Kahvia 2-vuotiaalle

Saara

Mitä mieltä olette siitä, että ystäväni antaa kaksi vuotiaalleen kahvia? En tiedä kuinka usein mutta ainakin kun on vieraita. Pitäisikö siihen mielestänne sanoa jotain?

44

5159

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • emilia

      Tota, mitä jos keskityt omien lastesi kasvattamiseen ja annat ystäväsi kasvattaa omansa...Vanhemmat tekevät vakavampiakin typeryyksiä lastensa kustannuksella!

    • tarja

      meillä vanhin lapsista 12v on juonut kahvia pienestä pitäen,en nyt muista minkä ikäisestä ja nuorin nyt 2v haluaisi kanssa,ja on joskus kerennyt huomaamattani minun kupille ja juonut sitä:Juon kahvin mustana ja ilman sokeria ja hyvin tuntui kelpaavan.
      En nyt ihan kahvihetkiä lapsen kanssa pidä,enkä välipalaksi tarjoa,mutta maistiaisia on saanut.Keskimmäisemme 7v ei taas ole halunnut edes maistaakkaan.Mistä se kaihvihammas sitten kasvaa en tiedä.

    • meilläkin

      Minun poikani on juonut 3-vuotiaasta kahvia mummunsa kanssa. Lähinnä imee sokeripalat. Mutta minusta se on halua olla mukana sosiaalisessa tapahtumassa kahvipöydässä. En ole ollut huolissani valvottamisesta, koska tosiaan maistelee niin pikkasen.

    • ainakin 2-vuotiaasta

      Olen saanut aivan pienestä kahvia. Aluksi maitoa oli enemmän¨kuin kahvia. Sokeriakian aika paljon. En usko, että kahvin juonti vahingoitti minua. Enemmänkin luulen, että kahvin salliminen lapselle on tietynlainen kasvatustyyli. Sain myös syödä mitä halusin ja milloin halusin. Karkkia sain paljon. Pullosta mehua. Valvotin vanhempiani yöllä tempuillani ja nukuin heidän välissään. Minulla ei ollut nukkumaanmenoaikoja tai läksyjenlukupakkoa heti koulun jälkeen. Teini-iässä halusin matkustella. Sain hyvin tahtoni läpi. Poikaystävät vetelehtivät meillä yötä myöten. Minusta kasvoi itsekäs ja vahva. Laadin omat sääntöni.Vaadin itseltäni menestystä, mutta edellytin muiltakin paljon: ystävyyttä, rakkautta, tahtooni taipumista, passaamistakin.Inhoan itseäni näiden luonteenpiirteiden takia. Niitä on vaikea kitkeä myöhemmin pois. Opiskelin rivakkaan tahtiin, valmistuin ja sain vakituisen työpaikan. Perustin perheen. Mieheni sietää minua yllättävän hyvin. Korvaan oikutteluni sitkeällä työnteolla, kodinhoidolla ja jaamme myös samanlaisen huumorintajun. Lapsellamme on rajat: menee nukkumaan silloin kun sanotaan, nukkuu omassa sängyssään, EI SAA KAHVIA eikä karkkeja( aikuinen voi juoda kupin kahvia tai lasin viiniä lapsen nähden, eikä lapsen tarvitse kaikkea päästä maistamaan), syö mitä tarjotaan ja ruoka-aikana. Hampaat pestään aamuinilloin. Autossa istutaan turvaistuimessa ja vyöt kiinni. Tässä riittävästi 3-vuotiaalle ja lisää pelisääntöjä tulee kun kasvaa. Toivottavasti onnistun paremmin kuin vanhempani. Ellei sitten ole PERITTYÄ..

      • Saara

        Olet oikeassa. Se tyyli taitaakin olla enemmän se ongelma. Mutta tyyli tuskin muuttuu vaikka joku valistaisikin.
        Rajat on rakkautta. Lapselle voi sanoa, että tämä on aikuisten juomaa ja se on jopa suositeltavaa. Kaikkea ei tarvitse saada.


    • Isä itsekin

      Minä olen juonut kahvia kuulemma 2-vuotiaasta asti. Vaarini oli kova kahvittelija ja sitä kautta suvussamme oli vahva "kahvikulttuuri". Hyvin maistuu kahvi vieläkin... aamullakin on ensimmäiseksi saatava kahvia... ja illalla viimeiseksi.

      En ainakaan itse ole kokenut siitä olevan mitään haittaa. Itselläni on tällä hetkellä reilu 2-vuotias tyttö, jolle en ole varsinaisesti kahvia tarjonnut, mutta olen antanut maistaa kupistani. Eipä ole kahvi uponnut kovin hyvin vielä.

      Mitä sinun sitten tekisi mielesi sanoa ystävällesi? Kahvi on ehkä vähän kova juoma vatsalle, mutta muutenhan siitä ei ole mitään haittaa ellei sitten juo mukitolkulla.

      • hammaspeikkon

        Miettikää nyt, Hammasbakteerit tarttuu kun syötte/juotte samoilta astioilta! Kun lapsenne hampaat on reikiä täynnä niin tiedätte kenen syy!


      • tarja
        hammaspeikkon kirjoitti:

        Miettikää nyt, Hammasbakteerit tarttuu kun syötte/juotte samoilta astioilta! Kun lapsenne hampaat on reikiä täynnä niin tiedätte kenen syy!

        tämäkään.Meillä suukotellaan ja maistellaan vaistomaisestia ja vahingossa ja tahatenkin samoista astioista ja lapsien hammasbakteeritestit näyttää nollaa(asteikko 0-3).Yksilöllistä ja varmaan periytyvää tämäkin.


      • Saara

        Mieleni tekisi sanoa, etten ymmärrä miksi lapselle pitää tarjota jotain mikä ei ole aikuisellekkaan terveellistä. Kofeiini on riippuvuutta aiheuttava aine ja kahvi on erittäin pahaa mahalle. Pienen lapsen maha on vielä paljon herkempi kuin aikuisen, TIETYSTI.
        Hassua että asiaan suhtaudutaan noin hövelisti. En kyllä aio sanoa mitään kun en ole tähänkään mennessä sanonut, mutta tunnen siitä syyllisyyttä joka on varmasti turhaa. Tosin hänhän ei pilaa omaa terveyttää vaan lapsen. Hassua että ihmiset perustelevat täällä kahvin juontia sillä, että "olen minäkin saanut". Jos kysyisitte neuvolasta tai lääkäriltä kahvin antamisesta 2-vuotiaalle niin kyllä vastaus olisi tiukka ei. Ymmärrän, että oman itsen kohdalla ihmiset tekevät mitä sattuu, mutta että ei ajatella lapsen terveyttä. Se on omituista...
        No mutta ehkä en sitten ole asiasta enää huolissani kun se näyttää olevan aika yleistä. En ollut vaan kuullut koskaan kenenkään tehneen niin ja kaikki muutkin tutut ovat olleet ihan ihmeissään.


      • Isä itsekin
        hammaspeikkon kirjoitti:

        Miettikää nyt, Hammasbakteerit tarttuu kun syötte/juotte samoilta astioilta! Kun lapsenne hampaat on reikiä täynnä niin tiedätte kenen syy!

        Onhan meidänkin perhettämme valistettu tuosta hammasbakteerin tarttumisesta. Olikohan niin että mikäli lapsi selviää 4-vuotiaaksi ilman bakteeria, niin sitten ko. bakteeri ei enää pystykään suuhun leviämään? No eipä tuolla ole merkitystä... ainakaan meidän perheessämme.

        Bakteerin välttäminen on mahdollista mikäli pidättäytyy pusuttelusta, samojen astioiden käyttämisestä sekä samojen ruokien syömisestä (esim. haukkaa itse samasta banaanista, maistattaa kahvia jne) neljän vuoden ajan.

        Me emme ole edes pyrkineet tuohon... lapsi saa kuitenkin jossakin vaiheessa tuota 4 vuoden kautta pistettyä suuhunsa lusikan tai vastaavan, josta bakteeri tarttuu. Me vannommekin vanhan kunnon hammaspesun voimaan. Karkkia vain karkki- ja juhlapäivinä ja hammaspesu aamuin illoin... hampaat pysyvät takuulla hyväkuntoisina eikä tarvitse kiihkoilla mistään bakteerista. Bakteereita on maailma täynnä... mikäli niitä alkaa pelkäämään saa pelätä koko elämänsä eikä siltikään ole niiltä turvassa.


    • sow68

      Itse en antanut (välillä kyllä kävi minun kupillani...) enkä antaisi seuraavallekaan, mutta toisaalta, tuskimpa siitä suurta vahinkoakaan on. Ystäväsihän siinä valvoo, jos lapsi virkoaa kahvista...

      • Saara

        Ja lapsi kärsii mahdolliset vatsavaivat.


      • sow68

        Itse sain mummun (vakituisessa) hoidossa aamiaiseksi "pullamössöä" pienestä pitäen. Siinä oli kahvia, maitoa, pullaa ja paljon sokeria. Minulle on kerrottu, että pienestä asti herättyäni kävelin keittiöön ja komensin "kahvii!".

        Sillä minusta kasvoi tällainen aikuinen, joka takertuu joka asiaan ja kommentoi kaikkea estotta.

        Kahvi ei ole lapsille vaarallista, mutta siitä huolimatta meillä ei lapset (ei oma eikä vieraat) edelleenkään (pääsääntöisesti) juo kahvia.


    • tarja

      minä en ole ainakaan tarkoituksellisesti vielä 2v tarjonnut kahvia tyyliin että "Maija,nyt on päiväkähvin aika".
      Vaan tarkoitin että kyllä osa kaksivuotiaista pitää kahvista (niinkuin meillä ihan paljaasta semmoisesta.)ja varmasti juo jos annetaan,tai kerkeää livahtaa kupin ääreen.
      Suurinpiirtein samaa sotaahan jotkut käyvät limpparin ja sokeri mehun kanssa.Meillä juodaan niitäkin kohtuudella.
      Olen vaan huomannut niin näissä ravintojutuissa kuin muissakin että mitä kielletympää sen kiinnostavampaa.

    • Hoitaja

      Minä en kyllä missään nimessä opettaisi lastani juomaan kahvia jo 2-vuotiaana! Kahvi ei ole hyväksi hapaille ja vatsalle. Kaikenlisäksi se sisältää kofeiiniä, joka aiheuttaa riippuvuutta. Kysykääpä neuvolasta saako antaa kahvia 2-vuotiaalle!! Varmasti sanovat, että ei todellakaan. Minullakin on eräs tuttava joka antaa 2-vuotiaalle kahvia. En ole kuitenkaan sanonut siitä mitään, ei ole minun lapsi. Mielestäni äidin pitäisi itse ymmärtää ettei lapselle kahvia anneta.

    • Minäkin olen ihan pienestä lähtien juonut kahvia (aina mustana), ihan pienenä vain juhlapäivinä mutta kouluikäisenä 2 krt/päivä. Nyt aikuisena juon vähemmän, joskus 2 kuppia päivässä, joskus menee yli kuukausikin ilman kahvia. Ei se hirveän vaarallista ole jos nyt ei terveellistäkään ja sekin vaikuttaa pistääkö joukkoon paljon sokeria ja esim. kermaa. Ainoa mitä minulle siitä tulee niin joskus harvoin jos on juonut paljon kahvia (esim. 4 kuppia) niin kädet tärisevät. Ja joskus jos olen monena päivänä juonut todella paljon kahvia (siis 3 kuppia tai enemmän) niin jos seuraavana päivänä en juo lainkaan niin voi tulla päänsärkyä. Minulla tosin tulee päänsärkyä ihan mistä tahansa. Jos lapsi haluaa kahvia niin voi sitä minun mielestäni antaa mutta parempi tietysti jos ei oppisi "kahvitratiksi" vielä noin pienenä.

    • Kiara

      Ihmettelen miten täällä monet äidit ovat niin välinpitämättömiä ja huolettomia, että antaisivat 2-vuotiaalle kahvia. Huh huh. Kaikkea sitä kuuleekin. Jos omat vanhemmat ovat olleet niin tyhmiä, että ovat antaneet kahvia jo pienestä pitäen, niin miksi täytyy olla itse yhtä tyhmä? Minä en ainakaan antaisi!!!!

      • Isä itsekin

        Mitähän välinpitämätöntä on siinä, että antaa lapsen maistaa kahvia kupistaan? Ei tässä nyt mitään rotanmyrkkyä olla lapsilla maistattamassa, vaan suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa juomaa, jolla ei ole todettu olevan merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia.

        Maalaisjärki sanelee millaisia määriä kahvia voi lapselle antaa... minä ainakin luotan omaan järkeeni. Nykyajan kasvatustiede kieltää miltei kaiken oman järjen käytön. Mikäli noudattaisi kaikkia ruokavaliosääntöjä, joita minullekin on matkan varrella annettu, niin lapseni söisi pelkkää soijajauhetta ja joisi lasin vettä päälle. Toki useimmissa ohjeissa on jokin järki takana, mutta ohjeet kannattaa ottaa ohjeena eikä graniittiin kaiverrettuna lakina. En minäkään lapselleni kahvia vielä tuputa, mutta ei maistamisesta mitään haittaakaan ole... eikä maistattaminen tee minusta välinpitämätöntä vanhempaa, niinkuin sinä väität.

        Minun vanhempani kasvattivat minua sen aikaisten tapojen mukaan... kahvin antaminen minulle ei tee heistä tyhmiä. Eihän talidomidia määränneet lääkäritkään olleet tyhmiä... he vain eivät tienneet sitä, mitä nykyään tiedetään... ja kahvin antaminen on sentään pikkaisen eri kokoluokan juttu.

        Käyttäkää ihmiset järkeänne!


      • Kiara
        Isä itsekin kirjoitti:

        Mitähän välinpitämätöntä on siinä, että antaa lapsen maistaa kahvia kupistaan? Ei tässä nyt mitään rotanmyrkkyä olla lapsilla maistattamassa, vaan suomalaiseen kulttuuriin kuuluvaa juomaa, jolla ei ole todettu olevan merkittäviä terveydellisiä vaikutuksia.

        Maalaisjärki sanelee millaisia määriä kahvia voi lapselle antaa... minä ainakin luotan omaan järkeeni. Nykyajan kasvatustiede kieltää miltei kaiken oman järjen käytön. Mikäli noudattaisi kaikkia ruokavaliosääntöjä, joita minullekin on matkan varrella annettu, niin lapseni söisi pelkkää soijajauhetta ja joisi lasin vettä päälle. Toki useimmissa ohjeissa on jokin järki takana, mutta ohjeet kannattaa ottaa ohjeena eikä graniittiin kaiverrettuna lakina. En minäkään lapselleni kahvia vielä tuputa, mutta ei maistamisesta mitään haittaakaan ole... eikä maistattaminen tee minusta välinpitämätöntä vanhempaa, niinkuin sinä väität.

        Minun vanhempani kasvattivat minua sen aikaisten tapojen mukaan... kahvin antaminen minulle ei tee heistä tyhmiä. Eihän talidomidia määränneet lääkäritkään olleet tyhmiä... he vain eivät tienneet sitä, mitä nykyään tiedetään... ja kahvin antaminen on sentään pikkaisen eri kokoluokan juttu.

        Käyttäkää ihmiset järkeänne!

        Kysynpä vaan, että minkä ihmeen takia täytyy opettaa pienen lapsen juomaan kahvia? Eiköhän ole aivan tarpeeksi syytä olla opettamatta koska 1. HAMPAAT TUMMUVAT 2. AIHEUTTAA RIIPPUVUUTTA
        3. MAHAKIPUJA, RIPULI TAI LAITTAA VATSAN KOVALLE!!

        Onhan se välinpitämättömyyttä ellei vanhempi välitä esim. lapsensa hampaista. Eikö maalaisjärkikin jo sano ettei lapsille anneta kahvia?!!! Ilmeisesti ei. Käytäppä sinä järkeäsi vähän enemmän.


      • Isä itsekin
        Kiara kirjoitti:

        Kysynpä vaan, että minkä ihmeen takia täytyy opettaa pienen lapsen juomaan kahvia? Eiköhän ole aivan tarpeeksi syytä olla opettamatta koska 1. HAMPAAT TUMMUVAT 2. AIHEUTTAA RIIPPUVUUTTA
        3. MAHAKIPUJA, RIPULI TAI LAITTAA VATSAN KOVALLE!!

        Onhan se välinpitämättömyyttä ellei vanhempi välitä esim. lapsensa hampaista. Eikö maalaisjärkikin jo sano ettei lapsille anneta kahvia?!!! Ilmeisesti ei. Käytäppä sinä järkeäsi vähän enemmän.

        No sinun maalaisjärkesi ei ainakaan pysty ymmärtämään kirjoitettua tekstiä. En minä ole lasta opettamassa juomaan kahvia, vaan olen antanut maistaa kupistani kahvia. Noissa kahdessa asiassa on iso ero. En kannusta lastani juomaan kahvia, mutta en myöskään ole tekemässä kahvin juonnista mitään isoa mörköä, koska kyseessä on kuitenkin normaali suomalainen tapa.

        Kahvin juonti ei sitäpaitsi aiheuta mahakipuja, ripulia tai vatsan kovuutta kuin murto-osalle sitä nauttineille. Ja mikäli omalle lapselleni näin sattuisi käymään, niin luonnollisesti silloin kahvia ei tarjottaisi enää. Myöskin tuon riippuvuuden kanssa on niin ja näin... kenties kahvin suurkuluttajille jonkinlainen riippuvuus syntyy, mutta kupin silloin tällöin nauttiville tällaista ei tapahdu. Hampaiden tummumistakaan en ole huomannut tapahtuneen ainakaan itselleni, mutta mikäli näin kävisi, niin ostaisin hammastahnaa joka vaalentaa hampaita. Elämä on elämistä varten, kukaan ei selviä elämästä hengissä, toiset ottavat siitä kaiken irti ja toiset eivät.


      • Saara
        Isä itsekin kirjoitti:

        No sinun maalaisjärkesi ei ainakaan pysty ymmärtämään kirjoitettua tekstiä. En minä ole lasta opettamassa juomaan kahvia, vaan olen antanut maistaa kupistani kahvia. Noissa kahdessa asiassa on iso ero. En kannusta lastani juomaan kahvia, mutta en myöskään ole tekemässä kahvin juonnista mitään isoa mörköä, koska kyseessä on kuitenkin normaali suomalainen tapa.

        Kahvin juonti ei sitäpaitsi aiheuta mahakipuja, ripulia tai vatsan kovuutta kuin murto-osalle sitä nauttineille. Ja mikäli omalle lapselleni näin sattuisi käymään, niin luonnollisesti silloin kahvia ei tarjottaisi enää. Myöskin tuon riippuvuuden kanssa on niin ja näin... kenties kahvin suurkuluttajille jonkinlainen riippuvuus syntyy, mutta kupin silloin tällöin nauttiville tällaista ei tapahdu. Hampaiden tummumistakaan en ole huomannut tapahtuneen ainakaan itselleni, mutta mikäli näin kävisi, niin ostaisin hammastahnaa joka vaalentaa hampaita. Elämä on elämistä varten, kukaan ei selviä elämästä hengissä, toiset ottavat siitä kaiken irti ja toiset eivät.

        Joo tämä keskustelu oli minulle kyllä suuri yllätys. Näin kummallisia vanhempia... Ja teitä on paljon.
        Miten äiti tai isä luulee tietävänsä kaiken parhaiten itse? Eikö ammattilaisten puheisiin kannata ollenkaan luottaa mielestänne?
        Ja mitä maalaisjärkeen tulee niin kyllä minun maalaisjärkeni (vaikka paljasjalkainen stadilainen olenkin) sanoo, että ei tulisi mieleenikään antaa lapselle kahvia. En edes itse sitä juo sillä se on mielestäni turha riippuvuutta aiheuttava nautintoaine... Ja pahaakin:)
        Minun lapseni tulee ymmärtämään toivottvasti aikuisten ja lasten juomien eron. Ja sekin nyt on ihan tyhmää, että "jos kerran lapsi tykkää niin miksi en antaisi". Voi jeesus. Siksi ettei se ole terveellistä. Et kai anna karkkiakaan koko ajan?


      • Isä itsekin
        Saara kirjoitti:

        Joo tämä keskustelu oli minulle kyllä suuri yllätys. Näin kummallisia vanhempia... Ja teitä on paljon.
        Miten äiti tai isä luulee tietävänsä kaiken parhaiten itse? Eikö ammattilaisten puheisiin kannata ollenkaan luottaa mielestänne?
        Ja mitä maalaisjärkeen tulee niin kyllä minun maalaisjärkeni (vaikka paljasjalkainen stadilainen olenkin) sanoo, että ei tulisi mieleenikään antaa lapselle kahvia. En edes itse sitä juo sillä se on mielestäni turha riippuvuutta aiheuttava nautintoaine... Ja pahaakin:)
        Minun lapseni tulee ymmärtämään toivottvasti aikuisten ja lasten juomien eron. Ja sekin nyt on ihan tyhmää, että "jos kerran lapsi tykkää niin miksi en antaisi". Voi jeesus. Siksi ettei se ole terveellistä. Et kai anna karkkiakaan koko ajan?

        "Miten äiti tai isä luulee tietävänsä kaiken parhaiten itse? Eikö ammattilaisten puheisiin kannata ollenkaan luottaa mielestänne?"

        Miten niin kaiken? ...tässähän on kyse vain ja ainoastaan siitä antaako lapsensa maistaa kahvia vai ei. Miten niin ei ollenkaan? Tässähän on edelleen kyse vain kahvin maistamisesta. Eikä minulle ole ainakaan yksikään ammattilainen tullut sanomaan että: "Hei, ei sitten tippaakaan kahvia lapselle!" Julkisuudessakaan (esim. alan lehdet... kirjallisuus jne) ei aiheesta puhuta... syynä siihen on se, että kahvinjuontia ei katsota puuttumista vaativaksi ongelmaksi.

        Uskoisin että asenne kahvin maistamista kohtaan riippuu hyvin pitkälle vanhempien omasta suhteesta kahviin. Toisaalta esimerkiksi minä (joka olen raskaan sarjan kahvin juoja) en antaisi lapselleni omaa kupillista kahvia... maistaa toki annan omastani.

        Meillä ei ole aikuisten ja lasten juomia erikseen, koska meillä ei ole ns. aikuisten juomia. (olemme käytännöllisesti katsoen raittiita jne).


      • Saara
        Isä itsekin kirjoitti:

        "Miten äiti tai isä luulee tietävänsä kaiken parhaiten itse? Eikö ammattilaisten puheisiin kannata ollenkaan luottaa mielestänne?"

        Miten niin kaiken? ...tässähän on kyse vain ja ainoastaan siitä antaako lapsensa maistaa kahvia vai ei. Miten niin ei ollenkaan? Tässähän on edelleen kyse vain kahvin maistamisesta. Eikä minulle ole ainakaan yksikään ammattilainen tullut sanomaan että: "Hei, ei sitten tippaakaan kahvia lapselle!" Julkisuudessakaan (esim. alan lehdet... kirjallisuus jne) ei aiheesta puhuta... syynä siihen on se, että kahvinjuontia ei katsota puuttumista vaativaksi ongelmaksi.

        Uskoisin että asenne kahvin maistamista kohtaan riippuu hyvin pitkälle vanhempien omasta suhteesta kahviin. Toisaalta esimerkiksi minä (joka olen raskaan sarjan kahvin juoja) en antaisi lapselleni omaa kupillista kahvia... maistaa toki annan omastani.

        Meillä ei ole aikuisten ja lasten juomia erikseen, koska meillä ei ole ns. aikuisten juomia. (olemme käytännöllisesti katsoen raittiita jne).

        Vai että superlatiivivastaisuutta havaittavissa:)

        Epäilen, että kahvia ei mainita siksi, että oletetaan, että vanhemmat ymmärtävät näin yksinkertaisen asian itse. Kahvi ei ole lasten juoma.


      • Isä itsekin
        Saara kirjoitti:

        Vai että superlatiivivastaisuutta havaittavissa:)

        Epäilen, että kahvia ei mainita siksi, että oletetaan, että vanhemmat ymmärtävät näin yksinkertaisen asian itse. Kahvi ei ole lasten juoma.

        Jep jep... kahvia ei tarvitse mainita vaarallisena, koska on niin itsestään selvää ettei moista myrkkyä juoteta... mutta alkoholi taas mainitaan, koska se on niin vaaraton pienelle lapselle, ettei vanhemmat välttämättä ymmärrä sen olevan vaarallista... tarkoititko näin?


      • Nuori äiti
        Isä itsekin kirjoitti:

        Jep jep... kahvia ei tarvitse mainita vaarallisena, koska on niin itsestään selvää ettei moista myrkkyä juoteta... mutta alkoholi taas mainitaan, koska se on niin vaaraton pienelle lapselle, ettei vanhemmat välttämättä ymmärrä sen olevan vaarallista... tarkoititko näin?

        Kylläpä oot näsäviisas! Sulla ei taida paljoa järkeä olla päässä ku maistattelet kahvia pienelle lapsukaiselle.Meitä vanhempia on joka lähtöön...


      • faija
        Nuori äiti kirjoitti:

        Kylläpä oot näsäviisas! Sulla ei taida paljoa järkeä olla päässä ku maistattelet kahvia pienelle lapsukaiselle.Meitä vanhempia on joka lähtöön...

        Tehdäänpä pieni lista niistä ruoka-aineista, jotka pienenäkin annoksena voivat olla lapselle hengenvaarallisia. Jokainen voi sitten katsoa onko maistattanut kyseistä "vaarallista" ainetta lapselleen.

        kala
        päärynä
        kiivi
        pähkinä
        hunaja
        selleri
        omena


      • anya
        faija kirjoitti:

        Tehdäänpä pieni lista niistä ruoka-aineista, jotka pienenäkin annoksena voivat olla lapselle hengenvaarallisia. Jokainen voi sitten katsoa onko maistattanut kyseistä "vaarallista" ainetta lapselleen.

        kala
        päärynä
        kiivi
        pähkinä
        hunaja
        selleri
        omena

        Eiväthän nuo ruoka-aineet aiheuta riippuvuutta kuten kahvi voi tehdä. Osa noista on jopa erittäin terveellisiä pikkulapsillekin, toisin kuin kahvi.


      • tarja
        anya kirjoitti:

        Eiväthän nuo ruoka-aineet aiheuta riippuvuutta kuten kahvi voi tehdä. Osa noista on jopa erittäin terveellisiä pikkulapsillekin, toisin kuin kahvi.

        kahvissa edes välttämättä ole sitä kahvia kuin ruokalusikallinen,ja loppu on Uuno Turhapuron tyyliin maitoa ja sokeria ja harvempi sitä antaa kuitenkaan edes joka päivä....
        En kyllä ole tavannut yhtään kahviriippuvaista lasta,enkä kyllä aikuistakaan...


      • Isä itsekin
        anya kirjoitti:

        Eiväthän nuo ruoka-aineet aiheuta riippuvuutta kuten kahvi voi tehdä. Osa noista on jopa erittäin terveellisiä pikkulapsillekin, toisin kuin kahvi.

        No joo... kahvissahan riippuvuuden aiheuttaa kofeiini... kuulemma... tosin kofeiinia löytyy myös kaakaosta, teestä ja suklaasta. Silti harvemmin kuulee varoituksia kaakao-riippuvuudesta.

        Mikäli ei antaisi lapselle mitään, jonka joku on joskus maininnut vaaralliseksi, niin ruokavalio rajoittuisi pariin lasilliseen vettä. (vesi tappaa liiallisesti nautittuna).


      • elämää on elettävä
        Isä itsekin kirjoitti:

        No joo... kahvissahan riippuvuuden aiheuttaa kofeiini... kuulemma... tosin kofeiinia löytyy myös kaakaosta, teestä ja suklaasta. Silti harvemmin kuulee varoituksia kaakao-riippuvuudesta.

        Mikäli ei antaisi lapselle mitään, jonka joku on joskus maininnut vaaralliseksi, niin ruokavalio rajoittuisi pariin lasilliseen vettä. (vesi tappaa liiallisesti nautittuna).

        Aivan, elämä on elämistä varten.

        Eläkää täysillä: juokaa vaikka kahvia, ja antakaa lapsennekin halutessaan maistaa sitä.

        http://www.yle.fi/tv1/kausivideo_1_2004.html


    • Nuori isä

      Miksi kyselet moista täällä keskustelupalstalla, kun kerran tiedät olevasi 100% oikeassa ja toista mieltä olevien olevan väärässä?

      • Saara

        Olen vain niin kovin yllättynyt toista mieltä olevien suuresta määrästä. Mutta siis en kysellyt onko kahvin antaminen ihmisten mielestä vaarallista vaan kysyin miten pitäisi ystävän lapsen kahvitteluun suhtautua. Tiedän, että kahvin antaminen ei ole lapselle hyväksi. Se ei ole mielipideasia.


      • tarja
        Saara kirjoitti:

        Olen vain niin kovin yllättynyt toista mieltä olevien suuresta määrästä. Mutta siis en kysellyt onko kahvin antaminen ihmisten mielestä vaarallista vaan kysyin miten pitäisi ystävän lapsen kahvitteluun suhtautua. Tiedän, että kahvin antaminen ei ole lapselle hyväksi. Se ei ole mielipideasia.

        tässä asiassa tulee sama ongelma esiin kuin monessa minun tuttavaperheessä karkin kanssa.
        Eli kun se on "tabu" muina päivinä kuin se maaginen karkkipäivä niin se kiinnostaa ja on mielessä kuin muuta ei maailmassa olisikaan.
        Sitten kun tullaan vaikkapa kylään poikkeuksellisesti karkkipäivästä niin hyökätään keksilautasen kimppuun ja ahmittaisiin kaikki jos ei äiti naama punaisena siinä olisi kieltämässä.
        Minulla on ties kuinka monta tälläistä tuttavaperhettä.
        Omani eivät koskaan ole näin käyttäytyneet kun sitä karkkia ei kielletä sairaalloisesti karkkipäivästä kiinni pitäen samoin kuin tuo kahvi,jos on halunnut maistaa niin on maistanut ja useimmat lapset eivät mausta pidä ja asia on sillä selvä.
        Mites teillä kaakao?Siitäkinhän on kuulunut yhtä ja toista negatiivista ja sehän sitten luokitellaan lasten juomiksi?
        Jos se kahvi ei sinunkaan mielestä ole vaarallista niin mikä siinä sitten on pahaa?
        Ottaen huomioon että lapselle ei tule mitään esim. vatsavaivoja joita voi tulla aikuisellekkin ja myös vaikkapa maidosta?


    • anya

      Tämäpä on ollut mielenkiintoista luettavaa. Kulttuurilla perustellaan sitä, että 2-vuotias saa kahvia. Imetys-palstalla taas kauhisteltiin sitä, että jotkut (kuten minä) imettävät 2- tai jopa 3-vuotiasta. Ei nimittäin kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Olen kai sitten hyvin kulttuurivastainen ihminen, kun mieluummin annan 2-vuotiaalle iltamaidot tissistä kuin aamukahvit.

      Minulla itselläni saa jo kaksi kahvikupillista aikaan vapinaa ja tärinää, ja sydämen syke nousee huomattavasti. Kahviannoksen ei tarvitse olla kovin suuri, että se saa viisi kertaa kevyemmän kaksivuotiaan elimistön käymään ylikierroksilla.

      • Isä itsekin

        Tottapa haastelet... vaikkakin ainakin omalla kohdallani kyse ei ole 2-vuotiaan aamukahvikupista vaan siitä, voiko 2-vuotiaan antaa maistaa kahvia.

        Mikäli noin pieni määrä kahvia aiheuttaa sinulle tuollaisia oireita lienet yliherkkä kofeiinille. Se että sinä olet yliherkkä kofeiinille ei tarkoita sitä että kaikki ovat.


    • Isä itsekin

      Koska tämä aihe tuntui näinkin kuumalta, niin ajattelin ihan piruuttani hakea faktatietoa kahvista ja sen terveysvaikutuksista... oli aika yllättävää, että kahvilla on näinkin suuria vaikutuksia:

      1. Kahvi vähentää riskiä sairastua aikuisiän diabetekseen.

      2. Kahvi helpottaa astmaatikkojen oireita ja vähintään kolme kuppia kahvia päivässä vähentää astman esiintyvyyttä annosvastesuhteessa.

      3. Kahvilla on suotuisa vaikutus maksan toimintaan.

      4. Kahvi, kuten monet muutkin kasvit, sisältää erilaisia antioksidatiivisia aineita. Kasveissa runsaasti esiintyvien flavonoidien ja polyfenolien on jo pitkään tiedetty suojaavan erilaisilta sairauksilta

      5. Kahvin juonti vähentää munuaiskivien muodostumisriskiä.


      "Kahvia on tutkittu eri puolilla maailmaa varsin paljon. Tutkimukset ovat osoittaneet, että terveet henkilöt voivat hyvillä mielin nauttia 4-5 kupillista kahvia päivässä. Sillä on monia myönteisiä vaikutuksia. Kohtuullisen kahvinjuonnin on mm. todettu parantavan havaintokykyä, vähentävän masennusta ja sappikivien kehittymistä, estävän paksusuolen syöpää ja helpottavan astmaoireita. Kahvissa on myös runsaasti antioksidantteja."

      (http://www.kahvi.net/kysymyksia_kahvista/index.html)

      • Hoitsu

        Kofeiini on voimakas piriste Kemikaalina kofeiini on voimakas keskushermoston piriste, joka vaikuttaa aivojen kaikille tasoille sekä lihaksistoon.

        Haittavaikutukset yksilöllisiä Runsaan kahvinjuonnin aiheuttamat tuntemukset ovat yksilöllisiä. Joillekin ihmisille, jatkuva ja vähäinenkin kahvinjuonti tai kofeiinin saanti voi aiheuttaa nykytiedon mukaan fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden. Se ilmenee ajoittain vierotusoireina, kuten päänsärkynä. Edelleen kohtuullinenkin kofeiinin saanti saattaa herkillä ihmisillä pahentaa ahdistuneisuutta, saada aikaan paniikkihäiriökohtauksia, lisätä masentuneisuutta ja vaikeuttaa syömishäiriöiden hoitoa. Kofeiinin psyykkiset haittavaikutukset ovat luultua yleisempiä ja aihetta tutkitaan edelleenkin tiiviisti.

        Eiköhän tässä ole tarpeeksi hyviä syitä olla maistattamatta 2-vuotiaale kahvia!!


      • Isä itsekin
        Hoitsu kirjoitti:

        Kofeiini on voimakas piriste Kemikaalina kofeiini on voimakas keskushermoston piriste, joka vaikuttaa aivojen kaikille tasoille sekä lihaksistoon.

        Haittavaikutukset yksilöllisiä Runsaan kahvinjuonnin aiheuttamat tuntemukset ovat yksilöllisiä. Joillekin ihmisille, jatkuva ja vähäinenkin kahvinjuonti tai kofeiinin saanti voi aiheuttaa nykytiedon mukaan fyysisen ja psyykkisen riippuvuuden. Se ilmenee ajoittain vierotusoireina, kuten päänsärkynä. Edelleen kohtuullinenkin kofeiinin saanti saattaa herkillä ihmisillä pahentaa ahdistuneisuutta, saada aikaan paniikkihäiriökohtauksia, lisätä masentuneisuutta ja vaikeuttaa syömishäiriöiden hoitoa. Kofeiinin psyykkiset haittavaikutukset ovat luultua yleisempiä ja aihetta tutkitaan edelleenkin tiiviisti.

        Eiköhän tässä ole tarpeeksi hyviä syitä olla maistattamatta 2-vuotiaale kahvia!!

        Tuossa tekstissä josta lainasit haittavaikutukset, sanotaan myös:"Kahvinjuonnilla ja kofeiinin saannilla näyttää olevan melko selvä yhteys mielenterveyteen, niin että vaikutukset ovat pääasiassa myönteisiä ".

        Kofeiini on voimakas piriste, mutta kahvi ei olekaan mitään kofeiinia... vaan kahvi sisältää hitusen kofeiinia.

        Mitä tuohon psyykkiseen riippuvuuteen tulee, niin ihmiset ovat nykyään kaikesta muustakin riippuvaisia... esimerkiksi juoksevasta vedestä ja sähköstä.

        Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä kofeiinin vaikutuksille. Runsaan kahvinjuonnin aiheuttamat tuntemukset ovat yksilöllisiä. Lukuisat kontrolloidut tutkimukset osoittavat, että kofeiini tehostaa mm. keskittymiskykyä, piristää, lyhentää reaktioaikaa, lisää valppautta ja auttaa vuorotyössä selviytymistä. Onkin käyty keskustelua siitä, onko kofeiinin suorituskykyä parantava ominaisuus todellinen, vai onko kyse ainoastaan kofeiinin puutteen aiheuttaman suorituskyvyn heikkenemisen korjaamisesta ennalleen. Nykytiedon pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että kofeiini antaa sittenkin käyttäjälleen tietyn nettohyödyn, jos ajatellaan psykomotorista suoriutumista.

        Lopuksi tahdon vielä kerran korostaa että henkilökohtaisesti minä en itse antaisi lapselleni kahvikupillista, vaan mikäli hän itse pyytää, niin annan hänen maistaa kahvia minun kupistani. Se miksi minä täällä puolustelen kahvia, johtuu siitä että inhoan terveysterroristeja... lähinnä heidän mustavalkoista maailmankatsomustaan.


      • anya
        Isä itsekin kirjoitti:

        Tuossa tekstissä josta lainasit haittavaikutukset, sanotaan myös:"Kahvinjuonnilla ja kofeiinin saannilla näyttää olevan melko selvä yhteys mielenterveyteen, niin että vaikutukset ovat pääasiassa myönteisiä ".

        Kofeiini on voimakas piriste, mutta kahvi ei olekaan mitään kofeiinia... vaan kahvi sisältää hitusen kofeiinia.

        Mitä tuohon psyykkiseen riippuvuuteen tulee, niin ihmiset ovat nykyään kaikesta muustakin riippuvaisia... esimerkiksi juoksevasta vedestä ja sähköstä.

        Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä kofeiinin vaikutuksille. Runsaan kahvinjuonnin aiheuttamat tuntemukset ovat yksilöllisiä. Lukuisat kontrolloidut tutkimukset osoittavat, että kofeiini tehostaa mm. keskittymiskykyä, piristää, lyhentää reaktioaikaa, lisää valppautta ja auttaa vuorotyössä selviytymistä. Onkin käyty keskustelua siitä, onko kofeiinin suorituskykyä parantava ominaisuus todellinen, vai onko kyse ainoastaan kofeiinin puutteen aiheuttaman suorituskyvyn heikkenemisen korjaamisesta ennalleen. Nykytiedon pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että kofeiini antaa sittenkin käyttäjälleen tietyn nettohyödyn, jos ajatellaan psykomotorista suoriutumista.

        Lopuksi tahdon vielä kerran korostaa että henkilökohtaisesti minä en itse antaisi lapselleni kahvikupillista, vaan mikäli hän itse pyytää, niin annan hänen maistaa kahvia minun kupistani. Se miksi minä täällä puolustelen kahvia, johtuu siitä että inhoan terveysterroristeja... lähinnä heidän mustavalkoista maailmankatsomustaan.

        No en minäkään pahana näe sitä, että lapsen annetaan maistaa kahvia, ja monella lapsella se siihen jääkin. Itsekin joisin kahvia juuri munuaiskivieni takia, mutta se rajoittuu vain aamukahviin. Enempää en pysty. Yksilöllisiähän nuo kahvin vaikutukset ovat, ja varmasti sillä on myös terveysvaikutuksia, mutta lienevätkö tarpeellisia taaperoille... Tuli vain mieleeni parivuotias hoitolapseni, joka jo puolen vuoden iässä totutettiin kahvin makuun. Joka aamu, kun hän tuli meille, halusi hän juoda kanssani aamukahvit. Minä annoin kaakaota, kun en mitenkään voinut niin pienelle ruveta kahvia antamaan. Hän siis suorastaan himoitsi kahvia, mutta tyytyi kyllä kaakaoonkin. Minusta hän oli jo riippuvainen kahvista.


      • Hoitsu
        Isä itsekin kirjoitti:

        Tuossa tekstissä josta lainasit haittavaikutukset, sanotaan myös:"Kahvinjuonnilla ja kofeiinin saannilla näyttää olevan melko selvä yhteys mielenterveyteen, niin että vaikutukset ovat pääasiassa myönteisiä ".

        Kofeiini on voimakas piriste, mutta kahvi ei olekaan mitään kofeiinia... vaan kahvi sisältää hitusen kofeiinia.

        Mitä tuohon psyykkiseen riippuvuuteen tulee, niin ihmiset ovat nykyään kaikesta muustakin riippuvaisia... esimerkiksi juoksevasta vedestä ja sähköstä.

        Kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä kofeiinin vaikutuksille. Runsaan kahvinjuonnin aiheuttamat tuntemukset ovat yksilöllisiä. Lukuisat kontrolloidut tutkimukset osoittavat, että kofeiini tehostaa mm. keskittymiskykyä, piristää, lyhentää reaktioaikaa, lisää valppautta ja auttaa vuorotyössä selviytymistä. Onkin käyty keskustelua siitä, onko kofeiinin suorituskykyä parantava ominaisuus todellinen, vai onko kyse ainoastaan kofeiinin puutteen aiheuttaman suorituskyvyn heikkenemisen korjaamisesta ennalleen. Nykytiedon pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että kofeiini antaa sittenkin käyttäjälleen tietyn nettohyödyn, jos ajatellaan psykomotorista suoriutumista.

        Lopuksi tahdon vielä kerran korostaa että henkilökohtaisesti minä en itse antaisi lapselleni kahvikupillista, vaan mikäli hän itse pyytää, niin annan hänen maistaa kahvia minun kupistani. Se miksi minä täällä puolustelen kahvia, johtuu siitä että inhoan terveysterroristeja... lähinnä heidän mustavalkoista maailmankatsomustaan.

        Jos lapsesi kysyy saako hän maistaa sinulta alkoholipitoista juomaa niin ilmeisesti suostuisit myös siihenkin.


      • faija
        Hoitsu kirjoitti:

        Jos lapsesi kysyy saako hän maistaa sinulta alkoholipitoista juomaa niin ilmeisesti suostuisit myös siihenkin.

        En häpeä lainkaan tunnustaa, että pienet lapseni ovat maistaneet lasista isin saunajuomaa, olutta. Lapset ovat saaneet maistaa myös puna- ja valkoviiniä.

        Ja tokihan kaikki tietävät, että tavallisesta ruuastakin saa alkoholia. Pieniä määriä alkoholia on esim. omenamehussa, sekaleivässä, kotikaljassa, hapankaalissa, kefiirissä, jopa jogurtissa, itse tehdyssä vappusimassa ja yleisesti kypsissä marjoissa ja hedelmissä.


      • Isä itsekin
        Hoitsu kirjoitti:

        Jos lapsesi kysyy saako hän maistaa sinulta alkoholipitoista juomaa niin ilmeisesti suostuisit myös siihenkin.

        Mistähän ihmeestä sinä tuon vedit? Hatustasiko?

        En minä anna lapselleni kahvia sen vuoksi, että hän sitä pyytää vaan siksi että hän pyytää sitä kahvi ei ole vaarallista maistettuna.

        Esimerkiksi sinä et anna lapsellesi kahvia, vaikka hän sitä pyytäisi... tämä ei tarkoita sitä, ettet antaisi hänelle lasillista vettä jos hän tätä pyytää... ymmärrätkö? Kyseessä ei siis ole vain lapsen pyyntö... vaan pyyntö yhdistettynä reunaehtoon. Jotkut ihmiset vain ovat hyvin puusilmäisiä, eivätkä näe kuin kulmikkaan ja pyöreän... vaikka maailma on täynnä välimuotoja.


      • Äiti itsekin
        Isä itsekin kirjoitti:

        Mistähän ihmeestä sinä tuon vedit? Hatustasiko?

        En minä anna lapselleni kahvia sen vuoksi, että hän sitä pyytää vaan siksi että hän pyytää sitä kahvi ei ole vaarallista maistettuna.

        Esimerkiksi sinä et anna lapsellesi kahvia, vaikka hän sitä pyytäisi... tämä ei tarkoita sitä, ettet antaisi hänelle lasillista vettä jos hän tätä pyytää... ymmärrätkö? Kyseessä ei siis ole vain lapsen pyyntö... vaan pyyntö yhdistettynä reunaehtoon. Jotkut ihmiset vain ovat hyvin puusilmäisiä, eivätkä näe kuin kulmikkaan ja pyöreän... vaikka maailma on täynnä välimuotoja.

        Sun kanssa. Maalaisjärki on parasta tässäkin asiassa. Ihmiset ovat kadotaneet jonnekin sen taidon, kuinka lasten kanssa ollaan. Mitä vanhemmuus tarkoittaa.

        Minunkin lapseni ovat maistaneet kahvia kupistani. Ei se heistä riippuvaista tehnyt. On niin monta kasvatuksellista asiaa tässä vanhemmuudessa, jotka siirrämme lapsillemme omalla esimerkillämme. Kieltoja aiheellisista asioista on lapsille hyvässä kodissa ihan tarpeeksi ja niissä monista pitää olla ehdoton.

        Turha niuhotus on kuitenkin turha esimerkki suhtautumisessa kahvin maistamiseen.


    • Anonyymi

      Vanha keskustelu, mutta sanonpa nyt kumminkin. Oon 13v ja mutsi ja faija ei vieläkään anna mun juoda kahvia. Mutsi ehk antaisi mut faija nii ankara. Kuulemma ei itekää juonu enne mopoikää. Saan itekin kuulemma oottaa. Enpä odottanut! Ostin 2€ ikivanhan varmaan ennen 90lukuu tehdyn philipsin keittimen joka on vuoskymmenii lähes vailla käyttöö olevan vintin päädyssä ja aamuisin voin tehdä pikakahvia ennen vanhempien heräämistä. Ei se vedenkeitin ees pidä kovaa ääntä ja mutsi ja faija nukkuu muuteski alakerrassa ja todella sikeesti. Toki aina yritän saada selville, että onko jollakin kulkuu sinne ja jos on niin piilotan ainakin ne kahvipurkit. Kerran näkivät sen keittimen, mutta ihmeellisesti oli samanlainen sattunut olemaan äidin äidillä aikanaan käytössä ja vanhemmat luulivat sitä siksi samaksi. Eivät onneks nähneet et johto seinäs.


      Luulin, että lähes kaikkien kotona on tällainen kuri ja varmaan siis sanomattakin selvää, että olin kuin puulla päähän lyöty, kun kuulin et jotkut antaa kaks vuotiaankin vetää kahvia. Meidän perheessä tosin muutenkin ollaan tarkkoja kaikesta joten en ihmettele.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe