Homerakentaminen on saatava loppumaan

Käpytikka

Kansalaisaloite otsikolla Homekoulut kuntoon, on helposti toteutettava ja yksinkertainen ehdotus, jolla voidaan estää julkisten rakennusten homehduttava rakentaminen ja taata nykyisten homerakennusten kunnollinen korjausrakentaminen ja remontointi. Lakialoite on suunnattu koskemaan julkista rakentamista, kuten päiväkoteja, kouluja,terveyskeskuksia, sairaaloita, vanhaikoteja, poliisilaitoksia, oikeustaloja, kaupungintaloja jne..aivan kaikkia valtion ja kuntien virastoja ja rakennuksia. Aloitteen ydin on,että kosteus ja homevalvojan käyttäminen julkisten rakennusten työmailla on säädettävä lailla pakolliseksi. Lisäksi siinä vaaditaan aikarajat sisäilmatutkimuksille ja korjauksille oireiden ilmaantumiseta alkaen. Kaiken valtion rahoituksen ehdoksi vaaditaan edellämainitun valvojan käyttämistä työmaalla ja avustusten maksamista vasta rakennusten laadun valvonnan tarkastamisen jälkeen. Nämä toimenpiteet edellyttävät, että rakennusvaiheet etenevät vasta kun edelliset työt ovat varmasti kuivat ja kosteusmitatut. Rakennusaika venyy ehkä 2 -3 kuukautta, jolla ei ole mitään merkitystä, kun rakennuksen käyttöaika on 50 - 80 vuotta. Terve rakentaminen tulee paljon halvemmaksi, kuin kiireinen homerakentaminen ja sen korjaaminen,vaikka otettaisiin huomioon pelkät materiaali ja työkustannukset, jotka aiheutuvat purkamisesta ja korjausrakentamisesta. Kun lisäksi huomioidaan siellä työskentelevien, opiskelevien, hoidettavana olevien lasten ja aikuisten sairastumiset ja niistä yhteiskunnalle aiheutuvat kustannukset, ei kenellekkään pitäisi olla epäselvää että HOMERAKENTAMINEN ON SAATAVA LOPPUMAAN. Jokainen homealtistuminen on turha ja raskas, elinikäinen henkilökohtainen kuorma, erilaisine sairauksineen ja rajoitteineen. Tätä altistumista ei kukaan meistä voi välttää, jos joudumme toimimaan homerakennuksessa. Mutta voimme vaikuttaa kannattamalla tätä kansalaisaloitetta ja vaatia lainsäädäntöä, joka takaa meille terveet julkiset rakennukset. Tämän jälkeen laki saadaan varmasti koskemaan kaikkea rakentamista myös yksityissektorilla. Tämä kansalaisaloite on tehty 12.08.20014 ja sen kannatusilmoitusten keräysaika päättyy 12.02.2015. Tällä hetkellä sillä on 4192 kannattajaa, kun lakialoitteen eteneminen eduskuntaan vaatii 50 000 kannattajaa. Otan nyt ensimmäistä kertaa eläessäni kantaa minkäänlaiseen keskusteluun, mutta koen asian niin tärkeäksi etten voinut enää vaieta. Nyt pyydän kaikkia asian tärkeäksi kokevia kannattamaan tätä lakialoitetta HOMEKOULUT KUNTOON kansalaisaloite.fi sivustolla. Kaikki ko. rakennuksissa työskentelevät, lasten vanhemmat, isovanhemmat, opiskelijat, sukulaiset, ystävät ja koko suomen kansa, vaaditaan yhdessä eduskunnaltamme lakia terveytemme puolesta. Itse olen allekirjoittanut aloitteen heti, kun sain tietää siitä , katsottuani 02.11.1014 tvs:tä ohjelman Aamusydämellä, jossa aloitteen vireillepanija Markku Heikkilä kertoi kolmen lapsensa sairastumisesta homeista ja myrkyistä. Hänellä on ollut asiantuntemusta perehtyä ,
tutkia ja tulkita erilaisia asiaan liityviä raportteja. Ohjelma on vielä katsottavissa yle areenassa asiaohjelmat katekoriassa. Kiitos kaikille tämän kirjoitukseni lukeneille, pohtikaa asiaa, katsokaa aloitteentekijän haastattelu areenasta ja tehkää ratkaisunne mahdollisesta kannatuksetanne pikaisesti, sillä aikaa on enää 12.02.2015 saakka. Olen iloinen jos voitte jakaa tämän myös Facebookissa kaikille ystävillenne, että he saavat tiedon ja mahdollisuuden kannatta ko. Kansalaisaloitetta. Yritetään yhdessä toteuttaa tavoite yli 50 000 kannattajaa... ja ainoastaan tervettä rakentamista tulevaisuudessa.

31

84

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyvä_idea_mutta

      Kuka tuota rakentamista valvoisi?
      Eihän Suomessa ole osattu tehdä homehtumattomia taloja useampaan kymmeneen vuoteen.
      Ja valtiovaltaa kiinnostaa vain energian kulutus.

      • syyllinen_peilissä

        Korjausliikettä voisi aloittaa jo tilaajan päästä. Ihan normaalia on, että lähdetään "soitellen sotaan", siis ei ole ennakolta edes selvitetty & päätetty, mitä halutaan/tarvitaan. Mutta suunnittelu vaan käyntiin, kireällä aikataululla & suunnittelijaksi kilpailutetaan halvin mahdollinen. Siksi se suunnittelu ei edes ole suunnittelua, vaan pikemminkin rutiininomaista piirtämistä ja vanhojen suunnitelmien kopiointia.

        Luonnollisesti niitä lähtötietojakin muutetaan matkan varrella. Jos ei muutoin, niin ainakin kustannusten karsimiseksi. Mutta aikataulu ei saisi venyä, vaikka kaikki pistetään pariin kertaan uusiksi.

        Seuraavaksi valitaan halvin mahdollinen urakoitsija. Myös valvonnasta kannattaa tinkiä - etenkin omakotirakentajat ovat tehneet tästä taiteen lajin = vastaava mestari ym. ovat pelkkiä nimiä paperilla. Kun on hinta pitänyt tinkiä niin alas, ettei sillä pysty kattamaan kuin pari työmaakäytiä koko projektin aikana.

        Yleinen harrastus on myös ns. työnaikainen suunnittelu. Siis lähdetään rakentamaan ennen kuin kaikki on suunniteltu kunnolla. Tämä tarjoaa paitsi aikataulusäästöjä, niin myös oivan mahdollisuuden arpomiseen/sähläämiseen eli tavoitteita voidaan muutella viimeiseen asti. Karmeimmillaan tämän tyylin tulokset ovat nähtävissä Olkiluoto 3:ssa.

        Julkisella puolella eräs motivaattori lienee se, että kerran aloitettua työtä harvemmin jätetään kesken. Kun aloitetaan puutteellisilla suunnitelmilla & vahvallla optimismilla, saadaan hankkeita menemään läpi, kun hintalappukin näyttää kohtuulliselta. Ja hups, taas vaihteeksi tuli yksi hanke, missä piti kesken kaiken harrastaa kustannusten karsintaa -> lopputulos on torso ja budjetti ylittyi silti 30 %.

        Esim. Länsimerto, missä keksittiin tehdä laitureista lyhyemmät kuin olemassaolevilla asemilla -> nyt pitää metrojunia lyhentää, mutta vuoroväliä ei kyetäkään lyhentämään automatisoinnin kariuduttua.

