Luisteluhiihdon vauhti

hiihto

Tänä talvena luistelun vauhti on noussut melko mukavasti, olen käynyt luistelemassa samoja lenkkejä mitä viime vuonna niin keskivauhti nyt noin 16-17,5 Eli parannusta melkolailla:)) kelit tietenkin voi heittää viimevuotisesta. Eli viime vuonna näihin aikoihin olin kirjoittanut tuonne vanhaan keskusteluun keskivauhdiksi noin 12,5 km/h Kunto toki eri luokkaa kun harrastanut kovasti juoksua ja rullaluistelua kesällä.

12

1835

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sadfsadf

      vauhtiin vaikuttaa kyllä hirveästi keli. Ladut jäässä, niin johan alkaa vauhtia löytymään. Itekin tuossa lauantaina heittelin lenkkiä 18,5km keskivauhdilla jäisellä baanalla. Parempi sinänsä, jos lenkkikelit olisivat hieman raskaammat. Kunnon kehittymisen kannalta raskaampi parempi, mutta onhan tuo mukavaa kun helposti kulkee.

      Kyllä se todellinen kunto sitten paljastuu ajan mittaan. Raskaalla kelillä se sitten vasta mitataan, kuka jaksaa ja kuka ei.

      • hiihto

        Minä pidän myös raskaastakin kelistä. Aina ollut sitä mieltä mitä raskaampi keli niin sitä paremmin kunto kehittyy, pidän erityisesti isoista nousuista. Välillä toki näinkin mukavaa kun on luikasta. Oishan se outoa jos ei yhtään kehittyisi näillä harjoitus määrillä. Olis vielä mukava kun osais kunnolla voidella sukset.


    • wereewr

      millaisilla harjoitusmäärillä? mittaatko (seuraatko) sykettä tms?

    • hiihtomies1

      Minulla on tänä talvena ollut keskivauhti tuolla 11-12 km/h. Enimmäkseen olen mennyt perinteistä.

      Kelistä saa raskaan, kun luistelusuksen voitelee purkkivoiteella koko mitaltaan tai jättää pertsan suksesta pitovoiteen pois.

    • Hmmm...

      Pelkkä hiihtovauhti (km/h) ei kerro paljon mitään.

      Kannattaa mieluummin vertailla vauhtia muihin samaan aikaan ladulla liikkuviin. Tosin mistä silloinkaan tietää, vetääkö joku tosissaan.

      • hiihto

        Kyllä viimeksi piti ohi mennä kun kävin luistelemassa. Mielellään käyn myöhään tai aikaisin aamulla luistelemassa että olis mahdollisimman vähän porukkaa liikkeellä. En käy tuolla ladulla kilpailu mielessä vaan ihan omaksi ilokseni. Minä en mielellään ohittele mutta pakkohan se on jos on selvästi hitaampi edessä tai toinen käskee ohittamaan niin sitten heti ohitan. Minä en käytä nykyään enään sykemittaria, mutta sportstracker on aina päällä. Minulla ei myöskään ole mitään harjoitteluohjelmaa vaan hiihtelen ihan huvikseni noin 6krt viikossa. Pidän aina vain yhden lepopäivän viikossa jos malttaa:) Juoksuharrastuksen ansiosta toi hiihto on nykyään melko kevyttä.


      • Näin on marjat
        hiihto kirjoitti:

        Kyllä viimeksi piti ohi mennä kun kävin luistelemassa. Mielellään käyn myöhään tai aikaisin aamulla luistelemassa että olis mahdollisimman vähän porukkaa liikkeellä. En käy tuolla ladulla kilpailu mielessä vaan ihan omaksi ilokseni. Minä en mielellään ohittele mutta pakkohan se on jos on selvästi hitaampi edessä tai toinen käskee ohittamaan niin sitten heti ohitan. Minä en käytä nykyään enään sykemittaria, mutta sportstracker on aina päällä. Minulla ei myöskään ole mitään harjoitteluohjelmaa vaan hiihtelen ihan huvikseni noin 6krt viikossa. Pidän aina vain yhden lepopäivän viikossa jos malttaa:) Juoksuharrastuksen ansiosta toi hiihto on nykyään melko kevyttä.

        Jos hiihto kulkee ja on vähän kilpailuviettiä, kannattaa osallistua johonkin kilpailuun. Siinähän se todellinen vauhti selviää. Jos välttää jumbosijat, ei voi olla ihan huono hiihtäjä.


      • meekisohin

        Normi homma, että kunto kasvaa kun kuntoilee. Maaston muodot voivat olla todella erilaisia, että ei tuosta voi mitään sanoa onko hyvää vauhtia vai ei :).. tai voi vähän arvioida just vertaamalla miten muut SAMALLA ladulla hiihtää. Tai et välttämättä silloinkaan, koska et voi tietää miten paljon hän on jo hiihtänyt/meinaa hiihtää. 5 km vai 50 km?


    • noviisi5

      En suoraan vauhteja ole vertailemassa mutta sattuipa taannoinen kirjoituksesi silmiin ja nyt ja tuli huomattua että kait siinä samassa paatissa nyt istun missä sinä vuosi sitten. semi-aktiivi urheilija olen nuoren ikäni ollut mutta viim 15v mennyt enempi hyötyliikunnan merkeissä vailla kunnon treenejä, kunnes hiljakkoin heräsin todellisuuteen että jotain ois korkea aika alkaa kuntonsa eteen tekemään vaik kilojen puolesta siihen ei tarvis olekaan (185cm/76kg). Hiihtotaustaa en omaa lajin harrastus mielessä mutta sen verta suksien päällä on tullut seistyä että nollista ei tarvii aloittaa vaan suksi kyllä luistaa ja vie eteenpäin mutta kunto ei sillä vauhdilla kestä kovin pitkää mitä tykkää hiihtää. Parit ekat lenkit tänä vuonna meni siihen että intoa oli liikaa ja tulos hapotus ekan mäen päällä aivan kuten mistä kerroit vuosi sitten :) nyt on päästy siihen että 12-13ka vauhdilla jaksaa hiihtää 5km lenkin ilman huikeja ja niin että myös mäet jyrkätkin sellaiset menee luistelllen ylös. vauhti ei tosin jyrkissä huimaa mutta käynnille ei tarvitse tiputtaa. kysymys sinulle että kumman koit enempi hyödyksi enemepi toistoa ja lyhempi matka temmolla vakko pappia kyydissä pidempi matka ja sitä kautta vauhdin nosto? Molempia tulisi kait tehdä tasapuolisesti? Mutta ongelma vaan on että määränsä hiljempaa ei kiva ole hiihtää. Onkl esim apua jos valkkaa reitit niin että vetelee enempiä peltoa kuin mäellesiä reittejä? Jälkimmäisistä nautin itse niin pellot saanet toistaiseksi olla rauhas.. sykemittari en vielä omaa mutta äkkiäkös moisen hommaa jos se tarpeen on ;)
      Ja ikää oli 37

      • hiihto

        Minä tahkosin mäkisiä maastoja ihan tarkoituksella välillä.Sitten luistelin noin 15km matkoja pitäen keskivauhdin noin 12 km/h. Just kävin luistelemassa niin trackerin mukaan matka oli 28km ja keskinopeus 15.9 km/h eli kokemusta on karttunut ja kunto noussut melko hyvin ainakin omasta mielestä:) ei tarvitse enään huilata välillä ladun varressa. Viime keväänähän aloitin itse luisteluhiihdon.


    • Hr.L

      Ostin 2 viikkoa sitten perinteisen sukset ja viikko sitten luistelusukset, joilla toki lykin samoilla pertsan monoilla ja sauvoilla koska budjettivaje. Tätä ennen olen joskus junnuna "hiihtänyt" viimeksi. Pertsaa menee noin 12-13km/h satunnaisella pidolla, aina kun ei oikein saa potkuun voimaa ja luistelua tekniikoita hiotessa 14-15km/h jos baana tasainen. Yleensä ~20km lenkkejä useita kertoja viikossa. Vaikka touhu onkin vain vauhtikeskeistä kuntoilua, niin kyllä huomaa että tekniikat ottaa aikaa hioutuakseen ja nopeutta tulee reilusti lisää sitten kun osaa ja varsinkin pertsassa pito toimii luotettavasti. Luistelussa hankalin on saada wasbergin nopean tuntuinen sauvatoiminta jalkojen rytmiin, siksi menenkin käytännössä kaiken mollella ja siitä melko saumattomasti muuttuen kuokalla jyrkemmät nousut. Wassua kuitenkin joka lenkillä harjoittelen, mutta heti kun sen saa jotenkin osumaan rytmiin niin luiskahtaa helposti vauhdikkaan mollen puolelle. Ehkä se sieltä vielä.

      Kaikenkaikkiaan täytyy sanoa, että todella hienoa puuhaa niin pertsa kuin luistelukin. Mollella nopea naatiskelu on vienyt sydämen. Ei saa kertoa emännälle ;) En saa mistään muusta lajista tuollaista hikeä päälle kuin hiihdosta ja niitä muita tulee kuitenkin hierottua se 400-500h vuodessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      428
      2993
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2344
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      360
      2071
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1923
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1787
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    7. 158
      1222
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      937
    Aihe