Suomen sosiaalietuudet ovat liian pienet

SossullePataan

http://www.hs.fi/kotimaa/a1423624915680

"Euroopan neuvosto: Suomen sosiaalietuudet ovat liian pienet"

"Suomi on mukana Euroopan sosiaalisessa peruskirjassa, joka turvaa kansalaisten sosiaalisia oikeuksia. Sen toteutumista valvotaan maiden antamilla raporteilla ja järjestöjen tekemien kanteluiden pohjalta. Keskiviikkona annettu päätös syntyi suomalaisen järjestön kantelun pohjalta."

http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1902893#fi

"Komitea tarkastelee yksittäisten etuuksien, kuten sairauspäivärahan tai työmarkkinatuen, tasoa suhteessa suomalaisten keskituloon. Tällä perusteella se on todennut vähimmäisetuudet liian mataliksi. Suomi arvioi vähimmäisturvan riittävyyttä toisin, koska Suomessa sosiaalietuudet, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja erilaiset terveydenhuollon maksukatot muodostavat kokonaisuuden. Lisäksi komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulotuen määrää ainoastaan toimeentulotuen perusosan perusteella eikä ottanut arviossaan huomioon lähes poikkeuksetta maksettavia toimeentulotuen muita osia.

Yksittäisen etuuden taso ei ole hyvä mittari tuen riittävyydelle, koska Suomessa toimeentulo voi koostua esimerkiksi työmarkkinatuesta, asumistuesta ja toimeentulotuesta. Lisäksi muun muassa julkisilla terveyspalveluilla ja reseptilääkkeillä on omat maksukattonsa, jotka rajaavat asiakkaan terveydenhuoltokustannukset kohtuulliselle tasolle."

Paskapuhetta.

Onkohan tuossa otettu huomioon myös se että useilta tuhansilta alennetaan toimeentulotukea usein mielivaltaisin perustein ja valitustie on liian hidas korvaamaan laittomuuksia.

26

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IkinäKuullutkaan

      "Lisäksi komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulotuen määrää ainoastaan toimeentulotuen perusosan perusteella eikä ottanut arviossaan huomioon lähes poikkeuksetta maksettavia toimeentulotuen muita osia."

      Öh, siis niinku mitä ihmettä nuo lähes poikkeuksetta maksettavat tt-tuen muut osat oikein on?!?!?!?!?!

      • KaikkiEIsaamitään

        Ei läheskään kaikki saa mitään muuta. Moni ei saa edes sitä perusosaa 480 e/kk.

        Jos sulla ei ole vuokra-asuntoo, et saa asumistukee.

        Pienyrittäjät eivät saa yhtään mitään, vaikkei heillä olisi tuloja moneen kuukauteen.


      • kuosaa

        Minä ainaki saan perusosan 480 euroa lisäksi asumistuen. Ja sitte sossu maksaa vuokran ja asumistuen välisen erotuksen. Sossu maksaa myös sähkölaskuni ja veden ja tavallista kalliimmat lääkkeeni. Nii ja kotivakuutuksen. Joskus olen saanut harkinnanvaraista vaaterahaaki. Tällä tavalla saan ainaki 1300 euroa joka kuukausi.

        Sillä 480 eurolla teen kaikenlaista, syön, juon ja harrastan. Joka kuukausi säästän vanhan sukan varteen 100 euroa. Nytteki on säästössä 700 euroa. Käyn sitte keväämmällä Turkissa.

        En minä yhtään luule, että 3000 euroa kuussa tienaavalla menee tämän paremmin.


    • 480eKuukaudessa

      No onhan se totta että kun suomalaisten keskipalkka on n. 3000 e/kk, niin siihen suhteutettuna sossn 480 e/kk on täysin mitätön ja riittämätön elämiseen!

      Suuri osa joutuu jopa käymään töissä 8 h/pv 40 h/vk 172 h/kk 1840 tuntia vuodessa, 480 euron kuukausituloilla.

      Tekisitkö sinä työtäsi jos saisit siitä ainoastaan 480 euroa kuussa?

    • KohtaEiOleMitään

      Suomella ei enää ole rahaa maksaa suomalaisille riittäviä etuuksia, koska mamuille on jo vuosikymmenten ajan annettu miljardeja markkoja ja euroja. Sinunkin ruokapöytäsi antimet olisivat runsaammat, jos sivulliset eivät pääsisi syömään samasta pöydästä.

    • Vain412ekuussa

      Joku kertoi : "Itse saan toimeentulotuen perusosana 412,68 ja sillä on pärjättävä. Siinä in kaikki tuloni ja sitä voidaan milloin tahansa alentaa jopa 40 prosenttia, näin on aiemmin tehtykin.

      Olen aikuinen ja joudun asumaan eläkkeellä olevien vanhempien luona. Minulla on kuitenkin oma talous ja minun pitäisi pystyä osallistumaan asumiskuluihin, mutta en pysty koska en voi saada täyttä toimeentulotukea ja asumustukea en voi saada lainkaan.

      Harkinnanvaraista tukea en saa, suojaväri tai korkea sosiaalinen status puuttuu."

      Törkeää että jop 80-90 vuotiaat mummot joutuvat elättämään keski-ikäisiä tai vanhoja lapsiaan koska Suomen sosiaaliturva on täysin riittämätön!!!

      • "Olen aikuinen ja joudun asumaan eläkkeellä olevien vanhempien luona. Minulla on kuitenkin oma talous ja minun pitäisi pystyä osallistumaan asumiskuluihin, mutta en pysty koska en voi saada täyttä toimeentulotukea ja asumustukea en voi saada lainkaan."

        Sinun pitää tehdä vanhempiesi kanssa sopimus siitä, että maksat osan asumiskuluista, jolloin sossun pitää ottaa ne menoinasi huomioon kunhan vain kysymys on todellisesta järjestelystä, eli oikeasti sitten maksat nuo asumismenot vanhemmillesi.

        http://www.satakunta.net


      • Neuvoja33

        Kuten Juhani jo tuossa sanoikin, niin sovit vanhempiesi kanssa että maksat oman osuutesi asumiskuluista, niin sossu ottaa ne sinulle sitten menoina huomioon.

        Toinen vaihtoehto on tietenkin että aikuistut ja muutat pois vanhempiesi luota jonka jälkeen saat asumistukea ja sossusta 100% perusosan ja vähän vuokrarahaakin vielä siihen päälle. Mutta jokainen tavallaan...


    • SossullePataan

      http://yle.fi/uutiset/euroopan_neuvostolta_sapiskaa_suomelle_liian_matalasta_sosiaaliturvasta/7797709

      Uskalsipas YLEkin julkaista uutisen.

      Suomi joutuu nyt tarkkailulistalle.

      "Sosiaalietuudet, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja erilaiset terveydenhuollon maksukatot muodostavatkin Suomessa perusturvan kokonaisuuden, katsovat ministeriöt."

      Sossutantat tekevät kaikkensa jopa selvästi lakeja rikkoen ettei edes lakisääteinen perusturva toteudu. Toimeentulotuen alentaminen rikkoo törkeästi ihmisoikeuksia. Eivät päättäjät tajua että nuo on minimejä jotka pitää turvata kaikille.

      • TääOnNiinTätä

        Joopasenjoo... ja selittää ne hiihtäjätki. Tosiasia on se, että nämä "terveydenhuollon maksukatot" ei tavallisella työttömällä täyty ikinä, mitään "ylimääräisiä sossurahoja" ei todellakaan jaella, yleensä ei edes sitä 480€/kk perusnormia jää vaikkapa kuntakohtaisten vuokramaksimien jne jälkeen... Eräässä kunnassa muuten oli terveydenhoitokuluissa muistaakseni 100mk/17€ omavastuu, eli toisin sanottuna esim joku antibioottikuurin omavastuu, tai tk-maksu jäi just tuohon "sossun omavastuuseen", eli ei huomioitu ollenkaan. Joka kuukausi siis terveydenhoitokuluista jätettiin kokonaan huomioimatta tuo 100mk/17€. Sama homma asumiskuluissa, vain 93% kuntakohtaisen maksimin suuruisista laskettiin, kaikki ylimenevä jätettiin raakasti laskematta (sähköt, vedet, kotivakuutukset, mikäli vuokra ylitti maksimin)....


      • ethshtdzh

        Olkaapa nyt rehellisiä. Jos Suomen sosiaaliturva on Romanian tasolla, niin minkä takia romanialaiset tunkevat sankoin joukoin meidän nurkkiimme, sateella ja pakkasellakin ulos kerjäämään?

        Ettei nyt taas vaan olisi unohtunut muutama tulonsiirto laskelmista huomioimatta?


    • Valde6747

      Hai me tummat saadaan tosi hyvät tuet... noin 1500€/kk muut menot..Kyllä kelpaa olla tumma

    • DEMAREIDENsyytä

      Perustulolla on kannatusta yli puoluerajojen. Vuoden takaisessa Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämässä selvityksessä 54 prosenttia vastaajista kannatti perustuloa.

