Asumisoikeusasunto

Nipsu

Minkälaisia kokemuksia ihmisillä on aso-kämpistä?
Itsellä olisi aikomus muuttaa sellaiseen turun alueelle, mutta en tiedä ketään, joka olisi kyseistä asumismuotoa kokeillut.
Siispä olisi hauskaa kuulla risuja ja ruusuja aso-kämpistä:
varustus, isännöinti jne.
Ja jos löytyy kokemusta lainasta aso-maksua varten, niin siitäkin mieluusti kuulisin. Esim. laina-aika, kk-erät ym.

Kiitos jo etukäteen :)!

9

8054

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bella

      Itse mietimme asomahhdollisuutta vasta muutama viikko sitten. Asumme Espoossa eli täällä tilanne hieman ehkä erilainen, mitä siellä päin. Uusiin asuntoihin olisi ehkä ollut mahd. päästä, ne mitkä oli netissä vapaana, niin pari kertaa oli heti, et ei edes kannata yrittää, kun on niin paljon kiinnostuneita. Käytiin kattoo vanhempaa asuntoa,paljon oli puutteita, siellä oli tehty sellaisia juttuja, mitä säännöissä kielletään. Ne lähettää muutamille kymmenille tiedon kämpästä kiinnostuneille tai jos pääsee suoraan suunnilleen näyttöön asti ja on valmis ottaa kämpän, niin silloin yleensä sen saa heti. Täytyy vielä sanoa, et sillä rahalla mitä maksat lainaa asokämpästaä ja vastike siihen päälle, niin laske mitä lyhennät omaa sillä rahalla, eli laittaisit kaiken tavallaan omaan pussiin omaa maksaessa. vaikka asomaksun saa takaisin, niin siitä huolimatta menettää tämän vastike osuuden(vuokra).

    • ork

      Hyvää asoissa on vuokra-asuntoihin nähden kynnysrahan aikaansaama sosiaalitapausten puuttuminen taloyhtiössä ja yleensä asunnot ovat saunallisia.
      Asoasukkaan vaikutusmahdollisuudet järjestelmässä on pelkkä vitsi. Isännöitsijät sanoo mitä tehdään eli mitään ei koskaan tapahdu. Siinä suhteessa ihan sama vaikka asuisi kaupungin vuokra-asunnossa.
      Varustus on vuokra-asuntojen luokkaa eli vaatimatonta, mutta kelpoa.
      Suosittelen ensiasunnoksi ja lyhytaikaiseen asumiseen. Pitkän päälle kallista ja tyhmää maksaa muille kun samalla rahalla makselee aika paljon omaakin.
      Itsellä jo kolmas Aso meneillään. Nuorena oli pari asokämppää, joiden jälkeen vaihdettiin omaan. Nyt rakennusprojektin ajan aso on hyvä väliaikaisratkaisu. Aina pääsee eroon, eikä ole riskiä hinnan pudotuksesta. (ei kyllä pääse tienaamaankaan arvonnousulla).

    • Elmeri

      Ostimme Helsingistä aso-asunnon '97 keväällä ja se valmistui saman vuoden marraskuussa, eli pystyimme itse lisää maksamalla vaikuttamaan varustetasoon ja teettämään asunnosta "meidän näköisemme" mm. kaakelit saunan lattiaan ja kylppäriin, massiivipuiset työtasot keittiöön, laminaatit lattioihin (jotka on itseasiassa nykyisin kuulemma kielletty)ym.

      Asuimme tuolloin kaupungin vuokra-asunnossa eikä meillä ollut säästettynä yhtään mitään. Pankki antoi meille asumisoikeusmaksua varten lainan 1:1 eli koko summan asumisoikeussopimusta vastaan. Vuokratakuut nipistimme opiskelijatuloista, samoin kuin lisätilausmaksut muutoksiin...

      Nyt olemme vuodenvaihteessa muuttamassa pois, ostimme tuossa runsas kuukausi sitten oman omistusasunnon ja siellä alkaa remontti olemaan pikkuhiljaa valmis. Keittiötä ja kylppäriä vielä viimeistellään...


      Eli saimme maksettua aso-maksun kokonaan pankille ennen oman ostoa, jonka jälkeen he antoivat lainan oman ostoon melko hyvillä ehdoilla - vaikkakin, että meistä toinen vielä opiskelee (osa-aikatyön ohella) ja toinen on kotihoidon tuella - on tosin pian lähdössä takaisin töihin. Ja mikäli kävisi niin huonosti, että korkotaso pompsahtaisi nyt kolmekin prosenttia, niin ei meidän talous siitäkään vielä kaatuisi.

      Oli helppo etsiä asuntoa, kun tiesi varmasti pääsevänsä eroon kolmessa kuukaudessa nykyisestä asunnosta. Nyt sitten kuukauden asumiskulut (pankkilaina vastike) on suunnilleen sama kuin aiemminkin (aso-pankkilaina aso-vastike) - ainoa muutos on se, että nyt maksamme suurimman osan "itsellemme" entisen aso-yhtiön sijaan...

      Pidemmän päälle en suosittele aso-asunnossa asumista, mutta välietappina se on loistava - parempi kuin vuokralla asuminen.

      ...

    • äitee2

      ensin otat velkaa aso-maksuun ja sitten maksat älytöntä vastiketta etkä koskaan omista mitään. sitten jos kukaan ei halua yhtiöstäsi asuntoa tulee tilalle vuokralaisia ja jippii!! muutenkaan kukaan ei oikein piittaa mistään kuten kunnan vuokra-asunnoissa ja vesimaksut esim ovat yleensä tosi isot. meillä omakotitalossa ei autonpesuineen ja nurmikonkasteluineen saatu ikinä kulumaan sitä määrää mikä täällä on vesimaksuna. häätö on hankalaa ja jos sekaan sattuu joku häirikkö niin siinä siedät.

      meillä on yhdeksän asunnon rivariyhtiö ja yksi on tyhjänä, kolme irtisanottu, yksi lähtee kesällä ja kaksi on jo vuokralla ja ne toiset ei omaa mitään alkukantaisia tapoja...

      vastikkeella maksat lainan ja joskus se tönö on sun oma. ainoastaan alle kahden vuoden asumiseen kannattaa asoa harkita tai tietysti jos saat asumistukea niin silloin se voi olla elämäntilanteeseen sopiva juttu.

      • Junnu

        Ainakin täällä ASO-vuokra on sen verran pieni ettei sillä mitäänoman asunnon lainoja makseta.
        Entä sitten kun korot nousee normaalille tasolle?
        Vuokralla-asumisen edut tulee hyvin esiin kun korot nousee.
        Asumistukea saavat henkilöt saattaa asua melkeen ilmaiseksi(kaveri saa 80% ASO-vuokrasta asumistukena ja maksaa vain 20% itse)


    • ex-asoasukas

      Suosittelen asumisoikeusasumista vain lyhytaikaisesti väliaikaiseksi asumismuodoksi.
      Siistejä kivoja asuntoja, mutta ne oikeudet ja velvollisuudet menevät vähän niin, että on omistajan velvollisuudet mutta vuokralaisen oikeudet.
      Miksi maksaa asumisoikeusmaksu, kun samalla rahalla pääset ilman sitäkin vuokralaiseksi siihen samaan asuntoon?
      Asuimme Turussa asoasunnossa väliaikaisesti odottaessamme oman asunnon valmistumista. Jo toisena päivän asoasuntoon muuttamisen jälkeen aloin odottaa pois muuttamista.
      Seinät ovat pahvia; välillä ne tuntuvat pelkiltä näkösuojilta.
      Vaikuttamismahdollisuuksia ei käytännössä ole, jos ei pihan siivoamista pidetä vaikuttamisena.
      Asumista leimaa jonkinlainen väliaikaisuus ja välinpitämättömyys. Kenelläkään ei ole mitään vastuuta, koska kukaan ei oikeasti omista mitään.
      Hyvä puoli: sattui olemaan sopivasti vapaana, pääsee pois ja saa maksun takaisin...

      Itse emme ole koskaan aikaisemmin, emmekä nytkään omistusasunnossa maksaneet niin paljon asumisestamme kuin asoasunnossa. Toisilla voi olla toisenlaisia kokemuksia.

    • minäääääwdfw

      Olen asunut Helsingissä asumisoikeus-asunnossa joka oli Saton omistama. Kaikki sujui oikein hyvin ainakin Saton kanssa.

      Asunto oli sellainen perussiisti kerrostalokaksio, isännöinnit ym sujuivat hyvin. Aso-asunnoissa on lähes aina muovimatot sekä huoneissa että kylppärissä, olisi kiva kun niiden sisutukseen olisi edes vähän panostettu mutta kun ajattelee vuokramarkkinoiden tarjontaa niin saa olla kiitollinen että aso-kämpät ovat tosi siistejä ja vastike edullinen.

      Lainan lyhennystä toki tulee vastikkeen päälle, voit itse laskeskella kuinka paljon pystyt lyhentämään vastikkeen lisäksi per kk. N. 10 v on hyvä aika 15000 euron lainalle, pidempi laina-aika ei juuri laske kk-erää vaan lisää vaan korkoja! Ainakin Sampon laskurista näkee hyvin koron osuuden, kokeilin huvikseni 30v laina-aikaa ja lyhennys ei ollut edes alhainen mutta korkojen määrä huimaava.

      Kun muutat pois aso-kodista saat asumisoikeusmaksun indeksikorotettuna takaisin, se kattaa aika hyvin lainasta johtuneita korkoja.

    • Mainosten uhri

      Olemme mieheni kanssa (olemme 19v) muuttamassa asumisoikeuskämppään. Koska olemme asuneet pari vuotta opiskelijakämpässä jossa on seinien rei'ittäminen, maalaaminen, tapetointi, kaappien siirtely, verhotankojen laitto ja kaikki mahdollinen kodikkuuden luominen kielletty, ilahduimme kun kuulimme että maalata yms. saa.

      Sitten kun kämppää oltiin käyty katsomassa ja varattu se, maksettu varausmaksu ja irtisanottu edellinen kämppä, sopimuspaperit sai eteen.. kävi ilmi että asunnossa saa maalata tai tapetoida PAITSI ikkunalliset/ovelliset (lue:epätasaiset) seinät, keittiön seinät koska niissä kaapistot, pesutilat, eteis/käytävätilat.. eli tuloksena on että kahdesta makkarista saa kummastakin tapetoida/maalata tasan yhden seinän. Ja värien pitää olla vaaleita ja hillittyjä.
      En sitten tiedä, pitääkö ne käydä isännöitsijällä hyväksyttämässä vai miten homma toimii..

      Mitään ei saa tehdä itse. Tiskikonetta asentaa, uusia lattioista vaaleanvihreitä muovimattoja, vaihtaa kaapinovia, mitään. Ammattimies pitää olla asialla ettei joudu edesvastuuseen teoistaan.

    • maalarityttöne

      Höpö höpö, saa maalata, asentaa vaikka laminaatit lattioihin, isännöitsijä vain tarkastaa työn jäljen ja jos kaikki on OK, niin ei mitään sanktioita tule! Ja kuka sitä nyt huonoa jälkeä itselleen tekisikään!!??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1663
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1448
    4. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1131
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1128
    6. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1120
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1096
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1081
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      5
      1062
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1050
    Aihe