Luvaton mainossähköpostien lähettäminen

Mainosallerginen

Hei,

aloin miettimään tällaista ideaa kun tuntuu että yhä enemmän ja enemmän tulee mainospostia kotimaisilta yrityksiltä, vaikka en ole sellaiseen suostunut.

Minua kiinnostaisi tietää ihmisten mielipiteitä nettipalvelusta, johon voisi tehdä ilmoituksen mainostajista, jotka lähettävät mainoksia vastaanottajille, jotka eivät ole myöntäneet mainosten lähettämiseen lupaa. Jos samasta yrityksestä tulisi esimerkiksi kymmenen ilmoitusta (eri henkilöiltä), yrityksen nimi julkaistaisiin palvelun nettisivuilla jonkinlaisella "häpeälistalla".

Palvelun tarkoituksena olisi ohjata mainostajia suuntaamaan markkinointinsa ainoastaan niille vastaanottajille, jotka ovat erikseen antaneet kyseiselle mainostajalle luvan lähettää itselleen mainoksia sähköpostitse.

Palvelu kohdistettaisiin sellaisiin sähköpostiviesteihin, jotka tulevat Suomeen rekisteröidyiltä yrityksiltä/organisaatioilta, ja joiden vastaanottaja kokee, että ei ole erikseen antanut mainostajalle lupaa lähettää mainoksia. Täten palvelu kohdistuu viesteihin, joita ei perinteisesti lasketa roskapostiksi, ja joita roskapostisuodatus ei poista, mutta joita vastaanottaja ei kuitenkaan halua ottaa vastaan.

Palvelun tavoitteena ei olisi vaikeuttaa kategorisesti kaikkea sähköpostimainontaa, vaan vähentää turhien viestien tulemista niille sähköpostikäyttäjille, jotka eivät niitä halua. Loppujen lopuksi tämä palvelee myös mainostajia itseään, kun he eivät vahingossa aiheuta ärsyyntymistä ja siten vahingoita imagoaan.

Käytännössä palvelu toimisi siten, että mainossähköpostin vastaanottanut henkilö jatkolähettäisi saamansa viestin palvelussa olevaan sähköpostiosoitteeseen. Tällöin manuaalisesti kirjataan ylös ainakin mainostajan nimi ja y-tunnus sekä ilmoittajalta nimi, sähköpostiosoite, alkuperäisen mainosviestin saapumisajankohta ja muuta teknistä tietoa mainosviestin headereista. Ilmoittajan tiedot eivät koskaan päätyisi julkisesti näkyville, ja niitä muutenkin käsiteltäisiin lain vaatimusten mukaisesti. Mainostajan tiedot julkaistaan, jos samasta mainostajasta tulee tietyn ajan sisällä tarpeeksi monta ilmoitusta.

Yksi ilmoittaja voi ilmoittaa yhden mainostajan vain kerran. Tätä ei tosin voi täysin aukottomasti valvoa, mutta jo esimerkiksi vaatimus siitä, että ilmoitusten on tultava eri sähköpostiosoitteista, auttaa jo jonkin verran. Myös muita tarkistuksia voidaan tehdä.

Tietysti tämä herättää myös kysymyksiä palvelun laillisuudesta. Onko mainostajien tietojen julkinen esittäminen näin negatiivisessa valossa laillista ja jos, niin millä ehdoilla? Kuka kantaa vastuun tahallisesta tai tuottamuksellisesta väärästä toiminnasta?

Pikaisella googletuksella löysin muutaman linkin, joissa arvellaan, että yrityksen toiminnan rajukaan - mutta perusteltu - arvosteleminen ei ole kiellettyä, toisin kuin yksityishenkilön kunnian loukkaaminen. Esimerkiksi seuraavassa IT-Viikon artikkelissa kerrotaan tapauksesta, jossa yrittäjän tekemä kunnianloukkaushaaste meni nurin asiassa, jossa ravintolalle ensin yksityisesti lähetetty reklamaatio oli myöhemmin julkaistu netissä sen jälkeen, kun ravintola ei ollut monen kuukauden jälkeenkään vastannut reklamaatioon mitenkään.

Vastuu- ja todisteluasioita varten palvelun käyttöehtojen tulisi ilmeisesti olla sellaiset, että ilmoittaja on itse vastuussa ilmoituksensa oikeellisuudesta - vaikka palveluntarjoaja onkin se, joka asian lopulta julkaisee, jos julkaisee. Lisäksi ilmoittajan täytyy antaa palveluntarjoajalle suostumuksensa siihen että mainostajan erikseen pyytäessä todisteita, mainostajalle annetaan palveluntarjoajan ilmoittajasta rekisteriinsä keräämät tiedot sekä ilmoittajan lähettämä sähköpostiviesti.

Palvelu tietysti tiedottaisi olemassaolostaan mainostaajaan päin. Ensimmäisestä ilmoituksesta lähtisi sähköpostiviesti, jossa kerrottaisiin palvelun tarkat toimintaperiaatteet ja tarkoitus ja ilmoitettaisiin, että jos ilmoituksia tulee rajan ylittävä määrä, yrityksen tiedot julkaistaan häpeälistalla.

Häpeälistalta poistamisen edellytyksiä pitäisi myös pohtia. Pitkän ajan kuluttua mainostaja voitaisiin poistaa listalta automaattisesti, jos uusia ilmoituksia ei ole tullut. Jos mainostaja aktiivisesti pyytää poistoa, aika voisi olla selvästi lyhyempi. Kuitenkin pitäisi olla jokin karenssiaika viimeisimmästä ilmoituksesta, jota ennen mainostajaa ei poisteta listalta. Lisäksi mainostajan pyytäessä poistoa, ehtona poistolle olisi se että mainostaja toimittaa selvityksen, miksi viestejä on lähetetty luvattomasti, ja mitä mainostaja aikoo tehdä muuttaakseen epäystävällistä markkinointitapaansa.

Eli nyt ihan alustavasti olisin kiinnostunut kuulemaan mielipiteitä ja ideoita asiaan liittyen ja että onko tässä muiden mielestä järkeä?

Itsestäni vain tuntuu siltä, että tällä hetkellä ei ole oikein mitään keinoa estää suomalaisilta yrityksiltä tulevaa luvatonta sähköpostimainontaa. Toki suurimmassa osassa viesteistä on "poistu postituslistalta" -linkki, mutta ei se hirveästi lohduta kun heti kohta postilaatikkoon pamahtaa taas uuden firman mainos.

13

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Äkkiseltään kuulostaa ihan hyvältä. Palvelusta pitäisi saada kuitenkin sen verran suosittu, että luvattomia mainosviestejä lähettäville yrityksille on edullisempaa lopettaa sellainen toiminta kuin jatkaa sitä.

      • Mainosallerginen

        Kiitos vastauksesta! Mietin itsekin sitä, että toimiakseen palvelu vaatii tosiaan suosiota. Jos ei ole suosiota, lista ei juuri kenenkään silmiin osu. Ja jos ei ole suosiota, ei tule myöskään paljoa ilmoituksia, eli lista on tyhjänä.

        Mutta tuo ei kuitenkaan estä kokeilemasta. Kenties onnistuneella hakukoneoptimoinnilla ja -markkinoinnilla tulisi näkyvyyttä. Voisi kuvitella aika monen googlettavan ratkaisuja mainosviestiongelmaan.

        Toisaalta hakukonemarkkinointia ei voi oikein rahoittaa mitenkään, koska tällä palvelulla ei voi tienata rahaa kuluihin. Omasta pussista pitäisi maksaa sen verran kuin on varaa:D.


      • Jos taitoa on, paljon voi tehdä ilmaiseksikin. Kun sivusto on vielä suhteellisen pieni, jolloin se ei vie paljoa muistia tai palveluntarjoajan kaistaa, voi käyttää ilmaista sivutilaa, kuten Arkku.netiä. (http://www.arkku.net/)



      • Mainosallerginen

        Joo, hostaus onnistuisi oman firmani vuokraamalla palvelinkapasiteetilla ja miksei Arkullakin - siitäkin on mulla ihan hyviä kokemuksia monta vuotta sitten. Koodipuolikin onnistuisi ja alussahan tuo olisi niin simppeli ettei juuri koodaamista vaatisi. Suurin epävarmuus on siinä että ottaisiko tämä tuulta siipiensä alle ja ylipäätään pitäisikö yleisö tällaista järkevänä. Ja jos homma pelaisi, niin alkaisiko mainostajien lakimiehet soittelemaan minulle.. (siitä huolimatta että ainakin uskoisin tämän olevan ihan laillinen).


      • Harmi, ettei kuluttajavirasto tms. ota tätä asiakseen. Kuluttajavirastolla nimittäin on palvelu, josta voi hakea matkatoimistoa nimellä ja nähdä voiko siihen luottaa. Miksei siis tällainenkin onnistuisi?


      • Mainosallerginen

        Niinpä. Kyllä minustakin tässä saisi mieluummin olla oikea viranomainen asialla sen sijaan, että olisi valvojaa "leikkivä" yksityishenkilö. Voi tulla uskottavuuspulmia. Mutta kun käytännössä ei tunnu keinoja tällä hetkellä olevan, niin kyllä tässä jotain haluaisi kehittää. Ainakin kokeilla.

        Sähköpostimainonta on niin halpaa, että ongelma voi jopa lisääntyä entisestään. Ja jos niin käy, spam-suojausta kehittävillä tahoilla voi olla sitten intressejä puuttua näihin laillisiinkin mainoksiin. Ja se taas olisi munkin mielestä huono asia. Kyllä oikeiden mainosten pitää päästä perille niille, jotka niitä haluavat.


    • NpAi28

      Roskapostisuodatin vie tuollaiset postit roskiin kunhan sille ensin asian kertoo.

      • Se on kyllä totta, mutta siitä huolimatta on väärin, että yritykset lähettävät vasten ihmisten tahtoa mainosviestejään.


      • Mainosallerginen

        Kai sitä pitäis itsekin tutustua vähän parempiin roskapostisuodattimiin. Tuntuu vain että tämä ei tavallaan ole ihan rinnastettavissa varsinaiseen spämmiin. Nämä lailliset mainokset voivat olla ihan hyödyllisiä jollekulle. Ja mua epäilyttää että onko niin älykästä roskapostisuodatinta olemassa, että sitä ei joutuisi aina kouluttamaan uudestaan kun tulee mainoksia jostain uudesta mailerijärjestelmästä. Ja miten paljon sitten kasvaa riski väärästä filtteröinnistä? Olkoonkin että viestit voi kaivaa roskapostikansiosta. Toisaalta roskapostikansiota ei pitäisi joutua selaamaan - ainakaan usein.


      • Mainosallerginen

        Ja lisäisin vielä että Koodimiestä kompaten, minustakin vasten tahtoa lähettäminen on väärin, vaikka viestit päätyisivätkin roskafiltteriin. Oikeita roskapostittajia ei juuri saada kiinni, mutta kotimaiset firmat, jotka toimivat rehellisesti omalla nimellään, on helpompi saada vastuuseen. Ja siis tietysti homman pitäisi perustua ihan ystävälliseen, opastavaan viestintään, jossa sanoma on tyyliin "Hei, tiesittekö että teidän yrityksenne lähettää mainoksiaan myös sellaisille vastaanottajille, jotka eivät ole antaneet suotumustaan tähän? Olisiko asialle jotain tehtävissä?". Ja jos ei muutosta synny, sitten voi ihan asiallisesti todeta että nyt teidät on listattu.


    • hmhmhm

      Näkisin ongelmana sen, että miten todennetaan että ilmoitukset ovat aitoja, eivätkä esimerkiksi yrityksen mustamaalaamistarkoituksessa tehtyjä.

    • hmmmm

      "Itsestäni vain tuntuu siltä, että tällä hetkellä ei ole oikein mitään keinoa estää suomalaisilta yrityksiltä tulevaa luvatonta sähköpostimainontaa. Toki suurimmassa osassa viesteistä on "poistu postituslistalta" -linkki, mutta ei se hirveästi lohduta kun heti kohta postilaatikkoon pamahtaa taas uuden firman mainos."

      Minä olen löytänyt muutaman hyvän tavan estää mainostulva.

      Ensimmäinen on se, että ei anna pääasiallista sähköpostiosoitettaan joka paikkaan. Varsinkin erilaiset arvonnat ja kyselyt joiden päätteenä pyydetään osoitetta erilaisiin arvontoihin osallistumisen vuoksi ovat ansoja. Niillä nimenomaan kalastelaan ihmisten osoitteita sähköpostilistoille. Voit myös tehdä ilmaiseen sähköpostipalveluun toissijaisen sähköpostiosoitteen, jos välttämättä haluat leivttää osoitettasi näillä pilipali sivuilla.

      Toinen asia on se, kun ostat jotakin verkkokaupoista, yleensä siellä on oletuksena ruksittu "tilaan uutiskirjeen". Sen ruksin kun ottaa pois, niin ei tule mainoksia. Tulee vain asialliset ilmoitukset koskien tilaustasi.

      Näillä kahdella asialla ei ole ollut kotimaisten yritysten roskapostista mitään ongelmaa. Mikään verkkokauppa ei lähetä minulle sähköpostia kuukausittain, vaikka olen rekisteröitynyt ehkä noin kymmeneen. Sen sijaan paljon isompi ongelma on ulkomailta tuleva roska.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      243
      2233
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      161
      1458
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1310
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1075
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1029
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      950
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      933
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      845
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      669
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      660
    Aihe