Millainen lapinporokoira on luonteeltaan?

satsumaaaa

Lapinporokoirasta kiinnostaisi kuulla lisää omakohtaisia kokemuksia. Netistä mitä lukenut niin luonteita voi kuulemma olla hyvinkin paljon erilaisia.

Erioten kiinnostaisi koiran ns. rauhallisuus, miten rauhallinen rotu on luonteeltaan? Oma nykyinen koira erittäin vilkas, miltei adhd tapaus, joten uudelta koiralta kaipaisin juuri sitä päinvastaista luonnetta :D Toki koiralta täytyy löytyä moottoria jonkin verran, harrastella kun tahtoisin sen kanssa mutta en mitenkään kovin tavotteellisesti joten mitään ylivietikästä kisatykkiä en hae. Sellaista mukavaa, rauhallista luonnetta jolta kuitenkin löytyy tekemisen halua esim tokoon/tottikseen ja johonkin palveluskoiralajiin ihan puhtaasti vain aktivoinnin vuoksi ja yhteisen tekemisen vuoksi. Liikuntaa tulisi saamaan aamuisin sen 30 min- 1 h aamulenkki, päivällä n. 2 h metässä irti nykyisen koirani kanssa lenkkeillen (olettaen ja toivoen ettei ole mitään suurta riistaviettiä) ja sitten illalla 30 min iltalenkki. Nämä siis sitä mitä nykyään liikun koirani kanssa. Kerran viikossa pidetään lepopäivä ja otetaan vähän lunkimmin.

Netistä luin myös että porokoirat eivät juuri pidä vieraista koirista? Pitääkö tämä miten paikkaansa ja miten tämä näkyy käytännössä? Haastaa heti riitaa vieraan koiran kohdalla?

Kaikkea mahdollista omista kokemuksista porokoirista saa kertoa! :)

23

4106

    Vastaukset

    • hyväneuvo

      Ota yhteyttä porokoiria kasvattaviin henkilöihin tai rotujärjestöön. Käy useammassakin kennelissä itse katsomassa aikuisia koiria.

    • aaasdds

      Meillä ainakin erittäin aktiivinen ja utelias. Lenkkeily välillä haastavaa johtuen aika korkeasta riistavietistä sekä ei välitä vieraista koirista.

      • poroooo

        Onko paimennuskoira taipusta?


    • Öööööööö

      Hei!
      Tässä omakohtaista kokemusta kyseisestä rodusta:
      Eli lapinporokoiria on hyvinkin erilaisia luonteeltaan.
      Kannattaa ottaa pentu joka on rauhallinen, vaikka nuo porokoirat eivät kovin vilkkaita ole mutta kaipaavat jonkin verran liikuntaa ja aktiviteettejä.
      Paimennus viettiä esintyy joillakin koirilla eli kannattaa kysellä kasvattajalta on suvussa paimentavia koiria.
      Lapinporokoira pitää kyllä muistakin koirista, varsinkin jos itsellä on jo koiria/koira.
      Ja yleensä ne pysyvät irti varsinkin omistajan tai toisen koiran lähellä :)

    • Poropoitsu

      Omani ei siedä muita uroksia. Tosin se on nuorena joutunut 2 kertaa aikuisen uroksen vihan kohteeksi, traumoja kenties. Ulkona on aina innoissaan, eikä puhti lopu varmaan ikinä.. Pahimillaan eksyiltiin metsässä 4 tuntia, eikä koira näyttänyt väsymyksen merkkejä, ennenkuin kotona. Kotona koiran olemassa oloa ei meinaa huomata. Vieraat käy moikkaamassa ja oudot äänet tarkistamassa. Sillontällön harvoin joku hellyyskohtaus, et hinkuttaa ja kerjää huomiota. Harrastuksiin passaa, meillä lajeina agility ja pelastustoiminta :) Tällä on riistaviettiä ihan reippaasti. Lähtee kaiken perään, esim peurat, puput, oravat ja joku rotta/ myyrä/ joku on ainakin jo kokeiltu jahdata. Hirvien ja karhun jälkiä lähti jäljestämään. Pystyy kyllä pitämään irti. Montaa kertaa ei oo ollu poissa mitään hirveen pitkiä aikoja.

    • Porotus82

      Täytyy sanoa että lapinporokoiria on moneen junaan, löytyy rauhallisia, ja löytyy todella aktiivisia ja riehakkaita. Yleensä lapinporokoirat on sisällä rauhallisia kun ei tehdä mitään, mutta ulkona kaikessa mukana, ja lenkkeilemällä niitä ei saa väsytettyä.

      Sopii hyvin sellaiseen harrastelemiseen, koska vaatii sitten kunnon paneutumista ja oikeasta pentueesta pennun, että saa tosiharrastamiseen porokoiran. Todella paljon merkitsee se, että mistä vanhemmista otat pennun ja minkä pennun kyseisestä pentueesta. Kannattaa siis ottaa ehkä sellainen rauhallinen ja ihmiseen kontaktia ottava, ehkä ei niin itsenäistä versiota. Mutta jos haluat esim. PK-puolelle koiran, niin silloin taas joudut miettimään otatko sen toimeliaamman ja aktiivisemman pennun, koska on paljon porokoiria joilla taas ei sitä moottoria löydy. Ja ne joista löytyy moottoria, niin voivat olla siitä hankalammasta päästä.

      Porokoira vaikuttaa sopivan kuitenkin noihin aloittajan kriteereihin hyvin liikunnan ja aktivoinnin osalta.

      Meillä vanhempi 4v. uros on varsin rauhallinen tapaus, ja ollut haastavaa motivoida tekemään ihmisen kanssa. Se on itsenäinen, eikä "tarvitse" ihmistä, muuta kuin rapsutuksiin. Sillä on riistaviettiä, ja herkästi lähtee jäljille, mutta pystyn siitä huolimatta pitämään vapaana, kunhan vaan reagoin heti jos se ottaa vainua. Tulee toimeen hyvin tuttujen koirien kanssa, niin urosten kuin narttujen. Vieraita koiria sietää valikoivasti. Nartuista tykkää aina, mutta leikkaamattomista vieraista uroksista ei pidä, mutta sietää jos ne on kytkettynä eikä tule lähelle. Tämä uros on erityisesti koulutettu sietämään vieraita uroksia lähellä, joten voi olla jonkin verran sellaisia uroksia, jotka mielellään rähisee vieraille uroksille, jos siihen ei puutu. Käytännössä ei ole koirasosiaalinen rotu, ja vaatii ennakoimista ja kouluttamista. Vanhemman koiran kanssa harrastetaan/kisataan tokoa (voittajassa) ja agilitya (2-luokassa), joten täytyy olla hallinnassa.

      Nuorempi uros on alle vuoden, ja tähän mennessä tykkää kaikista, mutta on hyvin vahvatahtoinen muiden koirien kanssa. Sillä taas ei ole riistaviettiä, sillä on moottoria paljon, ja oli hiukan haastava pienenä pentuna. Siitä tulee kyllä hyvä harrastuskoira, koska sillä on miellyttämisenhalua aivan eri tavalla kuin vanhemmalla koirallani. Eli todella paljon merkitsee millaisista vanhemmista pennun ottaa, paljon kasvattaja panostaa sosiaalistamiseen jo pentuaikana, ja minkä pennun otat pentueesta.

      Lapinporokoiria kannattaa käydä katsomassa toko-kokeissa, agilitykisoissa, kasvattajilla, harrastajilla, erikoisnäyttelyssä (lokakuussa). Jos asut etelä-Suomessa, niin voit nähdä minunkin koirani.

    • KolmasPoro

      Porokoirista kokemusta lähes 20 vuoden ajalta. Hieno koira osaavissa käsissä. Aikuistuu vasta 2,5-3v iässä. Siihen asti saa vääntää joka asiasta. Minulla aina mukana, minne sitten menenkin. Niin kuin joku tuossa sanoikin, kotona sitä ei edes huomaa. Sosiaalistettava hyvin. Totutettava autoihin, pyöräilijöihin, rollaattorimummoihin, mopopoikiin jne. Vaatii omistajalta aika paljon mutta myös antaa paljon. Keli kun keli, aina mennään.
      Kyseinen rotu on juuri minulle sopiva mutta ei kaikille. Jos haluaa helpon rodun, on valittava joku muu.

      • Anonyymi

        Näinpäs. Antaisitte vaa olla rauhas.. niin eiks kaikki sit relaa tahoillaan..


    • Anonyymi

      Porokoirat on ihan turhia piskejä. Kuka niitä tarvitsee.

    Ketjusta on poistettu 44 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1916
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe