Tukipohjalliset?

Errtio

Kysynpä tällaista asiaa.

Kysymys on jaloista. Kaiken ikäni (43) ovat olleet täysin holvittomat lättäjalat. Ei siis mitään jalkaholvien madaltumista, vaan aina täysin tasainen ja seistessä sisäänpäin leviävä jalkaterä. Fyysistä ongelmaa niistä ei pitkään aikaan ole ollut (vaikka kutsunnoissakin aikanaan kelpoisuuttani epäiltiin). Ongelmaa on ollut kenkäkaupoissa (jalka joka suuntaan levinnyt) ja tietynlaisessa häpeässä. Kun vielä pahaksi onnekseni jalkani (47/48) ovat hiukan suhteettomat pituuteeni (180 cm), kommentteja ponttooneista on tullut enemmän kuin olisi halunnut. [Saunailtojen parin kaljan jälkeiset ”on sulla jumalauta suuret jalat – ja ihan latuskat.]

Viime aikoina rasituksen sieto on kuitenkin selvästi vähentynyt (kipua nilkassa ja mikä pahinta myös polvissa). Tiedän, että tukipohjallisten hankkiminen taitaa olla edessä. Onko täällä kellään kokemuksia niistä? Mennäänkö noihin tukipohjallispajoihin suoraan vai lääkärin lähetteellä? Millaista totuttelua niiden käyttö vaatii? Mahtuvatko ne tavallisiin kenkiin, vai pitääkö siirtyä vielä suurempaan kengännumeroon?

Ja ennen muuta, onko niistä hyötyä? En nyt epäile, että näitä lättäjalkoja parannettua saa, mutta kuinka varma voin olla, että niistä edes jotakin helpotusta tulee? Sanon suoraan, että ollakin tavalla nolottaa jo etukäteen tämä asia. Ei tukipohjallisten hankkiminen tavallisen terveen miehen touhulta tunnu. Mitä siinä tukipohjallisten teettämisessä tapahtuu? Sitä kun on tottunut siihen, että sitä parempi, mitä vähemmän noihin jalkoihin huomiota kohdituu.

25

1381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lumpsi

      Jaa. Ainakin un miehen lättäjaloille tuollaiset tukipohjalliset on tuoneet apua. Jollakin ortopedia pajalalla se niitä käy säätämässä.

    • kuorenväli

      Ainakin Instrumentariumilla osaavat neuvo kuka tukipohjallisia tekee, Minulle proteesipaja ennnen teki. Saan nuo kalliit esineet jalkojeni alle kun työnantajani tapaturmavakuutus ne korvaa.

      Eihän holvittomilla jalkapohjilla saisi liikkua, hyvänen aika! Säryt tulevat jatkumaan joka helavatin elin kuukausi.

      • Errtio

        Mistä materiaalista tukipohjalliset ovat ja miten se mitta jalasta otetaan? Menitkö lääkärin lähetteellä?

        No, aika kauan holvittomilla jaloilla ihan ongelmitta pääsin kulkemaan...


    • diipadaii

      Kannattaa kysyä jalkahoitoloista, jotkut niistä tekevät. Valtakunnallinen cmg klinikka tekee myös.
      Hintahaarukka on tutkimuksineen 200e ja siitä ylöspäin.
      Hyvin tehdyt ja mitatut kestävät viisi kuusi vuotta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa muutaman vuoden välein asento.
      Hyvillä pohjallisilla säästyy monilta jalka, ja selkäsäryiltä.

    • Jalu

      Oma kokemukseni tukipohjallisista on armeija-ajalta vuosikymmeniä sitten. Valittelin nilkkojen kipeytymistä. Sain siitä passituksen jalkatukien hankkimiseen. Jalasta otettiin joku mustekuvio, ja sen jäljen perusteella sitten todettiin että lättäjalka olin ja tuet tehtiin. Tuollaiset metalliset tuet. Niitä viikon pari siinä aliupseerikoulun alussa käytin. Siitähän ei tullut mitään. Säärtä myöden kipu oli hirveä. Vähin ääniin tuon "hoidon" lopetein ja vähän hammasta purren kärsin jalkavaivani. Eli minä kyllä olen parempana pitänyt tallustella ihan näilla holvittomilla jaloilla maailman halki. Kyllä se joskus ilkeetä tekee sekin, mutta tehköön.

    • ElmeriF

      Kyllä tuo jalkatuki-businessa on ihan samaa, kuin urheilukauppojen testit. Tehtävänä on vain myydä mahdollisimman kallista tavaraa. Tuskin sitä kunnon todistetta on, että ne toimisivat. Eli tallustettaan vain sellaisilla jaloilla mitä kullakin on, oli niissä sitten kunnolliset kaaret tai ei.

    • isokengät

      Olen vähän samoilla linjoilla tuon Elmerin kanssa. Ihmisen jalka on aika hieno rakennelma, kun ajattelee iskun vaimennusta ja sopeutumista eri alustoille. Koko paino lepää pienellä alueella.
      Ehkä madaltunut kaari merkitsee, että se iskunvaimennus ei ole parasta mahdollista luokkaa.
      Suosittelen jalkajumppaa, varmaan sillä nimellä löytyy netistä ohjeita. Vahvista jalkapohjan lihaksia.
      Paljasjalkakengät ovat erinomainen keksintö, ainakin minä tykkään. Ainoastaan niiden hinta kummastuttaa. Minulla on kolmet Vivobarefootit.
      Lantion asento on tärkeä. Pystytkö nousemaan varpaille, varpailla kävelyä tai päkiällä.
      Kirjastostakin voisi löytyä apua. Jalkatukiexpertteihin en luottaisi.
      Ei kannata hävetä jalkojaan, reenaa niitä.

      • ElmeriF

        No itselläni on kyllä niin maailmasta surkeat lättäjalat, joilla ei varpaille nousta. Tässä vuosien myötä on joutunut jättämään sellaiset urheilut, joissa jalkojen päällä ollaan ihan tyyten pois. Mutta uintihan se sopii hyvin, kun on tuollaiset isot räpylät jo omasta takaa.

        Mitäs sitä nyt varsinaisesti hävetä, mutta kun kenkäkaupasssa ei millään tahdo istuvia kenkiä löytää, niin joskus sitä vähän kademielellä on, kun huomaa kavereita, joilla jalka vaikka vähän isommankin sorttinen on kapea ja holvikas.


    • Tukipohjalliset

      Minulla tukipohjalliset on auttaneet alaselän särkyyn. Pohjalliset olleet jo jotain 20 v.
      Fysioterapeutti teki ne aikoinaan. Ei niitä urheiluliikkeeestä kannata ostaa, saattaa tulla uusia vaivoja.

      • rrttd

        Minkälaisesti mariaalista ne sun tukipohjalliset on?


    • jalatkunniaan

      Hei käy lääkärissä kerro että et löydä sopivia kenkiä ja jalat kipeytyy pyydä respectaan lähete jossa sinulle valmistetaan juuri sinun jalkojesi tarpeiden mukaiset pohjalliset tai jos vaiva vaikea niin sieltä löytyy myös tietoa eri valmistajien kunnon kengistä joita ei saa marketista. kyllä ne myös voi valmistaa sinun jaloillesi kengät mutta tuskin terveyskeskuksen lähetteellä niitä saat ne maksaa jo 500-3000€

    • Tuffie

      Helkkari, ei mies kyllä mitään tukipohjallisia käytä. Jos on lättäjalat, niin on. Ja monen naisen mielestä ne ovat ihan miehekkäätkin.

    • Isopersetyttö31v

      Aku Ankallakin on lättäjalat. Seksikäs?

      • Miolo

        No Aku Ankan seksikkyydestä en tiedä, mutta mieluummin tuollainen jämäkkä lättäjalka kuin mikään hippiäinen. Ei meillä mitään tukipohjallisia mies käytä, vaan ihan umpiholvittomat jalat noin niin kuin con naturel!


      • surkeitälättäjalkojanähn

        Molo- "mies" taitaa olla vasta parikybänen kakara. Tallustelkoon lättäjaloillaan seuraavat 40 - 50 vuotta, niin huomaat, että olisi kannattanut ajoissa hoitaa
        lättänät kuntoon. Todennäköisesti liikut jollain rollaattorilla tai pyörätuolilla jos ollenkaan tuolloin.


      • rReijo

        No pieni kommentti näistä lättäjaloista. Lättäjalat eivät nimittäin suinkaan aina tarkoita jalkavaivoja. Omat jalat ovat aina olleet leveät ja vailla mitään kaaria. Tästä huolimatta olen aktiivinen juoksija, mitään erityisiä vaivoja ei lättäjalkaisuus ole tuonut. Toki varsinkin nuorempana, erityisesti armeijassa, nolotti kun jalanjäljetkin selvästi kertoivat lättäjaloista. Tässä vuosikymmenten kuluessa olen kuitenkin oppinut pitämään räpyläjalkojani ulkonäkööni kuuluvana asiana. En sitten tiedä niiden miehekkyydestä, mutta näillä mennään. Mitään tukipohjallisia en ole hankkinut. Kerran muissa asioissa lääkärin (ortopedi) kanssa jaloistani puhuin. Sanoi juuri, että on aivan mahdollista, että täysin lättäjalkain toimii aivan moitteettomasti.


    • pohjalliset

      Voisi kokeilla myös geelipehmeitä pohjallisia kenkiin,auttavat nekin kun vaimentavat iskua kävellessä.Itselläni on ja joissakin kengissä geelituki kantapään kohdalla,helpottaa kummasti kävelyä.

    • fgdsfhfhgfhgfhfg

      Ihmiselimistö kuluu ja väsyy vanhetessaan. Etenkin jalkojen pieniä lihaksia tulee käytettyä liian vähän, joten käytön puutteessa surkastuvat. Itse olen kuntoutuksen kannalla, en tukipohjallisen. Yleensä ihmiset vaativat tukipohjallisia, kun eivät halua itse tehdä asian eteen mitään. Itselläni oli huomattavat päkiäkivut, ja pääsin niistä kotijumpalla eroon (lähinnä akillesjänteen tehovenyttelyllä). Ohje oli Respectan luennolta. Eli paikasta, jossa oletettavasti on paras jalka-alan osaaminen. Aika upeaa, kun voi taas kivutta kävellä.

    • holovattu

      Historiasta aiheen saaneena on tavaksi tullut ikäänkuin kävellä tulisilla hiilillä, mutta se on eri tarinaa.

    • X123X

      Kaikenlaisia asioita noissa jaloissa. Itselläni on tuo iso, sivussa oleva kaari ihan kunnossa. Jalat ovat kuitenkin täysin paskat, koska tuo päkiä on vailla mitään ryhtiä, ikään kuin löysä luupussi vain ja siten seisoessa tai kävellessä leviää miten sattuu. Tätä ei tukipohjallisilla korjata, toisin kuin varsinaista lättäjalkaa.

    • Etootosissas1

      Minulla on jalan virheasento,joka vaikuttaa kumpaankin jalkaan niin,että ne on nyt vuosien myötä tulleet kipeiksi. Sain tksta lähetteen jalkaterapeutille,joka sitten teki hyvin tarkkojen mittausten mukaan pohjalliset. Minulla myös sopivien kenkien löytäminen on ollut aina mahdotonta ja on vaan pitänyt ottaa se vähiten paha vaihtoehto. Jalkaterapeutin mukaan myös jalkani ovat eri kokoa.
      Pohjalliset ovat nahkaa päältä,alaosan materiaalista en osaa sanoa. Pohjalliset eivät mahdu kaikkiin kenkiin.
      Yritä valittaa kovasti tkssa lääkärille ja käy siellä valittamassa niin monta kertaa että saat lähetteen jalkaterapeutille. Itse kävim vain kerran ja sain heti lähetteen. Maksu tuli muistaakseni vain pohjallisista ja niiden teosta. Se oli kuitenkin silti vähän päälle 200€. Millekkään puoskarille ei kannata mennä,vaan käy ensin arviossa tarvitko erikoispohjalliset vai riittääkö ns kaupasta saatava tusinatuote

    • vakikäyttäjä

      Lääkärin lähetteellä mennään jalkafysioterapeutille, joka tekee tukipohjalliset.

      Lääkärin lähetteellä saa kelakorvauksen jalkafysioterapeutin tutkimuksesta.

      Tukipohjalliset mahtuvat hyvin kenkiin.

      Ite oon nainen 47v ja mulla on tukipohjalliset.

      Pidän ihan nättejän nauhallisia kenkiä.

      Ite kävin täällä, mutta vastaavia on joka kaupungissa.

      http://www.jalkafysio.fi

    • Raimonen
    • Ukkko

      Niin tässä on käynyt, että iskarit ovat ihan pohjassa. Eli lattajalaksi on tässä tultu. Jos siis noita tukipohjallisia lähtee teettämään pitääkö siinä olla lääkärin lähete? [Tuntuu vähän turhalta käydä lääkärillä todistuttamassa, että lattajalkahan sinä olet...] Onko tässä kellään kokemusta Hgin seudulta paikoista, joissa niitä tehtäisiin. Millaista palvelua saa? Onko asiallista?

    • Loippio

      Eiköhän ne ota vastaan kaikki lättäjalat, jotka ovesta sisälle kävelee. Mutta onko niistä sitten iloa, sitä en tiedä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      222
      1910
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      67
      1699
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1496
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      105
      1189
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1100
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1065
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      4
      988
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      950
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      871
    Aihe