        Helsingin hullutus n:o 2 (n:o 1 on Guggenheim) eli pisararata on sekin osoittautunut katastrofiksi. Hanke on "myyty" poliitikoille yltiöoptimistisilla kannattavuuslaskelmilla. Hyötyjen pitii olla 1,5 kertaiset kustannuksiin nähden, mutta tarkastuslaskennan jälkeen hyödyt ovatkin 0,5 kertaiset kustannuksiin nähden ts. rata ei ikinä maksa itseään takaisin ja rahat voisi käyttää paljon järkevämminkin (esim. poikittaisliikenteen kehittämiseen). Mutku juna on jo lähtenyt liikkeelle eikä suuntaa enää voida muuttaa. Tähän sitten päälle normaalit aikataluviivästykset valitusten vuoksi (ja rakentamiskustannusten nousu tänä aikana), paniikinomaiset karsintakierrokset suunnittelun/rakentamisen aikana (kun todellinen hinta alkaa paljastua), niin tuloksena on budjetin ylitys -> meillä on taas uusi monumentti, jonka kustannus oli 3x sen tuottoihin/hyötyihin nähden.

        Ja sit Häslingin kaupunginjohtaja ihmettelee, miksei Espoo ja Vantaa ole riemusta kiljuen rahoittamassa tätä hullutusta...

        Vrt. Musiikkitalossa karsittiin mm. lämmönerityksiä paniikkiratkaisuina rakentamisen aikana. Käytönaikainen energiankulutus kasvaa niin, että rakennuksen kokonaiskustannukset kasvoivat, mutta tällähän ei ole mitään väliä - veronmaksajien taskusta löytyy aina rahaa. Pieni hinta siitä, ettei poliitikot ihan hirveästi saaneet lokaa päälleen tolkuttomasta rakentamiskustannusten ylityksestä...


    • 100010000

      Onko ne taas nakannu sun siviiliin?

    • Homekortti

      Aihe on vakava, mutta taas valvojia lisää ei ole mahdollista. Valvojia tässä yhteiskunnassa on jo muutenkin liikaa lähes joka sektorilla.
      Valvojista on syntynyt valtava verotuksen tarve, joka on ajanut meidät tähän velkaantumisen ja veronkorotusten kierteeseen.
      Valvojien ympärille sitten vielä kertyy erillaisia organisaatioita esimiehineen ja sihteereineen kulut kasvavat ja ukkoa piisaa.
      Rakentamisesta on jotenkin hävinnyt ammattiylpeys ja asiakkaankaan säästöviurutus ei tilannetta paranna.
      Monien valvojien tietotaito taso on hyvinkin heikko ja työkokemuskin olematon. Lisäksi liikkeellä on myös selvää laiskuutta. Ongelmana liian usein on kertakaikkiaan Suomalainen slaavilaistaustainen välinpitämättömyys, kaikilla rakentamisen tasoilla.
      Työstään todellista vastuuta ottavia on hyvinkin vähän, eikä oikein tahdo hyvät käytännöt siirtyä enää ammattilaiselta oppipojalle.
      Rakennusalan kouluissa opettajat viihtyvät lämpimissä sisätiloissa, pikkutakeissa sitten opettavat samasta mapista samoja virheitä, kunnes jäävät eläkkeelle.
      Tietysti tällaisesta homevalvojasta, joku työtön ylikoulutettu saa taas työpaikan, pääsee pätemään ja kustannukset kasvaa. Voisihan sitä vaatia vaikka sellaisen homekortin suorittamista ja uusimista viiden vuoden välein, saadaan taas byrokratiaa ja työnantajalle kustannuksia, joka siirretään asukkaan maksettavaksi. Rakentajalla noita kortteja, kun on jo kymmenkunta muutenkin.
      Kuorma-auton kuljettajallakin, kun jo on oltava ajokorttejakin 3 kappaletta: Ajokortti, kuljettajakortti, ammattipätevyyskortti. Jos autolla vielä ajaa rakennustyömaalla, tarvitaan: Kulkulupakortti, tieturvakortti, työturvakortti jne...
      Pelikortit parakissa ovat edelleen käytössä.
      Byrokratiaa piti nyt vaaliaseena purkaa, eikä lisätä, vai mitä Sipilä ?

    • hehehehee

      Voi, kun te osaavat ette perusta koulutusta homevapaasta rakentamisesta.

      Kyllä olis paljon tulijoita, kaikki rakennusmiehet aivan odottaa alkua.

      • näinköhänseon

        Vai odottaisivat rakennusmiehet?
        Eivätkös ne ole arkkitehdit, jotka rakennuksen suunnittelevat?
        Miksi hekään odottaisivat, saahan sen rahan nykyisilläkin taidoilla.
        Valtiovalta ei vaadi homevapaata suunnittelua, sitä kiinnostaa vain eristepaksuudet.


      • ghjklkjhjkkjhk

        Jeesjees.. mitä jos nyt aloitettaisiin oikeasti hometaloista eli vanhemmasta rakennuskannastamme.


      • Niinpäjoo
        ghjklkjhjkkjhk kirjoitti:

        Jeesjees.. mitä jos nyt aloitettaisiin oikeasti hometaloista eli vanhemmasta rakennuskannastamme.

        Niitä vanhoja taloja, jotka ovat homeisiksi remontoituja, tuskin kannattaa yrittää pelastaa.
        Mutta minkähän vuoksi varsin uusia taloja, näkyvimmin julkisia rakennuksia, on nykyään homeremontissa? Vain muutaman kymmen vuoden ikäisiä, jos sitäkään. Ja esimerkiksi jopa asuntomessualueella on uusissa taloissa rossipohjat homeessa.


      • BauHerr
        näinköhänseon kirjoitti:

        Vai odottaisivat rakennusmiehet?
        Eivätkös ne ole arkkitehdit, jotka rakennuksen suunnittelevat?
        Miksi hekään odottaisivat, saahan sen rahan nykyisilläkin taidoilla.
        Valtiovalta ei vaadi homevapaata suunnittelua, sitä kiinnostaa vain eristepaksuudet.

        Ainakin meillä rakentamisesta päättää "rakennushankkeeseen ryhtyvä", ts. minä. Arkkitehtien mahdollisuus tuottaa homevapaita rakennuksia on käytännössä nolla. Vastaava työnjohtaja, IV-vastaava, KVV-vastaava, IV-asentaja, putkimies, märkätila-asentaja, lattiamiehet, kirvesmiehet jne. jne. tekevät homeettoman rakennuksen, jos tekevät. Homeettomuus ratkeaa heikoimman lenkin mukaan. Se saattaa olla märkäötila-asentaja, jolla ei ole aikaa pensselöidä vesieristettä riittävää kerrosta, kun pitää ehtiä Tallinkille kotimatkaa varten.

        Homeen ongelma on siinä, että home sattuu olemaan biologialtaan melko lähellä ihmistä. Se kasvaa mukavasti niissä olosuhteissa, joista ihminen pitää.

        Oikeastaan ainoa tapa rajoittaa homeen viihtymistä, on vedensaannin katkaiseminen. Jos sen tekee, niin asukas hankkii ilmankostuttimia tai kuivattaa pyykkiä sisätiloissa. Kolmas varma tapa hankkia homeita, on mahdollisimman suuren kotikylpylän rakentaminen.

        Kouluissa taas energiavauhkot katkaisevat ilmanvaihdon tai rajoittavat sitä "tarpeettomana".

        Summa summarum: rakentaminen on hajonnut niin pieniksi pirstaleiksi, että väkeä on pienessäkin projketissa yhden sinffoniaorkesterin verran. Rakennuttajalta vaaditaan norsun kärsivällisyys, lehmän hermot ja kapelimestarin taidot. Kaiken huipuksi homeettomuuden ratkaisee se, miten rakennusta (väärin)käytetään. Homeettomuutta ei voi lainsäädännöllä saada aikaan.


    • jiivgee

      Ei home pelkästä huonosta rakentamisesta johdu. Kouluissa ja julkisissa rakennuksissa ei pidetä ilmanvaihtoa päällä viikonloppuisin ja iltaisin energian säästön vuoksi. Etenkin kesällä koulujen sisäilman kosteus on todella suuri ja koska ilmanvaihto ei ole päällä kosteus menee rakenteisiin. Monissa virastoissa ilmanvaihto katkeaa arkisin klo 16 - 17 ja viikonloppuisin ei ole päällä, vaikka ihmisiä olisi töissä. Tälläinen menettely on erittäin lyhytnäköistä säästöä päättäjiltä. Turha tässä on syyttää pelkästään rakentajia ja taas tiukentaa rakentamisen valvontaa, jos rakennusten omistajat ja käyttäjät eivät osaa pitää huolta rakennuksista.

      • Rakennetaan.kunnolla

        Kyllä johtuu huonosta suunnittelusta. Osattiinhan ennenkin suunnitella niin julkisia, kuin muitakin rakennuksia homehtumattomiksi. Ennen, kuin koneellisesta ilmanvaihdosta oli tietoakaan. Tuon sinun logiikkasi mukaan kaikki vanhat rakennukset olisivat jo homeisina purettu. Mutta jostain syystä homehtuminen ja ylipäänsä sisäilman ongelmat ovat alkaneet vaivata vasta nykyajan rakennuksia, jotka on rakennettu muutaman kymmenen vuoden aikana. Sekä remonteilla pilattuja vanhempia rakennuksia. Siinä olisi tutkijoilla työsarkaa.


      • Rakentakaa.kunnolla

        Yksikään suunnittelija ei ole määrännyt lätkimään kastuneita rakennusmateriaaleja rakennukseen. Eikö tuo meinaa mennä perille. Märkien villojen paikka on kaatopaikka.


      • Ei.noin.helppoa
        Rakentakaa.kunnolla kirjoitti:

        Yksikään suunnittelija ei ole määrännyt lätkimään kastuneita rakennusmateriaaleja rakennukseen. Eikö tuo meinaa mennä perille. Märkien villojen paikka on kaatopaikka.

        Voi voi. Kun olisikin kysymys vain rakennusmateriaalien kastumisesta ennen asennusta.
        Kyllä ne kuivat siellä paikallaankin voivat kastua. Mitä sitten tapahtuu, riippuukin juuri tuosta suunnittelusta.


      • Tumpiot.asialla

        ja syyttelevät toisiaan. Selkärangatonta ja vastuuntunnotonta porukkaa rakentakaa jo vihdoinkin kunnolla. Yksikään suunnittelija ei ole tosiaankaan määrännyt lätkimään kastuneita rakennusmateriaaleja rakennukseen. Märkien villojen paikka on kaatopaikka. Vastuuta pojat vastuuta... enempi eikö ole kanttia.


      • Tumpiot.suunnittelussa
        Tumpiot.asialla kirjoitti:

        ja syyttelevät toisiaan. Selkärangatonta ja vastuuntunnotonta porukkaa rakentakaa jo vihdoinkin kunnolla. Yksikään suunnittelija ei ole tosiaankaan määrännyt lätkimään kastuneita rakennusmateriaaleja rakennukseen. Märkien villojen paikka on kaatopaikka. Vastuuta pojat vastuuta... enempi eikö ole kanttia.

        Taidat todella uskoa, että nykyinen homeongelma aiheutuu vain talon pystytyshetken kostuneista rakennustarvikkeista?
        Nykyinen rakennustyyli on venäläistä rulettia, joka perustuu vain siihen, että mineraalivillat säilyvät kuivina paikassaan siellä muovin takana. Aina eivät pysy kostumatta ja aiheuttavat näin homehtumisvaaran. Niinpä nykyään homerempataan pelkästään julkisia rakennuksia aina vain enemmän ja enemmän. Herätys, hyvät ihmiset!


      • Tumpiot.rakentamassa

        myös ja on muutama kuvakin on tullut napattua märkien rakennusmateriaalien raahamisesta rakenteilla olevaan kerrostaloon. Tumpiot rakentamassa, tavanomaista ilman vastuuta. Herätkäähän hyvät ihmiset!

        Homerempaa homerempan perään ja silti oireillaan niidenkin jälkeen. Ettekö hyvät ihmiset tajua, että myrkytyshän se on kun homedesinfioidaan ja otsonoidaan hometoksiinivaurioisia rakennuksia. Herätkää, herätkää, herätkää. Älkää antako enää kenenkään kusettaa itseänne jatkossa.


      • muistutus.vielä
        Tumpiot.rakentamassa kirjoitti:

        myös ja on muutama kuvakin on tullut napattua märkien rakennusmateriaalien raahamisesta rakenteilla olevaan kerrostaloon. Tumpiot rakentamassa, tavanomaista ilman vastuuta. Herätkäähän hyvät ihmiset!

        Homerempaa homerempan perään ja silti oireillaan niidenkin jälkeen. Ettekö hyvät ihmiset tajua, että myrkytyshän se on kun homedesinfioidaan ja otsonoidaan hometoksiinivaurioisia rakennuksia. Herätkää, herätkää, herätkää. Älkää antako enää kenenkään kusettaa itseänne jatkossa.

        Näin varmaan onkin.
        Muistuttaisin kuitenkin vielä nykyisten rakenteiden kostumisen aiheuttamasta homehtumisvaarasta.
        Aivan kuivakin talo voi mennä homeremonttiin, jos kuivat mineraalivillat jostain syystä pääsevät kastumaan seinässä esim. vuotavan muovikelmun taki. Näinhän kävi Ruotsissa muutama vuosi sitten, kun heikkolaatuinen rakennusmuovi alkoi vuotamaan.
        Muovin taakse päässyt vesi ei sieltä enää pääsekään pois, koska vastassa on vettä imemätön mineraalivilla. Näin on homepommi valmis. Vastaavasta on esimerkkinä lukuiset julkisten rakennusten homeremontit.


      • Ei.Nyt.Ruotsissa.kaver

        Mutta näin Suomessa. Olen napsinut kuviakin. Tumpiot rakentaa märästä materiaalista ja mitään valvontaa ei ollut. Yhtenä kauniina lauantaina. Helekatin märkää ja homehtunutta materiaalia raahasivat sisuksiin kerrostaloon. Suomalainen terveusviranomainen ei siitä korvaansa lotkauttanut. V*********** porukkaa vai mitä sanot?
        Suomalaiset tumpelo valvojat ja suojelijat heh heh. Lisää virkamiehiä valvomaan lauantaiksi vai.


      • jottei.totuus.unohtuisi
        Ei.Nyt.Ruotsissa.kaver kirjoitti:

        Mutta näin Suomessa. Olen napsinut kuviakin. Tumpiot rakentaa märästä materiaalista ja mitään valvontaa ei ollut. Yhtenä kauniina lauantaina. Helekatin märkää ja homehtunutta materiaalia raahasivat sisuksiin kerrostaloon. Suomalainen terveusviranomainen ei siitä korvaansa lotkauttanut. V*********** porukkaa vai mitä sanot?
        Suomalaiset tumpelo valvojat ja suojelijat heh heh. Lisää virkamiehiä valvomaan lauantaiksi vai.

        Mainitsemissasi tilanteissa alkaa homehtuminen lähes välittömästi ja on pian huomattavissa. Siis märistä aineksista rakennetuissa taloissa.
        Mutta valitettavasti myös Suomessa voi vettä päästä muovin taakse aivan kuiviinkin eristeisiin. Syitä on monia. Tästä ovat todisteena esimerkiksi yli 10v vanhoihin taloihin tehtävät homeremontit, joiden jäävuoren huippu näkyy lähinnä julkisissa rakennuksissa.
        Sen vuoksi pitäisi rakenteiden suunnittelu muuttaa sellaiseksi, ettei kosteus aiheuttaisi homehtumista. Nykyäänhän on lämpöeristyskyky se ainoa määräävä asia.


      • Kiihtyy
        Ei.Nyt.Ruotsissa.kaver kirjoitti:

        Mutta näin Suomessa. Olen napsinut kuviakin. Tumpiot rakentaa märästä materiaalista ja mitään valvontaa ei ollut. Yhtenä kauniina lauantaina. Helekatin märkää ja homehtunutta materiaalia raahasivat sisuksiin kerrostaloon. Suomalainen terveusviranomainen ei siitä korvaansa lotkauttanut. V*********** porukkaa vai mitä sanot?
        Suomalaiset tumpelo valvojat ja suojelijat heh heh. Lisää virkamiehiä valvomaan lauantaiksi vai.

        Milläs nää eläis, jos rakennettais kunnillista ja kestävää?
        Apteekkarit, lääkärit, sairaanhoitajat, lääketehtaat, rakentajat, verottaja, rakennusyrittäjät.... Piiri suuri pyötii ja vauhti kiihtyyyyy... Ja maa köyhtyy turhan tekemisessä.


    • Blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah

      Liian pitkä teksti huonosti jaoteltuna, en jaksanut lukea...

    • jiivgee

      Totta että vanhoissa kouluissa ei ole homeongelmia niinkään. Tarkoitin kirjoituksessani uudehkoja rakennuksia, jotka on nimenomaan suunniteltu siten että ilmanvaihto on jatkuvasti päällä. Näin ei kuitenkaan ole.
      Vanhat rakennukset on suunniteltu ilman nykyaikaisia ilmanvaihtosysteemejä. Siksi kestävätkin kosteutta eri tavoin.
      Ikävä kyllä talon ylläpidosta vastaavat eivä ymmärrä ilmanvaihdon tärkeyttä uusissa taloissa kuten kaikki tällä palstallakaan eivät tunnu ymmärtävän. Niin kauan kuin näin on, turha odotella parempaa sisäilmaa julkisissa rakennuksissa.
      Tiedän erittäin hyvin että ongelmien aiheuttajia löytyy rakennuttajista, suunnittelijoista, rakentajista, käyttövastaavista ja myös käyttäjistä.

      • ilma.vaihtuu

        Ilmanvaihto ei auta niissä tapauksissa, joissa eristysmuovin taakse joutunut liiallinen kosteus aiheuttaa homehtumisvaaran. Tai muu rakenne on suunniteltu tai tehty väärin. Ilmanvaihto on tietysti muuten mitä suositeltavin asia, toimii se sitten koneellisesti tai painovoimaisesti.


      • Eikö_mene_oikein_peril

        Ilmanvaihto ei enää auta yhtään mitään jos on laitettu märkiä villoja pitkin seiniä ja ikkuna-aukkoja ja valvonta on ollut mitä sattuu.
        Märkien villojen paikka on kaatopaikka.
        Yksikään suunnittelija ei ole määrännyt rakennukseen raahattavan kastuneita rakennusmateriaaleja vaihui ilma tai ei.
        Ilimoja pitelee! Mutta syylliset esiin siitä huolimatta.


      • kuivatkin.villat.ongelma
        Eikö_mene_oikein_peril kirjoitti:

        Ilmanvaihto ei enää auta yhtään mitään jos on laitettu märkiä villoja pitkin seiniä ja ikkuna-aukkoja ja valvonta on ollut mitä sattuu.
        Märkien villojen paikka on kaatopaikka.
        Yksikään suunnittelija ei ole määrännyt rakennukseen raahattavan kastuneita rakennusmateriaaleja vaihui ilma tai ei.
        Ilimoja pitelee! Mutta syylliset esiin siitä huolimatta.

        Vain kuivat villat rakennuksiin, kannatetaan!
        Meni perille toivottavasti myös rakennusmiehille...
        Mutta jos pelkkä kuivien villojen laitto märkien sijasta auttaisi, ei homeongelmaa tältä osin käytännössä olisikaan.
        Vaan kun tuo muovi/villa rakenne on ongelma itsessään. Se ei kestä vähäisintäkään kastumista sitten rakenteissa ollessaankaan.
        Joten suunnittelijat, suunnitelkaa rakenne joka kastuessaankaan ei aiheuta homeongelmaa!


    • Saairastunut
    • suomenasialla

      Homerakentaminen pitää saada loppumaan. Tämä on tärkeää asiaa. Ainakin yhtä tärkeää on käydä allekirjpoittamassa myös kansalaisaloite maanmyynnin kieltämisestä ulkomaalaisille. Kiitos etukäteen !

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      5749
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      495
      3636
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      169
      3453
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      172
      2674
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2459
    6. 275
      2100
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1543
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      107
      1462
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1409
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1190
    Aihe