novascotiannoutaja vai sheltti?

kirsikkaaa

Elikkä ollaan hankkimassa koiraa ja ihastuttiin shelttii sekä tolleriin ( novascotiannoutajaan) ja melkein jo päädyttii shelttiin mutta mietitään vielä. Mutta haluaisin siis hyviä ja huonoja puolia kummastakin rodusta. Kiitämme jo etukäteen vastauksista:)

13

152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • szdfsf

      Liikun shelttipiireissä enkä tunne kuin yhden sheltin, joka ei söisi maanisesti toisten koirien kakkoja. Ei ole väliä, onko koira Suomesta vai Virosta, vanha tai nuori, omakotitalon pihassa löllöttelevä perussesse vai aktiivisesti treenattu harrastuskaveri. Kaikki syövät. Omani ei nouki niitä, jos ehdin ärähtää sopivassa kohtaa, mutta haku silläkin on jatkuvasti päällä... että tosi kiva jos se tulee lenkin jälkeen nuolemaan käsiäni tms. .......

      Sheltti on myös aika ylisuosittu rotu. Jos ei osaa käyttää KoiraNettiä eikä tiedä, miten Jalostustietojärjestelmä toimii, niin ei kannata hankkia tämänrotuista koiraa :P Siellä on niin monta kasvattajaa, jotka teettävät pentuja vain rahasta mutteivat välitä terveydestä tms. pätkän vertaa, että ei ole tosikaan... lisäksi esim. sijoitussopimukset ovat sellaista jännyyttä, ettei ole tosikaan. Täysin kohtuuttomia ehtoja.

      • vanhakäsi

        Kyllä kakansyönti varmaankin liittyy tietynlaiseen varhaiseen häiriintyneisyyteen kun koiria ja pentuja pidetään virikkeettömissä tarha-, häkki- tai sisätiloissa päivät pitkät stressaantumassa. Ei ole ketään siivoomassa kakkoja pois pennuilta eikä myöskään mitään muuta tekemistä. Wannabekasvattajia Suomessakin jotka jättävät koiranpennut kerrostaloasunnon pentuhäkkiin 8-16 työpäivänsä ajaksi. Ennen oli tuo kasvatustoimintakin parempaa..
        Itselläni oli kolme shelttiä 70-90-luvuilla hyvissä oloissa maalla eikä meistä kenellekään olisi tullut mieleen moinen yökötys. Toinen vaihtoehto on ruokintaan liittyvät ongelmat. Myöskin olen tuntenut ja edelleen tunnen lukuisia muita shelttejä eikä p..skansyönti todellakaan ole ominaista yhdellekään hyvin pidetylle koiralle (rodusta riippumatta).


      • szdfsf
        vanhakäsi kirjoitti:

        Kyllä kakansyönti varmaankin liittyy tietynlaiseen varhaiseen häiriintyneisyyteen kun koiria ja pentuja pidetään virikkeettömissä tarha-, häkki- tai sisätiloissa päivät pitkät stressaantumassa. Ei ole ketään siivoomassa kakkoja pois pennuilta eikä myöskään mitään muuta tekemistä. Wannabekasvattajia Suomessakin jotka jättävät koiranpennut kerrostaloasunnon pentuhäkkiin 8-16 työpäivänsä ajaksi. Ennen oli tuo kasvatustoimintakin parempaa..
        Itselläni oli kolme shelttiä 70-90-luvuilla hyvissä oloissa maalla eikä meistä kenellekään olisi tullut mieleen moinen yökötys. Toinen vaihtoehto on ruokintaan liittyvät ongelmat. Myöskin olen tuntenut ja edelleen tunnen lukuisia muita shelttejä eikä p..skansyönti todellakaan ole ominaista yhdellekään hyvin pidetylle koiralle (rodusta riippumatta).

        Nykyinen shelttini on ensimmäinen koira 15 vuoden jälkeen. Edellisen omistin 90-luvulla (silloinkin sheltti) ja ongelma olikin silloin aivan tuntematon. Nyt kakkojen syönti tuntuu olevan shelttien "merkkivika".

        Koirani on syönyt kakkoja luovutusikäisestä asti ja syö nyt, 6-vuotiaana, edelleen. Koira hakee itselleen "snäksejä" jopa päästessään heti ruuan jälkeen pihalle! Koiran ruoka on ollut alusta lähtien Golden Eaglea (ei välttämättä paras, muttei huonoinkaan) ja myöhemmin olen yrittänyt korjata kakkojensyöntiongelmaa lisäämällä lihan määrää (kaupan jauhelihaa) ja antamalla eläinkaupan ravintolisiä. Sillä on ikään kuin "haku päällä" jatkuvasti, vaikka totteleekin kieltoja.

        Itsellekin tulee mieleen, että käytöstapa on ehkä opittu jo kasvattajan luona. Kasvattajat olivat kuitenkin kasvattaneet jo yli 25 vuoden ajan ja pennut olivat hyvin pidetyn näköisiä ja sisäsiistejä jo luovutusikäisinä. Toisaalta koirani kakkojen syöminen on sitä pahempaa, mitä lähempänä kotia olemme. Jos teemme oikein pitkän kävelylenkin (yli 1,5h päähän kotoa) paikkaan, missä koira ei ole viikkokausiin käynyt, niin yhtäkkiä kakat eivät maistukaan. Ehkä koiraparkani yrittää vain pitää "kotiaan" siistinä, kuten on oppinut jo pentunakin tekemään?? Se sopisi liiankin hyvin esittämääsi teoriaan... koiraparka.

        Olen itse miettinyt, että onko rotuun voinut pesiytyä jonkinlainen sisäelinten vajaatoiminta, koska lukemani perusteella sellaiset vaivat johtavat maaniseen kakkojen syömiseen. Toinen vaihtoehto olisi myös, että koirat ovat liian aktiivisia omistajiinsa nähden ja syövät kakkoja tylsyyteensä. Sitä on kyllä vaikea uskoa, koska koiralla ei ole mitään muita ongelmia kakkojen syömisen lisäksi. Kulkee hihnassa kiltisti, tulee paikalle pyydettäessä eikä hypi pyöräilijöiden perään jne. Luulisi, että tylsistyminen näkyisi monenlaisena oirehtimisena??

        Shelttien suosio on ilmeisesti liian korkealla, jos tuollaiset muka-kasvattajat voivat pilata hyvää rotua epäammattimaisella käytöksellään.

        Ehkä on parempi ohjata uuden pennunostajat muiden rotujen pariin... ja toivottaa heidät tervetulleeksi vasta sitten, kun kasvattajista ovat jäljellä vain ne, jotka tietävät, mitä tekevät...


    • sheltti-on-hutikuti

      Sheltti on tolleria selkeästi huonompi vaihtoehto. On useista yksilöistä kokemusta vuosien varrella ja shelttiä en ottaisi vaikka maksettaisiin. Olen viettänyt lisäksi 2 vieraan sheltin kanssa 1 kesän saman katon alla ja siinä oli 3 kesää liikaa :D Collien kanssa asuin ½ vuotta ja siinäkin oli 2-vuotta liikaa. Tollereita kasvatti joskus pari tuttua. Ei paras rotu, mut ihan ok, jos noutajaa meinaa.

      • koiranaisenalku

        jokaisella on mielipiteensä. itselleni sheltti sopii erinomaisen hyvin.


      • hukiuhhk

        Toivoisin vähän tarkempaa kuvausta siitä, mikä paimenissa ei natsaa. Esim. ensikoiran hankkija voi arvostaa koiran pehmeää luonnetta, mutta terriereihin tottunut ei kerta kaikkiaan sopeudu sen luonteiseen eläimeen tai koira voi olla perin pohjin perseelleen koulutettu, jota taas ei voi rodun syyksi laittaa.

        Koira haukkuu asioita, mutta ihmisen pitäisi kyetä myös perustelemaan ;)


      • Terrieristisekäpaimenia

        Miksipä näin? Paimenkoirat ovat miellyttämisen ja palvelunhaluisia päinvastoin kun terrierit joten nehän pitäisi erittäin helposti kouluttaa. Trollausta?


    • tol-leri

      Tolleri

    • kirsikkaaa

      Okkei.

    • tollerin_omistaja

      Itse tollerin omistajana taas en suosittele sitä rotua semmoisille ihmisille, joilla ei ole aikaa tai taitoa koiraan ja sen koulutukseen. Tolleri on kyllä sievä, mutta todella dominoiva rotu, jolle pitää asettaa tarkat rajat.

    • nopsakinttu

      Sheltistä ei kokemuksia, tolleri on itsellä. Tolleri on tyypillinen noutaja, joka kiintyy perheeseensä ja luottamus on sataprosenttinen. Sitä ei siis saa pettää! Noutajamaisuutta sekin, että on mukava kouluttaa. Edelliseen labbikseeni verrattuna kuitenkin särmikkäämpi luonne ja ryhtyy pomoksi, jos siihen annetaan tilaisuus. Melkoinen jääräpää siis tarvittaessa.Tollerit ovat mielestäni muita noutajia aktiivisempia ja ainakin tämä tolleri on rohkea ja kyltymätön "työntekijä", jos tehtäviä vain annetaan. Meidän tollerilla on erikoinen paimenkoiran luonnekin eli vahtii perhettään herkeämättä ja pitää laumaa kasassa. On myös hermostuneempi, jos joku ei ole kotona. Ei kuitenkaan häiritsevästi.

    • Nimipertti

      Shelttimme en ole koskaan nähnyt syövän kenenkään kakkoja ;)

      Meillä siis kokemusta shelteistä. Rotu, joka vei sydämen mennessään saman tien.

      Pääsisitkö tutustumaan molempien rotujen edustajiin niin saisit vähän tuntumaa siihen kumpi on parempi:

      Koiraroduissakin pätee se ettei kaikki sovi kaikille ja jokaisen on löydettävä se oma rotunsa.

    • kirsikkaaa

      Okei. Kiva kun on tullu vastauksia näin monta kun en osannut odottaa yhtäkään:) kiitos kaikille jotka vastasivat.
      tutuillani on monta shelttiä ja tollerikin sopivasti ja kumpikin aivan ihania luonteeltaan yms. mutta kun tuolta netistäkin on tietoa molemmista haettu niin kyllä ollaan siihen päädytty että sheltti otetaan kun pentujakin tutun sheltilläkin jo tulossa. Kuitenkin ajattelin seuraavaksi koiraksi tolleria:)

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      101
      1944
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1460
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      93
      1363
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1327
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1144
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      476
      1060
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      47
      938
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      933
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      872
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      846
    Aihe