Suomen Laki -kirjat?

Kirja_vs_netti

Mihin tarvitaan älyttömän kallista Suomen Laki -kirjasarjaa, kun Finlexissä on kaikki lait ilmaiseksi ja kun vieläpä lait muuttuvat koko ajan eli Suomen Laki -kirjas ei ole koskaan kuitenkaan ajantasalla? Tästä huolimatta kaikilla lakimiehillä näyttäisi olevan toimistossaan Suomen Laki -kirjasarja.

12

380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nettionavainonneen

      Arvaanko oikein, että olet syntynyt tai ainakin kasvanut 2000-luvulla?

      Julkinen kaikille avoin Internet itsessäänkään ei ole kovin vanha keksintö, ja Finlex vielä nuorempi. Maksuton nettipalvelu on avattu 1997. Suomen Lakia on julkaistu vuodesta 1955. Sitä on siis melkoiset määrät vielä liikkeessä siltä ajalta kun lain sisältöä todella piti etsiä kirjaimellisesti lakikirjasta. Onhan se vakuuttavaa rekvisiittaa lakitoimiston seinällä.

      Finlexin yksi keskeinen tavoite on täyttää lain muodollisen säätämisen yksi vaihe, eli lain julkaiseminen helposti ja nopeasti. Nykyään riittää kun se on finlexissä julkaistu, niin siltä osin laki voi olla voimassa. Sen sijaan kunnolliseen oikeudellisen tiedon etsintään finlex ei todellakaan ole lähellekään paras työkalu. Esimerkiksi lainsäädännön etsiminen oikeudenaloittain ei juuri finlexistä onnistu, kun taas Suomen Laissa lait on järjestelty oikeudenaloittain.

      Ei sillä, en väitä, että Suomen Lakikaan olisi paras tai lähellekään paras, mutta on noita vielä muitakin. Yhtä ainoaa oikotietä onneen ei tässäkään ole, vaikka joskus tuntuu siltä, että nykyajan google-sukupolvi niin luuleekin. Tämä ei siis kohdistu sinuun, vaan on lähinnä yleinen toteamus.

      • niiinhän_se_on

        Ihan samaa mieltä kun "nettionavainonneen". Omissa töissäni tarvitsen Suomen Lakia päivittäin. Tottakai tiedän, että sieltä löytyvät pykälät ovat voineet muuttua ja sen kyllä osaan tarkistaa, mutta työssäni on usein kysymys juuri siitä aiemmasta laista. Ja onhan se kirjan plärääminen paljon hauskempaa kuin netin kanssa sählääminen.


      • Kuuvalon_laki

        Lait tulevat voimaan, kun ne laitetaan Suomen Säädöskokoelmaan. Ei Finlexiin. Lisäksi finlexistä puuttuu paljon historiallista materiaalia ja säädösmuutosten seuraaminen taaksepäin on lähes mahdotonta.


    • fwefgwe

      Ja tuohon, että se on älyttömän kallis. Oletko kiinnittänyt huomiota mitä lakimiehet veloittavat tänä päivänä? =D Ja ammattikirjallisuus on vielä verovähennettävää tulonhankkimiskulua

    • jos ikinä olette Suomen Lakia avanneet, on siinä oikeuskäytäntöä koottu sangen paljon keskeisten pykälien perään.

      Finlexistä pitää oikeuskäytäntö hakea erikseen.

      Ei tietenkään pidä jättäytyä vain Suomen Laki-teoksen oikeuskäytännön varaan vaan asiat pitää tutkia itse, mutta kirjasarjassa julkaistu käytäntö antaa varsin kattavan käsityksen pykälien tulkinnoista tuomio-istuinkäytännössä.

      Itselläni on kierrätyskeskuksesta ostettu Suomen Laki (2009) 1,2 ja 3. Erittäin käyttökelpoinen edelleen ja maksoi kolme kymppiä.

      • 8-6

        Minulla taas on vuodesta 1976 lähtien kirjahyllyssä kaikki, enkä ole maksanut niistä mitään.


      • VaraAku
        8-6 kirjoitti:

        Minulla taas on vuodesta 1976 lähtien kirjahyllyssä kaikki, enkä ole maksanut niistä mitään.

        Aku Ankkoja tarkoitat?


      • Kirja_vs_netti

        Mistähän muualta saattaisi saada käytettyjä Suomen Laki - kirjoja ja mikä on vanhin painos, joka kannattaa ostaa? Vuosi 2009 kuulostaa jo tosi vanhalta.


      • 7-7
        Kirja_vs_netti kirjoitti:

        Mistähän muualta saattaisi saada käytettyjä Suomen Laki - kirjoja ja mikä on vanhin painos, joka kannattaa ostaa? Vuosi 2009 kuulostaa jo tosi vanhalta.

        Kysyhän kirjastostasi. Ainakin kävijämäärältään Suomen suurimmassa kirjastossa niitä on ollut myynnissä viisi euroa kappale.


    • kaavoihinkangistunutko

      Meillä käytetään duunissa Edilexin Lakikirjaa. Minusta se on nopeampi käyttää kuin nettiversio, kun on tarpeelliset/yleisimmin käytetyt kohdat laputettu tarralapuilla, tehty omia alleviivauksia jne. merkintöjä. Pykälien yhteydessä on lueteltu myös paljon relevanttia oikeuskäytäntöä. Ja istunnossa kirja on paljon kivampi kuin netti.

      Lisäksi olen huomannut itseäni nuoremmalla sukupolvella vähän sitä, että tosiaan hakevat nettiversiosta relevantin pykälän, mutta siinä ei välttämättä hahmotu lainkohta osana systematiikkaa niin hyvin kuin kirjasta. Esim. rikoslain luvuista saattaa jäädä lukematta luvun loppupykälät, joissa on säädetty siitä, mitkä ko. luvun tunnusmerkistöistä ovat virallisen syytteen alaisia ja mitkä asianomistajarikoksia.

      Tapansa kullakin, itse tykkään "paperiversiosta" enemmän.

    • eroarahasta.fi

      Vuorisaarna joko puhuttelee tai sitten ei.

    • paljastelua

      Niinkuin yhteiskunnista ihannoitaessa asiat väärennetään kunkin mielenmukaisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      106
      1590
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      160
      1062
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      1049
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      153
      839
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      752
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      719
    7. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      34
      644
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      640
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      620
    Aihe