Mitä arvostatte omakotitaloissa?

omakotitalo mielessä

Miksi haluatte asua omakotitalossa? Mitä omassa talossa on ainakin pakko olla? Entä monta vessaa tai huonetta? Pitääkö lapsilla olla omat huoneet vai sopiiko sisarukset samaan? Entä onko kodinhoitohuone pakollinen? Mitä kaikkea sieltä pitäisi löytyä?

Tarkotus ois omakotitaloon muuttaa jollain jänteellä, en vaan vielä osaa sanoa, mitä kaikkea olisi hyvä olla. Olen aina asunut kerrostalossa ja omakotitalossa pitäisi olla tilaa vielä tulevalle perheellekin. Eli ennakoitavaa.

Onko teidän mielestä sauna pakollinen? ja pitääkö sen olla talon yhteydessä vai voisiko pihasauna olla toimiva? Entä kuinka suuri keittiö? Mitä mieltä ootte tupakeittiöistä? Entä ne vaatehuoneet? Mites lämmitys?

12

172

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rahoittaja

      Naisten keskinäinenkilpaillu vaatii mieheltä omokotitalon. kunhan pysyy mukana ämmien välisessä kilpailussa

    • Mitäkö arvostan? Tilaa ja rauhaa.

      Muksuilla on tietysti omat makuuhuoneet. Vanhemmat nyt nukkuvat yhdessä vielä toistaiseksi ainakin... :)

      Sen lisäksi kirjasto/elokuvahuone, työhuone, saunaosasto ja hemmetisti varastotilaa. Ja kesää varten pihalla riittää jonkin verran tilaa (joskin futiksen potkiminen tai frisbeen heittely vaatii siirtymistä läheiseen puistoon).

      Perheessä kun on naispuoleisia ihmisiä, niin kaksi wc-pönttöä on sellainen käypä minimi. Meille kelpaa se, että toinen on suihkutilassa saunaosastolla. Joillekuille tuo on kuulemma ongelma... Kodinhoitohuone on itselleni vähän arvoitus. Pyykkikone on pesuhuoneessa, ei se omaa huonetta tarvitse. Vaatekaapit makuuhuoneissa. Saunaneteisessä on yksi kaapisto, josta löytyy pyyhkeitä ja peflettejä (ja jotain pikkurompetta). Säilytystilaa on muutenkin aika reilusti, eli kaappimetrejä keittiön ulkopuolella sellaiset 12... Plus varastot (yksi lämmin, kaksi kylmää).

      Keittiön on oltava riittävän tilava, että kaksi ihmistä mahtuu hyvin yhtä aikaa toimimaan. Laskutilaa pitää olla useampi metri. Tarjoilupöytä on hyvä idea ruokapöydän lähettyvillä. Voi olla kiinteästi osa keittiön kaappeja tai siirrettävä (joskin jälkimmäiset ovat minusta vähän epäilyttäviä). Mukavaa kun on 6-8 henkilöä ruokapöydän ympärillä, niin on tilaa laskea ruokatarvikkeita enemmänkin.

      Avokeittiö. Meillä on ja pidän ehdottoman loistavana. Erotettu takalla olohuoneesta, mikä luo vähän näköestettä, mutta toisaalta keskustelu ruoanlaittajien ja sohvalla löhöäjien kesken onnistuu ihan puhumalla, vaikka etäisyyttä toki yli kymmenen metriä onkin. Ilmanvaihto kun on suunniteltu oikein, niin normaalisti ei ruoanlaitosta mitään savuja tai muita haittoja olohuoneen puolelle tule. Sen verran tuoksuu, että nenällä pystyy arvioimaan uuniruokien kypsyysastetta varsin hyvin olkkarin puoleltakin.

      Sauna on pakollinen. Ja se kannattaa olla talon yhteydessä, jolloin sen lämmittäminen vähentää lämmitystarvetta muussa kämpässä. Toki ulkosauna on hyvä sekin, mutta se voisi olla sitten vaikka lisänä (esim. jatkuvalämmitteinen sisällä ja kertalämmitteinen ulkona).

      Vaatehuoneellista kämppää olen kokeillut. Ei enää ikinä. Pura pois, jos niitä on.

      Lämmitys lattiasta. Sähköllä tai vedellä, oman mieltymyksen mukaan. Sähköä helpompi säätää, vedellä helpompi vaihtaa lämmitys sähköstä öljyyn, maakaasuun, kaukolämpöön, maalämpöön, hakkeeseen tai vaikka aurinkokeräimiin (ei kyllä talvella oikein taida riittää). Myös ilmalämmitteinen lattialämmitys on olemassa, mutta se voi olla arvokas järjestelmä. Periaatteessa hyvä idea, vaikka ilma onkin huono lämmönjohdin.

      • ap.

        Kiitos kattavasta vastauksesi!
        Onko keittiössä tärkeämpää ennemminkin työtasotila, vai kaappitila? Itse mietin kanssa että avokeittiö voisi olla kiva, tietysti jos jotenkin saa esim tiskivuoren hieman piiloon.

        Mites se sauna, pitäiskö kuinka monen mahtua sinne?

        Mistä tilasta ottaisit neliöitä pois jos olisi pakko, tai tontti niin pieni, että taloa pitää pienentää?


    • Omatupalainen

      Oma tupa oma lupa!

      Kyllähän se oma rauha ja talon hoitaminen esim. pihaistutukset oman mielen mukaan. Muita ei voi syyttää jos joku homma on tekemättä.

      Ehdottomasti omat huoneet kaikille ja yksi ylimääräinenkin jos mahdollista. Autotallikin olisi syytä olla mielellään kahden auton koska muuten sinne ei mahdu edes yhtä autoa ( kokemusta on).

      Kodinhoitohuone voi olla pyykkihuoltoa varten. Meillä siellä on pyykkikorit kaapissa, pyyhkeet, lakanat ja muu tarpeellinen. Ainakin vaatteista lähtevä pöly jne. pysyy kurissa.

      Sauna on ehdoton ja mielellään hyvän kokoinen. Kerran törmättiin kivaan taloon mutta sauna oli varmaan 2 neliötä. Ei tullut kauppoja. Ulkosauna käy kesäsaunaksi.

      Lattialämmitys jolloin voi melko helposti vaihtaa lämmitystapaa. Maalämpöhän on kait edullisin. Meillä ainakin on hyvin toiminut ja lämmityskustannukset 500€. vuodessa.
      Suorasähkö on kallein (mutta ollut halpa rakentaa). Ilmalämpöpumpun puhallukseen kyllästyy melko helposti?
      Takka pitää olla jos ei lämmitykseen niin tunnelman luojaksi.

      • ap.

        Joo, takka on ihana! Ilmalämpöpumppu kyllä hurisee paljon, voiko nykyään edes rakentaa ilman koneellista ilmanvaihtoa?

        Mitä kaikkea kodinhoitohuoneeseen tarvitsee? Pyykinpesukone, kuivausrumpu.. kaappi lakanoille ja pyyhkeille. Mitä muuta? Siivouskomero? Katsoin talopakettilehtiä, ja niissä oli tosi suuria kodinhoitohuoneita jotain 10 neliöisiä. Onko se liioiteltua? Kerrostaloissa ei juuri kodinhoitohuoneita näy..

        Voi nämä lämmitysasiat tuntuvat vaikeilta. Maalämmöstä olen kyllä kuullut hyvää. Kallis vissiin asentaa, mutta halpa käyttää. Tutuilla tulee kaivosta vesi taloonsa, ja sen lämpö loppuu helposti. Ja koko vesikin loppuu aina välillä.


    • Vaikka mitä

      Sitä että ei tarvii kuunnella muiden metelöintiä, eikä maksaa muiden "piittaamattomien" kuluja veden, jätteiden ja lämmityksen kustannukia. Teet kun haluat ja jos et halua tai pysty itse tekemään niin saat itse valita kuka tekee. Talonyhtiössä tulee hallituksen valitsema yhtiö korjaamaan vuotavan hanan sika hintaan ja minun kohdallani 9v muihin kämpppiin kuin omaani, koska osasin itse vaihtaa tiivisteen.

      Voin pitää rapujuhlat milloin haluan ilman etukäteis ilmoitusta rapun ilmoitustaululle ja pelkoa poliiseista..... listaa voi jatkaa loputtomiin.

      2 wc:tä hyvä olla
      VARAAVA takka
      Sauna, miellään kaksi, sähkö & puu (kesäsauna)
      Pihagrilli tai tilaa tehdä se
      Jätevesisäädökset täyttävä likavesijärjestelmä.

    • Tässä tärkeimmät

      Kodinhoitohuone ihan ehdoton mihin saa pyykinpesukoneen, pyykinkuivaus systeemi, siivousvälineet ja ompelukoneelle & saumurille työpöytä. Kaappeja pyyhkeille, kengille ja ulkovaatteille. Oven edessä heti viemäri mihinkä pystyy kurat huuhtomaan käsisuihkulla. Se on koko talon tärkein huone. Seuraavaksi tulee keittiö että se on toimiva, työpöytää ja kaappeja tarpeeksi. Tupamallinen keittiö parhain niin ettei se ole olohuoneesta eristetty.

      • Ap.

        No niin, kuinka iso on hyvä kodinhoitohuone? Entä kuinka iso keittiö on hyvä? Paljon kaappeja? Paljon laskutasoa? Kuinka isolle perheelle kuinka iso keittiö/ khh?


    • ap.

      Katsoin tälläistä top10 talolistaa.

      http://www.meidantalo.fi/talopaketit/valmistalojen-top-10-suosikit

      Aika monessa oli tosi suuria olohuoneita ja suuria kodinhoitohuoneita. Suurinosa on 1 kerroksisia, pitääkö asunnon olla yksi kerroksinen? Noissa joissa on yläkerta, löytyy isoja auloja, käyttääkö kukaan yläkerran aulaa? Esim toi kannustalojen, siinä menee hirveesti neliöitä hukkaan kun on niin leveä suikura toi yläaula. Eikä siinä mahdu tekemäänkään mitään kun on kulkuväylä. Ja monet eteisetkin on tosi isoja, tarviko isoa eteistä, vai onko se vain huonoa suunnittelua?

      Monessa talossa on käynti saunaan kodinhoitohuoneen kautta. Onko se hyvä juttu tai onko se must? vai voiko olla erikseen? Entä pitäisikö olla ns pukuhuone ennen kylpyhuonetta?

      Ainiin, kuinka monta neliötä on hyvä/ perheen lukumäärä?
      Entä jos on vaikka uusperhe ja paljon lapsia, niin pitääkö jokaisella olla oma huone, vai voiko laittaa samaan huoneeseen? Itse jaoin joskus huoneen 2 veljen kanssa, oli ihan ok. Ehkä 2 per huone tms?

      Tietty sitten tulee mieleen, että jos on iso talo, niin siitä tulee kallis, kun vaatii paljon tonttitilaa... Esim jos pk-seudulta haluis, ni joutuuko muuttmaan jonnekkin nurmijärvelle tai karkkilaan? Entä kun työmatkat venyy? Onko se millasta?

      Mietin, jos ois pieni tontti lähempänä, espoossa tai jossain, niin silloin ei isoa taloa mahdu eikä raaski laittaa. Mistä sillon karsis pois? Jos kuitenkin ois 4-5hlö perhe? ja autoja väh. 1 kpl

      Ps. Kiitos vastauksista, vielä on kysymyksiä mielenpäällä! :)

      • hmmm...

        Meillä näin 2002 valmistuneessa talossa. Kolme kerrosta. Ylimmäisessä on kaksi makuuhuonetta ja pojan sen verran tilaava että oman sängyn lisäksi mahtuu sohva (vuode) sekä pöytäryhmä. Yksi olohuone joka pojan ja hänen kavereitten käytössä pääsääntöisesti. Vaatehuone sekä wc suihkuineen Keskikerroksessa puoliksi avokeittiö jossa näköala olohuoneeseen, aula,wc, tuulikaappi,kirjasto/vierashuone vuodesohvan kanssa. Olohuone jossa takka ja pääsy parvekkeelle joka talon mittainen. Pohjakerros missä takka/asuin huone omalla sisäänkäyntiovella ja terassilla sekä aidatulla pihalla. Saunaosasto kolmannella vessalla. Lämmin varasti missä hyllyjä, Kodinhoitohuone mistä pääsy noin 12-15 m2 kylmään maakellariin. Välivarasto ennen autotallia sekä kodin tekniikan huone missä varastohuone. Sitten se lämmin autotalli mikä sisustettu ja käytetty työtilana. Vaimo y
        tässä ennen saunaa maalasi kaapiston ovia valkoisella maalilla. Talo ehkä ylimitoitettu kolmelle henkilölle mutta tämä meidän valinta .


      • Hojohojo vaan
        hmmm... kirjoitti:

        Meillä näin 2002 valmistuneessa talossa. Kolme kerrosta. Ylimmäisessä on kaksi makuuhuonetta ja pojan sen verran tilaava että oman sängyn lisäksi mahtuu sohva (vuode) sekä pöytäryhmä. Yksi olohuone joka pojan ja hänen kavereitten käytössä pääsääntöisesti. Vaatehuone sekä wc suihkuineen Keskikerroksessa puoliksi avokeittiö jossa näköala olohuoneeseen, aula,wc, tuulikaappi,kirjasto/vierashuone vuodesohvan kanssa. Olohuone jossa takka ja pääsy parvekkeelle joka talon mittainen. Pohjakerros missä takka/asuin huone omalla sisäänkäyntiovella ja terassilla sekä aidatulla pihalla. Saunaosasto kolmannella vessalla. Lämmin varasti missä hyllyjä, Kodinhoitohuone mistä pääsy noin 12-15 m2 kylmään maakellariin. Välivarasto ennen autotallia sekä kodin tekniikan huone missä varastohuone. Sitten se lämmin autotalli mikä sisustettu ja käytetty työtilana. Vaimo y
        tässä ennen saunaa maalasi kaapiston ovia valkoisella maalilla. Talo ehkä ylimitoitettu kolmelle henkilölle mutta tämä meidän valinta .

        Viinikellari on tärkeä asia. Ulkomaan komennukselta tuodut viinilajikkeet tarvitsevat hyvän lepotilan lämpötilan ollessa n. 7- 9 astetta. Muusta en tiedä. Ehkä sitten makuuhuone ja autotallikin, sekä kaksi saunaa.


    • dddd3

      Oma tontti olisi hyvä, kaikki muu on oikeastaan makuasioita. Jos on tilaa, niin saunan pukuhuone ja erillinen tv-huone olisi kivat, ne meiltä puuttuu. Lapsille on kaikille omat huoneet, pesukoneelle ei. Miettikää omaa listaa ja merkitkää se paperille, luette sitä sitten aina näyttöjen jälkeen. Minä esimerkiksi haluan, että keittiöstä näkee etupihalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5424
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1937
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1259
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe