Kastemekon "kirjailu"

HanskiLeena

Hankin v. 1968 pojalleni kastemekon Tennispalatsin Anttilasta. Oli halpa, ohutta valkoista kangasta, sininen rusetti rinnassa. Ystävättäreni vaihtoi vaaleanpunaisen rusetin tyttärensä ristiäisiin. Siitä tämä on jatkunut; melkoinen määrä lapsia ja lapsenlapsia on käyttänyt samaa mekkoa. Ystäväni kanssa mietimme onko olemassa mitään konstia, jolla saisi näiden ko. mekossa kastettujen vauvojen nimet ja synt.vuodet "merkittyä" mekkoon. Alussa tuli mainittua, että kangas on ohutta (ihmeellisen valkoinen se on tänä päivänäkin).
Kumpikaan meistä mummeista ei tähän kykene.
Kiitos jo etukäteen, jos keksitte jonkun kikan!

8

356

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • anner

      Itse olen kirjaillut kastemekkoon lasten nimet ja pvm:t. Mutta jos se on pois suljettu, niin uskoisin että myös kangasväreillä onnistuisi. Eli kauniit aakkosleimasimet ja valkoista (tai jotain helmenvalkoista?) kangasväriä. Väri kannattaa tuputtaa vaahtomuovitöpöttimellä leimasimiin. Lopuksi väri silitetään kiinni, silloin se kestää myös pesua.

      • HanskiLeena

        Hei anner!
        Kiitos vastauksestasi. Kateeksi käy teidän perheen kastemekosta!
        Meille vastauksessasi on melkein kaikki "hepreaa", kun ei olla käsityöihmisiä. Mutta ideoita saatiin. Eli mistä näitä aakkosleimasimia ja kangasväriä saa?
        Ja vielä, kehtaanko sanoakaan, kuka sen tekisi?


      • neula_ja_lanka

        Jos on valkoinen kangas, niin näkyykö siinä edes valkoisella kangasvärillä painettu teksti? Jos ei halua kovin erottuvaa, niin joku muu vaalea väri (kermankeltainen, vaalea beige ym). Itse kirjoittaisin kangastussilla tai kirjailisin langalla. Tekstin voi ensin hahmotella kankaaseen lyijykynällä, se lähtee sitten pesussa pois.


    • anner

      Heippa! Ainakin askarteluliikkeistä (ja tietty alan verkkokaupoista) noita tarvikkeita saa. Kirjaimia on hyvinkin monen kokoisia ja monenlaisia fontteja, joten ainakin sitä kirjainten kokoa kannattaa vähän mallailla ja mittailla siihen mekon helmaan ettei tule yllätyksiä. Varsinkin verkkokaupasta tilatessa on hankala arvioida, mutta ihan vaikka jostain lehdestä valkkailemaan sopivan kokoisia kirjaimia ja sitten vaan viivotin käteen.
      Eikä tuo mitään avaruustiedettä ole tottumattomallekaan tekijälle = ) Rohkeasti vaan kokeilemaan. Suoraan siihen mekon helmaan ei kannata aloittaa, vaan joku tilkku jotain mielellään samanhenkistä/-paksuista kangasta ja sitten vaan treenaamaan. Liikkeestä saa varmasti ohjeita ja vinkkejä myös. Itselläni ainakin on semmoista maalimaista väriä, jota kaadan esim. pahvilautaselle pienen lammikon. Sitten mulla on vaahtomuovista sidottu semmonen pyöreäpäinen 'mötti' (ei todellakaan kovin tarkkaa minkälainen on), jonka kastan ensin siihen väriin. Sitten töpöttelen ylimääräiset värit tuposta siihen lautaselle (siis ei väriin), ettei maalia tule liikaa leimasimeen. Jos maalia on liian paksulti, niin kirjaimissa olevat pienet aukot ja yksityiskohdat menevät helposti tukkoon ja jälki on muutenkin suttaista. Mutta tämän oppii kyllä nopeasti kokeilemalla. Kankaan alle kannattaa laittaa pahvi ettei väri suttaa jos se menee kankaasta läpi (mikä ei muuten haittaa). Kannattaa myös huolehtia, että alusta on tasainen ja kangas sileä ,mikä parantaa myös painojälkeä. Sitten annetaan värin kuivua rauhassa ja lopuksi silitetään (ohjeen mukaan) niin että väristä tulee pysyvä. Yleensä silitys on muutama minuutti melko kuumalla raudalla ja olen yleensä tehnyt sen leivinpaperin läpi. Noin arvokkaan vaatekappaleen kanssa kannattaa toki olla varovainen ja kokeilla vaikka jonnekin 'takahelmankulmaan' ettei sulata reikää keskelle helman etuosaa! Kun on kyse mekon helmasta ja suuresta määrästä nimiä kyse, niin voi olla viisasta painaa vain muutama nimi kerrallaan ja sitten antaa välillä kuivua, ettei käy niin että seuraavia tehdessä edelliset suttaantuvat. Silittää voi sitten kaikki kerralla, sillä ei ole kiirettä.
      Sitten tuli vielä mieleeni, että jos lähipiirissä jollakulla on kaunis käsiala, niin uskoisin tuon 'nimikoimisen' onnistuvan myös kangastussilla. Niitä olen melko vähän käyttänyt, mutta ei kovin hankalaa sekään ja uskoisin niistäkin löytyvän sopivia vaihoehtoja. Tussilla vaan kirjoitellaan suoraan kankaalle (helpointa jos kankaan pystyy pitämään melko kireällä esim. pahvin päällä) ja myös nämä värit silitetään kiinni.
      Googlettamallakin uskoisin löytyvän kyllä ohjeita, mutta suoraan en osaa mitään sivua tai hakusanoja neuvoa.
      Toivotan tsemppiä puuhastelulle, kyllä se siitä. Malttia vaan ja vähän testailua, niin tiedä minkälainen askartelija sinusta vielä paljastuukaan = )

    • mummelii

      Meidän suvussa on kiertänyt myös vanha kastemekko. Se on tehty mieheni äidin vihkipuvusta, ehkä hunnusta, koska on niin ohutta kangasta. Mieheni kastettu siinä v. 48. Sen jäkeen kastettu kaksi hänen veljeään, meidän kaksi lasta, yksi veljensä lapsi, meidän lastenlapsiamme neljä ja meidän lapsenlapsemme lapsia kolme. Siis yhteensä 13. Nyt lapsenlapsemme puoliso suunnittelee tehdä siihen myös nimet ja tehtä siitä "seinätaulun".
      Nyt taiteelliset vinkkejä kehiin. Kiitos!

    • HanskiLeena

      Hei kaikille vastanneille!
      Tuhannet kiitokset mainioista ideoistanne! Ystävättäreni (asuu siis nykyään Oulussa) tulee tänne etelään piakkoin ja hankkii kuopukseltaan mekon mukaansa. Sitten (luultavasti Anner, käytämme sitä leimasintekniikkaa).
      Te olette kaikki niin taitavia, Neula ja Lanka: osaisit tehdä mekosta hienon, kuten kaikki teistä.
      Ja mummeli, ihana tarina, ihana!
      Luokkakaverit M ja L 1960-luvulta

      • Mummo

        Meilläkin on sama ongelma.
        Kangas on niin ohutta, että epäilen värin leviävän


    • anner

      Kuulostaa hyvältä, toivottavasti löydätte mieleiset tarvikkeet ja lopputulos miellyttää teitä. Kerrothan sitten kuinka onnistui? p.s. Haluatko kertoa missä päin eteläsuomea asustelet?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      95
      2575
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2223
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1927
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1661
    5. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1645
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1616
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1578
    8. 83
      1512
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      113
      1398
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe