endometrioosiko

nainen24

Mulla on ollut kovat menkkakivut lähes aina.. monesti makaan lattialla kippurassa kun mikään muu asento ei oo hyvä. Yleensä on ihan järkytyävän huono olo ja välillä oksennan.
Yleensä yötkin menee valvoen kun ei vaan pysty nukkumaan.. onneksi nyt sattui vapaa päivälle..
Epäilen että minulla olisi endometrioosi... olisiko täällä joku, jolla olisi kokemusta kyseisestä taudista? Pelkään myös niitä hoitoja.. sattuuko ne?

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • hoidakuntoon

   Tavalliset särkylääkkeet eivät siis auta kuukautiskipuihin. Asia vaatii lääkärintutkimuksen. Jos mitään erityistä ei löydy, niin ainakin voit saada tehokkaampia kipulääkkeitä.

  • Endometrioositar

   Hei! Ikävä kuulla tilanteestasi :( Minulla siis on epäilydiagnoosina endometrioosi sekä adenomyoosi. Minulla ei juuri koskaan ole ollut kivuliaita kuukautisia, mutta viimeiset puoli vuotta on ollut krooninen menkkamainen jomotus ja välillä invalidisoivia kramppeja. Myös välivuodot ovat tuttu juttu minulle. Syötkö mitään e-pillereitä, käytätkö e-rengasta, kierukkaa, mitä näitä nyt on? Minulla e-pillerit pitivät suhteellisen hyvin kivut kurissa noin 2v ajan, mutta nyt ei enää tepsi muuta kuin kovat kipulääkkeet (Panacod, Tramali ja Litalgin). Endometrioosi on krooninen sairaus, johon valitettavasti ei ole parantavaa hoitokeinoa. Endometrioosin oireita pyritään lievittämään pääsääntöisesti hormonaalisilla valmisteilla. Tyhjennysvuodon/kuukautisten aikana yleensä joutuu turvautumaan jopa vahvoihin kipulääkkeisiin. Niin sanotusti viimeinen hoitokeino on laparoskopia, eli tähystysleikkaus jolla pyritään poistamaan endometrioosia mahdollisimman paljon, jolloin oireet lievittyvät. Itse olen menossa laparoskopiaan 2kk päästä. Aivan viho viimeinen on radikaali leikkaus, eli poistetaan kohtu ja munasarjat. Se on kuitenkin sellainen operaatio, että lääkärit eivät sitä mielellään tee.

   Jos epäilet siis sinulla olevan endometrioosi, niin neuvon sinua pitämään vaikka 2kk niin sanottua kipupäiväkirjaa. Kirjaat joka päivä kaikki tuntemuksesi ylös vaikka asteikolla 1-10. Myös, oletko joutunut ottamaan kipulääkettä ja kuinka paljon (vaikka kellonajatkin). Kirjaa ylös myös kuukautisten alkamispäivä, kesto ja runsaus. Tämä kaikki sen takia, että suurin osa lääkäreistä ei valitettavasti "tiedä" endometrioosista, ja käskevät tulemaan takaisin jos pahenee. Itse ravasin parin kk:n välein lääkärillä, ja kerran kuukaudessa ambulanssilla sairaalaan krampin vuoksi. Kramppini on siis oikeasti niin pahoja, että menetän jopa tajuntani, ja helposti invalidisoidun. En siis pysty liikkumaan ollenkaan, ja jopa hengittäminen on vaivalloista.

   Jouduin menemään yksityisen lääkärin puheille, joka on erikoistunut endometrioosiin. Niitä on todella paljon yksityisellä puolella. Maksaa kyllä, mutta hän kirjoitti minulle sisätutkimuksen jälkeen suosiolla lähetteen naistentautien poliklinikalle. Siellä sitten alkoivat uskomaan minua.

   Endometrioosin toteaminen voi viedä jopa vuosia aikaa. Ensin kokeillaan mahdollisimman paljon mm. eri hormoneja yms. Kuten jo sanoin, leikkaukset on viimeiset mahdollisuudet. Endometrioosia voi myös itse hoitaa niin sanotulla endo ruokavaliolla. Googlettamalla löytyy tuosta ruokavaliosta paljon tietoa.

   Toivottavasti tämä auttoi sinua edes jonkin verran! Jään seurailemaan tätä keskustelua, eli jos tulee jotain mieleen niin kysy pois vain! Yritän auttaa parhaimpani mukaan. Saanko muuten kysyä minkä ikäinen olet? Itse olen vasta 20-vuotias :/

   Olen pahoillani, jos sairastat tätä sairautta :( Yritä päästä kuitenkin lääkärin puheille! :)

  • monetkeinot

   Onko sinulla migreeni?
   Huono olo ja oksennus voi toki tulla kivusta, on se missä tahansa, mutta migreeniin liittyvät myös.
   Minulla on hormonaalinen migreeni, jolloin kohtaukset tulevat kuukautisten juuri ennen, niiden aikana tai välittömästi jälkeen. Nuorempana en sitä kipua tunnistanut migreeniksi, koska se oli epätyypillistä.
   Kivut lähtivät lähes kokonaan, kun aloin käyttää e-pillereitä. Migreeni tulee korkeintaan taukoviikolla, mutta niitä taukoja voi harventaa. Joku hormonikierukka olisi voinut olla parempi, mutta keskustele lääkärin kanssa.
   Liikuntalajeista toiset auttavat paremmin ja rentoutumisen osaaminen on aina hyväksi. Jotkut oppivat tunnistamaan kipuja yllyttävät ruoka-aineet ja juomat.
   Lämmin haude vatsalla auttaa monia.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Martinan Emma gaala.

   Luuleeko Martina olevansa koko Emmagaalan pääjehu vai mikä on? Monta päivää jo laittanut itseään gaalaa varten,ja tottakai, pois kotoa hotelliin pakko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   351
   3186
  2. Erika Vikman Emmagaalassa

   Luulin nähneeni tuolta harakalta kaiken, mutta erehdyin. Mikä hiton riepu sillä on päällä? Hirveä ilmestys!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   269
   2549
  3. Ilman heijastinta ?

   Kauhavalla lenkkeilijä menehtyi auton törmättyä päin. Kyllä se heijastin on halpa henkivakuutus pimeällä, toki ei ole tietoa että onko heijastinta käy
   Kauhava
   15
   2126
  4. Olen tajunnut että tein virheen

   Kun meidän yhteys katkesi. Olisit ollut se oikea nainen mulle, miten enää voisin asian korjata? Olen pahoillani.
   Ikävä
   128
   1956
  5. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   383
   1851
  6. Sofia lähti taas matkalle

   sinä ja minä emme....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   153
   1475
  7. Kerro itsestäsi jotain, joka tulisi todennäköisesti yllätyksenä kaivatullesi

   Hyvässä tai pahassa. (Mutta mieluummin tietysti olisi kiva kuulla niitä hyviä asioita!)
   Ikävä
   122
   1408
  8. Martina, uusi hirviö Jocelyn Wildenstein

   Emma gaalan matolla Martinan esiintyi tänään, naama muuttuneena hirviön kaltaiseksi, kuten överi kauneusleikkauksia itselleen tehnyt Jocelyn Wildenste
   Kotimaiset julkkisjuorut
   296
   1388
  9. Miehen malli ja rooli tässä yhteiskunnassa

   Eli olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että miehen rooli on ollut murroksessa jo vuosikymmenien ajan ja yhä edelleen se on vähän hakusessaan. En ole
   Sinkut
   237
   1105
  10. 82 prosenttia kannattaa Natoa!!!

   SUOMALAISTEN Nato-jäsenyyden kannatus on koko ajan vahvistunut ja vankistunut. IS:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 82 prosenttia on sit
   NATO
   263
   1004
  Aihe