mie haluun lehmän!

Lehmätön

Oikeasti. Onko EU tehnyt mahdottomaksi yhden lehmän pitämisen? Mie haluisin lehmän kun tästä muutamme ihan landelle. Mitä lypsylehmä maksaa? (Osaan lypsää, ei huolta siitä) Pitääkö kantturasta maksaa jotain veroa? Mitä pitäisi tietää olennaista kun lehmää lähtee ostamaan?
Neuvoista olis apua. Oon ihan tosissani asian kanssa, vaikka tuskin siltä kuullostaa.
Vähän itteensäkkin naurattaa välillä, mut itku tulee kun ostaa maitoa tälle porukalle.
Jos sen maidon jäähdyttää ja antaa seisoa, eikös siihen pinnalle nouse kerma? Ja maidon voi varmaankin käyttää ihan maitona kun sen kerman kuorii pois?
Mitähän lehmälle pitäisi syöttää? Ja kuinka paljon lehmälle pitäisi antaa ruokaa? Onko lehmät sosiaalisia eläimiä? Jos sille ottaisi jonkun päkän kaveriksi?

28

7373

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • niinjoo

      Sun tiedot lehmistä näyttää kyl aika pieniltä.
      Ettet vaan olis hetken mielijohteesta hankkimassa?
      No kuitenkin: lehmät ovat laumaeläimiä ja niitä pitä hoitaa tosi hyvin et pysyvät terveinä. Koska lehmä on iso, ei sille kaveriks ehkä kannata mitään pientä hankkia, miel. toinen lehmä. Suositelen suomenkarjalaista. Mut hanki ensin rutkasti lisätietoo, ennen ku ostat ettei lehmä joudu kärsiin.

      • mie

        No sitähän mie tässä yritän tehdäkkin!!!
        Ei ole kyse mistään hetken...


    • Yks emäntä

      Ei kyllä oo varmaan ihan helppoa yhden lehmän pitäminen "kotitarpeiksi". Saattaa olla että EU katsoo sen yritystoiminnaksi väkisellä, vaikka ei litraakaan möisi. Tästä oli ennakkotapaus joskus Karpossa tai jossain.

      Lehmä syö litistettyä kauraa taikka ohraa,teollisia väkirehuja,(viljan voi korvata teollisilla väkirehuilla ja rypsillä) säilörehua(AIV:tä) rajattomasti ja tietenkin heinää.Seleeniä ja jotain vitamiineja sekä valkuaislisää saattaa joutua antamaan.Melassista ne kans tykkää ja vettä juovat tosi paljon. Väkirehun määrä lasketaan tuotoksen mukaan, kaavoja varmasti löytyy.

      Hinnoista ei nyt kyllä oo tietoa, osoitteesta www.faba.fi/elava (muistaakseni) löytyy myytävänä olevia eläimiä.

      olennaista ehkä on se onko hyvä lypsämään. Ei sitä varmaan ihan huippulehmään kannata rahojaan panna, jos ihan itelleen vaan lypsää. Eikä kovin vanhaakaan ehkä kannata ostaa, semmonen 2-3 vuotias ehkä tai ihan siemennetty hieho,tulis vasikkakin kaupan päälle. :)Luonne ja utareterveys tietenkin kannattaa olla melko hyvät.

      Maidon voi kyllä juottaa kermankin kanssa, kunhan vaan sekoittaa. Paras kaveri naudalle on toinen nauta.

      Muistathan että lehmä on osan vuodesta ummessa, jolloin maitoa ei tule, siis jos aiot kauemmin sitä pitää ja siementää.

      Tässä nyt oli jotain, kysy lisää jos siltä tuntuu.En mäkään tosin kaikkea vielä tiedä, aloittelija vasta oon minäkin.

      • Isäntä

        Kyllähä sitä lemmikkilehmää saa pitää, ilman että siitä numeroa tehhään!


    • Make

      Meneppä lähimälle maitotilalle ja kysyt saisitko tulla lypsylle.Käyt joskus lypsyllä,niin saat maidot kaupanpäälle.

    • agrologi

      Jos ajattelit vasikasta saakka lehmän kasvattaa, niin suosittelen lihahiehoksi menevää lehmävasikkaa, ei maksa paljon mitään. Ei välttämättä lypsäisi kovin paljon (keskituotos suomessa yli 8000 kg/v), mutta siementäähän se sitten pitäisi. Miten ajattelit lypsyn hoitaa? Kone on varmaan kalliimpi kuin lehmä ja sitten meijeri ei käy ihan yhden kahden lehmän tiloilta maitoa hakemassa. Ja maitoa kuitenkin tulee sen verta päivässä, että jaksatko käsin lypsää. Lypsy täytyy varmaan tehdä 2 kertaa/pv, ettei ala tissejä pakottaan. Lehmä syö tosi paljon, mut vähemmän jos maitoa ei tule älysti. Lypsykarjatiloilta tms voisi varmaan saada säilörehupaaleja ostettua,jos ei omia viljelyksia, mutta lisäksi täysrehua. Lehmä tosiaan on laumaeläin, että yhden pitäminen on sen luontaisen käyttäytymisen vastaista.

    • toteat, että

      et millään saa tuotettua yhdellä lehmällä maitoa siihen hintaan kuin saat sen kaupasta. (jätetään myös Jyväskylän taannoinen hintakuoppa pois laskuista)
      Ajattele rehujen hinta ja sun aika siellä läävässä ei oo ilmaista ja se on lapsilta ja muulta perheeltä pois. lisänä tulee navetanhajuinen hoitaja kahdesti päivässä tupaan haisemaan, muu perhe passittaa suihkuun alta aikayksikön ja sama toistuu kahdesti päivässä. Sulla täytyy olla navetta valmiina koska tällaista ajattelet. Miten pidät navetan lämpimänä? siihen tarvitaan navetta täyteen eläimiä tai sitten paksukarvainen maatiaislehmä.
      Epäilen tätä keskustelun aloitusta feikiksi ja aloittaja nauraa hekottaa kerrostalossa maalaisten tyhmyydelle?
      Jos oikeasti olet tosissasi, pysähdy miettimään ja toteat ajatuksen mielettömäksi. Ota myös huomioon se, että sen jälkeen et irtaudu yhtään mihinkään koska eläintä ei voi jättää yksikseen vaan lypsettävä päivittäin paitsi ummessaolon aikana kuka vain osaa heittää ruoan eteen.

      Jos ja kun lehmä sairastuu kerrankin, tulet saamaan veterinäriltä sellaisen laskun että sillä ostat kuukausia maitoa ja kipeä eläin on pakko hoitaa. lääkkeet on kalliita ja jos utareessa on tulehdus, maito on kelvotonta hoidon ajan ja jos antibioottia on pitänyt käyttää, sun pitää hommata testeri, jolla näet että maito on taas puhdasta ihmisten juoda jne.

      • helvi

        Ota lehmä,kokeilet miten sujuu.Neuvon opiskelemaan naudan ruokintaa ja hoitoa, ENNENkuin otat lehmän, ja sairauksia.
        Kai se pärjää yksinkin, jos on pienestä pitäen ollut.Mutta lehmä on LAUMAeläin.
        Lehmä ei tarvitse lämmitettyä tilaa, jos sillä on kestopehkut, se kyllä pitää pienen tilan(mutta lehmälle riittävä!) lämpimänä.
        Sulaa juomavettä menee monta litraa päivässä.
        Lehmä tuottaa sontaa huomattavia määriä talvenaikana,ja jos et syötä säilörehua,sonta on miellyttävämmässä muodossa.
        Sorkat täytyy hoitaa, kivennäiset ja vitamiinit ym. ostaa.Puhumattakaan rehuista.
        Lehmäkin osaa olla aika riiviö, karkailee naapurin kasvimaalle jne.
        Mukavaa on nojata lämpimään kylkeen,se se on tosi lämmin ja ne lehmän silmät...
        Suomenkarjanlehmä kuuluu Suomen ilmastoon...
        Unelmanani on oma lehmä, mutta se jäänee vain unelmaksi.
        Onnea sinnepäin!


    • varmaankin

      tulee itku, kun lypsät sitä lehmääsi aamuin illoin ja 7 päivää viikossa, jäähdyttelet maidot, peset lypsyastiat ja kuskaat lannat ja rehut.
      Ja sitten se porukkasi on jo tottunut kaupan kevytmaitoon, niin eivät mahda kelpuuttaa rasvaista lehmän maitoa juomaksi aivan heti...
      ja maitoa tulee riippuen ruokinnasta 20- 40 kiloa päivässä.
      Joudut miettimään mihin menisi ylimääräinen maito, jos sinulla ei ole muita kotieläimiä tai vasikkaa.
      Ihmetyttää tossa, kun sanoit että osaat lypsää, mutta toisaalta et tiedä miten lehmää ruokitaan...
      pistää hieman epäilyttämään tarkoitusperääsi??
      Ettei vaan olisi nyt oma lehmä ojassa??;=)

    • edelleen lehmätön

      Kiitos kovasti neuvoista. Asumme maalla, mutta meillä ei tässä ole navettaa, eli tänne ei sitä edes voisi ottaa. Ja on lapsia muutama ja kasvatamme isoja koiria, eli maidot ei tosiaan menis hukkaan.
      Löysin oikeen rautalangasta väännettyä tietoa lehmistä netistä oppimateriaali paikasta.

      Kyllä mie lasken kustannukset ja otan tietysti asioista selvän kun tätä mietin. Ja olisihan tuo vähän ku lemmikkinäkin... naurakaa vaan. Tietysti pitäisi olla hyvä luonne... =))

    • Entinen lomittaja

      Jännä juttu, että osaat lypsää, mutta et muuta sitten lehmästä tiedä....??
      Usko pois, että halvemmaksi tulee edelleen kantaa se maito kaupasta.
      Lehmä ei hirveesti maksa, mutta kaikki muu sitten maksaakin: ruoka, lääkintä ym. juoksevat kulut Ja niitä tulee niin paljon, että alkaa maito olla kallista.

    • Miia

      No on toisten mielestä vaikeeta! Ajatellaan vain, että pitäisi tulla rahallista tuottoa! Myös lehmällä voi olla muun arvon lisäksi lemmikkiarvoa.

      Lehmän ruoka on halpaa, onhan se puhtaasti kasvissyöjä. Heinää ja vettä kun riittää, niin elämä hymyilee. Jos ei suuri tuotos ole pääasia, ei lehmä tarvitse säilörehua sen paremmin kuin kalliita teollisia väkirehujakaan. Päin vastoin! Kun ei yritä saada lehmää syömään valtavia määriä väkeviä rehuja, se pysyy terveempänä. Suurin osa noista kalliista eläinlääkärimaksuista johtuu juuri suuren tuotoksen ja sen vaatiman väkevän ei-lajinmukaisen ruokinnan aiheuttamista vaivoista. Toki hyvin lypsävälle lehmälle on hyvä antaa pieniä määriä myös viljaa, valkuaistiivistettä tai muuta valkuaisrehua ja ripaus kivennäisiä, kunhan muistaa, että nauta on korsirehun syöjä, ei viljapossu. Säilörehun kanssa sitä paitsi voi tulla ongelmia varastoinnissa. Jos ostaa paalin, se ei säily avaamisen jälkeen riittävän pitkään tuoreena jotta yksi lehmä ehtisi sen syödä, varsinkaan lämpimällä ilmalla.

      Maidon runsaus- ja lypsyongelmaan ratkaisu on vasikka. Vasikka tyhjentää utaretta säännöllisesti, jolloin lypsämistä on vähemmän. Vasikka kasvaa vapaalla maitojuotolla hyvin, ja lisäksi vasikasta ja lehmästä on seuraa toisilleen.

      Niin, ja vielä noista eläinlääkäriasioista. Yksi tyypillisimpiä lehmän lääkitsemisen syitä on utaretulehdus. Monet hoidetuista utaretulehduksista eivät näy lehmästä muuten kuin lettupannutestillä. Vielä parikymmentä vuotta sitten, ei soluja juuri testattu. Näistä ei-akuuteista tulehduksista ei tiedetty mitään, ja hyvin meni. Eikä itselleen maitoa lypsävän tarvitse mitään soluja kyttäillä. Jos lehmä on terveen oloinen, ei ole syytä kutsua eläinlääkäriä hätiin. Jos jostain neljänneksestä tuleva erite ei näytä maidolta eikä halua lääkitä lehmää, niin umpeen vain kyseinen neljännes. Solumaitokaan ei muuten ole myrkkyä! Solut kertovat siitä, että esim. maidon valkuais- tai muu pitoisuus poikkeeaa hieman normaalista. Ja antibioottitestit, nekään eivät ole tarpeellisia, jos maitoa ei myydä eteenpäin. Toki varoaikaa on hyvä noudattaa, mutta testeihin ei ole tarvetta. Meijerit pelkäävät antibiootteja, koska ne haittaavat maidon käsittelyä ja ennen kaikkea hapattamista. Lisäksi antibiooteille allergiset voivat saada allergisen reaktion juotuaan antibioottimaitoa. Jos asiaa ajattelee laajemmin, niin antibioottimaidon käyttäminen voi edesauttaa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen muodostumista. Tämäkään ei ole erityisen todennäköistä tällaisessa mittakaavassa. Itse myönnän joskus juoneeni sekä antibiootti- että solumaitoa, vaikka ajatuksena se ei kovin houkuttelevalta kuulostakaan.

      • Lehmätön

        Kyllä se olisi lemmikkikin.


      • Heh, vai

        kertovat solut sulle tuollaisia asioita valkuais sun muista pitoisuuksista?Mulle ne kuitenkin kertoo tulehduksesta utareessa ja nimenomaan kuolleiden valkosolujen määrästä. eli suomeksi mädästä maidon joukossa. Ihan samasta valkoisesta visvasta, joka tulee ihmiselläkin haavasta sen tulehtuessa.
        Antibiootti testissä käytetään samaa ilmiötä todentamaan antibiootin mahdollinen jäämä maidon joukossa. Eli elävien maitohappobakteereiden kuolleisuusmäärä ilmoittaa väriindikaattiona mahdollisen antibiootin paljouden maidossa. Eli mitä enemmän on antibioottia, sitä sinisempää testin tulos on, ts. enemmän antibioottia sitä enemmän kuolleita maitohappobakteereja, jos taas antibioottia ei ole, maitohappobakteerit lisääntyvät ja sitä keltaisempaa, eli elävää tulos näyttää.
        Sanot lisäksi, että monet hoidetuista utaretulehduksista eivät näy, kuin vain lettupannutestillä. Itse sanoisin, että ennemminkin hoitamattomat näkyvät sillä, koska hoidetun ja täysin terveen lehmän maidon koostumusta se testi ei pysty erottelemaan, eli erottelee vain sairaat terveistä. Jos pystyy, niin kerro ihmeessä miten?
        Lisäksi tuossa solumaidossa on mukana niitä bakteereja jotka ovat aiheuttaneet tuon tulehduksen tahi sitten muuten lisääntyneet tuon tulehduksen ansiosta, esim. utarevaurion kyseessä ollen, eli itse en mieluusti paljan käsin edes koskisi koko tulehdusmaitoon, varsinkaan jos käsissäni olisi jokunen haava.
        Toki en kiellä sinua sitä juomasta jos maittaa kerran, siitä vaan, kunhan et tietämättömille kanssa ihmisillesi sitä suosittele.


    • Riemu:)

      En tiiä yhtään oisko ihan mahrotonta pitää yhtä lehmää..
      Lypsylehmän hinta riippuu vähä lehmästä..
      Riippuu paljonko se lypsää, kuinka vanha se on, sairaudet, jne..
      Meiltä myytiin kaks kerran poikinutta aika vähän ne lypsi toinen potki hirmusesti ja oli takaraskas eikä utareessa paljon kehumista ollu.. toinen oli lievästi takaraskas ja utare myös jokseenkin ruma.. tais maksaa 700-800e.. en oo varma sisälsikö alvii..
      mutta lehmähuuto kaupassa mentiin äkkiä yli 4000e.. Siis jos sieltä haluut ostaa.
      No ei kannata ostaa lehmää ku sikaa säkissä jos mahdollista sen kävis kattomassa minkä näkönen eikä se hirveen kiva oo jos hirmusesti potkii.. sille kannattas myös mieluusti hommata kaveri.. Ja siementää pitää muistaa.. muuten loppuu maito kesken.. voihan sen vasikan myydä sitten jos tahtoo. mutta sitäkin pitää sitten juottaa ja siinä menee nopeesti kaikki maito mitä lehmä lypsää.. Meillä lypsetään 5 päivää erikseen poikimisen jälkeen vasikalle eikä laiteta vielä meijeriin.
      Jos lehmään tulee kuumetta, ei syö tai ei muuten nouse ylös kannattaa soittaa mitä pikimmiten eläinlääkäri paikalle.
      Lääkkeiden aikana maito pitää antaa vasikalle ku ei sitä voi ittekkää juoda. Sit solutestit pitää tehdä tarpeeks usein..
      Mutta jos vasikan juomisen jälkeen maitoo vielä jää ekana tai tokana päivänä eikä oo lääkityksiä Voi siitä tehdä uunijussia tai jos ei heti jaksa laittaa pakkaseen maidon ja tekee vaikka muutaman kuukauden päästä!
      Pinnalle nousee kermaa, kun se on viileässä, jonka voi kuoria pois tai sit vaan ravistella maitopurkissa sitä maitoa niin kerma häviää.
      Lehmälle ois hyvä antaa kauraa, kivennäisiä, sitten sellaista ihme raetta.. :)
      kuiva heinä ois ihan jees.. Kuivikkeeks olkia tai muuta..
      Aivee rehu ja väkirehu.. Siinä kai tärkeemmät.
      Määrä rippuu paljonko lypsää ja jos on ummessa ei tarvii jauhoo vaan jonkin verran heinää ja sit tietty joka päivä vettä!
      Lehmät on söpöjä ja kivoja eläimiä..
      En tiiä viihtyiskö oikein päkäpään kanssa...
      Lypsäminen on hyvä osata juu..
      Munki on pitäny vähän jo harjotella jos pitää joskus äitiä ja isää lomittaa..
      Ihan täydennys tähän oon 12v.. heh. :)
      Ittelläni on muutama oma lehmä..
      Muutama on lähdossä tutuille pitoon ja muutama menny jo teurastamoon :(
      Mutta Riemu (yks lehmistä) on ja pysyy..
      Jos jotain jäi vielä epäselväks niin yritän auttaa
      parhaani mukaan!

    • Riemu:)

      Tuli tossa vaan mieleen että olen itte käynyt läpi 9. eri vasikkanäyttelyt tai no lypsykarjanäyttelyt, maatalousnäyttelyt ihan miten vaan!
      Jos aijot lehmän hankkia ja sillä on kivan näkönen utare, syvä runko, etukorkee.. Se kannattaa viedä näyttelyyn ilmoitat ensin ittes sovit kyydin jos lähistöltä on tulossa muitakin lehmäihmisiä samaan näyttelyyn lehmien kanssa välitysauton kyydillä voisit ne kuskata joka tosin maksaa tai sitten hevoskopilla jos montaa lehmää ei oo tulossa.
      sitten jos vasikoita aijot ottaa niin lapsiesi iästä riippuen voit ilmottaa lapset vasikan kanssa
      Junior Handler luokkaan..
      Se on rankkaa puuhaa mutta loppujen lopuks tosi kivaa!
      Eläin täytyy kouluttaa, pestä monta kertaa, klipata, ym..
      sitten näyttelyissä se hohtaa ku tähti!
      Junior Handler vasikan ei tarvitse olla mitenkään parasta a-luokkaa..
      Junior Handler kisassa arvostellaan vasikan ja lapsen yhteistyötä.
      Riippuen siitä kuinka pärjää saa palkintoja.
      Ruusukkeen saa aina ja jotain pientä.
      Jos kiinnostaa kannattaa mennä ensi kesänä katsomaan näyttelyitä johonkin ja katsella kuinka kehässä toimitaan ja kysellä asiasta. :)

      • Lehmätön

        Mulla on kyllä kokemusta kehässä juoksemisesta. Kasvatan satakiloisia koiria ja niiden kanssa kehässä hötkyilen =))
        Kiitos siullekin jutuista.


    • Ohis

      Yhdenkin lehmän takia täytyy ilmoittautua naudanpitäjäksi, eli hankkia itselleen tilatunnus ja ilmoittautua nautarekisteriin maatalouden laskentakeskukseen, mikäli siis meinaa lehmää kotonaan pitää. Kaikki naudat on kuitenkin oltava rekisterin kirjoissa ja kansissa sekä korvamerkittyinä. Toinen vaihtoehtohan on pitää lehmää "vuokralla" jossain lähialueen lypsykarjassa.
      Itse pitäisin ehdottoman tärkeänä sitä, että lehmällä on seuraa, mieluiten toinen nauta.

      Kotitarvelehmäksi en näkisi edes mitään muuta vaihtoehtoa kuin suomenkarjan, siinä on koko, luonne ja tuotos juuri kohdallaan tähän tarkoitukseen =). Pärjääpi hyvin kuivallaheinällä, kaura-ohralla ja kivennäisellä, valkuaista lisäksi jos tarvetta ilmenee. Tuotos vaihtelee rodusta ja perimästä riippuen n. 10 kilosta/pv ylöspäin.

      • karjatilallinen

        Tätä rimpsua luettuani tuli mullakin nää paperi hommat mieleen, yhenkin lehmänpitoon tosiaan tarvitaan tilatunnukset. Mut entäs sonta? Vaatiikohan viranomaiset virallisen lantavaraston..? Kyllä tässä suuremmiltakin tiloilta vaaditaan melkein joka sontaläjälle paikkaa, sijoitusta tai ainakin selitystä : ) kannattaa varmaan ottaa tästäkin selvää. Niin ja edellä oli ihan hyviä lehmän hoito-ohjeita, tosin oikeesti kyllä lehmä juo kymmeniä litroja vettä per päivä, siis ämpäri kaks päivässä ei riitä! Kesällä ulkona lämpimällä jopa 100-150 litraa. Sinuna ottaisin ensin selvää voisitko käydä jossain lähiseudun navetassa vaikka tutustuun ja opetteleen käytännön hommia, ja oletko ihan varma et tosiaan joudat/jaksat lypsään 2x päivässä 7 päivää viikossa ja jopa kaikkina joulu/juhannus/pääsiäis/uudenvuoden iltoina ja aamuina...Lypsyvälienkin kun kuitenkin pitäis lehmän hyvinvoinnin kannalta olla suht tasaiset. Ja jos sinua alkaa tää lypsyjuttu mietityttään niin osta pieni hieho vasikka, älä siemennä niin se ei poi´i eikä näin ollen tuota maitoa. Pidä se lemmikkinä. Yhdenkin lehmän hoito vaatii aikalailla osaamista ja tietoa (esim. märehtijänä lehmän ruuansulatus on aivan toista kuin esim. koiralla!) ja vielä lisäisin että kyllä utaretulehdukset hyökkää vähemmän tuottavillekin lehmille...


    • kuttunen

      Jos haluat lypsää perheellsei maitoa, niin ota kuttu tai kaksi. Hyvä kuttu lypsää sulle maukasta maitoa 5 litraa päivässä.

    • suomettarien kasvattaja.

      HEI.
      MIE OLEN ALOITTANUT YHESTÄ LEHMÄSTÄ JA NYT NIITÄ ON VASIKOINEEN 28 KPL.EI SE NIIN VAIKEATA OLE KUN ETIT EKAKS SOPIVAN ELIKON MIELUITEN SUOMENKARJAN LEHMÄN, ON TOSI HYVÄ OMATARVE LEHMÄKSI JA SIT MENET OMAN KUNNAN MAATALOUS SIHTEERIN LUO JA ILMOITAT SINNE NIIN SAAT OMAN KARJA NUMERON,ETTÄ VOIT REKISTEÖIDÄ ITELLES SEN ELIKON. REHU EI OLE ONGELMA, PYÖRÖPAALEJA SAA EDULLISESTI JA KAURAJAUHOA PAIKALLISESTA MYLLYSTÄ.KIVENNÄISTÄ JA VITAMIINILISÄ JUTUT LÖYTYVÄT MAATALOUSKAUPOISTA. JOS KERRAN MAALLE MUUTATTE NIIN NAAPURIT KYLLÄ AUTTAVAT JA KERTOVAT VINKKEJÄ LEHMÄN PIDOSTA...MUT JOS EI MUUT NEUVO JA OPASTA NIIN OTA YHTEYTTÄ MINUUN , MINÄ NEUVON.LEHMÄN PARAS KAVERI ON TOINEN LEHMÄ TAI VASIKKAKIN RIITTÄÄ. MUT LAMMASKIN ON IHAN HYVÄ ALKUUN.NOIN KESKIHINTA 400-1000 EKEÄ LEHMÄSTÄ, VAIHTELEE KOVASTI RODUSTA RIIPPUEN.
      ONNEA YRITYKSELLE.

    • Tuoreruoasta kysymys

      Täällä jossain puhuttiin, että lehmä karkaa naapurin vihannesmaalle. Miksi se sinne menee. Onko lehmällä joku lempivihannes tai juurikas, josta se tykkää ja jota voi sille antaa? Ettei sen tarvi käydä varkaissa.

    • akka vaan

      miten lehmän hankkijalle kävi, joko on kanttura navetassa vai joko on kyllästys iskenyt. Keskusteluhan aloitetiin 04

    • Anonyymi

      hauskat kirjotelmat

      • Anonyymi

        No on. Ja vielä -04 näemmä oli oikea ammattikenttäkin mukana keskustelemassa laajemmin. Nykyään taso huomattavasti laskenut, muutama vuosi sitten jo niin alas että itsekin lopetin koko foorumin seuraamisen.


    • Anonyymi

      Mä olen 15v flikka ja oon asunu aina maatillalla ja meillä on limousineita. Ja ei lehmien hoito oo kyllä ihan noin yks toikkosta... se ei riitä että osaat lypsää lehmää. Kylä sun tarttee osata siivoo paskat, kirjaa lehmät ylös, myydä niitä, jalostaa ja helvetisti muutaki. Jos et oo valmis laittaa sun jalkoja suoraan tuoreeseen lehmän paskaa niin että varpaiden väleistä tulee kunnolla se lämmin paska ni älä unta nää XD

      Tosiaan lehmiä sä et voi ottaa 1 tai 2 sun tarvii ottaa kunnon lauma. Ja sulla tarttee olla kas peltoo ja tilaa. Muista myös että lehmät tarttee aitauksen eli tarttee kans tehä keppi aitaa ja kerätä ne kaikki talveks pois. Ruokaaki talveks pitäs olla,Ni pitäs sun tehä paalejaki. Jos et itte tee ni joudut ostaa, mutta jos ostat ni oot kylä pia konkurssis. Lehmillekki tulee sairauksia ja voi tarttee lääkkeitä tai muita keinoja hoitaa sitä. Esim sorkkien hoito. Mein lehmillä joillaki on ollu halki sorkkaa, on ollu sorkka arka ja kaikkee muuta en itekkää tie kaikkii mut sit on tarttenu tilaa sorkka hoitaja. Eikä niistä ikinä tiiä millane on lehmän luonne. Eikä lehmälle maitoo tu jos on ummes. Ni sen täytyy saada vasikoitaki. Eli täytyy siementää taikka ottaa sonni.

      Meillä tosiaa tota lihakarjaa ja me yritetää jalostetaa lehmistä aina vaa parempaa, mut ei sekää aina onnistu. Vasikat vierotetaa ja sit ne on vierotuksis jokusen aikaa ja sit ne laitetaa autoon ja auto vie kasvattajalle. Kasvattaja sit kasvattaa niistä vuoden ikäsiä ja sit ne myydääki huutokaupassa (ainaki mein on menny huutokauppaa) ja sieltä ne parhaimmat valitaa ja välii menee pari sonnii ja välii ei yhtää. Seki on kans aika riskialtista ku meil meni kans yhelle kasvattajalle ja sinne sitte tuliki joku sairaus että niitä ei voitu myydä. Ja lehmien takia täytyy jättää monia asioita tekemäti. Täytyy olla kiinni niis lehmis. Jos lehmä poiki sitä voi joutuu auttaa ketjuilla laittamalla ne ketjus vasikan jalkoihin ja vetää se ulos. Navetas täytyy käydä aamuin illoin ja sitä ei saa jättää myöhemmälle. Eikä myöskään muiden navetoissa saa käydä omilla vaatteilla täytyy olla sen tilan. Ettei ne taudit levisi. Jotkut on tarkempia ku muut, mutta esim meillä ollaa helvetin tarkkoja siittä. Kyllähän lehmistä hyviäki puoli löytyy esim se että ne on kivoja, hauskoja ja liha on hyvää.

      On se lehmien kasvattaminen kyllä hankalaa eikä todellakaa yhtää ykstoikkosta. Enkä mä tietenkää muistanu varmastikkaa sanoo kaikkee mitä mun piti sanoo.

    • Anonyymi

      Niin juuri minä haluan että meidän Sami lehmä voi äänest eduskunta vaaleissa. Aloitetaan joka lehmän oikeuksia nöpökin tulee

    • Anonyymi

      Tämä viestiketju on parasta pitkiin aikoihin.
      elä osta lehmää jos olet maalla niin mene karjatilalle töihiin ja palkka maitona.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe