Kansainvälisen naistenpäivän jälkeen

mieleen_noussutta

Kansainvälinen naistenpäivä antaa aiheen tarkastella, millaisella kehitysuralla naisten asema on viime vuosina ollut. Päällimmäiseksi nousee varsin synkkä ja murheellinen kuva naisiin ja tyttöihin kohdistetun raa'an väkivallan vuoksi.

Pakistanilainen Malala Yousafzai selvisi hengissä tultuaan ammutuksi, mutta Joyti Singh Pandey Intiasta, eteläafrikkalainen Anene Booysen ja turkkilainen Özgecan Aslan kuolivat raiskaajien käsissä vuosina 2012–2015. Muistamme heitä surun ja suuttumuksen tuntein. Poikkeuksellisen julmaan ja systemaattiseen väkivaltaan naisia ja tyttöjä kohtaan ovat syyllistyneet Nigerian Boko Haram, Irakissa ja Syyriassa sotiva "Islamin valtio" sekä Taleban Pakistanissa ja Afganistanissa.

Kehitysmaissa tyttöihin kohdistuva väkivalta on laajaa: sukuelinten silpomista, seksuaalista hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja pakkoavioliittoja sekä lapsikauppaa. Ne kasvavat köyhyydestä, sukupuolten eriarvoisuudesta ja perinteisistä uskomuksista.

Sukupuolten eriarvoisuutta ei ole voitettu kehittyneissäkään maissa: se näkyy palkoissa sekä politiikan ja talouselämän päätöksentekijäin koostumuksessa. Huolta herättävät pyrkimykset rajoittaa naisten lisääntymisterveys- ja seksuaalioikeuksia. Naisiin kohdistuva väkivalta on ongelma myös kehittyneissä maissa – Suomessakin.

Ilouutinen on, että ongelmilla on väkevä vastapaino: naiset ovat nyt liikekannalla. Naisten tietoisuus ongelmista on lisääntymässä. Väkivallasta ilmoitetaan poliisille ja kerrotaan sosiaalisessa mediassa; naisryhmät vastustavat omatoimisesti sukupuolielinten silpomista ja koettavat pitää tytöt koulutiellä. Väkivalta tyttöjä kohtaan Intiassa, Pakistanissa, Etelä-Afrikassa ja Turkissa johti ennennäkemättömän laajoihin mielenilmauksiin.

YK:n vuosituhattavoitteilla on ollut myönteinen vaikutus naisten asemaan. Siksi on oikein, että YK syksyllä hyväksyy vuosituhattavoitteiden jatkoksi uudet "kestävän kehityksen tavoitteet" vuosiksi 2015–2030. Sukupuolten tasa-arvo ja naisten sekä tyttöjen voimauttaminen kuuluvat hieman laajennettuina (ennen kaikkea naisiin kohdistuva väkivalta) uusiin tavoitteisiin.

Naistenpäivän merkeissä järjestetään myös marsseja monissa maissa. "Sukupuolten tasa-arvon kevät" edistyy miljoonien naisten ja miesten yhteistyönä ympäri maailman. Erikoisimpiin esimerkkeihin kuuluu turkkilaisten miesten pukeutuminen minihameisiin vastalauseena turkkilaistytön murhalle.

Suomessa jokainen voi tehdä vaikka lahjoituksen Naisten Pankille tai Suomen Unicefille sekä osallistua niiden toimintaan. Miehet voivat antaa lupauksensa toimia naisten ja tyttöjen kohtaamaa väkivaltaa vastaan UN Women -järjestön HeForShe-kampanjassa tai lahjoittamalla "ruusurahan" järjestölle.

Sukupuolten tasa-arvon soisi olevan yhteinen keskustelunaihe suomalaisissa perheissä, työpaikoilla sekä ystäväpiireissä.

Kirsti Lintonen

Suomen YK-suurlähettiläs

vuosina 2005–2009, Helsinki

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

        Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
        Maailman menoa
        180
        1563
      2. Mietin sinua nainen

        Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
        Ikävä
        57
        1068
      3. Kyllä suoraan

        Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
        Ikävä
        40
        832
      4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

        Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
        Lapua
        63
        781
      5. Voisitko nainen kertoa mulle

        Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
        Suhteet
        121
        743
      6. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

        Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
        Ikävä
        54
        728
      7. Haluan sinua mies

        Saat minut kuumaksi.
        Ikävä
        38
        701
      8. Ne alkaa aina yhdeltä

        jos mies et ole sattunut huomaamaan!
        Ikävä
        81
        689
      9. Voitaisiinko harjoitella rakas

        Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
        Ikävä
        71
        654
      10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

        Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
        Hindulaisuus
        304
        619
      Aihe