oikeasti "pullataikinan kestävä" yleiskone?

kotileipuri

Muutamaa yleiskonetta, joita erityisesti mainostettiin taikinoiden alustukseen sopiviksi ja jotka aluksi tuntuivatkin jämäköiltä ja tukevilta, on tullut käytettyä (ei ihan halvimmasta päästä, mutta eivät myöskään olleet "teollisuusmalleja"), mutta eiväthän ne jaksaneet vaivata edes 0,5 litran pullataikinaa... ylikuumenevat ja jättävät hommat kesken. Onko markkinoilla edes olemassa yhtäkään konetta, joka jaksaa ihan oikeasti vaivata pulla- tai sämpylätaikinan alusta loppuun väsymättä / ylikuumenematta / hajoamatta? Laitteen ei tarvitse olla aivan halpa, ei kaunis eikä äänetön, kunhan hoitaisi hommansa kunnolla.

Asialliset vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan!

25

22864

    Vastaukset

    • Sehän veivaa ja vääntää ja nostaakin. paistamista ei tarvitse jättää sen tehtäväksi. Ei ehkä ihan se vastaus jota odotit ...

    • Kunnon kestävä ja jaksava kone on Electrolux Assistent. Sen kestävyyden huomaa jo painosta. Valurunko. Saa kaikki mahdolliset lisävarusteetkin.
      Itsellä ollut 5v ja oikein tyytyväinen. Vetelee 1,5l taikinaakin kevyesti ja ajastin mukava, kun saa puuhata muuta vaivauksen aikana. yhdellä tutulla sama kone, mutta jo ainakin 15v ikää ja pelannut muuten, paitsi hiilet joutui vaihtamaan hiljattain. Maksoi huollossa 30€.
      En kehtaisi muita koneita suositella jos oikein taikinaa tehdään. Itse teen aina 1,5l kerralla.

    • Ihan tavallinen sähkövatkain varustettuna taikinakoukuilla vaivaa kepeästi 0,5 litran pulla ja sämpylätaikinat. Leivon molempia ainakin kerran viikossa ja vatkain kestänyt jo monta vuotta.
      Isompaan taikinaan kaivan 15 vuotta vanhan Bosch perintöyleiskoneeni kaapin perältä. Kone on teräskulholla varustettu, aikanaan oli kallis, ja kai suurinpiirtein tehokkain mitä kotitalouksiin oli kehitelty. Hyvin on kestänyt äidiltä tyttärelle.
      Mutta kuten jo sanoin, niin mielestäni paras pieniin taikinoihin, helppoutensa ja nopeutensa vuoksi on ihan tavallinen sähkövatkain.

    • Jos paljon vaivaa vahvoja ja isoja taikinoita, niin ei suurkeittiökonekaan mikään huono vaihtoehto ole. Se tietenkin vain maksaa noin kymmenkertaisesti tavallisen "braunin" verran, mutta kestää sitten kotikäytössä muutaman sukupolven.

      No, onhan noita ihan vahvoja kotitalousvehkeitäkin, jotka jaksavat hyvinkin vaivaa paksummankin ruistaikinan. Tällaisia ovat esimerkiksi Kenwoodin Major sarjan koneet (ei siis Chef sarjan koneet!). Nämä Majorit ovat säilyneet 1960-luvulta lähtien suunnilleen muuttumattomina ja niiden ainoa haittapuoli on kova hinta, haarukka on noin 400-600 euroa.

    • Joo, eli omasta mielestäni kenwoodin metallirunkoiset koneet sekä electroluxin assistent (7l. kulho) ovat ehkä parhaimpia. Luulen, että Kenwoodin voi saada n. 500e (hobbyhallissa 459e lisälaitteineen tässä lainausta: Nyt saat laadustaan ja tehokkuudestaan maailmankuulun Kenwood Chef -yleiskoneen megapakettina. Pakettiin kuuluu täysteräksisen yleiskoneen ja teräskulhon lisäksi vihannesleikkuri, tehosekoitin ja lihamylly makkarasuppiloineen. Lisäksi paketissa on mukana ylimääräinen muovinen sekoituskulho. Väkivahvan moottorinsa, vankan taikinakoukkunsa ja alaspäin kapenevan yli 4-litraisen teräskulhonsa ansiosta metallirunkoinen Kenwood Chef vaivaa hetkessä runsaan kahden kilon hiivataikinan (1 l nestettä 1,3 kg jauhoja), vaahdottaa puolitoista litraa kermaa tai 12 valkuaista. Tietenkään Kenwood Chef ei vierasta pieniäkään ainesmääriä: planetaarisen sekoitusliikkeen ansiosta jo yksikin valkuainen vaahdottuu tehokkaasti. Erittäin luja metallirunko ja -rattaisto sekä elektroninen moottori takaavat koneen kestävyyden, pitkäikäisyyden ja huippuluokan suorituskyvyn. Kenwood Chef onkin legendaarinen yleiskone, johon myös ammattikokit ja -leipurit luottavat kaikkialla maailmassa!)

      Ainakin muistan köksäntunneilta, että oli hyvä kone, vaikka oli jo silloin vanha, lisäksi lisävarusteita löytyy rajattomasti, jos myöhemmin tulee tarvetta (sama koskee e-luxia)

      Itselläni on Braunin Multi-joku, samanlainen kuin kokkisodassa, vaivaa muistaakseni 2l. taikinan, ainut huono puoli on, että taikinakoukku jää koneen kulhon pohjaan, samoin kuten esim. Boschin koneessa, Kenwood sen suhteen parempi, elux ehkä hieman monimutkainen...

      Ihan lähiaikoina oli jossain keittiölehdessä yleiskoneiden vertailu, myös TM joskus tutkinut asiaa.

      PS. Äidilläni on jo 20v. vanha Philips Ahkera, joka ollut todella kovassa käytössä, sillä saa puolen litran taikinan, joita tekee aina kaksi peräkkäin, todella hyvin on kestänyt, noita vaan ei taida enää olla myynnissä=)

      • Häälahjaksi 26v sitten saatu iso ja kovaääninen kone on edelleen viikottain käytössä. Vetää hyvin litran pullataikinan tai reilun kilon mureketaikinan. Ei ole ikinä tarvinnut korjata mitään, kaikki ap osat käytössä


      • meillä! kirjoitti:

        Häälahjaksi 26v sitten saatu iso ja kovaääninen kone on edelleen viikottain käytössä. Vetää hyvin litran pullataikinan tai reilun kilon mureketaikinan. Ei ole ikinä tarvinnut korjata mitään, kaikki ap osat käytössä

        Kyllä Kenwood tosiaankin kestää, meillä on ollut yksi ja sama kirkkaankeltainen Kenwoodin kone myös yli 20-vuotta käytössä ja edelleenkin toimii aivan kuin uusi. Jos kone jättää meidät ennen kuin me koneen, niin ainoa uusi kone jonka huolin on ehdottomasti myöskin Kenwood. Myöskin Kenwoodin käsivatkain on ollut 20-vuotta käytössä ja toimii moitteettomasti.


      • Anna kirjoitti:

        Kyllä Kenwood tosiaankin kestää, meillä on ollut yksi ja sama kirkkaankeltainen Kenwoodin kone myös yli 20-vuotta käytössä ja edelleenkin toimii aivan kuin uusi. Jos kone jättää meidät ennen kuin me koneen, niin ainoa uusi kone jonka huolin on ehdottomasti myöskin Kenwood. Myöskin Kenwoodin käsivatkain on ollut 20-vuotta käytössä ja toimii moitteettomasti.

        Tuo keltainen pyöreälinjainen Kenwood Major on tosiaankin kestävyydeltään ja voimaltaan kuuluisa vehje. Niitä on edelleenkin käytössä jopa 1960 luvulta, eli noin 40 vuoden takaa! Meilläkin on sellainen vielä noin vuodelta 1965 ja sitä käytetään kun oikein stydiä taikinaa pitää vaivata. Ei koneessa muuta vikaa ole kuin hirmuinen paino ja vaikea puhdistettavuus.

        Noissa Kenwoodeissa on kuitenkin nykyisin syytä olla tarkkana. Kotitalouskoneissa niistä löytyy pääpiirteissään kaksi sarjaa, Major ja Chef. Kaikki Majorit ovat laatuvehkeitä ja polveutuvat melko suoraan tuolta 1950 -luvun Kenwoodin umpirautavehkeistä. Mutta Chef -sarjasta löytyykin sitten ihan laidasta laitaan, alkaen alta 100 euron halpamuovisista rimpulavetkuttimista ihan muutaman sadan euron laadukkaisiin vehkeisiin!


      • kaarle kirjoitti:

        Tuo keltainen pyöreälinjainen Kenwood Major on tosiaankin kestävyydeltään ja voimaltaan kuuluisa vehje. Niitä on edelleenkin käytössä jopa 1960 luvulta, eli noin 40 vuoden takaa! Meilläkin on sellainen vielä noin vuodelta 1965 ja sitä käytetään kun oikein stydiä taikinaa pitää vaivata. Ei koneessa muuta vikaa ole kuin hirmuinen paino ja vaikea puhdistettavuus.

        Noissa Kenwoodeissa on kuitenkin nykyisin syytä olla tarkkana. Kotitalouskoneissa niistä löytyy pääpiirteissään kaksi sarjaa, Major ja Chef. Kaikki Majorit ovat laatuvehkeitä ja polveutuvat melko suoraan tuolta 1950 -luvun Kenwoodin umpirautavehkeistä. Mutta Chef -sarjasta löytyykin sitten ihan laidasta laitaan, alkaen alta 100 euron halpamuovisista rimpulavetkuttimista ihan muutaman sadan euron laadukkaisiin vehkeisiin!

        Mulla on Kenwoodi vm-49. Toimii edelleen.
        Alumiinia koko hoito. Bakeliittia tummemmat osat.



    • Eli kyseessä olis ELECTROLUX:in Assistent N24S yleiskone.
      On taatusti sieltä kestävimmistä päästä eikä mitään rihkamaa.
      Vakiona : teräskulho, muovikulho, kulhonkansi, kaksoisvatkain, rulla, veitsi ja kaavin.
      Lisäksi saatavilla monipuoliset lisävarusteet!!!

      Hintaa tolla koneellan.300€

    • Ykkösvaihtoehto on siis ehdottomasti toi Kenwood Chef. Sitä saa normaalin kokoisena ja isompana Major-versiona. Normaali (800W moottori), jossa kulho kolmet sekoittimet, maksaa Gigantissa valkoisena 249€. Jos haluaa mukaan tehosekoittimen/lihamyllyn, niin 400€.

      Alumiini/teräksen värisenä maksoivat jotain 500€ luokkaa, noi halvemmat valkoisina. Ja kestävä kone muuten on, vanhemmilla ostettu 1980, eikä koskaan ole lakkoillut.

      Toinen tehokone kotikäyttöön on jenkkiläinen Kitchen Aid, mutta maksaa muistaakseni jotain 500€, design maksaa (sellainen teräksinen, 50-luvulta olevan näköinen).

      Tossa jotain linkkejä:
      http://www.helsinginenergia.fi/sahko/kodinkoneoppaat/leivonta.pdf

      http://www.shopgenie.co.uk/UK_listing/gen/J000071733.html

      http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/ASIN/B00017968E/026-6379114-7130015

    • kenwood km440 kyllä toimii ja kunolla!

      • Ostettiin tämä kuuluisa Kenwood major Stockmannilta, kesti kaksi kuukautta, (vähällä käytöllä) ja nyt takuukorjauksessa. Että se siitä kestävyydestä. Yritän purkaa kaupan.


    • Minulla on ollut jo vuosia yleiskone Assistant. Se vaivaa vaivatta litran pullataikinan. Vahva ja pöydällä hvin paikallaan psysyvä kone. Suosittelen.

    • Äidiltäni löytyy kans joku todella vanha häälahjaksi saatu yleiskone. Muovinen kulho sekä ärsyttävän kovaääninen ja vieläkin toimii moitteettomasti. Yritti tarjota mulle sitä mutta sillon en suostunut ottamaan jesarilla paikkailtua konetta sijoitukseen. Luettuani tämän ketjun aiempia viestejä tajusin että mitä vanhempi niin sitä kestävämpi ! Eli en tuhlaa rahojani uusiin pilipali koneisiin vaan lähden eka ettimään kirppareilta ja uusiotoreilta jos tärppäis :)

      • Näitä yleiskoneita vertaillessani, havaitsin että kenwood majorilla on eri tehoilla olevia koneita 800- 1500 tehot. Kuitenkin kaikki tekee samankokoisen taikinan.

        Mitä merkitys tolla teholla on???


    • HEI.OLEN JO VUOSIA ETTINY ELECTROLUKSIN ASSISTENT KONETTA ESIM. N19 TAI N20 IHAN KUMPI VAAN,VOISKO JOKU AUTTAAA MUA MYYMÄLLÄ SEN MINULLE SOPU HINTAAN.KIITOS E-MAIL ON lilian120789@hotmail.com

    • Electrolux Asisstent on ollut huippu jo - 70 luvulla! Osta ,et kadu,ei lopu vääntö!

      • Myydään Assistent N23 yleiskone.
        virva.w@luukku.com


    • Voi poloa Boschia!
      Hankimme Bosch MUM6N22 -yleiskoneen 7 litran kulholla,
      jo ensimäisenä vuonna alkoi kova jyrinä vaikka käyttö
      vain kerran viikossa kakkujen tekoon. Moottori meni vaihtoon
      juuri takuuajan jälkeen. Nyt on uudella moottorilla sama vika,
      4kk kesti. Nyt olis löydettävä kone joka kestää, vieläkö niitä
      tehdään, vai pitääkö etsiä käytetyistä?

    • Kenwood Major

    • Löytyisikö hyväkuntoista, tolkullisen ikäistä, mieluiten 1990-2000-luvun mallia olevaa Electrolux Assistent-yleiskonetta? Laita meiliä: kierratys@saunalahti.fi

    • Toivottavasti löydät,on paras kone !

    • Löysin vanhan ketjun. Minulla toimii edelleen oranssinen Electrolux Assistent yleiskone. Ostettu 42v sitten. Kerran huollettu 30v sitten sähköjohdon murtuman vuoksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sofia yllättävää itki nikon oven takana

      https://www.seiska.fi/Uutiset/Totuus-kohuparin-eropommista-Sofia-Belorf-tunki-Niko-Ranta-ahon-kotiin-mustasukkainen Ei hyvää päivää!!!!!!!
      280
      10388