      Perustulo merkitsisi sosiaaliturvan mullistusta.

      Perustulo lisäisi itsensä työllistämistä ja yrittäjyyttä ja vähentää sosiaalipalvelujen käyttöä.

      Demarit vastustavat, koska uskovat että perustulo murentaisi työntekijoiden neuvotteluvoimaa, ja työmarkkinoille syntyisi lisää matalapalkka-aloja.

      - Jos ois perustulo, ja tietäis että rahaa saisi myös ensi kuussa ilman että tarvii alkaa pelleillä virastoissa, niin pystyishän sitä suunnittelee elämäänsä pidemmälle, sanoo valtimolainen Teemu Kukka.

      Eduskunnassa perustulosta on keskusteltu useaan otteeseen läpi vuosikymmenten. Kannattajat haluaisivat purkaa perustulon avulla nykyisen sosiaaliturvajärjestestelmän kannustinloukkuja ja vähentää tukiin liittyvää byrokratiaa.

      Puolueet ovat tehneet laskelmat omien perustulomalliensa tueksi.

      Perustulon pitäisi olla nykyisen vähimmäisturvan, eli käytännössä täyden työmarkkinatuen suuruinen. Perusturvan varassa elävä työtön saa nyt noin 550 euroa kuukaudessa käteen.

      Kokoomuksen yksittäiset kansanedustajat ovat kertoneet kannattavansa perustuloa. Heidän mukaansa perustulon pitäisi olla sen verran pieni, että se kannustaisi työntekoon.

      Kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö on puhunut perustulon puolesta. Hän on luonnehtinut perustuloa yksinkertaisimmaksi tavaksi purkaa nykyisiä tuloloukkuja.

      Valtimon kunnassa ollaan jo yli 20 vuoden ajan yritetty järjestää perustulokokeilua, joka voisi pitkäaikaistyöttömien elämää. Perustulo, eli kaikille maksettava kuukausittainen tuki, vähentäisi Kelan byrokratiaa ja luukulta toiselle juoksemista.

      Valtimolla uskotaan, että perustulon avulla kuihtuvat maaseutukylät voitaisiin pitää asutettuina.

      - Entinen SAK:n johtaja (Pertti) Viinanen soitti eläkkeeltä, että minkä takia lähdet tämmöistä tekemään. Murskaatte kaiken sen, mitä SAK:ssa ollaan Forssan kokouksesta lähtien saatu aikaan, entinen kunnanjohtaja Pentti Kemppinen sanoo.

      Demarit ovat syynä siihen miksei perustuloa ole vieläkään saatu!

      Kaikki muut puolueet, niin vasurit ja vihreät kuin keskusta ja kokoomus haluaisivat perustulon.

      Miksi demarit VIHAAVAT työttömiä?!

      Pahin työttömien vihaaja SAK-Iihalainen on taas TV1 A-studio Talk punomassa juoniaan työttömien päänmenoksi!!

    • perkoo

      No johan lipes, jottako tuet liian pieniä. Eläkeläiset ja pitkäaikais-sairaat joutuvat tulemaan toimeen paljon vähemmällä, kuin nämä soskun elätit.

      • Vain288euroakuussa

        Kaikki EI saa edes sitä 480 e/kk.

        Totta on että jotkut jotka tietävät miten toimia jotta saa maximaaliset tuet, saavat jopa toista tuhatta euroa kuussa, mutta KAIKKI eivät saa!

        Yksinyrittäjät eivät saa mitään vaikkeivät ole saaneet tuloja moneen kuukauteen.

        Jos omistat vanhan homeisen mummönmökin alueella jossa sitä ei saa edes myytyä, saat asumistukea vain n. 60 e/kk mikä ei tietenkään riitä todellisiin asumiskuluhin!

        Ja sitä paitsi se 60 e/kk vähennetään siitä 480 e/kk eli se ei mitenkään auta.

        Jos olisi perustulo, se kohtelisi kaikkia tasavertaisesti!


      • järkikäteen

        Ei millään helvatolla normaali ihminen saa mitään 2000 euron tukia. Käteen ei ikinä jää kuin 500 euroa ihan maksimissaan.

        Eri asia on että jos sinulla on vaikka 10 lasta ja yksinhuoltaja. Tarveharkintaisia tukia ei saa normaali yksinelävä työtön millään.


      • normih
        järkikäteen kirjoitti:

        Ei millään helvatolla normaali ihminen saa mitään 2000 euron tukia. Käteen ei ikinä jää kuin 500 euroa ihan maksimissaan.

        Eri asia on että jos sinulla on vaikka 10 lasta ja yksinhuoltaja. Tarveharkintaisia tukia ei saa normaali yksinelävä työtön millään.

        Ei saa, ei toki. Normaali ihminen käy töissä ja elää paikallaan.

        Minäkään en ikinä ole saanut mitään tukia. Ai joo, opintotukea sain kauan sitten, pikkuriikkisen.


      • tottaturiset
        järkikäteen kirjoitti:

        Ei millään helvatolla normaali ihminen saa mitään 2000 euron tukia. Käteen ei ikinä jää kuin 500 euroa ihan maksimissaan.

        Eri asia on että jos sinulla on vaikka 10 lasta ja yksinhuoltaja. Tarveharkintaisia tukia ei saa normaali yksinelävä työtön millään.

        Tämä on totta. Työttömällä jää käteen vuokran, sähkön jälkeen maksimissaan 480€. Siitä voi joutua maksamaan vielä vakuutusmaksuja (sosku korvaa vain kotivakuutuksen suppeimman version ja sitäkin kk-tasolla), puhelinlaskun, nettilaskun yms., sekä tietysti kaikki muut elämiskulut. Pitkäaikaistyötön tosin saa unelmoida tuosta 480€ käteen jäävästä osuudesta, sillä suurimmalla osalla - terveitä tai ei - on työssäoloehto jonka aikana tuki on useimmiten leikatti niin, että perusosassa on -40% sanktiot ilmaistöistä (palkattomista-ei-työsuhteen-alaisia) kieltäytymisestä.

        Pitkäaikaistyöttömällä useimmiten käteen jäävä osuus vuokran ja sähkön jälkeen onkin 280€/kk (perusosa tt-tuki -40%). Tämä voi toki olla vielä vähemmän jos asuu esimerkiksi Helsingissä, jossa vuokrakulut menevät kohtuullistetun vuokran yli ja ylimenevän joutuu maksamaan tuosta 280€/kk.

        Juu ei todellakaan eläkeläiset saa vähemmän kuin työttömät. Opiskelijat voivat saada vähemmän, paitsi pitkäaikastyötön saa kutakuinkin saman. Opiskelijoiden tukijärjestelmä tosin kaipaisikin täysremonttia - eli on ongelma koska aivan liian pieni tuki.

        Eikä kukaan työtön saa mitään parin tonnin tai edes puolentoista tonnin avustuksia. Ansiosidonnainen on ainoa jolla voi saada yli tonnia kuussa - mikäli on sattunut hyväpalkkaisessa työssä vakituisesti ennen työttömyysjaksoa olemaan - muuten mahdotonta.


      • näin

        Olen 65 vuotias töitä tehnyt n. 25 vuotta ja eläkkeestäni on vähennetty kaikki mahdollinen vaikka olen veroja maksanut, mutta miksi maahanmuuttaja saa parempaa eläkettä ja töitä koskaan tekemättömät, nimittäin takuueläkettä? Eikö olekkin outoa.


    • SossullePataan

      Turhaa lässytystä siitä mitä jää käteen ja minkä jälkeen yms.
      Kysymys on siitä että Suomi rikkoo tuossa(kin) asiassa kansainvälistä sopimusta johin on sitoutunut.

    • TuetKuntoon

      Todella törkeää että Suomi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Euroopan neuvosto on antanut noottinsa ja saa nähdä miten Suomi reagoi. Todennäköisesti venkoillaan joka osoittaa että olemme ihan rupumaa ihmisioikeuksissa.

    • jotaintarttistehä

      Kyllä sosiaaliturvan varassa elävän on suomessa osattava laskea pennit tarkkaan, pelkästään ruokakauppaan uppoaa vähät rahat..

      Perusosa jonka saan on 485e / kk, mihi se riittä?
      20e netti
      20e puhelin liittymä
      28e tv kanavapaketti
      15e tabletin osamaksu
      17e sanomalehti
      55e 30päivän matkakortti
      230e ruokaan
      30e lotot, kenot ja muut veikkaukset
      15e pesuaineet, saippuat, dödöt partavedet ym.
      19e netflix, spotify
      36e pari pulloa sisuviinaa

      Muuhun kuten vaatteisii, ei juuri jää rahaa ostaa kuin ehkä pari kertaa vuodessa jos jostain muusta tinkii.. harrastuksiin ja partureihin ei ole ollut vuosiin varaa.

      • OotkoIhanTosissas

        Tuossa sun tarkassa budjetissa on jotain outoa:

        20e netti (halvempiakin on)

        20e puhelin liittymä (halvempiakin on)

        28e tv kanavapaketti (miksi helkkarissa oot hommannu kanavapaketin?!)

        15e tabletin osamaksu (mikset hankkinu vaikka käytettyä läppäriä?!)

        17e sanomalehti (sanomalehti?!)

        55e 30päivän matkakortti

        230e ruokaan

        30e lotot, kenot ja muut veikkaukset (30€*12=360€ vuodessa kankkulan kaivoon)

        15e pesuaineet, saippuat, dödöt partavedet ym. (kuukaudessa 15€?!?!?!)

        19e netflix, spotify (ja vielä tääki?!?!?!?!)

        36e pari pulloa sisuviinaa (viinaa?!?!?!?!)

        Jos niinku puhuttas oikeasti tarkasta budjetista, niin tuosta vois karsia heti puolet pois turhia kuluja poistamalla...!


      • elämänkevätqwq
        OotkoIhanTosissas kirjoitti:

        Tuossa sun tarkassa budjetissa on jotain outoa:

        20e netti (halvempiakin on)

        20e puhelin liittymä (halvempiakin on)

        28e tv kanavapaketti (miksi helkkarissa oot hommannu kanavapaketin?!)

        15e tabletin osamaksu (mikset hankkinu vaikka käytettyä läppäriä?!)

        17e sanomalehti (sanomalehti?!)

        55e 30päivän matkakortti

        230e ruokaan

        30e lotot, kenot ja muut veikkaukset (30€*12=360€ vuodessa kankkulan kaivoon)

        15e pesuaineet, saippuat, dödöt partavedet ym. (kuukaudessa 15€?!?!?!)

        19e netflix, spotify (ja vielä tääki?!?!?!?!)

        36e pari pulloa sisuviinaa (viinaa?!?!?!?!)

        Jos niinku puhuttas oikeasti tarkasta budjetista, niin tuosta vois karsia heti puolet pois turhia kuluja poistamalla...!

        No viinat ja kanavapaketin tosta vois muuttaa pieniin harrastuksiin ja vaatteisiin kirpparilta, ni päästäis about samaan kokonaistulokseen. Tuliko mieleen muuten että julkinen liikkuminen maksaa myös, ja sitä tarvii sillon tällöin useassa kaupungissa? Tuosta tulee joku rapiat 450€. Ihan kohtuullinen se minusta on - kun ajattelee, että tuosta pari ns. "pakollista" menoa jopa uupuu, ja sitten on ne pari turhaa extraa kuten viinakset ja ehkä hieman reilunlaisesti ruokaan - nämä kun vaihtaa päittäin mm. viinat vaatteisiin, niin aika niukka ja pakollinen budjetti saadaan.

        Voi elämä miten jotkut pärjää sitten sillä leikatulla -40% toimeentulotuella joka on 280€/kk about. Oikein pahaa tekee. Aikuinen kohtuullisella ruokavaliolla oleva hieman liikkuva mies kuluttaa sen verran, että noin 200€/kk tai hieman alle ruokaan alkaa olla kohtuullinen minimi vaikka Rainbow:ta ostaisi tai suosisi Lidliä.

        Ei ylläolevan esimerkin yhteissumma siis kovin paljon kohtuullisesta tosiaan poikkea. Taidettu vaan provona "unohtaa" parit pakolliset menot pois ja heittää tabletin osamaksu sekä viinakset tilalle.


    • tässäratkaisu

      Pidetään taso entisellään, mutta lopetetaan karenssit ja -20% sekä -40% sanktiot (vastikkeellisuus) toimeentulotuessa.

      Tällä taso on riittävä.

    • KreikkaanPERUSTULO

      Kreikka suunnittelee keski-ikäisille kansalaispalkkaa. Suomalaisten rahoilla?! :o

      Kreikan euroryhmälle toimittamassa ohjelmassa kaavaillaan perustuloa maan 50–65 vuotiaille kansalaisille.

      Kyproksella on laadittu perustulon kaltainen noin 500 euron kuukausitulo vähävaraisille lapsiperheille.

      Miksei Suomessa muka ole mahdollisuutta perustuloon kun meidänhän piti olla hyvinvointivaltio??

      Kaikilla muilla persaukisilla mailla on kyllä varaa antaa perustuloa, mutta meillä ei koska maksamme muiden velkaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      200
      5138
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      124
      3170
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      142
      2417
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      342
      2374
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      1992
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1566
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      116
      1510
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1403
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1230
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1091
    Aihe