Riittävästi D-vitamiinia

deetää

Liian vähän D-vitamiinia lapsena saavat saattavat suomalaistutkimuksen mukaan sairastua sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin. Riskit näkyvät valtimoissa jo 30–45-vuotiaana, tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa lapsuuden D-vitamiinipitoisuuksien ja aikuisiän sydänriskien yhteyttä tutkittiin 2 100 suomalaisaikuisen avulla. Osallistujilta oli kerätty verinäytteet 13–18-vuotiaina. Sydänriskit tutkittiin kaulavaltimoista ultraäänellä osallistujien ollessa 30–45-vuotiaita.

Vähiten D-vitamiinia lapsena saaneista 22 prosentilla oli kaulavaltimoiden sisäkerroksissa merkkejä paksuuntumisesta ja kehittyvästä ateroskleroosista (kalkkeutumisesta eli sepelvaltimotaudista), ultraäänikuvaukset paljastivat. Sama todettiin vain 13 prosentilla osallistujista, jotka olivat saaneet runsaasti D-vitamiinia lapsuudessa.

Tarvitaan lisää tutkimuksia ennen kuin selviää aiheuttaako D-vitamiinin vähyys valtimoiden sisäpintojen paksuuntumista vai liittyvätkö muutokset johonkin tässä tutkimuksessa huomiotta jääneeseen seikkaan. Yhteys havaittiin kuitenkin riippumatta monista perinteisistä sydänriskitekijöistä kuten verenpainetaudista, tupakoinnista ja ylipainosta.

Aiemmissa tutkimuksissa D-vitamiinin vähyys on yhdistetty mm. suurempaan riskiin sairastua aivohalvaukseen ja sydänkohtaukseen.

Suomalaiset saavat D-vitamiinia liian vähän.

Suositusten mukaan veren D-vitamiinitason olisi hyvä olla vähintään 80 nmol/l ja mielellään selvästi enemmän. Suomalaiset saavat kuitenkin liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l.

Kesällä auringon valo riittää turvaamaan D-vitamiinin saannin, jos oleilee runsaasti päivällä auringossa, mutta muulloin se pitää hankkia vitamiinilisistä (50-100 µg/vrk).

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä. Tutkimusryhmässä oli tutkijoita Turun, Tampereen, Helsingin ja Oulun yliopistoista, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksesta sekä Melbournen Royal Children’s Hospital -sairaalasta.

D-vitamiini on elintärkeä luustomme hyvinvoinnin kannalta. Tiesitkö, että D-vitamiinilla voi ehkäistä myös masennusta? Lisäksi D-vitamiini on keskeinen tekijä sydän- ja verisuonitautien, MS-taudin, syöpätautien, reumatautien, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen riskienhallinnassa.

Suomalaisella ruoalla ei saa talvisin riittävästi D-vitamiinia!

Lisää D-vitamiinista voit lukea emeritusprofessori Ilari Paakkarin artikkelista, yleislääkärilehdestä 4/2014

http://www.tritolonen.fi/files/pdf/paakkari-y-läkäri.pdf


Uusi tutkimus osoittaa, että D-vitamiini suojaa paksu- ja peräsuolen syövältä parantamalla vastustuskykyä.

http://www.stonehearthnewsletters.com/vitamin-d-protects-against-colorectal-cancer-by-boosting-the-immune-system/colon-cancer/

7

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TheBone

      Haasteena on useinkin se, että lapsia suojellaan perustelluti liialta aurongolta, joka sekin laskee tarvittavan D-vitamiinin saantia.

      Tutkimukset osoittavat myös tilanteen jossa D-vitamiinin ja kalsiumin saanti on kohdallaan (harva monipuolisesti syövä edes tarvitsee kalsium-lisää), niin siitä huolimatta kalsiumia uupuu luustosta, mutta on ongelmaksi saakka sydämessä ja verisuonistossa.

      K2-MK7 (MK4:kin osaltaan) jota saadaan riittämättömästi, on hyvin keskeisessä roolissa ohjaamassa kalsiumia oikeaan paikkaan.

      "C - K2 - D3 - Magnesium - Silica": http://keskustelu.suomi24.fi/t/13415680

    • riittävästi

      Suomessa terveellinen ja monipuolinen ravinto ei riitä pitämään yllä tervettä luustoa. Lisäravinteena tarvitaan:

      C-vitamiinia 400 mg/vrk
      D-vitamiinia 50-100 µg/vrk
      K2-vitamiinia 100-200 µg/vrk
      Magnesium (sitraattia) 200-400 mg/vrk

      Nämä lisäravinteet maksavat kuukaudessa n. 5€, joten ei ole rahasta kiinni oman luustonsa hyvinvoinnista huolehtiminen. Edullisimmin lisäravinteita myydään Citymarketissa, iHerbissä sekä suomalaisissa verkkokaupoissa.

      1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia.
      http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm

    • TheBone

      riittävästi:lle

      Keho pystyy hyväksikäyttämään suolistosta imeyttäen vain rajallisen määrän C-vitamiinia ja ylimäärä poistuu virtsan mukana. Suurempia määriä ottaessa imeisestikin tehokkaampaa jakaa päiväannos useampaan osaan, kuten joissakin erityistapauksissa josta alla esimerkki (4 x 250mg / pv). En ehtinyt tarkistaa lähemmin tuon lisäravinnemyyjän lainaamaa Dr Jamen Greenwoodin tapausta.

      C-vitamiinin tulisi olla Ascorbic Acid versiota ainakin alla olevissa yhteyksissä.

      Valitettavasti monet C-valmisteet ovat joko 500mg tai jopa 1000mg annoksina ja vaikuttaa, että 250mg maksaa liki yhtä paljon kuin 500mg (omani hankin Amazonin.fr:ltä). Tokihan jos 500mg puriste olisi jo valmiksi helposti katkaistavaa mallia niin sellaisen voisi ottaa helpommin kahdessa erässä.

      "James Greenwood, Clinical Professor of Neurosurgery at Baylor University’s College of Medicine, did a study on the use of ascorbic acid (vitamin C) to treat his five hundred patients with spinal disc problems and back pain. He gave them each 250mg of vitamin C four times per day and the patients reported “considerable relief”. Greenwood said that “a significant percentage (of patients in the study) with early disk lesions were able to avoid surgery,” and “the number of reoperations on the same patient for recurrence at the same level or a new disk lesion at a different level was greatly reduced.”

      - http://nutri.com/blog/2011/05/part-3-vitamin-c-deficiency-and-spinal-disc-herniation/

      Sitten edelleen ortopediassa jotkin lääkärit käyttävät todella massiivisia C-annoksia suonensisäisesti. Alla oleva Dr on ilmeisestikin varsin radikaali kollegoidensakin miljöössä.

      "Orthopedic surgeon Robert F. Cathcart III is the inventor of the Cathcart Elliptical Orthocentric Endoprosthesis, a replacement hip-ball joint still in widespread use today. http://www.orthomed.com/pros.pdf Some physicians report it to be superior to other similar devices." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2661497

      "Dr. Cathcart has successfully treated over 20,000 patients with very large doses of vitamin C, sometimes administering over 150,000 mg per day. A short biography of Dr. Cathcart is posted at http://orthomolecular.org/hof/2008/cathcart.html . His extensive website on vitamin C therapeutics is" http://www.orthomed.com/

      - http://www.doctoryourself.com/biblio_cathcart.html

      K2-MK7:n suhteen ne ole löytänyt infoa, jonka mukaan se olisi tehokkaampaa ottaa kerta-annoksen sijaan vaikkapa kahdessa erässä. Senkin hintojen ero 50µg vs. 100µg vaikuttaa maltilliselta.

      Annostuksissa meinaa toisinaan mennä laskutikku solmuun kun määriä ilmoitetaan eri tavoin, kun kaavaa ja eri tuotteiden suositusannoksia ai aina tahdo muistaa: UI - mcg - mg.

      Ps. Pitäisi katsoa jokin seuraaja nykyiselle B-vitamiiniyhdistelmälle, sillä sen B12 on se "arseniikki-versio".

      Spine stenosis kuvioissa useinkin laitetaan juuri B12-lisä tärkeään rooliin ja se voi osaltaa ainakin hieman helpottaa oireita.

      "Supplements for Bulging or Deteriorating Disks"

      - www.livestrong.com/article/279316-supplements-for-bulging-or-deteriorating-disks/

      "Spinal Cord Injuries – Nerve Damage Natural Treatments"

      - http://www.cancertutor.com/spine/

      Toisaalla oli kiinnostava artikkeli, joka toi esiin miten tärkeää luustolle, välilevyille ja nivesiteille (myös selkänikamien) on C- D - K2MK7 - magnesium, sinkki jne. ja toi esille miten näiden puute johtaa kollageenin vajaatoimintaan / muodostumiseen, joka osaltaa on yhtenä syynä osteoporoosiin, nikama- ja välilevymadaltumiin kuin myös nikamiin kasvaviin luupikkeihinkin. Ideaalia olisi omata lapsesta alkaen kaikki tarvittavat ainekset ja samalla pitää poissa kaikki vahingolliset tekijät kuten tupakointi ja rajoittaa mm. valkeita hiilareita.

    • riittävästi

      " Toisaalla oli kiinnostava artikkeli, joka toi esiin miten tärkeää luustolle, välilevyille ja nivesiteille (myös selkänikamien) on C- D - K2MK7 - magnesium, sinkki jne. ja toi esille miten näiden puute johtaa kollageenin vajaatoimintaan / muodostumiseen, joka osaltaa on yhtenä syynä osteoporoosiin, nikama- ja välilevymadaltumiin kuin myös nikamiin kasvaviin luupikkeihinkin. Ideaalia olisi omata lapsesta alkaen kaikki tarvittavat ainekset ja samalla pitää poissa kaikki vahingolliset tekijät kuten tupakointi ja rajoittaa mm. valkeita hiilareita. "

      Juurikin näin.

      Suomessa on varmaa eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka johtuvat ravintoainepuutoksista.

    • TheBone

      >> Suomessa on varmaa eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksia, jotka johtuvat ravintoainepuutoksista.

      Tässä tiedonpuutteessa Suomi on vain yksi pieni maa muiden joukossa, sillä erilaiset tuki- ja liikuntaelisairaudet koskettavat ihmisiä globalisti myös hyvinvointivaltoissa.

      K2-MK7 tärkeä rooli on siellä täällä eri artikkeleissa esillä, mutta usein loistaa myös poissaolollaan.

      "Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women"

      - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23525894

      "Diet for a strong back"

      - http://www.faqs.org/oc/Overcoming-Backache/Diet-for-a-strong-back.html

      Kale on saanut amerikkailaiset ja nyttemmin eurooppalaisetkin 'hulluiksi' sen ravitsevuuden ansiosta. Toistaiseksi sen saatavuus vaikuttaa olevan rajallista monissa EU-maissa.

      "Top 10 Health Benefits of Eating Kale"

      - http://www.mindbodygreen.com/0-4408/Top-10-Health-Benefits-of-Eating-Kale.html

      Kale: http://www.discoverkale.co.uk/health-benefits/

    • Voivaisokeri
    • TheBone

      Voivaisokeri:lle

      Hyviin foorumitapoihin kuuluu laittaa linkkeihin aina edes lyhyt tiivistelmä mitä ne sisältävät.

      Tämä sokeri-asia tosin menee melko paljon ohi avauksen D-vitamiinia ja luuston terveyttä koskevasta teemasta.

      Tutkimuksia on todettu matala-asteisen tulehdustilan olevan merkittävä vaara sydän- ja verisuiniterveydelle, nostavan syöpäriskiä ja olevan terveydelle yleensäkin olellinen riski.

      Lääkkeksi ruokavalon painottaminen vihanneksiin, juureksiin, hedelmiin ja marjoihin joista saa paljon mm. antioksidantteja, kalaan ja vaaleaan lihaan punaisen sijasta, sekä prosessoitujen hiilihydraattien minimoimiseen ruokavaliossaan.

      En kuitenkaan menisi toiseen äärimmäisyyteen ja lähtisi väheksymään liian rasva vahinngollisuutta terveydelle.

      "Sokeri on syynä valtimonkovetustautiin, ei rasva. Liiallinen hiilihydraattien (erilaisten sokereiden) syönti tuhoaa valtimoiden sisäpintaa suojaavan glykokalyksin muodostaman "karvaisen" hunnun, jolloin suonen seinämään pääsee tarkertumaan valkosoluja. Ne aiheuttavat matala-asteisen kroonisen tulehduksen (inflammaation) ja hapettuneen ja sokeristuneen sdLDL-kolesterolin tunkeutumisen seinämään."

      "Sota rasvaa vastaan alkaa olla ohi, ja valtimomuutosten todellinen syy, hiilihydraatit ovat nyt tulilinjalla."

      - http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2639

      "Sokerin terveyshaitat suhteessa tyydyttyneeseen rasvaan"

      "Systemoidun kirjallisuuskatsauksen mukaan hiilihydraatin negatiivinen vaikutus LDL-kolesteroliin on selvä silloin, kun se (sokeri tai muu hiilihydraatti) korvaa ruokavaliossa monityydyttymätöntä rasvaa (Hauner et al. 2012), ja aivan päinvastainen jos se korvaa tyydyttynyttä rasvaa. LDL-kolesterolin noususta sokerilla käytännön esimerkki voisi olla pähkinävälipalan vaihtaminen karkkeihin."

      "LDL- ja kokonaiskolesteroli saadaan siis nousuun silloin, kun monityydyttymätön rasva vaihtuu tyydyttyneeseen rasvaan tai raffinoituun hiilihydraattiin."

      "Hiilihydraatti kuten sokeri, vaikuttaa kutakuinkin yhtä negatiivisesti kokonaiskolesteroli-HDL -suhteeseen kuin voi (kuva). Kuten todettua kokonaiskolesteroli/HDL-suhde on parempi sydäntapahtuman riskin markkeri kuin pelkkä kokonaiskolesteroli."

      - http://www.pronutritionist.net/sokerin-terveyshaitat-suhteessa-tyydyttyneeseen-rasvaan/

      "Sokeri – puhdasta, valkoista ja vaarallista"

      - http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=kol00214

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      199
      33063
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      255
      21342
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      434
      10812
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6595
    5. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      72
      5660
    6. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      53
      4805
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      195
      4040
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1597
    9. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      100
      1527
    10. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      52
      1469
    Aihe