KUKA MYIS 2 UNDULAATTIA+KYSYMYKSIÄ UNDUISTA

Tuulenkuiskaus

Tiedättekö,mistä löytyis 2 myytävää undua? Niiden löytäminenon kuin kiven alla. Jos tiiätte niin olkaa kilttejä ja kertokaa. Voisitteo vastata muös näihin kysymyksiin. Osaako ne puhua? Onko ne helppohoitosia?onko ne kesyjä? voiko ne laskee välillä häkistä pois?mitä ne syö?

7

278

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lintutäti

      Hei!
      Undulaatteja saa monesta lemmikkieläimiä myyvästä eläinkaupasta. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kasvattajaa, jolta saat varmasti terveen yksilön, jonka kanssa on helppoa aloittaa lintuharrastus. Kasvattajia voit etsiä esimerkiksi Kaijuli ry:n kasvattajalistalta.
      Undulaatti, vaikka sitä aloittelijalle suositellaankin, ei kuitenkaan ole aivan helppo lemmikki. Sinun kannattaisi ehdottomasti perehtyä lintuihin enemmän, ennen kuin etsit jo myytäviä yksilöitä. On ehdottomasti hienoa, että kyselet asioita, mutta kun perusasiatkaan eivät ole vielä hallussa, kannattaa käyttää vielä rauhassa aikaa undulaateista opiskeluun. :) Näin selviät monilta hankaluuksilta. Vastaan nyt lyhyesti esittämiisi kysymyksiin. Lisää tietoa sinun kannattaa lukea näistä linkeistä:

      http://forum.kaijuli.fi/
      http://www.kaijuli.fi/harrastajalle/aloittelijan-opas

      Mitään lintua ei saa hankkia sen takia, että kuvittelee sen oppivan puhumaan. Ei ole mitään varmuutta, että lemmikkilintu jonka ostat, puhuisi. Undulaattien kohdalla se on vielä harvinaisempaa.
      Undulaatteja kyllä suositellaan aloittelijoille, mutta nekin vaativat aikaa ja sitoutumista. Niille pitää olla riittävän iso, n. 1neliömetrin häkki (undulaatteja pitää olla vähintään 4, koska ne ovat parvilintuja). Ruoat ja juomat pitää vaihtaa päivittäin. Häkki tulee siivota tasaisin väliajoin. Kaikki lemmikkilinnut myös TÄYTYY päästää päivittäin ulos häkistä lentelemään huoneistoon, mitä enemmäksi aikaa sen parempi. Se on hyvin tärkeää lintujen henkisen ja fyysisen terveyden kannalta. Tässä pitää huolehtia, että huone on lintuturvallinen, ettei lintu pääse vahingoittamaan itseään. Vaaranpaikkoja ovat esim. kolot, joihin lintu voi jäädä jumiin, keittiön vaarat (kuuma hella tai leivänpaahdin, kattilat tai maljakot johon voi hukkua...) johtojen nakertelusta voi seurata kohtalokas sähköisku, jne. Lintujen vapaanaoloa pitää valvoa ja huoneesta tehdä lintuturvallinen.
      Mikään lintu ei automaattisesti ole kesy, mutta kasvattajalta ostettua lintua on kasvattaja voinut jo totuttaa ihmiseen. Lemmikkilinnun voi toki kesyttää, kunhan käyttää oikeita metodeja. Täytyy olle ehdottoman kärsivällinen, eikä koskaan säikyttää lintua mitenkään. Herkkuruoan tarjoaminen varovasti ja rauhallisin elein ja äänenpainoin on hyvä tapa aloitella ystävystyminen ja kesyttely. :)
      Undulaattien ruokavalioon kuuluu raikas vesi, laadukas siemensekoitus, sekä tuoreruoka (hedelmiä, vihaneksia, ulkoa tuotuje syötäväksi kelpaavia kasveja, marjoja) yms. Linkkaamaltani foorumilta löydät lisätietoa lemmikkilintujen ruokinnasta.
      Toivottavasti tästä oli apua alkuun! Sinulla on kuitenkin vielä paljon opiskeltavaa, joten ethän ryntää päätäpahkaa undua ostamaan. :) Ne vaativat tilaa (tarpeeksi suuri häkki ja päivittäinen lentely huoneistossa), sotkevat siemenkuorilla ja kakoilla, nakertelevat mitä mielivät - joskus myös ne tärkeät koulutehtävät - ja pitävät paljon ääntä. Vastineeksi ne ovat myös erittäin hauskoja seurattavia parvessa, ne ovat hyvin touhukkaita ja eloisia, ja oikein kesytettyinä (joka voi myös viedä aikaa) erittäin mukavia seuralaisia olkapäillä ja pään päällä kiipeillessään.
      Kaikkea hyvää sinulle ja intoa linnuista opiskeluun!

    • Osaako ne puhua?
      - Voit opettaa niille puhumista. Tämä kuitenkin vaatii suuuurta kärsivällisyyttä. Sinun pitää puhella sille paljon, vaikka satoja kertoja. Toista haluamaasi sanaa esimerkiksi sen nimeä niin monta kertaa että se oppii sanomaan sen. Undulaateille on vaikeaa oppia sanoja joissa on e ja o mutta tiedän monia undulaatteja jotka ovat nekin oppineet. Tämä riippuu myöskin undulaatista. Jotkin kasvattavan suuren sanavaraston mutta toiset eivät, mutta tämä riippuu ihmisestä ja MYÖS jos undulaatilla on toinen kaveri. Koska jos omistat kaksi undulaattia, puhumisen opettelu kestää kauemmin.
      Joka tapauksessa undulaatti voi oppia puhumaan. Pitää vain olla kärsivällinen :)

      Onko ne helppohoitoisia?
      -Verrattuna esimerkiksi muihin lemmikkieläimiin, undulaatit ovat erittäin helppohoitoisia. Itse lemmikin kesyttäminen onkin eri asia ( se viekin vähän enemmän aikaa ) mutta helppohoitoinen lemmikki se on. Tehtäviin kuuluu esim. häkin ja sen tavaroiden puhdistus, orsien vaihtaminen, nokan ja kynsien oikean pituuden tarkistaminen sekä häkin desinfioiminen. Mutta itse undulaatti on helppohoitoinen ;)

      Onko undulaatit kesyjä?
      -Mikään undulaatti ei ole itsestään täysin kesy. Helpointa on aloittaa undulaatin kesyttäminen 6-12 viikon iässä. Kyllä vanhempikin undulaatti kesyyntyy, mutta silloin pitää olla entistä kärsivällisempi. Undulaatin kanssa pitää vähitellen leikkiä, tarjota sille herkkuja kädestä ja puhella sille, niin se kärsivällisyyden kanssa vähitellen kesyyntyy.

      Pitää undulaatti päästää häkistä välillä ulos?
      - Se on elintärkeä asia. Undulaatti PITÄÄ EHDOTTOMASTI päästää häkistä ulos, mieluiten päivittäin. Muuten se tylsistyy, ja viettää surkean elämämän. Todennäköisesti se kuoleekin. Undulaatin pitää siis päästää ulos!

      Mitä ne syövät?
      -Undulaateille kannattaa antaa kaupasta ostettavia siemensekoituksia. Herkuksi kannattaa ostaa siementankoja josta riittää sekä puuhaa, iloa että herkullisuutta. Tuoreruokana kannattaa esimerkiksi antaa seuraavia ruokia:
      Pihatähtimö, omena, porkkana, persikka, viinirypäle, pinaatinlehtiä, kiiviä, mangoa, luumua sekä päärynää. Näiden tuoreruokien pitäisi muosostaa neljäs osa undulaatin päivittäisestä ruokavalioista. Voit antaa undulaatillesi myös voikukkaa, peltovillakkoa ja ruohon siemeniä. Muista pestä kasvit ja hedelmät ennen niiden tarjoamista;)

      Ylempi kommentoija lintutäti oli sanonut että undulaatteja täytyy olla vähintään 4. Tuo ei ole totta. Voit ostaa yhden undulaatin, mutta silloin sille pitää käyttää paljon aikaa leikkimiseen ja puhumiseen, ja muuten vain sen kanssa olemiseen. Tämän takia suositeltavaa olisi ostaa vähintään 2 lintua. Halutessasi voit ostaa naaraan ja koiraan jolloin ne saattavat saada poikasia, mutta ellet halua poikasia, niin kannattaa ostaa 2 koirasta, sillä koiraat tulevat paremmin toimeen keskenään kuin naaraat.

      Toivottavasti pystyin auttamaan sinua tiedoillani ja että niistä olisia sinulle hyötyä ja iloa. Toivottavasti löydät undulaatin (undulaatteja ). Mukavaa jatkoa sinulle :)

      • Lintutäti

        Hei, undulaattifani.
        Tiedän kyllä mistä puhun, ja pysyn sanojeni takana siinä, että undulaatteja haluavan ihmisen pitäisi hankkia vähintän neljä undulaattia. Ei neljää lintua ole pakko aivan heti ja yhdellä kerralla hankkia, päinvastoin voisi olla hyväkin, että ihminen tustustuu lintuihinsa ja etsii parveen sopivia yksilöitä. Neljän linnun pitäisi kuitenkin olla minimi lukumäärä lopputuloksena.
        Yksi undulaatti on ehdoton ei. Meidän ihmisinä täytyy ymmärtää lemmikiksemme haluamiemme eläinten perustarpeita, jotta voimme olla vastuullisia lemmikin omistajia. Undulaatin kohdalla tähän kuuluu se, että undulaatti ei ole domestikoitunut lemmikkieläin, kuten esimerkiksi koira. Lemmikkilintu, myös undulaatti, on yhä villieläin, ja se elää kodissamme parhaimmalla katsomallaan tavalla. Silti undulaatilla on yhä vahvana ja lähtemätömänä veressään parvieläimen henki. Ne elävät luonnossa valtavina parveina lajitovereidensa kanssa, eikä ihmisen kuulu riistää eläimeltä sen tärkeää perustarvetta, parvea. Ihminen ei koskaan pysty täyttämään undulaatin lajitoverin, saatika parven tarvetta. Ulkoisesti yksinäinen undulaatti voi kiintyä ihmiseen, koska sillä ei ole muutakaan. Se ei kuitenkaan tarkoita että ihminen riittäisi sille. Se ei välttämättä tiedä paremmasta, mutta lajitoveriensa kanssa elävä on selvästi onnellisempi kuin yksin. Ero on sävähdyttävän huomattava. Ihminen ei aina ole yksin elävän linnun seurassa, vaan pahimmillaan - ja surullisesti tavallisimmillaan - lintu joutuu viettämään useita tunteja päivästään yksin ihmisen ollessa töissä, koulussa, harrastuksissa, kaupassa, ulkona... Undulaatin unirytmi on 12-12 eli se on päiväeläimenä kaksitoista tuntia hereillä ja kaksitoista tuntia unessa. Jos se parhaimmillaankin saisi kaiken huomion ihmiseltä, kun tämä on tullut 8h työpäivänsä jälkeen kotiin, jos ihminen leikkisi ja sosialisoisi sen kanssa illasta taukoamatta tämän loput 4h (mikä tuskin sekään on mahdollista, koska istutaan koneella, luetaan kirjaa, kestitään vieraita, tehdään ruokaa...) saisi lintu täyttää sosiaalisuutensa tarvetta 1/3 valveillaoloajastaan. Jopa vähemmän... jopa koko elämänsä ajan. Koeta ymmärtää, mikä suru tämä yksinolo on aktiiviselle ja äärimmäisen seuralliselle ja sosiaaliselle parvi- ja villieläimelle, kuten undulaatille.
        Tästä päästään undulaattien pitämiseen kahdestaan. Tämän on suunnattoman paljon parempi vaihtoehto kuin undulaatin pitäminen yksin ilman lajitoveriaan. Kaksi lintua ei kuitenkaan ole vielä parvi. Parveen kuuluvuus jää yhä vajaaksi.
        Kolme undulaattia taas on pariton määrä, joka joissakin tapauksessa toimii ihan hyvin. Kuitenkin on vaarana käydä niin, että kolmen koplassa yksi undulaateista jää hieman ulkopuoliseksi.
        Niinpä neljä undulaattia alkaa lähennellä mielestäni - eikä vain minun vaan monien asiansa tietävien ja tuntevien kasvattajien ja linnunomistajien mielestä - sitä undulaattien vähittäisukumäärää jota voi jo alkaa kutsua parveksi ja jonka undulaattia tovella itselleen toivova ihmnen voi linnulleen aivan hyvin tarjota. Neljä ei ole mahdoton määrä ihmiselle, joka arvostaa ja ymmärtää lintujaan. Mutta undulaatille itselleen se on elintärkeä määrä parvieläimenä. Ei ole tavatonta, että ihmisellä, jolla toki on oltava tarpeeksi tilaa, olisi yli 30 linnun undulaattiparvi kotonaan. Tiedän että Suomestakin löytyy 15-20 undulaattin parven omistavia ihmisiä. Ja voi, mikä ero tämän parven olemassa olemisen tavalla on verrattuna siihen yksinäiseen lintuun, jolla ei ole lajitoverin seuraa. Parvessakin undulaatti voi kesyyntyä aivan yhtä hyvin, eikä tämä saa missään nimessä olla este lajitoverien hankkimiselle.
        Neljä undulaattia on hyväksyttävä vähittäismäärä. Kaksi aivan äärimmäinen minimi, josta kannattaa pyrkiä parempaan. Yksinäinen undulaatti on vastuullisen linnunomistajan silmissä vain surullinen näky.


    • Hei Lintutäti

      Ensinnäkin haluaisin kerto, etten ole kyllä sanonut että kannattaisi ostaa yhden linnun. Kerroin vain, että SUOSITELTAVAA olisi ostaa 2 lintua, sillä yhden linnun elämä olisi ankeaa. Ymmärrän päätöksesi ja kunnioitan sitä mutta ajattelin sitä nyt VAIN _Tuulenkuiskauksen_ kannalta. Itsekin olen täysin sitä mieltä että yhtä lintua ei saisi koskaan ostaa. Linnun elämä olisis vain pilalla.
      Mutta koska tuulenkuiskauksella ei näyttänyt olevan perusasiatkaan kunnossa, suosittelisin hänelle enemmän undulaatteihin perehtymistä ja kun hän aikoo ostaa, niin ostaa ensin kaksi, sillä näin undulaattien käyttäytymisen ja tapojen oppiminen olisi helpompaa. Tuulenvire voisi siten myös perehtyä niiden koulutukseen, ja ehkäpä oppia ymmärtämään undulaatteja hyvin. Näyttää siltä että näistä undulaateista tulisi hänen ensimmäiset. Vasta tiedon ja taidon lisäännyttyä hän voisi suurentaa undulaattikuntaansa.

      Ja itsekin seison päätökseni takana:
      - Aloittelijalle kaksi on parempi, kun tieto ja taito lisääntyy niin voi undulaattejakin lisätä.

      • Lintutäti

        Hei, undulaattifani! Kiitos kun selvensit sanomaasi! Kommentoin vain pitkästi ja kattavasti, koska takerruin kommentissasi kohtaan "Ylempi kommentoija lintutäti oli sanonut että undulaatteja täytyy olla vähintään 4. Tuo ei ole totta. Voit ostaa yhden undulaatin..." En tästä viestistäsi saanut selville, mitä todella tarkoitit.
        Tämä toinen kommenttisi paljasti että olemme hyvinkin samoilla linjoilla. ;) Tietenkin tämä neljänkin linnun parvi kootaan ajan kanssa, mutta undulaatin parviluonteeseen on hyvä varautua ja tiedostaa mihin sitoutuu jo ottaessaan ensimmäisen lintunsa.
        Itse suosittelenkin, että ensin hankitaan se tieto, ja sitten lemmikki. ;)


    • Joo, hyvä että päästiin yhteisymmärrykseen. Erehdyksiä sattuu kaikille :)

    • undu

      Moi. Joko löysit undulaatti pariskunnan? Multa löytyisi sellainen. Asutaan 100 km Raahesta. Myyn pariskunnan häkkeineen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      296
      3178
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      234
      1723
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      86
      1254
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1243
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1149
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1148
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      43
      1020
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      954
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      896
    10. Liikennesäännöt

      Uuden ohitustien myötä torkkolantieltä tulevia kuuluu väistää tai ainakin kuuluisi väistää, jos he tulevat ollintielle.
      Pyhäjärvi
      11
      814
    Aihe