Jämpti kotikoirana

Jämpti

Lueskelin vanhaa viestiketjua jossa joku halusi jämtin itselleen mutta ei metsästys käyttöön ja kyseli mistä sellaisen saisi. Itselläni on taas toisenlainen tarina. Olen metsästäjä jonka vanha hirvikoira poistui vanhuuttaan paremmille metsästysmaille ja oli rodultaan norjan harmaa hirvikoira. Luonteeltaan oli erittäin kova , metsällä ja kotioloissa erittäin tietoinen reviiristään, sanoisinko lievästi ilmaistuna hankala tapaus vieraiden ihmisten kanssa mutta metsästyskaverina aivan huippu. Kun vuodet tuli täyteen ja kaveri poistui kehistä niin ajattelin että en enää yritä hankkia uutta koiraa ollenkaan koska vielä vanhan mestarin eläessä oli yritetty kasvattaa kahta samanrotuista tilalle, jotka kumpikin epäonnistuivat totaalisesti hirvikoirina mutta joista toinen on edelleen meillä kotikoirana ja toinen on hävitetty pois. Mutta kuinkas kävikään! Yhtenä iltana soi puhelin ja tuttu kaveri soitti että sinulla ei ole hirvikoiraa ja nyt olisi tarjolla nuori jämpti jolla ei omistajan mukaan tee yhtään mitään, hän antaa sen jollekkin kotikoiraksi ja jos kukaan ei huoli niin hän lopettaa sen. Kaverini oli sitä mieltä että siitä tulee varmasti hyvä metsästyskoira kun vaan löytyy oikea kouluttaja ja koti. Minä hiukan olin vatahakoinen mutta sitten suostuin ottamaan tytön sillä ehdolla että jos sillä ei tee mitään ja on hankala luonne niin hävitän pois.
Tyttö tuli taloon ja alkoi tutustuminen. Luonne osoittautui heti alkuunsa erittäin avoimeksi ja ystävälliseksi. Tyypilliseksi jämptiksi! Oli utelias, kaikki asiat ja paikat kiinnosti. Valtavan hellyyden kipeä oli myös. Koira on myös kaunis väritykseltään ja muutenkin. Kookkaana koirana n. 56 senttiä säkä korkeus, syliin rojahtamisen myös huomaa. Haukunkin kyllä kuulee kun sille ilmenee aihetta, ääni on komea. Muiden koirien kanssa tulee erittäin hyviin toimeen, ei riitele eikä rähjää. Lenkillä riittä vauhtia jos vaan lenkittäjän kunto kestää. Seura ja kotikoirana aivan mahtava kaveri.
MUTTA! Tyttöpäs ei olekkaan pelkästään seurakoira. Koska hän päätti alkamaan metsästyskoiraksi ja nyt minulla on aivan huippu hirvikoira ja mahtava kotikoira josta en luovu mistään hinnasta.
Kirjoitin tän siksi että metsästäjät antavat monesti metsästyskoiria kotikoiriksi jos niistä ei tule kunnollista metsästyskoiraa, siihen kyllä on varauduttava vaikka ne eivät olisi ns. kunnollisia metsästys ominaisuuksiltaan nillä on kuitenkin jonkinlaiset taipumukset jäljellä ja esim lenkillä voi tulla yllättäviä tilanteita. Mutta minkä minä tiedän metsästäjistä niin he eivät todennäköisesti luonnevikaisia ja agressiivisia koiria luovuta, tiedän useampiakin tälläisiä uuden kodin saaneita metsästyskoiria ei metsästävissä perheissä. Nissä on pari karhukoiraa, ainakin yksi jämpti ja muutama harmaa, hyvin pärjäävät.
Jos tilaisuus tarjoutuu niin ei kuin tutustumaan ja se paras kaveri voi löytyä näinkin.

2

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • spk

      Hieno kirjoitus joka toivottavasti rohkaisee ihmisiä antamaan kodin näille upeille koiraroduille. Meillä oli kotona ja lähisuvussa melko monessa savussa näitä. Nytkin jalkoja lämmittää ja lenkitystä pyydettäessä ja välillä pyytämättäkin tarjoaa pystykorvapoika. Paukkuarka, mutta muuten riistavietti olisi kohdallaan. Pari hirveä pysäyttänyt ja yhden kiukkuisen hirvisonnin peräänsä hankkinut. En metsästä eikä ollut edes hirvestysaikakaan, mutta jätkällä luonnetta riittäisi jos hermot pitäisi.

    • wertu

      Nostan olematonta hattua aloittajalle

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      583
      3868
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3318
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2791
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2749
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2134
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2081
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1967
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1855
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1800
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1749
    Aihe