SSD vai 8.1?

noppailija

Pitäisi saada konetta nopeammaksi suunnilleen satasen budjetilla. Nyt on käytössä Windows 7, joka on tahmea. Koulun koneissa on 8.1 ja ovat huomattavasti nopeampia.

Vaihtoehtoina olisi asentaa nykyinen Windows SSD-levylle, jolloin nopeutta tulisi lisää. Toinen vaihtoehto olisi päivittää 8.1:een, jolloin nopeutta tulisi myös lisää.

Kumpi vaihtoehto olisi parempi tulevaisuutta ajatellen? SSD-levyt ovat vielä kalliita, joten niiden hinnat tulevat varmaan laskemaan. Windows 10 on ilmeisesti tulossa lähiaikoina, mutta saakohan 7:n päivitettyä siihen ilmaiseksi? Jos saa, niin siinä tapauksessahan ei ole mitään järkeä investoida 8.1:een.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SSD. Tuo eniten nopeutta. Windows 8.1 versiota ei kannata ostaa koska kesän jälkeen tulee ilmainen päivitys Windows 10 versioon myös Windows 7 käyttäjille joten ei ole järkeä tuhlata rahaa tässävaiheessa uudempaan Windowsiin.

    • fdsafdsa

      Windows 7 ei ole tahmea. Toki se voi hitaassa tai sekaisin olevassa koneessa toimia hitaasti, mutta 'terveessä' koneessa se toimii kyllä varsin vikkelästi.

      Seiskan ja kasin saa päivittää ilmaiseksi kymppiin, joten en suosittele kasista maksamaan.

      SSD-levyjen hinnat voivat toki laskea, mutta 256Gt levyn saa satasella, joten ei hinta mikään hirveä ole. Mielenkiinnosta kysyisin koneesi muista komponenteista, eli mikä prosessori ja paljonko muistia ja millainen kovalevy.

      • noppailija

        Okei, eli Windowsia ei kannata alkaa tässä vaihessa päivittämään. Koneessa on Core2 2,83 Ghz, muistia näyttäisi olevan 3,5 gigaa ja kiintolevy taitaa olla suunnilleen 500 gigainen.

        Tahmauksella tarkoitan lähinnä hidasta käynnistymistä ja kiintolevyn metelöintiä. Kone kyllä toimii muuten hyvin, kun antaa sen ensin rauhoittua.
        Saattaishan tämä nopeutua asentamalla Windows uudelleen tällekin kiintolevylle.


      • fdsafdsa
        noppailija kirjoitti:

        Okei, eli Windowsia ei kannata alkaa tässä vaihessa päivittämään. Koneessa on Core2 2,83 Ghz, muistia näyttäisi olevan 3,5 gigaa ja kiintolevy taitaa olla suunnilleen 500 gigainen.

        Tahmauksella tarkoitan lähinnä hidasta käynnistymistä ja kiintolevyn metelöintiä. Kone kyllä toimii muuten hyvin, kun antaa sen ensin rauhoittua.
        Saattaishan tämä nopeutua asentamalla Windows uudelleen tällekin kiintolevylle.

        "Tahmauksella tarkoitan lähinnä hidasta käynnistymistä ja kiintolevyn metelöintiä."

        Kovalevy on tuossa merkittävässä roolissa. Tosin kyllä Win7 pitäisi ihan suht nopeasti käynnistyä, vaikka 8/8.1 on siinä hieman nopeampi. Metelöinnin perusteella tulee mieleen, että jos kovalevy metelöi, se voi olla hajoamassa ja siinä voi olla bad sectoreita tai vektoreita, joista lukeminen on todella hidasta. Toinen metelöinnin lähde voi olla tuulettimet, eli olisiko niissä/jäähdytyksessä jotain vikaa. Se voi myös hidastaa konetta tuntuvasti, koska jos prosessoria ei jäähdytetä tarpeeksi, se hidastaa automaattisesti nopeutensa minimiin estääkseen ylikuumenemisen.

        Ohjelmapuolella taas vika voi johtua esimerkiksi kahdesta päällekkäisestä virustorjuntaohjelmasta (kai sinulla on vain yksi käytössä ja asennettuna?), haittaohjelmista, ohjelmistoristiriidoista jne.

        "Saattaishan tämä nopeutua asentamalla Windows uudelleen tällekin kiintolevylle."

        Hyvinkin todennäköisesti, mutta tarkasta ensin prosessorin tuuletus ja voisit testata ennen uudelleenasennusta vielä kiintolevyn kunnon komentokehote auki järjestelmänvalvojan oikeuksin ja kirjoita siihen chkdsk /R joka tarkastaa levyn ja yrittää korjata jos löytää vikoja. Tärkeimmät tiedostot kannattaa varmuuskopioida etukäteen ja tarvitsethan sinä niistä kopiot käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen jälkeenkin.

        Jos/kun asennat käyttöjärjestelmän uudelleen, muista tehdä puhdas asennus, eli asennuksen sitä kysyessä, tyhjennä C-levy kokonaan ja anna formatoida se. Jos teet korjaavan asennuksen, onnistumisen todennäköisyys on paljon pienempi. Muista myös hankkia uudet ajurit piirisarjalle, verkkokortille, äänikortille, USB:lle ja mahdollisesti näytönohjaimelle jos sellainen erikseen on. Kun tallettaa nuo kaikki valmiiksi USB-tikulle tai polttaa dvd-levylle, on helpompi/nopeampi asentaa kone.

        Muistia sinulla on.. no saisi olla hieman enemmänkin, mutta kyllä tuolla pitäisi ihan toimia, eikä sitä niin vähän ole, että se käynnistymistä pitäisi mainittavasti hidastaa.


    • ääni_ssdlle

      Pitää muistaa, että seiska on jo aika vanha ja koneetkin mistä se löytyy eivät ole välttämättä viimeisintä huutoa. Kone jossa on esim vanha ja hidas 5400 kierroksen kiintolevy, seiska on aika tahmainen. SSD-levyllä saa seiskastakin kohtalaisen nopean ja toimii varmasti nopeamin kuin 8.1 perinteiseltä kiintolevyltä.

      Automaattisesti 8.1 ei ole myöskään seiskaa nopeampi vaan voi olla jopa hitaampi samassa koneessa, tästä on kokemusta. Seiskassa on parempi yhteensopivuus vanhempien pelien, ohjelmistojen ja raudan suhteen ja sen voi myöhemmin jokatapauksessa päivittää kymppin. En suosittele 8.1 päivitystä.

    • Windows 10:n voi päivittää ilmaiseksi ensimmäisen vuoden ajan. Varmasti helpointa olisi odottaa lokakuuhun ja ostaa sitten uusi kiintolevy samalla kun päivittää Windows 10:n.

      • fdsafdsa

        Jos kone on tuntuvasti hidas ja pitää ties mitä ääntä, niin siinä ei käynnistyksessä alkavia ohjelmia poistelemalla useinkaan pitkälle pötki. Tietysti tuurilla saa poistettua ohjelman, joka on ristiriidassa jonkin toisen kanssa ja sitten voi nopeutua, mutta...


    • hmhmhm

      Jos täytyy valita, niin SSD ehdottomasti ja samalla windowsin uudelleenasennus.

      Pelkällä windows 8:n asennuksella et tule saamaan sitä nopeutusta kuin SSD:llä.

      Lataa täältä CrystalDiskMark standard edition ohjelma:
      http://crystalmark.info/software/CrystalDiskMark/index-e.html

      Mittaa sillä nykyisen kiintolevysi nopeus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miten kukaan voi ajatella

      Niin naiviisti että jos jokin asia tekee sinut onnelliseksi / iloiseksi niin se ei olisi ikinä muka väärin ? Jos joku es
      Ikävä
      40
      3074
    2. Nainen, sinä vain kaunistut

      Tiedätkö, minä täällä haukon henkeäni ja yritän rauhoitella tunteitani. Sinussa natsaa kaikki, ja olet todella päässyt k
      Ikävä
      97
      2213
    3. Olen mennyt jotenkin lukkoon sen jälkeen

      kun meillä meni miten meni. En vain pääse sinusta yli. Jäi niin monta kysymystä, ja sen lisäksi olet tullut niin tärkeäk
      Ikävä
      115
      1637
    4. Kunnes mitään ei ole

      Täällä on kaipaajia jotka odottaa että toinen tekee lähestymisen jollain tavalla, siksi koen etten kuulu enää tänne ja s
      Ikävä
      9
      1449
    5. Kerro jotakin mukavaa kaivatustasi?

      Sana on vapaa 💬
      Ikävä
      100
      1322
    6. Ehkä sinä haluat samaa kuin minä

      Eli sitä et me päädytään yhteen. Ainakin toivoisin sitä..
      Ikävä
      43
      1269
    7. IS Viikonloppu 26.-27.10.2024

      No nyt tulikin mukava Kovis-ristikko tälle viikonlopulle. Toisille tämä on varmaan vihjeineen ihan helppo 2- tason risti
      Sanaristikot
      79
      1246
    8. Kylmäojan koululla löytynyt ruumis

      Kylmäojan koululta löytynyt ruumis lauantaina. Mitä on tapahtunut, omaisille voimia
      Kontiolahti
      14
      1160
    9. Miten paljon sä

      Haluat häntä? Onko joku osa mikä jäi eniten mieleen?
      Ikävä
      42
      1054
    10. Taas yksi persuämmä sekosi

      Kun lapsilla oli korona-aikana kirkossa hengityssuojaiet käytössä. Persuämmä piti asiaa lasten pahoinpitelynä. https://
      Maailman menoa
      224
      909
    Aihe