Puolet suomalaisista kärsii huonosta sisäilmasta

"Ilman laatu on selvästi yleisin pulma kerrostaloissa, joissa asuvista peräti 62 prosenttia kertoo asunnossaan olevan erilasia sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia."
TM rakennusmaailma 3/2015 kertoo "tutkimuksesta" jonka suoritti Isännöitsijäliitto ja Tiivi.
"Korvausilmaa tulee usein hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista".
Virheellisesti Vastuujakotaulukko asettaa vastuulliseksi täysin alan ammattitaidottoman asukkaan, asunnon ikkunoiden ja ovien ilmatiiveydestä. Täten asukkaan vastuuseen kuuluu myös ilmanvaihdon toimivuus sekä kiinteistön lämmitysenergiatehokkuus ja hiilidioksidipäästöt.
Ikkunan valmistajat, jotka eivät ole ilmanvaihdon asiatuntijoita, tyrkyttävät uusia ikkunoita joiden korvausilmaventtiileissä ei ole pienhiukkas-suodatinta.
Lisäksi kapean rakoventtiilin kylmät ilmasuihkeet heikentävät asumismukavuutta.
Kylmien ilmavirtausten estämiseksi, venttiilit suljetaan teipeillä.
Ikkunoiden valmistus ja ilmanvaihto ovat kahden eri ammattikunan osaamisalueita.
Ilmianna
Jaa

53 VastaustaYlläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

Ilmianna
Jaa
Meidän kerrostalossa ilmanvaihto kysely toi vain 42 % valituksia.
Ilmianna
Jaa
Mitä Sisäilmayhdistys tai Heli mahtaa sanoa koko tutkimuksesta?
Tutkimus herättää paljon kysymyksiä, mutta vähän vastauksia.
Ilmianna
Jaa
Onko Vastuujakotaulukko sekä ikkunoiden huoltovastuu osa Kiinteistölakia.
Vai on Vastuujakotaulukko Kiinteistöliiton oma aikaansaannos.
Ilmianna
Jaa
Ihmiselle sopiva sisäilmanlaatu sekä oikeat ja terveelliset ilmanvaihtotavat taitavat olla rakettitiedettä. Asioiden ja nykytilanteen korjaaminen vaatii ulkomaiden asiantuntijoita.
Asukkaiden altistaminen huonolle sisäilmalle, on loputtava.
Ilmianna
Jaa
Etenkin kerrostalojen asukkaat altistetaan jopa tahallisesti ilmanvaihdon haittatekijöille.
Korvausilmaventtiilien puuttumiset aiheuttavat vetoa, kun korvausilmaa vuotaa ikkunoiden sekä ovien tiivisteistä ja muista rakenneliitoksista.
Ikkunan korvausilmaventtiili on nykyaikainen räppänä, joka ohjaa sisätiloihin ja oleskelualueelle kylmiä ilmavirtauksia.
Haittaavien virtausten takia, räppänä suljetaan teipaten.

Asumisviihtyvyyttä, sisätilojen lämpötiloja ja ilmanlaatua saa pilata ilman minkäänlaista vastuuta.
Asuntoni huono sisäilma aiheutti minulle elinikäisen allergiasairauden.
Ilmianna
Jaa
Vastuujakotaulukon ohjeet pilaavat eniten osaketaloissa asuntojen ilmanlaatua.
Millä ihmeen tiedoilla tai taidoilla osakas osaa päätellä mahdollisen ilmanvaihdon toimivuuden?
- Ongelmien laajuudesta päätellen siihen ei kykene edes ilmanvaihtoalan asiantuntijat.
Ilmianna
Jaa
Usein vanhaan taloon laitetaan liian tehokas ilmanvaihto. Sisätiloihin imetään väkisin ilmaa alapohjasta, eristeiden liitoksista rakennus-saasteita jne,
Ilmianna
Jaa
Jos taloyhtiö haluaa toimivan ilmanvaihdon ja varmistaa asukkaiden viihtyvyyden.
- Jokaiseen huoneeseen on asennettava korvausilmaventtiili
- Korvausilmaventtiilissä on oltava riittävän suuri tulokanava, jotta siihen voidaan asentaa pienhiukkas-suodattimen. Taloyhtiö vaihtaa suodattimet, ainakin kaksi kertaa vuodessa.
- Poistoilman tehokkuus säädetään ja suoritetaan asuntokohtaiset ilmanvaihdon säätötoimet.
- Taloyhtiö ottaa vastuulleen ikkunoiden sekä ovien huollot ja etenkin niiden ilmantiiveyden (tiivisteiden) tarkastukset ja tiivistystoimet.
Vain ilmantiiviit rakenneliitokset, mahdollistavat säätöjen mukaisen ilmanvaihdon.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mutkusemaksaa. Joten ao toimet pitäisi rahoittaa valtion tunnetusti pohjattomasta kassasta. Ei ihmisten kuulu itse maksaa mistään niin turhasta, kuten ilmanvaihto! Johan sen kaikki essonvaarit tietää!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
70% maamme asukkaista asuu omistusasunnoissa. Oman asunnon ylläpito ja etenkin ilmanvaihdon osalta hankinnat ja parannustoimet kuuluvat omistajalle.
Valtio ojentaa avosylin apuaan, kun saita omistaja tulee terveydenhuollon asiakkaaksi hakemaan apua huonon sisäilman aiheutamille hengitystiesairauksille.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Mutku kerrostalo on ihmistä isompi ja hallinto korkealla. Isännöitsijä ymmärtää vain rahan päälle.
Ei yhtiökokouksessa uskalla korjauksia toivoa - kaikki joutuisi maksamaan.
Ja se asiantuntijafirma, joka vuosittain syynäsi taloa ei huomannut ullakon katonkannattimien kärsivän kosteudesta.
Kahden vuoden valitusrumban jälkeen asukkaan ullakkovarastossa oli vettä, joka näkyi myös huoneiston laipiossa sisältä katsottuna.

Kukako oli vastuussa? Ei kukaan, taloyhtiö kuitenkin maksoi. Maksoi "asiantuntijafirman" tarkastuspalveluista vuosittain ja maksoi korjauksen. Ja asukas oli evakossa monta kuukautta.

Tämä menettely ei poistu kuin turkkilaisella kurilla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Meillä kunnan omistamaan vuokrakerrostaloon tehtiin takavuosina suuri ilmastointiremontti, sen jälkeen ilmastointi ei ole toiminut edes sitä vähää, mitä se vanha toimi.
Ilmianna
Jaa
Ei vika ole ilmastoinnissa. Jospa se ei sovi teidän taloonne?
Vika on niissä ihmisissä jotka valitsivat kyseisen ilmanvaihtotavan.
Ilmanvaihdon säätötyöt ovat oma erikoisalansa. Jospa sieltä puuttuu tieto tai taito.
Ilmanvaihtoala on taitamattomuuden kilpailuareena.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Suurin vika saattaa olla jo ilmanvaihdon suunnittelussa, jossa on määritelty rakentamisessa käytettävät venttiilit ja poistokoneet. D2:sta on siirretty piirustukseen eri venttiilimallien litramäärät, jonka mukaan urakoija on sitten poistot eka kerran säätänyt. Meillä on koneellisella poistolla varustettu kerrostalo ja se on reilut kymmenen vuotta vanha. Talo on ollut koko ajan alipaineinen useista säädöistä ja mittauksista huolimatta => säätö on tehty tällä "väärällä" periaatteella, eli joka poistoventtiilistä on koetettu repiä se suunnittelijan antama litramäärä ilmaa poistoon. Alipainesäätöisissä poistokoneissa riittää tehoa, mutta korvausilmaventtiilit alkaa käymään ahtaaksi kun koneiden kierroslukua nostetaan => alipainettahan siitä tulee.
Tarkoituksena on tehdä kesällä uusi säätö edelleen D2:n mukaan, mutta uudella tavalla:
- Puhdistetaan ulkoseinässä olevien yhteisten tilojen korvausilmaventtiileiden säleikköjen hyttysverkot, joista osa on täysin tukossa aiheuttaen alipainetta yhteisiin tiloihin.
- Korvausilmaventtiilit huolletaan ja niiden suodattimet uusitaan ennen säädön aloitusta.
- Poistoilmaventtiilit huolletaan ja puhdistetaan ennen säädön aloitusta.
- Poistokanavat puhdistetaan ja poistoilmamäärät säädetään siten, että huoneiston koko otetaan huomioon ja jätetään suunnittelijan taulukko kakkossijalle => asunnon ilmamäärä vaihtuu kerran kahdessa tunnissa ja seurataan ulkokuoren alipaineen tilannetta (< 20 Pa).
- Poistokanavien puhdistettavuus on OK, sillä rakennuksen valmistumisen jälkeen tehdyissä tarkastuksissa havaittiin, että putsausluukkuja puuttui ja rakentaja lisäsi ne jälkikäteen.
Tarkoitus on hoitaa esim. huoltotyöt keskitetysti. Koska tämä operaatio ei ole käytössä olevan vastuunjakotaulukon mukainen, niin asiaa käsitellään yhtiökokouksessa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ilmanvaihto ja rakennuksen ilmantiiveys kannattaa aina hoitaa saman aikaisesti ja keskitetysti. Jos sisäpuolen rakenneliitosten ilmantiiveys on huono, niin ilmanvaihto ei tule toimimaan säätöjen mukaisesti.
Lisäksi on huomioitava, että asuntojen rakennetiiveys muuttuu seuraavan 5-7 vuoden aikana merkittävästi.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Se on tiiviys, ei tiiveys. Tiine - tiineys. Tiivis - tiiviys.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ei se ole kiinteistön tai asukkaiden vika jos asunnosta puuttuu korvausilmavanttiilit tai siellä on asumista haittaava ilmanvaihto.
Päätöksiä tekeviltä ihmisiltä puuttuu tieto, käsitys ja vastuu, ilmanvaihdon tarpeelisuudesta ja sen vaikutuksesta asumisviihtyvyyteen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Niin, eihän se OMA vika ole, ettei asia kiinnosta. Eihän se OMA vika ole, ettei ilmanvaihdosta haluta maksaa. Eihän se OMA vika ole, että mennään pula-ajan/energiakriisin/essonvaarien opeilla = kaikki rakoset pitää tiivistää. Asun uudiskohteessa, jossa on koneellinen tluoa&poisto ja täällä on muodostunut ongelmaksi, että vuokrakuoriaiset tukkii asuntojensa poistoventtiilit. Siis poistot!

Eihän osakkeenomistajilla voi olla mitään vastuuta omista tekemisistään. Syyllinen löytyy aina jostain muualta ja rahat kanssa (eli valtion pohjattomasta kassasta). Toki samaan hengenvetoon on syytä itkeä myös kovaa verotusta...

En muuta syytä keksi kuin juuri perinnetiedon & tyhmyyden. Siis jossain kon. poiston kohteessa on ollut veto-ongelmaa (juuri näistä halvoista karmiventtiileistä tms. pula-ajan ratkaisuista johtuen) ja vuokraloiset ovat oppineet, että asiaan auttaa, kun sulkee poistoventtiilit. Joten näin tehdään sellaisessakin talossa, jossa on koneellinen tuloilma...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Mitä velvollisuuksia tai päätösvastuita ilmanvaihdosta ja sisäilman laadusta asettaa Kiinteistölaki?
Ilmianna
Jaa
Eniten sisäilman laatua pilaa puuttuvat korvausilmaventtiilit. Yhtä suuri sisäilman pilaaja on ikkunaventtiilissä oleva kärpäs-suodatin. Huonetilaan pääsee esteettä ulkoilman saasteet sekä siitepölyt.
Markkinoiden paras ja tehokkain ilmanvaihto ratkaisu ei voi toimia säätöjen mukaisesti, jos huonetilan liitosrakenteet eivät ole ilmatiiviitä.
Olemassa oleville rakennuksille ei ole säädetty ilmanpitävyysmääräystä.
Ilmanpitävyys määräykset mahdollistaisi suunnitelmallisen sekä hallitun ilmanvaihdon ja vähentäisi lämmitysenergian käyttöä.
Ilmianna
Jaa
Kohta lämmöt katkaistaan. Samalla alkaa sisätiloissa ummehtunut ja happamat hajut?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Siinäpä taas sitä ehtaa essonvaarien perinnetietoa. Ilmanvaihdon voi korvata lämmittäsellä. Pistetään vaan, keskellä kesääkin, 30 C löylyä tupaan ja ilmanvaihto muuttuu tarpeettomaksi!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ilmanvaihto. Korvausilmaventtiilit, pienhiukkas-suodattimet eivät ole mitään rakettitiedettä. Jos isännöitsijä ja hallitus on tehtäviensä tasolla, niin kyseiset asiat on helppo päivittää ja saattaa vaadittavalle tasolle.
Ilmianna
Jaa
Suomalaiset kärsivät huonosta sisäilmasta, koska eivät ole valmiita maksamaan sen parantamisesta.
Rakennukseen on helppo tehda kunnollinen ilmanvaihto, mutta se lisää rakennus ja ylläpitokestannuksia, jotka vaikuttavat asumiskustannuksiin korottavasti.
Jos haluaa hyvän sisäilman, niin siitä täytyy olla valmis myös maksamaan.

Oletko sinä valmis maksamaan asumisestasi enemmän?
Ilmianna
Jaa
Todella typerää jos asukkaat saa alistaa tahallisesti huonon sisäilman aiheuttaville sairauksille.
Uusissa taloissa on pakolliset (laki) ilmanvaihtomääräykset, terveydellisin perustein.
Olemassa olevissa kiinteistöissä saa puuttua jopa korvausilmaventtiilit.
Sisäilmaongelmien takia hengitystiesairaudet ovat yksi maamme yleisimmistä vitsauksista. Terveysasemien jonot pullistelevat hengitystiesairaiden takia.
Kahden kerroksen väkeä. Asuuko uusissa taloissa niin paljon arvokkaampia asukkaita, että heidän terveyttään ei saa pilata tahallisesti.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Voihan ihmisiä näinkin tappaa. Ei sitten tarvitse sitä ebola-vesikauhu-zombie -rokotetta Gatesin ja GSK:n tehdä jo tapetuille.

Eikö muuten ole jännää, että ihminen, joka on julkisuudessa sanonut, ja oikein videolla, että hänen mielestään populaa on rajusti leikattava, ja että rokotuksilla voidaan asiaa auttaa, tekeytyy ihmisten pelastajaksi? Varsinkin, kun hän omistaa patentin ebola-virukseen? Varsinkin, kun hän omistaa patentin GlaxoSmithKleinin kehittelemään ebola-rokotteeseen? (Yhdessä GSK:n kanssa vai yksin, ja onko rokote jo valmis vai ei - ottakaa selvää.) Varsinkin, kun raha on ennenkin ollut hänelle hyvin tärkeä asia? Muistakaa, rakkaat ihmiset: kun pian tulee käsky ottaa pakkorokotus, älkää suostuko. Parempi vaikka kuolla nopeasti pakkorokottajien kanssa saapuvien sotilaiden luodista kuin saada vesikauhu tuosta rokotteesta. He harjoittelevat jo nyt 'zombie' -tyyppisen ebola-vesikauhun saaneiden uhrien tappamista. Ebola oli vartavasten kehitelty. Älkää uskoko Agenda 21:n kätyreitä enää.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Tekninen ilmanvaihto ei ole koskaan täydellistä. Kun luonto tuo muutokset, niin mikään ei toimii tai pitää ladata alusta. Tekniikan ihmelapsi en ole ja päädyn usein luomu ratkaisuun. Kiitos toki rakentajille, että Suomeen on luotu paljon halpoja asuntoja kaikille. Samassa on evätty, vaikeutettu Luomu talo asumista. Luomu intoilijat kärsivät yksitoikkoisesta asuntopolitiikasta, koska vapauksia ei ole. Pitää asua betonitalossa, joka on 360 astetta ympärimuovinen. Talon huono ilman laatu johtuu luonnottomuudesta. Talo ei hengitä ja pienellä kosteusvauriolla homehtuu helposti.

Minusta toisinpäin, sattumanvarainen talon oma "hengittäminen" on mukavaa, vaikka tekninen laite ei ymmärrä tätä.

Puutalo elää vuodenaikojen mukaan ja asua puutalossa on täysin erilaista kuin muovitalossa. Muovitalo lisää lämpötiloja, mikä ennestään huonontaa ilmanlaatua. Kylmyyttä ei saa pelätä, jotta erinäköisiltä ongelmilta vältyttäisiin terveydestä, talon vahingollisuuteen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
3 VASTAUSTA:
Uskiksille on omat palstansa. Hus mene sinne saatana panukailottaja.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Järjen ääni!

Hengittävä perinteinen hirsitalo taitaa nyt olla mahdoton rakentaa, koska se on liian terveellinen ja edullinen. Maaseutu yritetään tyhjentää, asutus pakata muutamaan kaupunkiin asumaan päällekkäin ja vierivieressä. Siellä sitten sillit salaatissa ovat alttiimpia mille tahansa, mitä heidän päänsä menoksi keksitään. Tavoitehan täytyy saavuttaa: saada maailman väkiluku puoleen miljardiin, nykyisen seitsemän miljardin sijaan. Eiväthän se sitä edes yritä salata.

Ottakaa selvää Agenda 21:stä, ja ICLEI:stä, joka toteuttaa YK:n Agenda 21:ää paikkakunnilla kautta maailman, demokraattisesti valittujen (vaikka sitten valheellisilla vaaleillakin) valtuutettujen ohi. Hienolta kuulostavia termejä, mutta ydin mätä: 'kestävä kehitys', 'ekologisuus', 'energian säästö', 'hiilijalanjälki', jne.

Päältä vihreä, sisältä punainen maailmanvalloituspyrkimys, syöpä, joka on jo levinnyt laajemmalle kuin arvaatkaan, kunnes alat tutkia asiaa. On jo kiire. Ottakaa asioista selvää. Meistä jokaisesta riippuu, pelastuuko vapautemme vai ajaudummeko entistä pahempaan orjuuteen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
dfhgsfdhgkfgh kirjoitti:
Järjen ääni!

Hengittävä perinteinen hirsitalo taitaa nyt olla mahdoton rakentaa, koska se on liian terveellinen ja edullinen. Maaseutu yritetään tyhjentää, asutus pakata muutamaan kaupunkiin asumaan päällekkäin ja vierivieressä. Siellä sitten sillit salaatissa ovat alttiimpia mille tahansa, mitä heidän päänsä menoksi keksitään. Tavoitehan täytyy saavuttaa: saada maailman väkiluku puoleen miljardiin, nykyisen seitsemän miljardin sijaan. Eiväthän se sitä edes yritä salata.

Ottakaa selvää Agenda 21:stä, ja ICLEI:stä, joka toteuttaa YK:n Agenda 21:ää paikkakunnilla kautta maailman, demokraattisesti valittujen (vaikka sitten valheellisilla vaaleillakin) valtuutettujen ohi. Hienolta kuulostavia termejä, mutta ydin mätä: 'kestävä kehitys', 'ekologisuus', 'energian säästö', 'hiilijalanjälki', jne.

Päältä vihreä, sisältä punainen maailmanvalloituspyrkimys, syöpä, joka on jo levinnyt laajemmalle kuin arvaatkaan, kunnes alat tutkia asiaa. On jo kiire. Ottakaa asioista selvää. Meistä jokaisesta riippuu, pelastuuko vapautemme vai ajaudummeko entistä pahempaan orjuuteen.
Ei maaseutua pidä tyhjentää - tässä on tasan tarkkaan kyse siitä, että jengi ns. äänestää jaloillaan ja muuttaa työn & palveluiden perässä kasvukeskuksiin. Mikä sitten muutamaa "perinnetietoista" harmittaa, kun ei "mummonmökin haju kuuluu hintaan" -mörskien omistajia miellytä. Onhan se kumma, kun ei 50-luvun/pula-ajan asumisen taso enää kelpaa!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
"Ikkunan valmistajat, jotka eivät ole ilmanvaihdon asiatuntijoita, tyrkyttävät uusia ikkunoita joiden korvausilmaventtiileissä ei ole pienhiukkas-suodatinta.
Lisäksi kapean rakoventtiilin kylmät ilmasuihkeet heikentävät asumismukavuutta.
Kylmien ilmavirtausten estämiseksi, venttiilit suljetaan teipeillä.
Ikkunoiden valmistus ja ilmanvaihto ovat kahden eri ammattikunan osaamisalueita."

Lämmityksen suunnittelijat ja valmistajat ovat se kolmas osapuoli.
Asukkaan toimesta taatusti suljetaan ne korvausilmaventtiilit, joista tulee kylmää ilmaa.
Miten tuo korvausilma lämmitettäisiin?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
80-luvun rivitalossa on korvausilmaventtiilit ikkunoiden yläpuolella ja keittiössä liesituuletin imee ilmaa ulos. Kuntoarvion yhteydessä kävi ilmi, että osa asukkaista oli tukkinut korvausilmaventtiilit ja liesituuletinta ei pidetty käynnissä koko ajan.

Betonirakenteiseen taloon ei noin vain laiteta koneellista ilmanvaihtoa, ei ainakaan edullisesti. Tuuletusikkunoissa on "kärpäsverkot", mutta tien läheisyydestä johtuen suodatinkangas on välttämätön. Kaikkein pahin sisäilman laadun pilaaja on tupakoiva naapuri, tällähetkellä asuntoni molemmilla puolilla.
Naapureiden tupakansavu kulkeutuu terassilleni, korvausilmaventtiileiden kautta asuntooni. Liesituuletin vetää "raitista" ilmaa - siis tupakansavua - sisään ja koko asunto haisee tupakalta.

Sisäilma kohentuisi melkoisesti, kun uusi tupakkalaki mahdollistaisi aistinvaraisen tupakanhajun oikeustoimikelpoiseksi. Savuttomat saisivat oikeutta ja raitiimman sisäilman, sekä mahdollisuuden terassilla oleskeluun. Riidoilta tuskin vältyttäisiin, mutta tämänhetkinen tilanne on epäoikeudenmukainen.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Ikkunavalmistajat "tyrkyttää" sitä, mikä menee kaupaksi. Fiksumpiakin ratkaisuja olisi tarjolla, mutku ne maksaa enemmän. Ilmanvaihto suunnitellaan aina minimitason mukaan tämän jälkeen muutellaa aikaohjaukset, tukitaan korvausilmaventtiilit jne. Johan tossa edellä yksi essonvaari kertoi, miten ilmanvaihdon voi korvata pitämällä lämmöt päällä myös kesällä...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ilmanvaihto olemassa oleviin kiinteistöihin on amatööreille "musta tuntuu" tasoa ja jopa alan ammattilaisille luulotietojen varassa.
Suurelta osaltaan kiinteistöjen ilmanvaihdot ja sisäilman laadut ovat tosi surkealla tasolla. Homeisia taloja sekä kosteusvaurioita on havaittu huolestuttavan paljon.
Home, Astma sekä allergiasairaudet ja ala-arvoisen huoneilman aiheuttavat sairaudet ovat todella yleisiä sairauksia.
Isännöintiliiton suorittaman tutkimuksen mukaan yli 70% kerrostalojen asukkaista kärsii ala-arvoisesta ilmanvaihdosta ja sisäilman laadusta.
Onko kukaan laskenut kuinka monta sataa miljoonaa euroa maksaa yhteiskunnalle hengitystiesairauksien aiheuttamat työstä poissaolot, lääkkeet ja muut hoidot.
Ilmianna
Jaa
Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa on osa juuri näitä missä ei ole korvausilmaventtiiliä lainkaan. Jos valitat olet saat kyllä sen tuntea nahoissasi.Ynseästi suhtaudutaan !
Terveystarkastajien pitäisi puutua asiaan jotenkin ja tehdä vanhempiin taloihin tarkastuksia ja sitä kautta parannuksia aikaiseksi.
Ihmiset sairastuu näissä taloissa !
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
Kutsu terveystarkastaja paikalle. Minä olen kutsunut kolmeen paikkaan. Joka kerta tuli eri tyyppi. Yksi niistä oli epäasiallinen, istuksi sohvalla ja sanoi nenällään tuntevansa mahdolliset haitat. Hyödytön käynti.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Korvausilmaventtiilien puuttuminen altistaa asukkaat hengitystiesairauksille.
Tarkoitukselliselle ja tahalliselle teolle pitäisi osoittaa syyllinen ja rangaista.
Ilmianna
Jaa
Koska teidän kerrostalossa on suoritettu viimeksi:
- tulo- ja menoilmaventtiilien tarkastukset
- koska tuloilmaventtiileihin on viimeksi vaihdettu pienhiukkas-suodattimet
- koska on viimeksi suoritettu ilmanvaihdon tarkastukset ja säätötoimet
- koska on viimeksi suoritettu sisätilojen ilmantiiveysmittaukset
- koska on viimeksi suoritettu lämpötilojen säätötoimet
Näillä toimilla parannetaan asumisviihtyvyyttä, sisäilman laatua ja kiinteistön energiatehokkuutta.
Ilmianna
Jaa
Meillä toimii sillalailla ,että kaikki tupakan hajut tulee yläkerrokseen ,samoin vessan hajut.
Kovausilmaventtiilejä ei ole.On kaupungin vuokra-asunto ja siksi pitää säästää .On nyt valitettu vasta kaksivuotta.....
Ilmianna
Jaa
Jos asunnon ilmanlaatu on huono tai asunnosta puuttuu korvausilman tulokanavat.
Voiko kyseessä olla taloyhtiön aiheuttama IHMISOIKEUSRIKKOMUS?
Ilmianna
Jaa
Mitään tässä maassa ei ole tutkittu ihan korkeakoulujen toimesta ja Tekesin rahalla yhtä paljon ja kauan sekä hartaasti kuin ilmastointia ja sisäilman puhtautta mutta samat ongelmat ja vielä pahempina vain jatkuvat. On se kumma kun ei mitään toimivaa ole saatu aikaan.
Ilmianna
Jaa
Olemassa olevien kiinteistöjen ilmanvaihtoja ja niiden parannustoimia on tutkittu hyvin rajallisesti. Harvaan vanhaan kiinteistöön sopii nykyiset ilmanvaihdon tavat ja suositukset. Lisäksi ilmanvaihtoa ja ilmanvaihdon ratkaisuja sekoittaa halpojen "ilmanvaihdon" tuotteiden ja ratkaisujen valmistajat.
Ilmianna
Jaa
Mitään toimivaa ei saada aikaiseksi ennenkuin ymmärretään, että asuinviihtyvyyden kokemus on eri ihmisillä erilainen ja että mitä se tarkoittaa niinkuin konkreettisesti käytännön tasolla.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Mitään toimivaa ei saada aikaiseksi niin kauan kuin essonvaareissa henki pihisee.

Essonvaarit muistavat vain energiakriisin aikaan annetun ohjeen ilmanvaihdon vähentämisestä energian säästämiseksi. Näillä opeilla mennään, loppuun saakka.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
turha_toivo kirjoitti:
Mitään toimivaa ei saada aikaiseksi niin kauan kuin essonvaareissa henki pihisee.

Essonvaarit muistavat vain energiakriisin aikaan annetun ohjeen ilmanvaihdon vähentämisestä energian säästämiseksi. Näillä opeilla mennään, loppuun saakka.
Lähtötilanne oli tämä: koneellinen huoneistokohtainen säädettävissäoleva ilmanvaihto toimi niinkuin pitääkin ja huoneistossa oli riittävän lämmintä kunnes taloyhtiö ilmoitti, että parvekkeiden ovia pitää tiivistää ja sen jälkeen alkoikin olla viileähköä käänsi patterin venttiiliä termostaatilla tai ilman. Sitten taloyhtiö päätti sallia ilmalämpöpumppujen asentamisen parvekkeiden yhteyteen, kuka sellaisen halusi hankkia, mutta vuokralaisena siihen ei ollut mahdollisuuksia. Eikä tästä mennyt vuotta paria kauempaa, kun sen saattoi huomata, että pölyä alkoi kertymään jo muutamassa päivässä ilmantulokanavien lähellä oleville pinnoille ja sisäilman laatu heikkeni havaittavasti muutoinkin. Hyvä arvaus on, että koko systeemi on täysin sekaisin, ja siitähyvästä tilasivat jonkun konsulttifirman toimesta parantamisen suunnittelua.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Paras ilmanvaihtoratkaisu on uudehko omakotitalo hyvin eristettynä ja hallitulla koneellisella ilmanvaihdolla, sekä tulo- että poistopuhalluksella eikä pelkällä imulla tietenkään. Lisäksi lämmöntalteenotto iv-koneessa. Huonekohtaiset ilmaventtiilit, saunassa tehokas ilmanvaihto kuten kylpyhuoneessakin. Lisäksi iv-kojeeseen sairaalatason ilmansuodattimet.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
Lisäksi suodattimien vaihto ja kanavien nuohous (ei ihan hyvin onnistune).
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
suo543 kirjoitti:
Lisäksi suodattimien vaihto ja kanavien nuohous (ei ihan hyvin onnistune).
Suodattimet on helppo vaihtaa itse. IV-kanavien nuohous täytyy teettää suositusten mukaan mielellään 10v. välein, maksaa muutaman satasen, saa kotitalousvähennystä verotuksessa.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Uudehkossa kerrostalossa ja rivitalossa on myös samanlainen ilmanvaihto kuin uudehkossa omakotitalossa. Vanhassa omakotitalossa ja vanhassa kerrostalossa on myöskin samankaltainen ilmanvaihto monesti eli puutteellinen.
Eli on kuningas jotain tulkinnut oikein, uudehkossa on parempi ilmanvaihto mutta talotyyppi ei siihen välttämättä vaikuta.
Ilmianna
Jaa
se on itse kunkin ajateltava mitä syö ja suuhunsa panee. Riittävästi kuitua joukkoon. Täysjyväleipää ja niin päin pois. Ahtamalla napaansa vain chipsejä ja pullaa ja lenkkimakkaraa tärvelee kyllä oman luukalinsa mikroilmaston pahemman kerran. Epämääräinen pistävä haju leviää rappukäytävään ja postiluukun aukosta naapurin asuntoon asti. Hernesopan ja lanttulaatikon kanssa on oltava kyllä tosi varovainen. Olen sen virheen meinaan useamman kerran mennyt tekemään.
Ilmianna
Jaa
Päätä särkee taas kun naapuri poltti yöllä tupakkaa sisällä.
Ilmianna
Jaa
Mulla on sama ,päätä särkee jatkuvasti,kun alakerrassa poltetaan ketjussa.Kun ns.ilmastointi menee päälle ,niin tulee kaikki tupakanhajut yläkerroksiin.
Jos valitat ,niin saat kaikenlaisia kommentteja ,ihan kun se olisi oma syy. Kysymys on kaupungin vuokra-asunnosta.
Ilmianna
Jaa
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Puolet suomalaisista kärsii huonosta sisäilmasta

"Ilman laatu on selvästi yleisin pulma kerrostaloissa, joissa asuvista peräti 62 prosenttia kertoo asunnossaan olevan erilasia sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyviä ongelmia."
TM rakennusmaailma 3/2015 kertoo "tutkimuksesta" jonka suoritti Isännöitsijäliitto ja Tiivi.
"Korvausilmaa tulee usein hallitsemattomasti ikkunoiden ja seinien raoista".
Virheellisesti Vastuujakotaulukko asettaa vastuulliseksi täysin alan ammattitaidottoman asukkaan, asunnon ikkunoiden ja ovien ilmatiiveydestä. Täten asukkaan vastuuseen kuuluu myös ilmanvaihdon toimivuus sekä kiinteistön lämmitysenergiatehokkuus ja hiilidioksidipäästöt.
Ikkunan valmistajat, jotka eivät ole ilmanvaihdon asiatuntijoita, tyrkyttävät uusia ikkunoita joiden korvausilmaventtiileissä ei ole pienhiukkas-suodatinta.
Lisäksi kapean rakoventtiilin kylmät ilmasuihkeet heikentävät asumismukavuutta.
Kylmien ilmavirtausten estämiseksi, venttiilit suljetaan teipeillä.
Ikkunoiden valmistus ja ilmanvaihto ovat kahden eri ammattikunan osaamisalueita.

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta