Nuorena omaan kämppään

HORON_PEPPU

Onko kukaan muuttanut 14-15v omilleen? Asiallisia vastuksia,kiitos!

10

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 16824

      Ei ole lähipiirissä, miten elätät itsesi sillä olet vielä alaikäinenkin.

      • HORON_PEPPU

        lukeeko siellä että olen muuttamassa omilleni?:'D EI LUE!


      • huhmikäjuttu
        HORON_PEPPU kirjoitti:

        lukeeko siellä että olen muuttamassa omilleni?:'D EI LUE!

        Kukaan vanhempi ei voi olla niin vastuuntunnoton että hankkii 14 vuotiaalle asunnon ja vielä maksaa eläämisen. Ja nimeenomaan aloituksessa luki omilleen.


    • juppo

      Vidu mikä jänkä. Mistä teitä sikiää?

      • Kyynelsilmä

        Isästä tai koeputkestahan niitä...


    • eläkeukko

      Eihän sitä nykyisin. Myö vua jouvuttii lähtemää leivä perrää het kansakoulun piätyttyvä.Pakko ol lähtee muatalloo rengiks.16 ikäsenä tapasin tään nykysen tyttöystän .Muutettii yhtee asumaa olin sillo 17.pakko ol lähtee kottoo ku äit muor rupes huastelemmaa,että mikäs tässä häne ollessa kotona ku kaks miestä käyp töissä.Helekkari sanoin sille että mie alotan oman elämän siu la on ukkos joka sinnuu elättää.
      Sillä tielä oon ollu yl 50 vuotta.Eukko on kestäny leivässä ku on jaksanu ruatoo töissä itekkii,

    • voivoivoi

      Ei ton ikäsenä nykyään kukaan pysty muuttaa omillee tai sossut puuttuu peliin.

    • toiv201

      Entisaikoina pystyi muuttamaan pois 14-15 -v ikäisenä, koska pystyi menemään esimerkiksi piiaksi tai rengiksi johonkin taloon, jossa sai työtä vastaan asunnon ja ruoan. Nykyisin taas pitää olla esimerkiksi kahden kuukauden takuuvuokra 1 kuukauden vuokra, jotta saa vuokra-asuntoa eikä monikaan halua vuokrata asuntoa alaikäiselle. Itse asiassa luulen, että alaikäinen ei edes saa solmia vuokrasopimusta itse, vaan siihen vaaditaan isän, äidin tai muun huoltajan allekirjoitus.

      Jos siis vuokra olisi esim. 500 euroa kuukaudessa, niin pitäisi olla säästössä heti 1500 euroa vuokraa varten. Lisäksi pitäisi varmistua, että millä rahalla maksaa jatkossa vuokran, ruoan ja elämisen (nettiliittymä, kännykkä). Entäs vaatteet? Opiskelun vaatimat kirjat?

      Uskoakseni ainut tapa päästä muuttamaan pois vanhempien luota on se, että 14-15 -v ikäinen muuttaa jonkun aikuisen kaverin luokse, mutta tuo aikuinen ei saa olla tyttö- tai poikakaveri, koska lain mukaan alle 16-v ikäinen ei saa olla suhteessa aikuiseen seksuaalisesti.

      Koska kuitenkin työnteon voi aloittaa sen vuoden alusta, jolloin täyttää 14-vuotta, niin suosittelen lämpimästi, että aloitat esimerkiksi mainostenjaon. Pistä tietoisesti rahaa sivuun tulevaisuutta varten säästöön. Sillä tavalla saat kasvatettua pesämunaa siihen, että jonakin päivänä sinulla on mahdollista muuttaa kodista pois omillesi.

      Oletan, että käytännössä aikaisin hetki muuttaa kodista pois on silloin, kun aloitat opiskelut lukiossa tai ammattikoulussa. Voit hakea tietoisesti niin kauaksi pois kodistasi, että on pakko siirtyä asumaan vuokralle. Tietääkseni sinulla on silloin mahdollista hakea opintotukea, opintolainaa ja asumistukea. Joissakin pienemmillä paikkakunnilla voi olla opiskelija-asuntoloita tai soluasuntoja opiskelijoita varten. Helsingissä on pahin tilanne opiskelijan kannalta, kun asuminen on kallista ja vuokra-asuntoja ei ole tarpeeksi.

      Ehkä paras vaihtoehto olisi, jos sinulla asuisi opiskelupaikkakunnalla täti, mummo tai joku muu sukulainen, jolloin voisit ehkä muuttaa sellaisen henkilön alivuokralaiseksi. Tosin silloinkin pitää noudattaa sääntöjä esim. metelöinnin suhteen. Sanon tämän sen takia, että yleensä mitä nuorempi omilleen muuttaja on, niin sitä kovempaa meteliä hän pitää ennen kuin ymmärtää, että jos haluaa asua aikuisen lailla, niin pitää myös sitoutua aikuisuuden sääntöihin.

      Jos haluat muuttaa kodistasi pois, se vaatii luvan vanhemmiltasi. Voisitko käydä juttelemassa asiasta opon kanssa? Hän ehkä osaisi auttaa asiassa, että miten pitäisi edetä.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua

    • Kiitos-avusta

      Kiitos"toiv21", tuosta saa moni apua ja ymmärrystä tähän hetkiseen tilanteeseen. Auta vastakin kysyviä. Hyvää päivän jatkoa sinulle!

    • dbfbdvdsdsv

      Muutin koulun asuntolaan 16-vuotiaana 400km päähän vanhemmistani.

      En usko että 14-15v peruskoululaisen omilleen muuttoa voidaan Suomessa kovinkaan monelta taholta tukea, ellei sitten kotioloissa ole jotain poikkeuksellista ja lastensuojelu katsoo nuoren olevan kykenevä elämään omillaan.

      Toki vanhempien kustannuksella ja suostumuksella voit asua missä haluat, mutta siloinkin elämän pitää pysyä edes jotenkin kunnossa ja jos päädyt kadulle/ojaan rellestään niin lastensuojelu kyllä puuttuu asiaan kunhan jäät poliisille ekaa kertaa kiinni.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3108
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1265
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1251
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1056
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1010
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      956
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      52
      947
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      914
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      826
    Aihe