. Jos omaishoidontuki ja eläke yhdessä ylittävät esim. määrätyn vero%, veroprosentin muutos voi nousta muutamalla eurolla yli rajan joka taas voi jopa laskea kokonaiseläkkeen määrää yllättävän paljon alaspäin. Siitä saa selvää esim www.tyoelakeneuvoja.fi tai kelasta tai suomi24.fi -->kysy työeläkkeestä.

   Ymmärrän kyllä, että monilla on halua hoitaa omaistaan kotona inhimillisemmällä tavalla kuin monissa hoitokodeissa, mutta aina se ei ole taloudellisesti järkevää. Kehotan siis ottamaan asioista ennakkoon selvää ennekuin nimensä laittaa omaishoidon sopimukseen. Kun nimi on paperissa, moni asia voi tullakin eteen negatiivisena vaikutuksena. Nostan hattua kaikille, jotka jaksaa omaistaan kotona hoitaa. Teette todella arvokasta työtä.

   • Onkohan kukaan meistä omaishoitajista selvillä siitä, miten vähän työeläkkeemme karttuu tämän omaishoitontuen aikana?
    Miten pärjäämme taloudellisesti kun omaishoidontuki loppuu? Toisaalta, eihän se nytkään jää omaan elämiseen vaan hoidettavan ruokaan ja elättämiskuluihin.

    Omaishoidon tuki on pelkkää kusetusta ja talkootyötä yhteiskunnalle.

    Mitä omaishoitajalle jää käteen kun hoidettava kuolee? Mikä on hänen tulevaisuutensa varsinkin jos hän on työikäinen?
    Töihin et pääse, koska olet ollut pois työmarkkinoilta liian kauan. Työttömyyspäivärahaa et saa, koska et ole ollut oikeissa töissä.
    Kun tulet eläkeikään, omaishoidon tuesta maksettu työeläke on muutaman kympin.
    Jos olet pitkään tehnyt omaishoidon työtä, olet menettänyt suurimman osan oikeasta palkkatulostasi, josta olisi jäänyt säästöön vanhuuden varalle. Myös työeläkkeesi jää pieneksi, koska et ole tehnyt oikeaa työtä, josta olisi tullut kunnollinen työeläkekertymä.

    Tulevaisuudessa omaishoitaja on se joka kituuttaa sillä yhteiskunnan pienimmällä eläkkeellä, yhteiskunnan tukien ja etuuksien varassa ja elää loppuelämänsä kädestä suuhun -elämää, ilman minkäänlaista tulevaisuutta.


  • Tosin aloittajan tapauksessa ratkaisevaa taisi olla se, että hän piti sapattivapaata kokonaisen vuoden. Jos hän olisi tyytynyt 1-3 kuukauden vapaaseen ja mennyt siinä vaiheessa työkkäriin, hän olisi ehkä saanut työmarkkinatuen samantien.
   Työmarkkinatuki ei ole harkinnanvarainen yli 55-vuotiaalle.

   Jos hän kerran oli liiton jäsen, sieltäkin olisi voinut tarkistaa näitä työttömyysturva-asioita.

  • Kiitos näistä hyvistä epäkohdat esiintuovista kirjoituksista.
   Olen harkinnut omaishoitosopimuksen tekemistä.
   En tee.
   Näitä kirjoituksia lukiessani olen "valaistunut" ymmärtämään, että olen yliarvioinut voimani, ne tuskin pitkään riittäisivät. Täytyy miettiä muita ratkaisuja.
   Sekään ei näytä edes pitävän paikkansa, että omaishoitaja apua saa, mutta sitä pitää itse vaatia.
   Aika moni ei ole silti saanut mitään apua.

   • Suurin osa meistä alkaa omaishoitajiksi hyvästä sydämmestä ettei omainen joudu laitoshoitoon vaan saa olla kotonaan.
    Alkuun kaikki menee hyvin mutta muutaman vuoden kuluttua alkaa miettiä mihin mun oma elämä on kadonnut ja koska saan oman elämän takaisin.
    Taloudelliset menetykset on suuria jos olet vielä työelämässä ja joudut työstä luopumaan alkaessasi omaishoitajaksi, omaishoidon tuella ei taloutta pystyssä pidetä.


  • Omaishoito asiat on täysin väärin se on työtä siinä kuin mikä tahansa hoitotyö,mutta avustus olematon ja vaikuttaa huonontavasti muihin tukiin lopputulos tekijälle miinusta taloudellisesti henkisesti voi olla palkitsevanpaa?

  • Hei

   Olen tällä hetkellä työtön, ja olen harkinnut ryhtyväni mummoni omaishoitajaksi. Olisi itsellä hieman tekemistä työttömyyden ohella ja saisin samalla vähän extra rahaa mummoni auttamisesta. Työttömänä saa tienata max 300e kuukaudessa, mutta tämä alimman "portaan" palkkiotaso on 387.49€/kk.

   ..isäni tosin sanoi että kaikki on neuvoteltavissa. Mummoni kauppa ja apteekkiasiat pitäisi hoitaa, ja kotona siivota ja auttaa ruoanlaitossa.

   • Ryhdy mieluummin avustajaksi. Sostt tekee päätöksen, jos mummo tarvitsee avustajaa. Esim. 2h/arkipäivä eli 10h/vk. Tässä ajassa ehtii ainakin kaupan ja apteekin hoitaa. Ja tehdä jotain arkiruokaa t. lämmittää tuotu ruoka. Silloin kaikki olisi selvempää avustajan osalta. Tienaa hieman palkan lisäksi eläkettä ja vuosilomaa. Jos sua ei jonkin ajan kuluttua kiinnosta olla mummon apuna, löydät vaikka kokoaikatyön, mummolle etsitään toinen avustaja.


   • avustajakin kirjoitti:

    Ryhdy mieluummin avustajaksi. Sostt tekee päätöksen, jos mummo tarvitsee avustajaa. Esim. 2h/arkipäivä eli 10h/vk. Tässä ajassa ehtii ainakin kaupan ja apteekin hoitaa. Ja tehdä jotain arkiruokaa t. lämmittää tuotu ruoka. Silloin kaikki olisi selvempää avustajan osalta. Tienaa hieman palkan lisäksi eläkettä ja vuosilomaa. Jos sua ei jonkin ajan kuluttua kiinnosta olla mummon apuna, löydät vaikka kokoaikatyön, mummolle etsitään toinen avustaja.

    Parempi tosiaan ruveta avustajaksi kuin omaishoitajaksi, ei ole niin sitovaa kuin omaishoitajuus on. Omaishoitajana joutuu huolehtimaan aivan kaikesta hoidettavan hoitoon liittyvistä asioista ja on isompi vastuu kuin avustajana ollessa. Omaishoitajuudesta ei pääse irti kovin helposti ja yhteiskunta olettaa ett omaishoitaja on jatkuvasti hoidettavan luona ja huolehtii hoidettavan terveydestä eli vie lääkäriin, antaa lääkkeet jne... Jos mummo ei ole vielä kovin huonokuntoinen, silloin omaishoidon tukea ei edes myönnetä. Mutt palkkatuella voi ruveta mummon henk.koht.avustajaksi, vaikka puoleks vuodeksi.


  • Lue tarkkaan, mitä omaishoito tarkoittaa ja sopimusehdot ! Omaishoito ei ole "hieman tekemistä työttömyyden ohella". Siihen on sitouduttava paljon vahvemmin eli jos toivottavasti saatkin työtä, huomioi, että olet sitoutunut mummosi omaishoitoon.

  • Omaishoitajaksi sitoutumisesta on vaikea päästä eroon, kuin elinkautisen vankilatuomion saisi, apua on vaikea saada jos tarvitset, ketään ei kiinnosta hoitajan jaksaminen.
   Jos nyt osaa niistä kielteisistä kokemuksita kertoo suoraan niikuin todellisuudessa on.

   On tässä niitä hyväkin puolia, toisinaa.

  • Sellanen asia on hyvä tietää, ett jos jostain tärkeästä syystä joutuu hoidettavalleen pyytämään lisäpäiviä vuorohoidosta, niin siitä saattaa olla seurauksena sen kuukauden omaishoidontuen menetys. Eli vaikka hoitaisit omaistasi kuukauden muina päivinä, niin sua rankaistaan viemällä koko kuukauden tukiraha. Lakisääteisten omaishoitajan vapaapäivien lisäksi voi hyvällä lykyllä saada vaikkapa 4 päivää lisää, mutt jos noiden päivien lisäks pitää hoidettava saada hoitoon lisäpäiviksi, niin silloin tukea ei makseta. Kohtuutonta, ymmärtäis, jos vähentäisivät tuen määrästä ne tarvitut päivät, kuin ett teetättävät muina päivinä ilmaseks omaishoitajan työtä. Eli omaishoitajan ei kannata sairastua sillä tavalla, ett joutuu hoidettavansa toimittamaan johonkin muutamaksi päiväks hoitoon. Eikä hoidettavaa voi toimittaa esim.sairaalaan hoitoon vaikka hoidettava käyttäytyisi kuinka haastavasti tahansa, pitää vaan jaksaa ja kärsiä ne huonot päivät tai pitää tietää varautua siihen, ett tukirahaa ei makseta siltä kuukaudelta. Aika kohtuutonta toimintaa, eihän missään työssä jätetä maksamatta palkkaa, jos tulee sairastumista. Ai niin, eihän omaishoitajuus ole työtä ja omaishoitajat pärjäävät ilman rahaa. Eli olkaa tarkkoja ja harkitkaa pitkään kaikissa asioissa mitä liittyy omaishoitajuuteen.

  • Omaishoitajuus on pahimmillaan suunniteltu orjuudeksi.
   Pahinta on että hoitaja alkaa tuntea syyllisyyttä, kun ei itse enää jaksa eikä rahat riitä. Tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi.
   Vika ei ole hoitajan eikä hoidettavan, yhteiskunta on luonut satimen eli loukun.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   81
   7082
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6832
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   269
   4170
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   84
   3012