1v. ja syömisongelma

avusta_kiitollinen

En tiedä, kuuluisiko tämä tuonne taapero-puolelle, mutta kokeillaan täällä.

Meillä on 1-v. poika, joka ei suostu kunnolla syömään karkeaa ruokaa. Neuvolassa asiasta on kysytty viimeksi 2kk sitten, mutta ainut neuvo oli, että antakaa pojalle oma lusikka käteen (oli kokeiltu jo aiemmin, tuloksetta.)

Poika on ollut alusta saakka tosi nirso kokkareille ja meidän piti mm. puurohiutaleet vetää sileäksi blenderillä 7kk asti, muuten hän vain sylki puuroa pois. Samoin vihanneksia ei voinut pitkään aikaan tilsiä pelkällä haarukalla, vaan ne piti vetää silkkiseksi soseeksi, jotta poika suostui syömään. Nyt tilanne on jo parempi ja poika syö kohtuullisen karkeaa ruokaa, mutta esim. kaikkia 8kk ikäisille tarkoitettuja soseita ei suostu syömään, jos niissä on liikaa paloja. Puurot uppoaa nyt normaalissa muodossa.

Olemme nyt tarjonneet pojalle "aikuisten" ruokaa ja makunsa puolesta näyttää maittavan, mutta esim. mussakan joukosta poika sylki ja kakoi jauhelihat pois. Tänään syötiin blenderillä sileäksi vedettyä possua ja pieneksi paloiteltua spagettia, keitettyä porkkanaa ja porkkanaraastetta, mutta noista mikään ei uponnut, vaan kaikki syljettiin pois, vaikka annoin syödä itse sormin ja kun syötin, annoin tosi pieniä lusikallisia.

Poika sormiruokailee mm. maissinaksuja, raejuustoa, nuudeleita/makaroonia, riisiä, leipää, marjoja, hedelmän paloja, lihapullia JOS ne ovat pehmeitä ja tarpeeksi pieninä paloina, mutta yhtään karheampi, kuten pienet palat paistettua jauhelihaa tai tomaatin/kurkun/porkkanan palat eivät uppoa.

Kysymys kuuluu, että onko tämä vielä tässä iässä normaalia, ja jos ei ole, niin mitä pitäisi tehdä? Alkaa huolestuttaa, miten poika oppii syömään oikeaa ruokaa hoidossakaan (parin kk:n päästä aloitus), kun parhaiten uppoaisi vain kodin tai kaupan sileäksi vedetyt soseet ja silkkiset hedelmäpiltit. Kellään ollut samanlaista; olisiko rohkaisua/vinkkejä? :)

Se vielä, että pojalla on nyt alhaalla ja ylhäällä 4 etuhammasta, joten niitäkin voisi jo käyttää apuna, mutta lähinnä niitä on käytetty vain äidin puremiseen. Lastenlääkäri myös epäili pojan kuorsauksen takia suuria nielu- ja kitarisoja, voisikohan ne vaikuttaa nielemiseen haittaavasti?

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uhggddee

      Kyllä ruoka varmasti maistuu ja tottuu kokkareisiinkin. Älä stressaa. Opeta mielummin poikaa pottailun alkeisiin ja syömään itse. Eli lusikka käteen ja sitten ohjaat kädestä pitäen miten ruoka menee lusikkaan ja suuhun. Älä tee liikaa puolesta, eli yksi vuotiasta ei tarvitse syöttää vaan ohjaa syömään itse.

      Päiväkodissa muutkin syövät niin varmasti lapsesi tottuu ruokiin.

    • redad

      Nuo kaupan 8kk vauvojen ruokien karkeat palat on oikeasti melko kovia, esim. perunat. En yhtään ihmettele, jos lapsi niitä alkuun kakoo.
      Totutelkaa karkeaan esim. niin, että pikkuhiljaa annatte kiinteämpää tavaraa ja alkuun esim. sekoitat (jos kaupan soseita käytätte) niitä pienempien sileitä soseita isompien soseen kanssa. Ja sormiruokailu on oiva tapa myös tutustella ruokiin, aloittelette siitä, että tarjoat eri koostumuksia, vaikkei ne alas menisikään.
      Meidän vuosikkaita ei ole enää saanut syöttää, joten varmasti osaa itsekin syödä, kun saa harjoitella.
      Päiväkodilla on kumma vaikutus lapsiin, ryhmässä ei välttämättä huomaa joka asiasta nirsoilla :D Ja itse tiedän, että silloin, kun ne isot kitarisat oli vielä tuolla kurkussa, oli paljon tympeämpää syödä, kuin sen jälkeen, kun ne leikattiin 10v:na pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      987
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe