Laatufantasiaa lapsille / nuorille ???

Lorditar Hopeinen

Olen itse lukenut jonkin verran aikuisten fantasiaa (Hobb, Martin, Tokien ..) mutta en tiedä hyvää lapsille (7-10 v. ) ja nuorille ( 12 v =>) tehtyä fantasiakirjallisuutta. Suositelkaa omista kokemuksistanne jotain laadukkaita kirjoa / sarjoja.
Nyt laitetaan suvut lapset lukemaan kunnon kirjoja :-)

8

3385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paljon lukenut

      Minulla on 7-vuotias poika, jolle olen lukenut aktiivisesti aina.

      Tällä hetkellä ehdoton fantasiasuosikki on Harry Potter, olemme osassa viisi. Muita hyviä ovat olleet Belgarionin taru (itse luin sen aikoinaan 12-vuotiaana, sen vanhemmille en sitä välttämättä suosittelisi), Liikkuva linna (joissain kirjoissa on se juju, että ne voi lukemisen jälkeen katsoa leffana!), Hobitti, Muumit, Pikku Prinssi, Desperon taru. Taru Sormusten herrasta on ollut vähän kynnys, poika on jo pari vuotta halunnut kuulla sen, mutta vielä ei ole siihen tartuttu. Itse luin senkin 12-vuotiaana, joten en nyt sitä liian raskaana pidä. Yli 12-vuotiaat voivat lukea nuorille suunnattuja kirjoja, luulen jopa, että muodissa olevat dystopiat ja vampyyri- yms. sarjat uppoavat heihin hyvin. Näistä nyt nopeana esimerkkinä vaikkapa Nälkäpeli, Noiturisarja, mitä nyt on muodissa. Vampyyrijutuista en tiedä, kun en itse voi aihetta sietää.

      Jos kaivataan helppoa ja hauskaa kirjaa, kannattaa kokeilla Puluboin ja Ponin kirjaa. En ole varma, meneekö fantasiaan, kun en ole itse sitä (vielä) lukenut. Poikani esikouluryhmässä se luettiin aikoinaan ja sain opettajalta vähän närkästyneen palautteen, kun oli vaikeaa lukea, koska lapset nauroivat tarinalle liikaa! :)

      Fantasian ulkopuolelta hyviä ja varmoja kirjoja ovat Viisikot ja poikaklassikot kuten Aarresaari. Tytöille en osaa sanoa, oma tyttö on vielä niin pieni, 3v, että aloittelemme luultavasti varovasti Muumeista (Taikurin hattu on oma suosikkini). Jos lukeminen tuntuu vieraalta ja raskalta lapselle tai sitä on vaikea aloittaa, voi mukaan laittaa sarjakuvia. Poikani oppi lukemaan 5-vuotiaana, helppolukukirjoja hän ei oikein lue, mutta sarjakuviin tarttuu herkästi. Olen kirppareilta haalinut vanhoja Tarzaneita ja sun muita supersankarijuttuja, kun akkarit eivät häneen oikein iske. Hänen lempisarjakuvansa, joka muuten menee fantasiaan, on Disneyn Hiidenpadasta tehty vanha sarjakuvakirja.

      Onnea metsälle!

    • Lorditar Hopeinen

      Tuossa oli jotain tuttuja mutta tarkennetaan vielä sen verran että mikä olisi hyvää aloitusfantasiaa 7-vuotiaalle tytölle ? Oppi eskarissa itsekseen lukemaan mutta ei tietenkään vielä voi lukea kovin pitkää/vaikeaa tekstiä- Onko edes olemassakaan
      tuon ikäisille mitään vielä ???? Tarkoitus on siis että hän lukee ne ihan itse.

      • paljon lukenut

        Oma poikani oppi lukemaan 5-vuotiaana, eli osasi lukea ennen kuin aloitti esikoulun. Siitä huolimatta ei ole toivoakaan, että vielä 7-vuotiaana pystyisi lukemaan romaanimittaista kirjaa, ei edes niitä lyhyitä. Sarjakuvat kuitenkin menevät, vaikkei niitäkään välttämättä lue kronologisesti.

        Lukemista aloittaville on ns. helppolukukirjoja. Harva 7-vuotias kuitenkaan pystyy lukemaan itsekseen. Yleensä siihen vaaditaan aikuinen ainakin kuuntelemaan. Samoin lukemisen ymmärtäminen ottaa aikansa, minkä vuoksi lukemastaan ei välttämättä pysty nauttimaan. Meillä esim. vielä puoli vuotta sitten poika pyysi minua lukemaan uudestaan sen tekstin, jonka hän oli lukenut, jotta tietäisi, mitä siinä kerrottiin. Nykyään tietysti pystyy jo sisäistämään enemmän.

        Mutta kirjallisuudennälkä ei välttämättä kaadu tähän! Itse lukeminen tulee aikanaan, mielestäni on tärkeää saada lapsi innostumaan tarinoista. Ensisijaisesti niistä innostutaan kuuntelemalla. Jos kukaan ei voi lukea lapselle, voi hänelle hankkia kuuntelu-CD:itä. Poikani lemppari CD oli Narnian Velho ja Leijona, jota hän kuunteli välillä iltaisin. Hän kuunteli sitä siitä huolimatta, että minä luin hänelle aktiivisesti. Myös lyhyitä satuja löytyy CD:ltä, samoin ihan klassikoita alkaen Muumeista ja Astrid Lindgrenistä.


    • Kirjatoukka

      Hei Lorditar! Löysin Elisa-kirjasta (sähkökirja siis) aivan mainion scifikirjan juuri tuon ikäisille. Nuoremmille sen voi lukea ääneen - ja uskallan väittää, että siinä ei vanhempikaan pitkästy - ja isommat tietysti pärjäävt itsekin. Kirja ammentaa aiheensa siitä, mitä maailman sääoloissa parhaillaan tapahtuu. Se ei säikyttele eikä soimaa, mutta jännittävä ja hauska se senkin edestä on.Henkilögalleria on mainio, ja vinhaa menoa ja tiukkoja tilanteita riittää. Hintaa tällä Tiina Kaislan Lumi-Aura Lehikoinen ja lumeton yö - kirjalla on 4.90 euroa. Sivuja muistaakseni 120. Meillä tykättiin. Toivotaan vaan, että lisää tulisi - en ainakaan ole tältä kirjailijalta muuta vielä löytänyt.

    • lukija665

      Timo Parvelan "Sammon vartijat" -sarja (Tuliterä, Tiera ja Louhi) on fantasiatrilogia, joka on suunnattu juuri tuon ikäisille.

    • kirjatihania

      Tuolla LukuVarkaus 2015 sivulla on joitakin fantasiakirjoja mukana palkintofinaalissa. Sieltä voisi löytää uuttaa luettavaa.
      http://www.varkaus.fi/vekara-varkaus/ohjelma/lukuvarkaus-palkinto/

      Esiraadin tekstissä luennehditaan: "Erilaiset fantasiakirjat ovat hyvin vahva juonne lastenkirjallisuudessa. Tänä vuonna Lasten LukuVarkaus -ehdokaskirjoissa neljässä on mukana fantasiaelementtiä."

    • LukuElina1969
    • Anonyymi

      Ite olen ainakin lukenut todella paljon kirjoja ja fantasia on kyllä ihan lemppari näistä. Oon siis 13- vuotias ja mun ihan lemppareita on esim: Eragon(ite luin noin 11-vuotiaana) , Harry Potter jota äiti on mulle lukenut siiitä lähtien kun olin ehkä 6 ja sen jälkeen olen lukenut monta kertaa uudelleen, Nevermoor (olin noin 9-10 kun aloitin lukemaan mutta sitten sai kolme vuotta odottaa kolmatta osaa) Nälkäpeli( oon lukenut jo viidesti TOSI HYVÄ mutta sika raaka ja näin mutta ite luin siinä 11v maissa ehkä ja lukenut sen viidesti uudelleen😂 ei kannata lukea ennen kuin menee nukkumaan sillä itellä ainakin tullut siitä vähän unia💀) ja nyt siis luen Soturikissoja ja nehän on tosi hyviä mutta niitä kirjoja on TOSI paljon. Ai niin ja onhan niitä Percy Jacksoneitakin tullut luettua tosi hyviä nekin:))))

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe