Mikä olisi sopiva liikunnanmäärä?

Mielenkiinnostaa

Tuttavallani on laika/suomenlapinkoira/saksanpaimenkoira rotuinen koira ja koirassa on selkeästi metsästysvaistoa. Paljonko tällainen koira tarvitsisi päivässä liikuntaa suurinpiirtein ettei tylsistyisi eikä tulisi ongelmia? Koiraa ei voi pitää vapaana vaiston takia, mutta leikkii usein muiden koirien kanssa. Ei oikein osaa leikkiä ihmisten kanssa, eli ei hae lelua tai muuten leiki. Koira on melko pieni kokoinen.

17

218

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EiVoiVannoa

      Eihän kukaan voi eksaktia minuuttimäärää antaa. Eiköhän omistajan pitäisi tuntea oma koirayksilönsä niin hyvin, että tietää, millaisella liikuntamäärällä sen saa väsyneeksi. Ja riippuuhan sen fyysisen liikunnan määrä myös siitä, saako koira aivojumppaa, joka myös väsyttää koiraa. Kovin aktiivisia yksilöitä ei monesti saa millään väsähtämään pelkällä liikunnalla, vaan siihen tarvitaan sitä aivotyöskentelyäkin.

    • 19plus8

      Jos jotain ongelmia koiralla niin mahdollisimman paljon. Meillä lenkkeiltiin koiran nuoruudessa 1x40min aamupissilenkki, 3x2-3tuntia ja vielä iltapissit 30min. Koira oli tuolloin 1 vuotias kun tuli meille. Siitä sitten iän myötä alettu vähentää ja nyt 9-vuotiaana edelleen käytössä tuo 1x40 ja 2x1-2 tunnin lenkit. Noilla varmaan mennään niin kauan kuin koissu vaan jaksaa painaa.

      • Nojustjoo

        Olitko kokopäiväisesti kotona koiran kanssa, et opiskellut tai käynyt töissä? Itse en nimittäin työssä käyvänä ihmisenä pysty tuohon 6-9 tunnin ulkoiluttamiseen aamu- ja iltapissit ellen heti töistä päästyäni (kotona n. klo 17) lähde koiran kanssa ulos ja ole siellä putkeen tuota 6-9 tuntia. Tuo 3x3 tuntia vaatisi, että ulkoilen klo 17-02 yhteen putkeen (ei kyllä ehdi kotona käydä välissä) ja 6 tuntiakin vaatisi ulkona oloa klo 23 saakka. Ja iltapissit voipi tuohon määrään unohtaa. Ehkä myös aamupissit ellen tee aamuyöllä ruokaa ja hoida muita kodinaskareita ja unohdan nukkumisen..

        Jotain rajaa nyt noissa jutuissa, tai mainitse ainakin että olit ihan kokopäiväisesti kotona. Vilkaskin koira pärjää vähemmällä kuin päivittäisellä 10 tunnin lenkkeilyllä, varsinkin kun lisää lenkkien lomaan aivojumppaa ja muuta yhteistä touhua koiran kanssa..


      • Nojustjoo

        Ja piti vielä sanomani, että jos taloudessa on useampi ulkoiluttaja (töissä/koulussaoloaika jakaantuu tasaisemmin), niin hienoa! Silloin ulkoilutus noilla tuntimäärillä ehkä onnistuukin. Koira nauttii kyllä lenkkeilystä, mitä enemmän sen parempi. Mutta ei 10 tuntia ulkoilua ole koiralle mikään välttämättömyys ja loppujen lopuksi noin mahtava ulkoilutusmäärä ei joka taloudessa ole mahdollinen, kuten ei esimerkiksi minunkaan yhden hengen-taloudessani.


      • 19plus8

        Juu, töitä tein kotona aivan kuten teen vielä nykyäänkin. Ja kahteen päätyyn elämme koissun kanssa edelleenkin. Monesti tosiaan ihmisten kannattaisi harkita, jos töissä kodin ulkopuolla käyvät, sellaista että ottaisivat aikuisemman koiran. Sellaisen 3-5 vuotiaan. Näillä kun on todennäköisesti jo se pentuajan hötkyily ja häröilyikä mennyt ohi. On se varmaan niille nuorille energisille koirillekin aika ikävää jos omistaja on pitkän päivän poissa ja töistä tullessa niin väsynyt ettei jaksa muuta kuin naapurin postilaatikolle viedä kuselle.

        Kun koiran ottaa, niin silloin vain olisi syytä miettiä niitä edellytyksiä koiranpidolle. Jos asuu yksin ja haluaa koiran, niin ehkä kannattaa harkita työmaan vaihtoa sellaiseen jota voi tehdä kotona, tai sitten odottaa edes sen verran kunnes saapuu avioliiton auvoiseen satamaan. Tai että pääsee eläkkeelle.


      • Nojustjoo

        Suurin osa töissä käyvistä ei voi valita työskentelyä kotona. Ole onnellinen, että sinulla on se mahdollisuus. Ja jos voikin työskennellä kotona, niin aina sitä työtä ei voi tuosta vaan keskeyttää 3 tunnin lenkkiä varten.

        Pentuajankin koira ja omistaja pärjäävät mainiosti vaikkei 10 tuntia päivässä liikukaan ja omistaja ole kotona 24/7. Ainakin meillä pärjäsi molemmat mainiosti ja työpäiviksi menevät mahdollisuuksien mukaan edelleenkin hoitoon. Se että käy töissä kodin ulkopuolella ei tarkoita sohvaperunana oloa tai koiran yksinäisiä päiviä. Meillä lenkille lähdetään heti työpäivän jälkeen ennen minun "omia" touhujani. Silloin käydään vähän kelistä ja fiiliksistä riippuen 1-2 tunnin metsälenkki irti, leikkien ja juosten. Ja ennen kuin joku pillastuu, niin on maanomistajan lupa siihen eikä kyseinen pusikko ole metsäkanalintujen ym. pesimäaluettakaan. Sen jälkeen tullaan syömään, koko lössi. Illalla leikitään, ulkoillaan irti omassa aidatussa pihassa ja puuhaillaan mitä milloinkin. Yhdessä. Viikonloput on asia erikseen koiratreffeineen ym. ylimääräisine ulkoiluineen. Ehkä olen väärässä, mutta mielestäni koirani ovat onnellisia ja hyväkuntoisia. Tämä on todellisuutta jokaiselle koiranomistaja-tutulleni, kukaan ei ole vielä päässyt työskentelemään kotona. Pariskunnatkin sattuvat useimmiten tekemään sitä samaa "kahdeksasta neljään"-vuoroa.

        Jos voisin, niin tekisin mielelläni töitä kotona. Tai vielä mieluummin olisin "oloneuvoksena" koirieni kanssa touhuten, niin rakkaita ne on minulle. Vien ne jopa silloin tällöin töihin mukanani, jos eivät jostain syystä pääse hoitopaikkaansa työpäiväni ajaksi. Onneksi pomoni tykkää koirista. Täällä Suomessa olisi hyvin vähän koiria, jos ainoa sovelias koti on sellainen, missä omistaja on kotona 24/7 ja ehtii lenkkeilyttää koiraansa 10 tuntia päivässä...

        Tämä tietysti on vain minun mielipiteeni ja jokaisella on oikeus omaansa. Kukaan tuskin on eri mieltä siitä, että koirat kaipaavat tekemistä ja seuraa niin paljon kuin mahdollista..


      • 19plus8

        Joo tuo hoitopaikan järkkääminen nuorelle energiselle koiralle on ihan fiksu ajatus. Sitä voi lämpimästi suositella jos se koira kerran on pakko saada ja työaikaa ei voi valita. Itse kyllä melkein seuraavaksi otan jonkun jo aikuiseksi kasvaneen kun tuosta aika jättää. Oli se sen lajin hulivili että ajoittain mietin haukkasinko liian ison palan pastaa. Mutta hyväksihän se lopulta kääntyi ja olemme kuin paita ja perse. Et varmaan siinä alussa huomannutkaan että TÄMÄ oli vähän sellainen ongelmayksilö, pellossa kuritta kasvanut vuosikkaaksi? Normikoira ei varmaan tarvitse sitä liki 10 tuntia vaan pärjää samallla kuin meillä on jo vuosia pärjätty. Jotkut jopa vähemmällä. Monet ihmiset silti jättävät koiransa pentukoulutuksen väliin ja sitten onkin kodinvaihto edessä kun ei enää pärjätä Ja siitä sitten alkaa koiralle ja uudelle isännälle/emännälle ne perkeleelliset lenkit koulutuksineen. Eli viestiketjun aloittajalle, joka aavistelee tuttavansa koiranpidossa eteentulevaksi mahdollisia ongelmia, laitoin nuo aikamäärät esimerkeiksi siitä mitä seuraa jos koira ei saa tarpeellista määrää liikuntaa. Ja millä pärjää kun homman hoitaa, tai on hoitanut hyvin.


      • Nojustjoo

        Ehkä en ymmärrä aloittajan hienovaraista vihjausta ongelmakoiraan, mutta käsitin aloittajan viestin ennemminkin ennalta ehkäiseväksi tiedusteluksi. Metsästysvietti ja leikkimättömyys eivät vielä ole minusta varsinaisesti mitään ongelmia.

        Omasta kokemuksesta (lähipiirissä, ei oma koira) voin kertoa, että tälläisen "ongelmakoiran" (ylivilkas, dominoiva, jääräpäinen, ylienerginen, hoitotoimenpiteitä tehtäessä näykkii, lenkillä hyppii ja repii vaatteista jne.) väsyttäminen ei välttämättä onnistu edes 10 tunnin lenkkeilyttämisellä vaan aivojumpalla ja yhdessä touhuamisella. Lenkillä ei pysty ihminen niin kovaa kävelemään eikä kunto kestä juosta niin pitkää aikaa, että koiran saisi väsymään. Sen sijaan puoli tuntia ongelmanratkaisua eli juurikin sitä aivojumppaa saa tuon koiruuden väsähtämään totaalisesti.

        Itse asiassa liikunnan lisääminen toimi kyseisen koiran kanssa aivan päinvastoin. Koira alkoi vaatimaan niitä lisälenkkejä ja oli aivan mahdoton jos ei ihan joka ikinen päivä päässyt niille "ylimääräisillekin" lenkeille. Se oli koko ajan kärsimätön ja levoton, ja pihalla se riehui ihan hirveästi. Ja koira todellakin sai paljon liikuntaa: väh. tunnin aamulenkki, päivä vapaana touhuamassa ison maatalon pihalla, päivälenkki, töiden jälkeen lenkki, väh. tunnin iltalenkki ja touhua omalla aidatulla pihalla. Viikonloppuisin kävivät patikoimassa, kesällä uimassa, koiraleikkejä jne.

        Tilanne rauhoittui vasta, kun lenkkimäärä karsittiin sinne ns. normaaliin, eli n. 3-4 tuntiin päivässä ja sen lisäksi joka päivä koiran kanssa harjoitetaan juurikin tuota "aivojumppaa". Nyt koira malttaa rauhoittuakin välillä eikä ole koko aikaa levoton. Eli ei se liikunta ole aina mikään kaikkiin ongelmiin auttava ratkaisu, varsinkaan jos koiran liikunta- ja ulkoilumäärä ovat valmiiksi jo ihan hyvät. Minun mielestäni 3-4 tuntia normipäivänä on jo hyvä ja ihan pentuna ei edes saa "oikeasti" lenkkeilyttää hihnassa ihan älyttömiä määriä. Koiran kanssa on hyvä tehdä muutakin ja se "muu" riippuukin sitten siitä millä tavoin koira on motivoitavissa, mistä se on kiinnostunut ja kuinka kauan se jaksaa keskittyä johonkin yhteen tiettyyn asiaan...

        Välillä minua harmittaa ihmiset, jotka saavat omistajan tuntemaan syyllisyyttä siitä etteivät he lenkkeile koiransa kanssa vähintään 6-8 tuntia päivässä ja sen lisäksi käytä sitä vielä päivittäin koirapuistoissa, agilityssä, tokossa, jäljellä jne. Se ei ole kaikille mahdollista, ei ainakaan minun tuttavapiirissäni. Silti koirat tuntuvat olevan iloisia ja tyytyväisiä, eivätkä ne ole mitään ongelmakoiria. Jokaiselle koiralle on se oma ja sopiva tapansa purkaa energiaa, eikä se aina ole 10 tuntia hihnan päässä ulkona. Toki se joillekin koirille sopii ja kuten jo aiemmin mainitsinkin, niin tuskin kukaan kieltää etteikö liikunnassa ja ulkoilussa yleensä päde "enempi = parempi".


      • päivätpihalla

        Juu, kyllä teillä nuoruudessa ravattiin siis 7 tuntia päivässä lenkillä? Niin varmaan.
        Täytyy sanoa että itse kuitenkin noita rekikoiria harrastavana en ravaa pihalla joka päivä 7 tuntia, kun tarttis vähän töitäkin tehdä ja kumma kyllä muutakin elämää on, ja siitä huolimatta että minä käyn vain noin 10-15 tuntia viikossa peruslenkeillä, en tiedä ketään muuta yhtä aktiiviista lenkittäjää. En edes tiedä yhtään noita 3-4 tunnin lenkittäjiä ja minulla on sentään ollut koiria yli 20 vuotta: yhden yhtä pk omistajaa ei ole tullut vastaan, joka lenkkeilisi keskimäärin 3-4 tuntia päivässä. Taitaa kello heittää joillain. Jos on mitään töitä, perhettä ja elämää, niin laskekaa nyt ensin: 8 tuntia töitä 4 tuntia ulkoilua = 12 tuntia päivässä. Joo, joo. Lisäksi kun olen ihmisiä katsellut, olen itse todella kovakuntoinen. Välillä jalat silti väsyy, ei vaan jaksa, on pakko kävellä ja pitää itsenkin kannalta kevyitä päiviä. No, isoin osa koiranomistajista näyttää kyllä melko löysiltä, että ilmeisesti lihakset ei väsy kun niitä ei ole?

        Lisäksi kun urheilijaa treenauttaa, pitää olla jaksoja, lepopäiviä ja sitä rataa: ihan sama koskee koiria. Se pitää jaksottaa se treeni. Tuommoinen 6-9 tunnin joka päiväinen lenkkeily olisi älyvapaata. Kannattaisi ennemmin tehdä peruskuntotreeniä ja kävelyt muuten sekä esim. viikonloppuna pitkän matkan treeni. Sitten kun pohjakunto on taas kunnossa, niin tehdä välillä vaikka 6 tunnin vaellusta yms.
        Ja välillä käydä sitten vaikka aivojumpassa.

        Kyllä on nämä jutut jostain ihan kuusta.
        Kuka hyötyy älyvapaista neuvoista? Jos on oikeasti hyvä koiranomistaja, miksi sitä pitää todistella valheilla, mitkä selkeästi eivät voi pitää paikkansa, ellei koirien kävelyttäminen ole se täysipäiväinen työ? Kotona tehtävätkin työt pitää tehdä = ne vie sen ajan minkä ne vie. Ei se muuta sitä laskukaavaa millään. Toisaalta, mikään ei muuta sitä urheilijan oikeaa treenauttamista eikä jaksottamista.

        "Välillä minua harmittaa ihmiset, jotka saavat omistajan tuntemaan syyllisyyttä siitä etteivät he lenkkeile koiransa kanssa vähintään 6-8 tuntia päivässä ja sen lisäksi käytä sitä vielä päivittäin koirapuistoissa, agilityssä, tokossa, jäljellä jne. Se ei ole kaikille mahdollista"
        Se ei ole KENELLEKÄÄN mahdollista. Se on siis täyttä peetä ja minua harmittaa ihmiset jotka jauhaa niin epärealistista paskaa, ettei se mene enää edes provosta.

        Että terve teinit. Ihan oikeasti, opetelkaa nyt tuntemaan kello ja montako tuntia on vuorokaudessa, montako päivää on viikossa ja vuodessa. Sitten siltä pohjalta voitte jatkaa syvällistä pohdintaanne siitä, mihin kaikkeen sitä kerkeää ja jos oikein innostutte, niin lopulta pääsette siihen urheilijan elämän jaksotukseen.
        Ei ole tarkoitus loukata sitten, vaan ihan oikeasti olisi paljon kivempaa, jos neuvot olisi edes jotenkin realistisia, kun niitä jollekin annetaan.


      • Nojustjoo

        Sitäpä minä juurikin mietin, että onko todellakin ihmisiä jotka ulkoiluttavat koiriaan noin paljon kuin 19plus8 ja itse asiassa useampi muukin väittävät. Itse en tunne yhtään sellaista, kovimpana liikkujana tuo mainitsemani "ongelmakoira". Ja se piti tosiaan paikkaansa. Kyse on 2 aikuisen taloudesta ja koira on työpäivät hoidossa. Vuoropäivinä toinen käytti tunnin aamulenkin ja toinen tunnin iltalenkin. Töihin lähtiessä koira vietiin naisen vanhempien luo hoitoon (viedään edelleen), jossa se touhuaa pihalla talon isännän tehdessä pihatöitä lähes koko päivän. Sen lisäksi se kävi talon emännän kanssa 1-2 tunnin lenkillä päivällä. Työpäivän jälkeen kyseinen pariskunta yleensä söi samalla kun koiran haki (kun kerran "kotona" oli koira hoidossa) ja hetken painuttelun jälkeen kävivät yhteisellä 1-2 tunnin iltalenkillä. Ja sitten tosiaan se joka ei käyttänyt aamulenkillä vei koiran viimeiselle pissalenkille n. tunniksi. Äärirajoillahan siellä mentiin ja kun sitten tosiaan tippui tuo ulkoilumäärä ja tilalle tuli aivojumppaa, tulokset oli huomattavasti parempia. Koira oli ja on edelleen energisin tapaamani koira.

        Omat koirani eivät tuollaista liikuntamäärää edes kestäisi, ei fyysisesti eikä henkisestikään. Sen huomaa niinä toimeliaampina päivinä, kun käydään vaikka aamulla resuleikit koirakavereiden kanssa ja illalla tehdään esim. kauniin kelin takia pitkä iltalenkki irti. Sen jälkeen nukutaan ja ollaan vähän nuutuneita pari päivää. Minusta tuollainen älytön hilluminen rasittaa myös koiran henkistä puolta, se ei saa rauhoittua ja levätä milloinkaan.

        En halua väittää ketään valehtelijaksi tai provoksi, koska en tunne esim. nimimerkki 19plus8:aa. Jos hänen kertomansa pitää paikkaansa, niin hänen kotiolonsa (tekee "vapaasti" töitä kotona) mahdollistaa kyllä tuollaiset ulkoilut. Varsinkin jos juuri muuta elämää ei ole. Ja moni muukin ainakin väittää ulkoilevansa tuollaisia tuntimääriä. Itse voin myöntää, että meillä ei tuollaisia määriä liikuta, enkä tunne ketään joka noin kauheasti lenkkeilee. Eikä minusta tarvitsekaan. Minusta neuvoja kysyvälle ei pidä sanoa, että kaikki johtuu aina liikunnan puutteesta, sillä näin ei asia ole. Kyllä joku tuon voi tosissaankin ottaa, vaikka suurimman osan järkeen se ei käykään.

        Meillä lenkkeillään keskimäärin 1-2 tuntia päivässä leikit omassa pihassa ja viikonloppuisin saattaa lenkkiaika joskus tuplaantuakin. Meillä se riittää hyvin, koirat ovat rauhallisia hyvinvoivia.


    • hatunnostonpaikka

      Huh, aikamoisia tuntimääriä porukka käyttää lenkkeilyyn. Tosin tuollainen koira tarvitseekin varmasti ulkoilua paljon ja jaksaa painaa aamusta iltaan helposti. Täytyy nostaa hattua. Ehtiikö tuossa kuitenkaan tehdä mitään muuta kuin olla töissä ja ulkoiluttaa koiraa? Ei siinä mukavahan koiran kanssa on ulkoilla. Itse vien koiraani (pk-rotu) viikonloppuisin vain kaksi kertaa ulos. Noin klo 10-11 aikaan ekaa kertaa ulos ja ollaan sellainen puolitoista tuntia tai kaksi max. ja illalla klo 20 aikaan sitten 40min. Hyvin pärjää ja pötköttelee tyytyväisenä kotona. Päivällä saa tosin aina ravata vapaana ja samalla myös harrastellaan kaikenlaista.

    • Kannattaaitsekinliikkua

      Periaatehan on se, että kaikkien koirien minimiulkoilu päivässä on tunti. Siis ehdoton minimi. Sen voi sitten jakaa vaikka kolmeen 20 minuutin pätkään. Siitä on aika helppoa sitten laskea, että jos koira on aktiivinen, ja sillä on neliveto, niin semmoinen 5 km juoksulenkki päivittäin olisi ihan hyvä peruskuntolenkki kerran päivässä keskimäärin. Sitten loput voi olla pissalenkkejä ja aamuin-illoin vähän pidemmät kävelyt (tai se juoksu jompana kumpana) että pääsee nukkumisen ja pitkän yön jälkeen kunnolla pissalle, ja illalla ennen nukkumaan menoa pissalle. Jokainen nyt tajuaa varmaan että 12 tunnin pidättely on paljon ja on mukavaa itsellekin päästä vessaan.

      Joskus on kiireisempiä päiviä tai on kipeänä, ei silloin aina jaksa. Mutta keskiarvollinen riittää, mikä tarkoittaa suurinta osaa vuoden päivistä. Aktiivinen ja hyväkuntoinen koira, joka saa terveellistä ruokaa, on onnellinen. Lenkkeilyn lisäksi kannattaisi ottaa joku koiraharrastus edes kerran viikolle ja jotain aktiivipalloa tms. tekemistä. Saisi aina vaikka 4 pv juoksua, 1 päivä agilityä (esimerkkinä vaan), 1 pv lepoa ja tavallista kävelyä ja yhtenä päivänä aivojumppaa pallojen ja etsinnän yms. parissa.
      Se tunnin kävely päivittäin on siis pelkkää perushoitoa.

      Mutta tarkennan että yksikään mainitsemistasi roduista ei ole mikään rekikoira eikä vastaava, ja siis lapinkoira eikä sussari tarvitse mitään supermäärää liikuntaa. Laika on noista kaikkein aktiivisin. Ja se koirakoulun tarjoama pk-harrastus voisi olla parempikin.
      Lisäksi uusiin metsiin meneminen tuo uusia hajuja = väsyttää aivoja = lyhentää lenkkiä.

      • terveetlonkat

        Lisään kommentin että laikahan "perinteisesti" löytyy juoksulangan päästä tai ulkotarhasta 90 % ajasta, metsästyskaudella pääsee parina päivänä viikosta rankkaan käyttöön vapaana ja ennen metsästyskautta isäntä saattaa innostua muutaman viikon ajan koiraa juoksuttamaan pyörän rinnalla. Juuri näin kirppiksellä pyörän takaosaan kiinnitettävän juoksutusapuvälineen, joka vaimentaa kiskaisua jos koira päättää häipyä jonkin perään.
        Näin hihasta vedettynä liikunta aloittajan kysymässä tapauksessa 2 tuntia/vrk josta mahdollisimman paljon maastossa flexissä ja maantieosuudet reipasta vauhtia jalan/pyörällä. Koulutusta voisi kokeilla riippuen koiran taipumuksista, ainakin perustottelevaisuus tutuksi ruokapalkalla motivoiden.


    • ffffgghhddafgg

      Joo, en usko tuota, joka väitti lenkkeilevänsä noin paljon koiran kanssa. :D lenkkeilykin voi tietysti tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Jos tekee 8h töitä ja lenkkeilee 7-10h niin nukkumiseen ja muihin asioihin jää silloin aikaa vain 6-9h per päivä. Aika lyhyviä yöunia, jos tuosta ajasta miinustaa kaikki muut asiat joihin menee aikaa. Pikkasen liiottelua nyt... :D

      Minulla on kolme metsästyskäytössä olevaa metsästyskoiraa. Meillä puolet vuodesta eli metsästyskautena koirat metsästävät 3-4 kertaa viikossa ja matkaa tulee 15-30km per reissu eli 4-8h. Väli päivinä tuona aikana lyhyt kävelylenkki ja aidatulla pihalla saavat olla.
      Puolet vuodesta taas lenkkeilemme joka päivä 8km kävelylenkin ja 3 kertaa viikossa pyörälenkki 4-8km. Ja tietysti saavat olla aidatulla pihalla tuonakin aikana.
      Meillä jokainen koirista on rauhallisia, joten uskon niille tuon riittävän.

      Oisikohan sopiva määrä yli 2h päivässä. Jos et sitten halua nukkua lenkkeillessä niin kuin tuolla eräs. :D

    • 8-12km-on-sopiva

      Hihnassa väh.6km, koska hihnakävelyt on aika tehottomia.

    • olli444

      eI koirille ole mitään pakkoaikaa olemassa ulkoilulle. Ei ihmisetkään liiku ulkona suositusten mukaan kuin 12% väestöstä eli mikis koiran pitäisi liikkua enemmän. Ihmisten löhöäminen maksaa yhteiskunnalle satoja miljoonia vuodessa, mutta vähän ulkoilua saavan koiran kustannukset 0€. Koira on esine.

    • astaviks

      Sanotaan, että saksanpaimenkoiran tapainen tarvitsee sen 5 h päivässä liikuntaa. Se nyt on aika hullua, kyllä koira pärjää vähemmälläkin, vaikka kuinka olisi kokoa ja intoa liikkua. Liikaa varotellaan, ettei saa ottaa isoa koiraa, jos ei ole valmis kävelemään ja juoksemaan koko päivää sen koiran kanssa. Hyvinhän ne pärjää tuolla muuallakin päin maailmaa, jossa moni koira pääsee ulos kerran tai parhaimmillaan kaksi kertaa / vrk.

      Ajalla ei ole merkitystä, vaan itse liikunnalla ja tekemisellä. Parempihan se on viedä koira pellolle / aukealle juoksentelemaan puoleksi tunniksi, kuin kävellä tunnin. Vaihtoehtoisesti voi siis käyttää muita virikkeitä ja harrastaa koiran kanssa muuta kuin lenkkeilyä 5 h / vrk. Tietenkin ne lenkit on tärkeitä eikä niitä saa jättää pois, mutta turha sitä kelloa on tuijotella. Koirasta näkee kun se on tyytyväinen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      67
      2904
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      411
      2798
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      99
      2237
    4. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      87
      1984
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      73
      1904
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1830
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      9
      1821
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      151
      1775
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1613
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1592
    Aihe