Luvialle on suunniteltu tuulivoimaloita haitoiksi

hiilinielu

Luvialle kaavailtujen tuulivoimala haittojen etäisyysasia, joita voi olla useita, katsontakannan mukaan. Tässä nyt ihmisten kannalta pari ongelmaa.

1. Fyysinen turvallisuus

Tarkoittaa käytännössä varoaluetta siltä varalta että tuulivoimalasta irtoaa osia, vaikkapa jäätä siivistä, irtoavia siipiä, tulipalo syttyy tuulivoimalassa tai se kaatuu. Todennäköisyys tälle ei ole suuri, mutta näitä sattuu, myös Suomessa. Trafin suositus teollisuusluokan tuulivoimalan etäisyydelle päätien keskilinjasta lienee 300 m. YM ohjeessa 4/2012 suositellaan suunnittelun pohjaksi turvaetäisyyttä joka on 1,5 x voimalan kokonaiskorkeus. Esim. kokonaiskorkeudella 200 m, tästäkin tulee 300 m. Lienee selvää että tämä turva-alue ei voi ulottua naapurin maille tai kaava-alueen ulkopuolelle ilman erillistä sopimusta kyseisen maanomistajan kanssa. Jos kyseessä on kaava, on huomattava että mennään aina kaavan suurimman tuulivoimala koon mukaan, koska kaava pitää tehdä niin että se mahdollistaa myös näiden rakentamista. Nyt pystytetään jo 5 MW:n voimaloita.

2. Melualue

MRL (Maankäyttö- ja rakennuslaki) on yleinen pykälä joka edellyttää että kaavoitus ja rakentaminen pitää edistää mm. turvallisen, terveellisen ja viihtyisän elin- ja toimintaympäristön luomista. Valtakunnallisissa alueidenkäyttötavoitteissa on säännös että uusia asuinalueita tai muita melulle herkkiä toimintoja ei tule sijoittaa melualueille varmistamatta riittävää meluntorjuntaa. Tämä säännös sitoo oikeudellisesti kaikkea kaavoitusta ja näin ollen myös rakentamista. Käytännössä tarkasteluun tulee asuntojen sisämelu. Haitallisen melun etäisyys vaihtelee tietenkin tuulivoimaloiden koon, määrän ja maaston ominaisuuksien sekä asuinrakennusten äänieristävyyden mukaan. Mutta julkisuudessa olleiden todellisten melumittausten perusteella ja nykyisten erittäin suurten tuulivoimaloiden ja niiden yhteisvaikutusten takia, tämä etäisyys on useimmiten yli 2 km, mielellään saisi olla 5 km.

Tuulivoimakeskusteluissa on lähinnä keskitytty olemassa olevaan asutukseen, etenkin vapaa-ajan asutukseen. On tietenkin selvää että jos sisämelun ohjearvot ylittyvät niin asunnosta tulee asuinkelvoton ja täten arvoton.

Mutta vastaavasti asuinrakennuskelpoinen vielä rakentamatta oleva maa menettää arvonsa, koska sinne ei voi rakentaa. Kyseessä ei tarvitse olla kaava-alue, koska nk. hajarakennusoikeuden mukaan jokaisella maanomistajalla on oikeus rakentaa omalle maalleen jos vaan MRL edellytykset täyttyvät. Tämä rakentaminen tapahtuu useimmiten poikkeusluvalla. Yllättävän pienellä tilalla voi olla tällaista käyttämättä. Käytäntö vaihtelee kunnittain. Luvian kunnan kaavoitustyötä johtaa kunnanhallitus. Kunnan maankäytön suunniteluun osallistuu Luvian aluearkkitehtina toimiva Porin kaupungin kaupunkisuunnittelun kaavoitusarkkitehti. Jolta voi tiedustella omaa tilannetta.

Tämän hajarakennusoikeuden arvo voi olla merkittävä, meren ja järven rannan läheisyydessä arvo kasvaa. Tästä vaikutuksesta ainakin valistuneet maanomistajat ovat hyvin tietoisia.

MRL on säännös että kaava ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa maanomistajalle tai muulle oikeuden haltijalle. Naapurisuhdelaissa on vastaava säännös. Perustuslakikin edellyttää että jokaisen omaisuus turvataan.

Voisi tietenkin uskoa että jos asunnosta tulee asuinkelvoton ja arvoton tai että maanomistaja menettää kokonaan tai osittain kiinteistönsä asuinrakennusoikeutta, niin haitta ylittää kohtuuden rajan. Tästä tullee lähivuosina KHO:n ratkaisuja.

MRL mukaan kaavan on perustuttava riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin. Jos tuulivoima-alueen kaavassa sisämeluvaikutukset on tutkittu pintapuolisesti tai ei lainkaan, mikä on surullisen yleistä, niin silloin osallinen, eikä kaavoitusta valvova viranomainenkaan, voine muodostaa riittävän varmaa käsitystä siitä syntyykö kaavasta haittoja vai ei, ja miten laajalle alueelle ja kenelle. Ellei tule lainmuutosta tai muutosta melusäädöksissä, moni heppoisesti ja kiireellä tehty tuulivoimakaava tulee kompastumaan tähän jos vaan osalliset tekevät tästä asiallisesti hyvin perusteltuja valituksia. YM ulkomelusäädösten vesittämistalkoot tähtänevät tämän tuulivoimaoperaattoreiden itse aiheuttamansa ongelman poistamiseen. Miten tämäntyyppiset viranomaisten terveyden vesittämistoimet sopivat yhteen perustuslain säännöksen ”Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön” kanssa on tosin epäselvää. Kun samainen laki myös takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden ja sisältää syrjimiskiellon, ihmisuhritkaan yhteisen hyvän takia eivät liene mahdollisia.

Jos on riittävä väljät meluraja-arvot on tietenkin helpompaa todistaa ettei mitään haittoja olekaan.

Pitää huomata, että jos tuulivoima-alue on jo pystyssä, tämä meluntorjuntavelvoite kääntyy naapurimaanomistajan päälle. Jos hän halua rakentaa asuinrakennusta, hänen on varmistuttava että sisä- meluohjearvot eivät ylity. Asia pitää saada ratkaistua tavalla tai toisella jo kaavavaiheessa.

22

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hiilinielu

      Kun maakuntakaavojakin on nyt tehty vain 500 m suojaetäisyyksillä, tästä aiheesta tulee monelle maanomistajalle vielä ikäviä yllätyksiä.

      Lisään vielä kaikkia koskevan haitan, joka on tuulivoimaloiden aiheuttama maisemahaitta, - ei niitä maisemoida metsään, kun korkeus on n.210 metriä, ja rakennuspaikka n.50 metriä meren pinnasta.

      3. Maisemavaikutukset

      Selvitysten mukaan tällaiset jätti voimalat voivat olla dominoivia maisemassa jopa yli 10 km etäisyydellä. Kukaan ei voi kuitenkaan omistaa maisemaa, joten tähän kannattaa reagoida lähinnä seudullisesta näkökulmasta. Tosin mm. tiehallinto on kuitenkin maksanut korvauksia maisemahaitoista maanomistajille esim. moottoriteiden rakentamisessa.

      Suojavyöhykkeiden sisällä olevat kiinteistönomistajan kannattaa siis keskittyä 1. ja 2. kohtaan, ja kaikki muut kohtaan 3.
      Oosinselän tuulivoimakaava ei ole vielä LAINVOIMAINEN Luvialla, vaikka Porin osalta se olisikin. Kunnanvaltuuston päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeuteen, seuraava valituspaikka olisi korkein hallinto-oikeus, jos Turusta tulee hylkäävä päätös.

    • hiilinielu

      http://app.kauppalehti.fi/uutiset/tuulipropellit-paha-vikatikki/hQ5crLt6/uusimmat

      "Tuulipropellit paha vikatikki"

      Kuka kylvää veronmaksajien rahaa tuuleen? Aika moni, kun lähihistoriaa tutkii.

      Tuulivoimalle on kaikessa viisaudessa luvattu takuuhinta, joka tänä vuonna on huimat 105 euroa megawattitunnilta. Koska sähkön markkinahinta on 30 eurossa, veronmaksajat pääsevät kuittaamaan 75 euron erotusta. Valtion budjetista on tullut rahamoottori tuulivoimayhtiöille, eikä tässä vielä kaikki.

      "Kyllähän me rahat pois haemme, kun niitä meille tyrkytetään." Tämä oli saamani vastaus, kun kysyin toisen sijoittajan tuulivoimaprojekteista. Ja tämä taas lienee sitä eettistä sijoittamista, joka on niin mukavan muodikasta.

      ( Olli Herrala ) Kirjoittaja on Kauppalehden toimittaja ja entinen, pitkäaikainen New Yorkin kirjeenvaihtaja.

    • hiilinielu

      – Tuulivoimala on rakennelma, joka ulottuu 140 metrin korkeuteen. Vaikka tuulee täysillä, perustuksen on pidettävä se pystyssä, kertoo Peikko Finlandin projektipäällikkö Kari Tuominen.

      http://www.epvtuulivoima.fi/blog_posts/miljoona-kiloa-terasta-raudoittaa-perustuksia/

      – Kuudentoista voimalan perustuksiin kuluu jopa miljoona kiloa terästä ja yli kymmenentuhatta kuutiota betonia, Tuominen laskee.

      Kun tukien maksaminen loppuu, niin tällaiset romut on maanomistajan poistettava luonnosta, kun tuulivoimatoimija on myynyt bisneksen persaukiselle yhtiökumppanilleen tms. huijarille.

    • hiilinielu

      Kansalaisten oikeuksille, vapauksille ja demokratialle tämän hirvittävän oligarkkisen ja totalitaristisen tuulivoimarakennelman mureneminen on ylin siunaus. Se on sitä myös lopulta taloudelle, joka pääsee jatkossa hengittämään muutakin kuin €uron sinappikaasua.

      Viime kädessä tuulivoima-ideologia ei ole oikeastaan mitään hyvää, koska se on täysin epäonnistunut ja ajanut euroopan kansat toisiaan vastaan. Suomessa kullankimallus on sokaissut maanvuokraajat unelmoimaan helposta rikastumisesta. Jos tuulivoimateollisuus olisi itsessään kannattava bisnes, metsäpohjasta ei maksettaisi hetkellistä ylihintaa vuokrana, vaan maapohja ostettaisiin yhtiölle. Läpimätä lobbarien, pankkiirien ja talousaateliston hanke on suuruudenhullu painajaisunelma, joka ei koskaan perustunut millekään muulle kuin globalisti-totalitaristien haihatteluideologialle.

      • Suomen kansa on sen verran yksinkertaista, että sitä on kusetettu jo vuosisatoja. Ensin Ruotsin kuninkaat lähettivät sotimaan, ympäri Eurooppaa kun ruotsalaisia eivät viitsineet uhrata. Venäjän tsaarien aikaan maa pääsi vasta kehittymään, sai oman koululaitoksen, oman rahan, oman kielen, valtiopäivä- laitoksen ja paljon muuta hyvää, mukaan lukien teollisuuslaitokset. Sitten tuli välirikko pääasiassa Saksalaisten toimesta Suomeen valittiin jopa Saksalainen kuningas joka tosin ei ottanut virkaa vastaan, kun kärsi mielenterveys-ongelmista. Tämä välirikko maksoi yli 30,000 Suomalaisen hengen. Sitten tuli välirikko Neuvostoliiton kanssa alkoi ns: Erkon sota, kuten Paasikivi sitä kutsui. Sitten lämpimät suhteet ja yhteistyö Adolf Hitlerin kolmannen valtakunnan kanssa johti yli 100,000 Suomalaisen kuolemaan ja invalidisoitumiseen. Näitä kaikkia operaatioita johti Suomen puolelta Kokoomuspuolue ja heidän tapaisensa keinottelijat, huijarit jotka pyrkivät maksimoimaan voittojaan ja saamaan Itä-Karjalan metsät ja malmivarat. Petsamon kaivos ei enää riittänyt vaikka Saksalais- Suomalaisessa omistuksessa olikin. Sama tyyli tuntuu jatkuvan nykyisinkin Suomenmaassa ja saman puolueen Kokoomuksen ja heidän huijariensa toimesta, teollisuus on kohta siirretty kaikki ulkomaille nauttimaan verovapauksista orjatyö-maihin. Suomessa ei kohta muuta riistettävää ole kuin kansalaisten maksamat verovarat ja niiden ryöstö käy hyvin tuulivoimalla huijaamisen avulla. Kun myllyjen käyttöikä tulee täyteen romut jäävät maanomistajien korjattavaksi, mutta kun heilläkään ei enää ole rahoja, ne ovat veroparaatiiseissa turvassa verottajalta ja järjestäytyneeltä yhteiskunnalta, kaatuu kaikki veronmaksajien kontalle. Ja lopuksi jos tämä EU ja NATO intoilu ei kohta lopu, voi seurauksena olla Suomen muuttuminen autioksi erämaaksi jossa ei ole muuta kuin palanutta tuhkaa ja kivikkoa, sen verran tehokkaita ovat nykyajan aseet, molemmin puolin rintamaa ja Suomessa sen rintaman pituus on noin 1300 kilometriä. Suomen kansalle olisi pelkästään hyvä jos Kokoomus puolue olisi seuraavat 25 vuotta oppositiossa, saataisiin maan talous taas kuntoon.


    • toole62

      On se ihanaa kun ei oo tollasii ongelmia,töpseli pistorasiaan ja virtaa tulee. Pyä hääää

    • MussilaSika

      Älkää levittäkö sitä siankusta pelloille. Vaatteet haisee.

      • Puhdaslumi

        Mitä teet enkeleitä pellolla :D


    • hiilinielu

      http://www.talouselama.fi/uutiset/kommentti tuulivoiman hulppea tuki voi romuttaa suomen energiapaletin fiksuimman osan/a2291026

      "Sitten mitä tulee täällä ilmastoasiantuntija Oras Tynkkysen lausuntoon siitä, että Espanja on edelläkävijä valtioista uusiutuvan energian tuotannon osalta ja että Suomen pitäisi ottaa Espanjasta mallia, nyt on tosiasia se, että Espanjan valtio on käytännöllisesti katsoen konkurssissa. Jos siellä olisi tehty oikeankaltaisia ratkaisuja myöskin energian suhteen ja oikea-aikaisia ratkaisuja, niin tilanne voisi tämän valtion osalta olla myöskin toisen kaltainen. Espanja ei ole se maa, josta Suomen kannattaa suuremmassa mittakaavassa ottaa minkäännäköistä esimerkkiä."

      Tämän puheenvuoron pitäjä sai jättää eduskunnan ja politiikan tekaistuun lahjussyytteeseen vedoten. (Marja Tiura)

    • Tuulivoimaa

      Katson tuulimyllyjä ennemmin kuin naapurin autonromuja. Onhan tuulimyllyjä ollut Luvian keskustassakin ennenkin ja pitivät isompaa ääntä kuin nykyaikaiset tuulimyllyt.

    • hiilinielu

      Peittoonkorven maisemissa olisi nyt halpoja taloja myynnissä, Tuuliwatillakin jo yksi kiinteistö jonka joutui ostamaan melu-ongelman takia, mutta jos se kelpaa niin sinne vaan sitten. Neuvon kuitenkin yrittämään ensin vuokrasopimusta, siitä voi sitten lähteä helpommin pois, jos ei se kiinnostanutkaan. Ei Tuuliwattikaan maapohjaa osta, se mieluummin maksaa hetken ylihintaista vuokraa, vastuu on maanomistajalla.

    • hiilinielu

      Pieni kevennys:
      Porilaiset keksivät myös valjastaa nähtävyyden hyötykäyttöön. Nimittäin Meri-Porissa sijaitsevat tuulivoimalat. Voimalat rakennettiin alunperin koristeeksi, mutta maailmaa nähnyt ja jopa Tanskassa asti matkustellut Reino Ström kertoi, että voimaloilla voisi kuulemma tuottaa sähköä. Sähkölaitoksen asentajat kuitenkin ymmärsivät väärin tämän ehdotuksen ja kytkivät Tahkoluodon hiilivoimalan syöttökaapelit suoraan tuulivoimaloihin. Tästä johtuen Porin tuulivoimalat ovat tiettävästi ainoat jotka pyörivät myös tyvenellä ilmalla.
      Seurauksena tästä pienestä virheestä, Porista pääsee tavallisella purjeveneellä Ruotsiin n. 3:ssa tunnissa, tiukan puhurin saattelemana.
      http://hikipedia.info/wiki/Pori

      Pori – Hikipedia
      Pori (ruots. Björneborg) on Länsi-Suomessa sijaitseva Raumaa vihaava rannikkokaupunki, jota on yritetty...
      HIKIPEDIA.INFO

    • hiilinielu

      Vanhat tuulimyllyt olivatkin tarpeellisia pihapiirissä, niillä jauhettiin jyvät jauhoiksi. Vieläkin niitä näkee hyvin säilyneinä, kun omistaja on osannut pitää siitä hyvää huolta. Minun tädin pihassa on sellainen vieläkin, täti on jo kuollut mutta mylly jäi pihalle koristeeksi.

      • Olenjo

        Mene vaimosi viereen jos ei muuta asiaa kuin tuulimyllyistä valittaminen.


      • hiilinielu
        Olenjo kirjoitti:

        Mene vaimosi viereen jos ei muuta asiaa kuin tuulimyllyistä valittaminen.

        Jopas sattuikin paikalle tuulimyllyn halaaja, saat pitää tuulivoimalasta luomasi mielikuvat omanasi kaikessa rauhassa. Jos valtion kassa olisikin pohjaton, mutta kun siihen tuulivoima bisnekseen otetaan rahat veronmaksajilta, se pitää katsoa loppuun asti, mihin ne rahat käytetään, ja miksi. Se ei ole valittamista, vaan viisasta asian seuraamista.


      • hiilinielu

      • ellunpileet

        Oosinselkä pitää laittaa tuulimyllyjä täyteen ainut järkevä paikka,mitä niitä ympäri luviaa leivittää. Ja hiilinielu voi painua persiisiin.


    • iuhoiyu

      Taannoin pohjanmaalla käydessäni ei voi kuin ihastella uutta saasteetonta energiamuotoa, tuulivoimaa. Vaasan suuntaan mennessä alkoi pilkistää todella uljaat voimalat, ja riittävän korkealle rakennetut että näkee kunnolla. Hienot on!

      Ja paljon mieluummin annan noille verovaroistani kuin esim guggenheimille ja monelle muulle älyttömälle hankkeelle. Valtion budjetti on täynnä älyttömämpiä hankkeita kuin tuulivoimalat. Ja kaiken lisäksi tuki on väliaikaista!

      On aika ajaa alas kivihiilivoimalat ja katsella eteenpäin.

      Pohjanmaan pojat osaa homman miten asioita tehdään eikä kitistä.

    • Piluilija

      Tuulimyllyt eivät ole mielestäni rumia. Mikä tässä nyt mättää niin kovasti? Jonnekin niitä on laitettava.

    • hiilinielu

      Tuulivoima on puhallus, se syö meidän verotuloja. Pelin säännöt on oltava samat kaikille, jos tuetaan sikataloutta, tuki annetaan jokaiselle sialle. Jos sähkön tuotantoa tuetaan, ei sitä voi yhtä tuotantomuotoa tukea ja ottaa muilta pois.

    • hrjioiiifh

      Niin se nyt vaan menee että alkuun autetaan jos ei muuten pärjää. Niin on turpeen, hakkeen, hiilen ja varmaan jätteenkin polttoon eri tuet. Eriarvoisuutta on kaikkialla ja pitääkin olla jotta vähän tasataan.

      Katse eteenpäin ja lisää uusiutuvaa energiaa...

      • sähköäilmassa

        Tuulivoimat ei omillaan pärjää koskaan, on niitä jo maailmalla niin kauan pyöritetty alkuun tukemalla! Tuki tuulivoimaan on kuin tukisi heikolla jäällä etenemistä, jää pettää alta varmasti jos matkaa jatketaan, - rahat loppuu myös. Nyt jo tukeen menisi näillä suunnitelmilla n. 300 miljoonaa euroa vuosittain, - turhaan. Tuulivoima on tehotaseessa nollan arvoista sekundasähköä haittaamassa perusvoiman ja säätövoiman hallintaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      332
      2868
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2164
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1620
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1032
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      842
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      754
    Aihe