Haasteellinen narttu

Vääntämiseen väsynyt

Suomenlapinkoira narttu, täyttää kohta 8 v. Ekat vuotensa asunut mieheni hänen exänsä kanssa, pari vuotta välissä exän luona ja n. 1,5 v. sitten palannut "pentukotiinsa" mieheni ja minun luokse.
Koira on ollut pentueen pienin (mutta pahansisuisin), ex-avioparin eka koira, ovat olleet ihan pihalla esim. koulutuksen suhteen.
Muutti takaisin ongelmien takia. Täälläkin on jatkuvasti jotain vääntöä - ei kunnioita, ei tottele esim. kun pitäisi tulla tarhasta sisälle. Rähisee remmissä, paimentaa kaikkia lenkkeilijöitä (haluaisi pysäyttää), vihaa rullaluistelijoita, polkupyöriä, kävelysauvoja jne. Suvussa tiedettyjä käytösongelmia, pari sukulaista jouduttu lopettamaankin. Ei siis yritä purra (ei edes murise), mutta on niin pässinpää kun olla ja voi (vähän liikaa "luonnetta") . Harkinnassa on, että yritetäänkö vielä vai viedäänkö piikille. Suurin pelko on se, että ongelmat pahenevat iän myötä. Kokemuksia, neuvoja, mielipiteitä?

7

83

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 1vitikonpaarustaja

      Tiedän ennestään aktiivisuudeltaan sitä luokkaa olevia lappalaisia, että aivan varmasti tulee ongelmia jos omistajalla ei ola varmaa näkemystä koiran hallinnasta. Yhden kasvattajan tunnen, joka sanoo jo valmiiksi että hänen koiransa ovat erittäin todennäköisesti aivan riiviöitä jo pentuna, ja osa niistä koirista menee paimennukseen tai muuhun työhön: Jos teille on tullut jotain aktiivista tai kovapäistä sukua oleva lappalainen, niin ne ovat sitä luokkaa etten voisi omasta kokemuksesta suositella sellaisia ensikoiraksi; tästä johtuu koiran ongelmat. Ne on tarkoitettu työhön, ja tarvitsevat paljon tekemistä tai työtä, ja varsin vahvan ohjauksen. Koiralla ei siis ole todennäköisesti varsinaista ongelmaa tai sairautta, vaan se on yksinkertaisesti vain täysin kouluttamatta ja sosiaalistamatta. Jos muutkin saman suvun lopetetut koirat on lopetettu samantapaisin perustein, vikaa on koulutuksessa ja koirien hallinnassa. Söpöt lappalaiset eivät ole kaikki seurakoiria, vaikka muutamat ovat valitettavasti nykyisin jo aivan liian pehmeitä työkäyttöön.

      Tuossa tilanteessa kannattaa pohtia onko itsellä aikaa ja voimavaroja ryhtyä kouluttamaan hallitsematonta koiraa, tai varaa ostaa riittäviä määriä ongelmakoutusta. Pari tuntia päivässä ulkoilua ja sen lisäksi koulutusta, jälkeä, sosiaalistamista, agilityä, ihan mitä vaan millä rakennetaan kontakti koiraan ja otetaan pikkuhiljaa käytös hallintaan. Tuo on siis työpäivinä, vapaapäivinä kannattaa käydä vaeltamassa tai muuta vielä enemmän.

      Tässä maassa onmyös paljon lappalaisharrastajia, joilla on kokemusta vaativimmista yksilöistä ja miten toimia lapinkoiran kanssa.

    • Neuvoja2

      Kun kävelet ja koira alkaa vetää, rähjätä niin käännä toiseen suuntaan, tuntuu alussa tyhmältä mutta näin koira oppii seuraamaan sinua ja kunnioittamaan sinua.
      Tee kaikki aina samoihin aikoihin, eli rutiininomaisesti ja huomaat että koira on paljon tyytyväisempi ja kunnioittaa sinua kun on selvät rutiinit.
      Ja…… ole kärsivällinen ja päättäväinen. Kyllä sinä onnistut!

    • Suomenlapink

      Yleensä se ongelma ja ongelman aiheuttaja on siellä hihnan toisessa päässä. Onko se oikein koiralle että jos sitä ei osattu kouluttaa pennusta saakka eikä käsitellä oikein niin se viedään pikkille...? Voi Juma!! Nyt koulutus kannattaa aloittaa ihan alusta saakka, positiivisella vahvistamisella, kehuja, super palkkaa, aktivointia jne. Ja jos ei auta ongelmakoira kouluttajaan yhteys myös jokin kurssi olisi hyvä.

    • aloittaa

      Mitä enemmän/sopivassa määrin aktivointia sitä vähemmän käytösongelmia. Minulla on Suomenlapinkoira narttu erittäin rauhallinen, vasta 2 vuotias mutta sekin vaatii lenkkiä 2-3 tuntia päivässä ja suurimmam matkan irti. Lisäksi kursseja, koirakavereita jne. Koira toimii tilanteissa niinkuin sen vaisto sanoo jos sille ei ole opettu oikeaa tapaa toimia tilanteissa. Aloittakaa luokse tulo alusta, sisällä nakilla (tai mistä koira eniten tykkää )Paljon toistoja.

    • rohkeutta

      Tuo koira on selvästi kärsinyt kotien vaihdoista.
      Itsellä oli sellainen narttu, nyt jo vainaa. Vahti niissä on luontaista, mutta sitä pitää kouluttaa lempeästi, mutta päättäväisesti. Omani oli alussa arka. Luottamus tuli ajan kanssa. Koira kesti suuttumisenkin, yöheräily rasitti loppuvaiheessa. Viimeisenä aamuna antoi tassua maatessaan. Ikäänkuin antoi suuttumisen anteeksi. Halvaus vei sen liki 13 vuotiaana.

      Siitä saa hyvän kaverin, mutta sitoutumista se vaatii. Me käveltiin lankkiä, missä vähemmän tuli koiria vastaan. Oppi keskustan vilinänkin, eikä autot tms. häirinneet. Maalla haukkui ohi kulkevat virkansa puolesta, samoin tutut tervehti haukulla.

      En veisi piikille, mutta oman sitoutumisen se vaatii. Pitää oikeasti rakastaa. En joskus tiennyt sitä niin vahtityyppiseksi, mutta selvittiin silti.

    • karvuli

      Kyse on koiran ohjaajassa. Sinun pitää otta käyttöön ongelmakoiran ohjaajan neuvot. Tietoja ongelmakoiran kouluttajista en tiedä. Sieltä saa neuvoja ja ohjeita. Lisäksi eihän koiralta kukaan vaadi kunnioitusta. Se on pässin pää joka sitä vaatii. Eikä minunkaan lapinkoirani ole aivan ihannne. Se haukkuu flexin päässä ja säntää pyörän ja lenkkeilijän perään hurjasti haukkuen mutta se jää siihen. Koskaan se ei ole purrut. Nuolee pissiä ja nuuhkii kakat kuten kunnon uros keväällä tekeekin. Joka koira. Ei ole ongelma minulle. Annan matolääkkeet tarpeen mukaan ja katson että pysyy pitkän flexin päässä. Se riittää kun metsässä ja kuntopolulla ja pyörätiellä taluttaa. Älä vaadi liikaa vanhalta koiralta. Saat silloin hänestä paljon iloa ja hupiakin. Koira on ilo ja paras lenkkikaveri. Tämä on minun ja koirani suhde. Olen onnellinen koirani kanssa.

    • mettämörkö

      Aloittajalle: tuskin ne enempää voivat paheta enää.
      Kontaktiharjoituksia! Aloita ihan kuin pennun peruskoulutuksen suhteen. Käytä hyvää, turvallista kuonopantaa lenkkeillessä (ainoa jota osaan itse suositella on Gentle Leader). Aloita alkeisopetus hyvällä ajalla ja rauhallisessa paikassa ihan perusaakkosista tyyppiä luoksetulo, rinnalla rauhallisesti seuraaminen, istuminen käskystä. Pidä pienessä nälässä koiraa ennen harjoituksia, palkitse hyvästä tai lähes hyvästä suorituksesta välittömästi äänellisin kehuin ja makkaranpaloin tms. maistuvalla kiitospalalla. Koiraraukka on tainnut olla ihan erakkona oman onnensa nojassa, ilman kokemusta kontaktista omistajaan, vailla mahdollisuutta palvella isäntää/emäntää mitenkään.
      Koiralla ei ole halua tulla tarhasta sisälle, koska sille tulee kuuma sisällä, tai ulkona on kiinnostavampaa tms. Koira voi toki asuakin ulkona kunhan koppi on olemassa ja suojaa sopivasti.
      Tulee myös mieleen että ko. yksilö ei ole taajamakoira luonteeltaan. Lopetuksen vaihtoehtona pitäisin luovuttamista jonnekin maalle paikkaan, miss'ä ei tarvitse lainkaan väistellä rullaluistelijoita jne. Koira olisi ehkä onnellisin isossa (aidatussa) pihassa vapaana.

      Joka tapauksessa olisi hyvä käyttää se perusteellisessa terveystarkastuksessa, mahdollisten kipujen varalta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9696
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2837
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      169
      2620
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1816
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      15
      1637
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1501
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1439
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe