Minitalot tulevat

Lisätulojako

Minitalot ovat muodissa ympäri maailman ja Keskustakin on tehnyt avauksen aiheesta sallia suurille tonteille lisärakentamista , minitalo omaan käyttöön tai vuokralle ja siitä pääomatuloja.
Olen seurannut näitä Eps-harkkojen kehitystä Suomessa, niistä tällaisen minitalon tekisi kätevästi.
Lähes olemattomat lämmityskulut, itse tehtävissä kuin suuri leikkimökki. Täytyy alkaa harkitsemaan vuokratulokaan ei lisäisi progressiivista järkyttävää verotusta. Minitalon rakentaminenkin kävisi iltaharrastuksena.
Mitä kansa on mieltä aiheesta, Ruotsissa ja Englannissa näitä jo onkin.

32

2970

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiTuleYleistymään

      Idea ei sovi Suomeen. Käyttöä mineille olisi ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa kaupungissa. Ongelma on kaavoituksessa: on tehokkuusluku, kerrosluku ja asuntojen maksimimäärä.

      Esimerkiksi Espoossa tyypillisesti saa rakentaa asunnon jokaista alkavaa 500 tonttineliötä kohti. Mikäli sattuisi omistamaan 501 m2 tontin ja tehokkuusluku olisi 0,2, tulisi tontille jo näin kaksi 50 m2 asuntoa. Ja tietysti, mikäli kyseessä olisi ns. vanha kaava, olisi asuntojen todellinen koko ainakin 100 m2.

      Jos taas jättää rakennuslupaa käyttämättä, maksaa lisää kiinteistöveroa.

      Ei siis kannata, eikä tule sen vuoksi yleistymään.

      EPS palikoilla ei myöskään ole merkitystä, koska rungon osuus kokonaiskustannuksista on häviävän pieni. LVI- tai sähkötöihin ei talon koolla ole kovin suurta merkitystä ja niiden osuus nykyaikaisen talon rakennuskustannuksista on 1/3. Pienemmässä koossa osuus on luultavasti enemmän, en ole laskenut, mutta voin sen toki tehdä, mikäli saan minitalon kuvat.

      • herää_jo

        > Idea ei sovi Suomeen. Käyttöä mineille olisi ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa kaupungissa

        Tervetuloa tähän päivään! Toinen maaltamuuttoaalto on käynnistynyt. Ensimmäisessä tyhjeni peräkylät ja tässä nykyisessä tyhjenee pikkukaupungit.

        Käyttöä uudisasunnoille on vain ja ainoastaan pääkaupunkiseudulla ja muutamassa muussa kaupungissa näiden välittömässä läheisyydessä.


      • Höpsis

        Ei tule onnistumaan! Jo pelkät palomääräkset estävät minitalot. Mineillä on sama välimatkavaatimus kuin muillakin. Maa on liian kallista, jotta pieniä pipannoksia voisi ripotella tonteille 8 metrin välein.


      • tyhmis
        Höpsis kirjoitti:

        Ei tule onnistumaan! Jo pelkät palomääräkset estävät minitalot. Mineillä on sama välimatkavaatimus kuin muillakin. Maa on liian kallista, jotta pieniä pipannoksia voisi ripotella tonteille 8 metrin välein.

        Tervetuloa 2000-luvulle!

        Taloja voidaan rakentaa lähemmäksikin toisiaan - ei se vaadi kuin peloeristystä seiniin & ikkonoihin. Mikä on ihan normi ratkaisu nykyään.

        Tosin ei niitä taloja kannata muutaman metrin etäisydelle toisistaan laittaa. Sillä kujalla ei mitään käyttöä ole. Parempi olisi vaikka rakentaa talot vaikka niin, että kahden erillistalon välissä on yhteinen autokatos.

        Huom. eihän niiden pientalojen tarvi olla omakotitaloja, as oy voi koostua myös erillistaloista ja on varsin oiva ratkaisu - järjestyy lumen auraukset, isännöinti ym. eli ei tarvitse osata/ymmärtää tehdä kaikkea itse. Joo, joo, tähän aina ok-elmerit selittää, että voihan OK-asukaskin teettää nämä ulkopuolisilla. Teoriassa. Mutku se maksaa. Pelkkä isännöintipalvelu 50 €/kk tsp -> tilaa itsellesi kaikki sama, mikä on kerros- ja osassa rivitaloja itsestäänselvyys, niin maksat lystistä useamman tonnin/vuosi. Ei sellainen käy, kun ideana oli päästä halvalla. Useamman talon yhtiössä kustannukset ovat pienemmät per asunto.

        Ei ole rivi- eikä kerrostalojenkaan tehokkuus tontin käytön suhteen suunnaton, jos/kun autopaikat pitää ripotella pitkin peltoa. Palomääräykset ja etäisyysvaatimukset tuuletusikkunoihin & iv:n ilmanottoon estävät laittamasta paikkoja ihan talon seinään kiinni, joten tonttimaata kuluu.

        Itse olen pähkäillyt sellaistakin, että melkein kannattaisi tehdä minitalo 2 kerroksisena. Alakerta = autotalli harrastustilaa (pelkkien seinien rakentaminen ei ole suunnattoman kallista) ja yläkerrassa asuintilat.

        Edut:
        - asunnossa ei olla "akvaariossa" ohikulkijoiden tuijotettavana & näkymät ovat avarammat
        - olisipa vihdoinkin paikka, missä korjata fillaria ym (omakotitaloissakaan harvemmin on enää mitään pannuhuonetta/lämmintä tallia, missä pystyy pitsinnypläystä likaisempaa työtä tekemään)
        - pysäköinti ei ryöväisi puolta vähästä pihamaasta


    • Mielenkiintoistamyös

      Eiköhän meillä tehdä muutenkin aivan turhan suuria taloja kovin pienille perheille. Lähes joka toinen on sinkku ja 50 m2 talokin riittää erinomaisesti.
      Oikeastaan ei tarvita, kuin : Keittiö , makuuhuone ja hyvät pesutilat.
      50 m2 rakentaminen kyllä maksaa vain murto-osan ja lämmitykseksi riittää sähkökaapelit lattiaan nykyisillä eristemäärillä.
      Voihan sitä taloa sitten tarvittaessa laajentaakin jälkikäteen, vaikka toiset 50 m2 ja suunnittelee laajennusvaran heti.
      Ruotsin ideahan onkin sitten paremminkin takapihoille rakennettavat todelliset mini talot 25 m2 ja silleen.
      Minä taas uskon, että Suomessa kyllä on tilausta tällaiselle rakentamiselle ja pienemälle asuntovelalle. Onhan sitä ennenkin ollut Suomessakin aika monella vuokralaisiakin rintamamiestalon vinteissä ja varmasti vuokratulokin tervetullutta, jopa oman isomman talon lyhennyksiin.
      Todellisuudessa Suomalainen asuntovelallinen on rajun verotuksemme takia kuitenkin melko köyhä ja kovissa paineissa.

      • kulissit_kaatuu

        > Eiköhän meillä tehdä muutenkin aivan turhan suuria taloja kovin pienille perheille.

        Juuri näin. Tänään viimeksi ihmettelin ohimennen asuntoilmoituksia välittäjän ikkunassa. Kaksio 110 k€, neliö 130 k€, molemmat samalla alueella 70-luvun kerrostalossa. Kertoo kaiken tarvittavan siitä, millainen on kysyntä vs. tarjonta eri kokoluokissa!

        PK-seudulla ja varmaan muissakin kaupungeissa VALTAOSA talouksista on 1-2 hengen talouksia, siis
        - opiskelijat
        - omilleen muuttaneet nuoret / sinkut
        - dinkut (siis lapseton pariskunta, osalla tämä on pysyvä olotila)
        - keski-ikäiset, joiden lapset ovat muuttaneet pois
        - lesket
        - eronneet

        2 viimeistä ryhmää ovat isoja, mutta "epämuodikkaita" ts. näistä ei paljoa kirjoitella.

        Pikaisella googletuksella selvisi, että Espoossa 1-2 hengen talouksien osuus on 67,6 %. Siis 3 hengen ja isompia talouksia on vain kolmasosa. Näistä pois vielä 3 hengen taloudet, niin taidetaan jo puhua aika pienesta siivusta ja voidaan todellakin kysyä, mitä järkeä on rakentaa 160 m² omakotitaloja, samankokoisista kesämökeistä nyt puhumattakaan! Tätä kokoluokkaahan asunto- ja loma-asuntomessujen tarjonta pitkälti on...

        No, onhan se paljon vaikeampaa suunnitella toimiva 50 m² asunto kuin 160 m² asunto...

        Taitaa olla eräänlaisia potemkin kulisseja nämä 2-4 hlö käyttöön rakennetut jopa reilun 200 m² talot. Isolla velalla rakennettu ja kuviteltu, että hinta nousee ikuisesti = mitä kalliimman rakennat, sitä enemmän tienaat. Vaan nyt hinnat hiipuu (luonnollisesti, laman seurauksena), mutten menisi vannomaan, että huimaa nousua tulee enää ikinä. Kun on taloilla pian ikää 15 vuotta ja tarttis pikkuhiljaa ruveta remottiakin tekemään, niin kuin haluaa moisen työmaan riesakseen? Ottaen huomioon, että remontointi tuskin halpenee, sehän on työvaltaista (uudisrakentamista saa paremmin muutettua liukuhihnatyöksi) vaatimukset lämmöneristyksen ym. suhteen kiristyvät koko ajan.

        Voisin itsekin harkita 40-60 m² omakotitalon hankkimista, jos sellaisen saisi ilman lottovoittoa. Mutta 200 m² "kartanot" ei kiinnosta edes lottovoiton kanssa - en tarvi niin paljoa tilaa enkä halua riesaa turhista neliöistä.


    • todennäköisempää

      Tuskin tulee. Yksiö on kuitenkin sekä edullisempi, että kaikin puolin kätevämpi. Juurihan valtio ryösti yksityiseltä suuret maa-alueet sieltä jostakin keimolasta (?), että sinne vaan tornitaloja ja kerralla riittävän korkeita.

    • ässteekaksinollakakkonen

      Tuokin idea torpataan valtion puolelta, ettei ihmisillä vain olisi varaa muuttaa hajautetusti ympäri maata, eikä maksaa liian halpaa kiinteistöveroa.

      Sehän olisi kallista taata esim. Kyydit lapsille kouluun. Kauhea kauhukuva, ei voitaisikaan keskittää palveluja. :P

    • NIKKARJMIKKO

      PIENTALOT OV VALLAM MAENIJO AATOS, ERITTÄEN KANNATETTAVA!
      EI MUUTA KUN TOEKS, SISKOT JA VEIKOT!
      18.2.2015 kiiom mikko tammerforssin nuapurist

      • kotitarvetimpuri

        Joo, kerrankin voitas kopioida systeemit ihan suoraan naapurista. "Attefalls lag" tännekin; saispa itseään toteuttavat timpermannit rakennella mökkejä/ lisäsiipiä ilman luparumbaa.


    • ratata

      En voi ymmärtää tätä suomalaisten vastustusta minitaloja kohtaan. Valtion säätely rakentamisesta ja hintatehokkuudesta on luultavasti muutettavissa, jos tarpeeksi monta ihmistä tarttuu asiaan, kai me eletään demokratiassa? Ja taatusti valtaapitävät vastustavat aluksi, mutta ajat muuttuvat. Ennemminkin minusta on järjetöntä rakentaa monen sadan neliön hollitalleja, joissa asuu 2-3 ihmistä. Iso, uudenkin talon tekeminen niin, että se olisi lämmityskustannuksiltaan halpa, maksaa tekemisvaiheessa tuhottomasti, säästöt on laskettava vuosikymmeniksi eteenpäin. Vanhaan taloon muutettaessa lämmitystä, säästö on kyseenalainen . Mutta se on kai niin, että suomalaisen koti on linna, ja mitä mahtavampi ja upeampi se on ,niin naapureilla käy oikein pirusti kateeksi, ja itsetunto nousee. Pankki kiittää ja tekee rahaa. Kuluttakaa ja tulkaa onnellisiksi. Näitä minitaloja rakennetaan jo aika tavalla Euroopassa ja USA:ssa, siis miksi ei meilläkin. Näkisin minitalon mainioksi ja edulliseksi asumismuodoksi , varsinkin yksinäisten osuuden kasvaessa joka puolella suomea. Ja nuoriso tulee tarvitsemaan halpoja asuntoja, kerrostaloyksiöt ja kaksiot ovat jo vuokrakustannuksiltaan ja hinnoiltaan kaukana halvoista, ja asuinmuotona hieman vankiselliä parempia (vessa on kuitenkin oven takana). Puhumattakaan siitä, että tämä toisi työpaikkoja rakennuspuolelle, uusia yrittäjiä jotka erikoistuvat minitaloihin, ehkä? Suomalaista työtä ja suomalaisista rakennusaineista, puurakentaminen täällä on maailman huippua. Ja uskoisin pankkienkin avaavan rahahanat minitaloja varten, niillä alkaa olla jo paniikki kaikkien isojen talojen kanssa, jotka ovat alkaneet jäädä kynsiin heille. se näkyy muun muassa siinä, kun jotkut pankit ovat alkaneet tarjoilla yhä piteneviä maksuaikoja, ja lyhennysvapaita lainoja. Eli jees, minitalo on hyvä idea. Mutta kyse onkin enemmän ihmisten asenteista, kutsutaanhan Amerikassakin asuntovaunuissa asujia white trash-nimellä, köyhiä kun ovat, eivätkä yhtä "hyviä ihmisiä", kuin ylivelkaisissa jättitaloissa asuvat. Aika hassua... menetettyään talonsa he mieluummin asuvat teltassa jossain kaupungin puistossa. Mutta pitäähän ihmisellä olla kuitenkin ylpeytensä.

      • Jurtta_Olis_Kiva

        Ehkä muut ovat fiksumpia kuin sinä? Mitä järkeä maksaa koirankopista sama hinta kuin oikeasta talosta? Ennemmin kannattaisi asua teltassa siellä takapihalla.


    • uwujw56

      Ei tule Suomessa toimimaan.. jos kansa kiinnostuu niin yhteiskunta torppaa.. ja päin vastoin..

      Trailerparkkejakin on ympäri maailmaa vaan ei ole suomeen saatu.. yhteiskunta torppaa sellaset ..
      Mikään mikä toisi hyötyä tavalliselle kansalaiselle mm. edullisten asumiskulujen ansiosta EI KÄY yhteiskunnalle..

      Ja jos noi minitalot joskus löisivät läpi, tulisi niistä kohtuuttoman kalliita kokoonsa nähden.. Ja todellakin LVIS järjestelmät ja sisutus tulee olemaan niissä kovin kalliitta. Vesi- ja viemäri liittymät on saman hintaisia ku isommissakin samoin sähköliittymät.. lisäksi tulee paljon muita määräyksiä joita pitää noudattaa ja hintaa tulee.

    • EIymmärrä

      Eikö rivitalo pienillä ~50 m2 huoneistoilla ole järkevämpi ratkaisu? Ainakin sellainen on edullisempi rakentaa, kuin monta erillistä minitaloa..

      • ei_kiitos

        Ennemmin kerrostalo, kiitos.

        Grynderit kun pääsee suoritusta optimoimaan, niin tuloksena on 5x10 m pohjaratkaisu. Toisessa päässä sisäänkäynti MH, toisessa tupakeittiö. Keskellä KPH. Ikkunapintaa ei tällaiseen hirveän paljoa saa (eikä kukaan haluakaan, kun kulkuväylät ovat 4 m päässä seinistä ja naapuritalo 10 m etäisyydellä) ja maanpinnan tasossa kun ollaan, niin talo jää helposti varjoon ihan keskikesää lukuunottamatta.

        Takapiha on yhtä leveä kuin asunto = 5 m. Siinä on sitten vaihtoehtoina melkein toisissaan kiinni olevat terassit tai vankilatunnelmaa henkivä ratkaisu, jossa laitetaan korkeat aidat väliin = siellä sitten kävelet rinkiä omassa 5x4 m lokerossasi. Molempia ratkaisuja nähty...

        Lopputulema on aika sama kuin kerrostalokaksiossa - mutta rivitalossa olet muiden töllisteltävänä eikä maisemista paljoa voi puhua (ikkunoista näkyy toinen, samanlainen talo tai autokatos).


    • Mielenkiintoakerrankin

      Minitulot minitalot sopivat hyvin yhteen ja sehän on Suomalaisen kohtalo pitkäksi aikaa eteenpäin.
      Edellä verrattiin minitaloja kerrostalo asumiseen. Oma piha on sentään jotain, vaikka pienempikin. Minitalo voisi olla henkireikä monellekin ja asumiskulut paljolti itse päätettävissä.
      Nykytekniikalla toteutettuna lämmitys ei paljon maksa ja kyllä viemäri liittymät määräytyvät tontin pinta-alan ja usein rakennusoikeuden mukaan. Minitalot varmasti otettaisiin huomioon myös kunnan päätöksenteossa.
      Edullista ja vähempi lainaista asumista satavarmasti. Tontiksi riittäisi 300 m2, pieni talo ei veisi paljon tilaa. Oma nurmikko ja istutukset olisi aika poikaa ja vaikka kattoterassi auringonottoon.
      Tervetuloa minitalot, toivottavasti joku yritteliäs laittaa tuulemaan, kauppa käy varmasti.
      Minitalo voi aivan hyvin olla myös kivirakenteinen, ei lahoa eikä mätäne, tämähän oli kivitalo palsta.

      • einytihanuutta

        Onhan näitä minitalomallistoja monellakin toimijalla. Kastellilla, Kannuksella ja Jämerällä ainakin löytyy omansa. lisäksi on näitä kaupunkialueille toteutettuja kaupunkiomakotitalo -alueita ihan kaavoissakin. Niissä lienee kaupunkimaisen pientaloasumisen tulevaisuus.


    • katoppatuo
    • hölmölässä_tapahtuu

      Hobbitti asunnot ovat Suomeen sopivia kun täällä ei mitään muutakaan osata rakentaa niin tulee pienempi vahinko ja hobbitti hometalo on helpompi hävittää kuin oikeankokoinen talo.

    • Joopajoopajoo

      Suomessa asunnot ovat pieniä verrattuna esim. Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

      50m2 "pikkutalo" sinkuille, eronneille, karanneille, leskille jne ei oikeasti ole mikään pikkutalo, vaan normiasunto.

      http://www.stat.fi/tup/vl2010/art_2011-10-18_001.html

      Tuossa hieman tilastotietoa asiasta. Lisää löytyy samasta paikasta.

      Toisekseen. Kunhan lapset muuttaneet maailmalle, niin itse suuntaan kerrostaloon takaisin. Pääsee huomattavasti helpommalla.

      • liian_helppoa

        Ja sitten menee terveys, kun et liiku ollenkaan.


    • päättäjille-niskalaukaus

      Ei ole tarvetta minitaloille. Kunhan saataisiin purettua lakisääteiset esteet pienten ja edullisten kerrostaloasuntojen rakentamiselle, ne menisi kuin kuumille kiville. Kerrostalo yhteissaunalla, pesutuvalla, ilman autopaikkoja ja väestösuojaa. Ostaisin välittömästi asunnon tuollaisesta, kunhan se olisi neliöhinnaltaan edullisempi kuin nykyiset saunalliset yksiöt, jossa pakollinen autopaikka ja väestösuoja nostamassa kustannuksia.
      Suomessa tyhmyys on edelleen muodissa.

    • Hyväidea

      Minitulot ovat täyttä asiaa, eivät läheskään kaikki halua asua kerrostalossa. Kustannuksia voi alentaa myös itse rakentaen, näin oppisivat klopit Suomessakin kunnioittamaan työtä.
      Nyt kun nuoriso muuttaa kerrostaloon, tulee niistä uusavuttomia ja tukien haku kyllä onnistuu kun on koulutusta siihen.
      No nuorisoa on haukuttu maailman sivu, voi siinä minitaloista mummokin kissansa kanssa asua. Harrastaa samalla puutarhan hoitoa pienessä mittakaavassa.
      Sipilän avaus tässä hyvinkin mielenkiintoinen tulee tonttimaalle käyttöä. Minitaloista pihapiirissä voisi olla lukukammio opiskelijalle ja myöhemmin vanhempienkin asuntona kun tilantarve vähenee.
      Vuokratuloakin ja lisätienestiä siitä voi saada, ei kaikkea verovaroilla kertyviä asumisen tukia tarvitse gryndereille jakaa. Siitä voisi saada mukavasti eläkelisää sitten kun vanhuus koittaa.
      25 m2 minitaloista varmasti kiinnostutaan ja hyvällä suunnitelulla tilaa voisi olla varsin riittävästi. Asumiskulut edulliset, lämmittämisenkin puolesta.
      Sipilän ajatuksena oli varmaankin pääkaupunkiseudun asuntopulan ratkaiseminen ja yhteiskunnan avustuskulujen roima vähentäminen, jolla olisi suora vaikutus verotuksen tarpeeseen.
      Toivottavasti onnistuu viemään hanketta eteenpäin, on senverran mielenkiintoinen. Täällä saattaisi olla yksi asiakas.

      • RakentakaaSittenItse

        EI tule onnistumaan. 25 m2 talo ei voi olla kustannustehokas, eikä' sellaista voi nykyisillä rakennusmääräyksillä edes rakentaa. Jo pelkkä esteettömyys vaatii suurempaa kokoa. Piirrä itse pyörätuoliympyrä ja sijoita sen reunoille WC, suihku ja lavuaari. Pelkkä WC syö puolet tuosta 25 m2.

        Kaavoitus on toinen asia. Pääkaupunkiseudulle ei kannta rakentaa tuollaisia koppeja ja muualla ei ole tarvetta.


      • Raskasverotus

        Joko oppositio äänessä, oliko liian hyvä idea. Haaskatkaa te vaan aikanne EU:N haukkumiseen. Sehän niitä julkisen sektorin palkkoja on nostellut, niin että 400 000 €:n talossa on jo puolet veroja.
        2 kuukauden lomat puolitoistakertaisella palkalla maksaa miljardeja ja siihen tarvitaan yhteiskunnalta verovaroja.
        Meni vähän politiikan puolelle, kun sapettaa nämä järkyttävät verot. Minitalot järkevän tuntuinen idea ja onhan se 50 m2 talokin vielä miniä ja alkaa mahtumaan. Asumiskustannukset olemattomat, varsinkin passiiviversioina.


    • sinkkuboksit

      Minitalot on perseestä, tonttimaan tuhlausta, enempi tarvitaan mini asuntoja joissa on suihku ja lämmin! Tommoset 15 neliöö riittää sinkuille!

    • remppa

      Nyt talotoimittajat huomio!
      Markkinoille äkkiä eps-mini-talo mallisto tee-se-itse miehille, tai miksei naisillekkin.
      25-80m2 kokoiset kämpät menisi varmasti kaupaksi jos hinnan saisi pidettyä alle 100k€, muuttovalmiina

      • paalimökki

        ei muuta kuin hakee styroxpaalin rautakaupasta ja alkaa kovertamaan. Sytkärillä onnistuu lämmittäminen ja tilaa ei vie kuin 1,2 m2. Pitää vaan varoa ettei paali pala siinä sytkäriä polttaessa. Se hyvä tällaisessa styrox"talossa" on, että tätä ei tarvitse levyttää sisäpuolelta lainkaan, saati kalustaa. Ulkopuolen rappaus ja sen uusiminen ei ole joka kolmas vuosi iso homma, kun yhdellä rappinkisäkillä pääsee pitkälle. Isompi ongelma ovat erilaiset jyrsijät, jotka tykkäävät pesiä styroxiin. Saakutti sitä rapinaa.


    • TraileriParempi

      EPS-harkot lentäisivät tuulessa kuitenkin pitkin poikin peltoja ja valtateitä. Mutta mitä jos ajaisit tontille jonkun mukavan trailerin? Siihen talven kestävät liittymät ja kymppitonnilla olisi miniasunto. Lomalle lähtiessä vain vetokoukku kiinni ja via baltiaa pitkin suntana etelä...

    • MiniMeikä

      Tässä maassa on iät ja ajat asuttu pikkuisissa torpissa ja mummonmökeissä, jopa ilman vesijohtoja ja sähköä.

      Ei kai minitalot näihin verrattuna olisi ollenkaan huono vaihtoehto. Minitaloissa voisi olla myös aurinkopaneelit ja -lämpökeräimet.

    • Voiyhrenkerran

      Tässä väittelyssä käy hyvin ilmi perisuomalainen kateus. Se, mitä toiset haluaisivat harrastaa, halutaan kieltää, vaikkei itse olisi kiinnostunut.

      Onneksi uusi hallitus on lähtenyt normien purkutalkoisiin, johon myös kansalaisia pyydetään mukaan.

      Jos vastustat minitaloa tai jotain muuta asiaa, sinun ei tarvitse itse sitä harrastaa, se on niin yksinkertaista. Mutta älä yritä kieltää muilta asiaa, joka ei itseäsi kiinnosta. Kaikki perustelut tehokkuudesta, järkevyydestä tai järjettömyydestä ovat aivan turhia, tehköön jokainen mitä lystää ja asukoon miten haluaa.

    • Anonyymi

      Ei kiitos tikapuita kotiin! Asunnon pitää olla miel yhdessä kerroksessa ja jos useampi kerros niin portaat eikä tikapuita! Ja kun tehdään minitalo niin eieiei sokkeloita! Selvä avara tila, ei puoliseiniä, ainut eriö on wc

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      91
      5895
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      43
      2270
    3. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      66
      1587
    4. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      58
      1289
    5. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1223
    6. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      113
      1019
    7. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      74
      1010
    8. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      930
    9. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      50
      827
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      59
      798
    Aihe