Hirsitalo: Plussat ja miinukset ?

hirsitalo

Lähdetään liikkeelle ajatuksesta, että hankkii tontin jolle voi rakentaa haluamansa ja johon sopii ympäristöllisestikin myös hirsitalo.

Mitkä ovat hirsitalon plussat ja miinukset ja mitä huomioitavaa jos sellaista vaihtoehtoa harkitsee? Pelkkä hirsi vai lisäeristyksiä?

Tontin maaperä ratkaisee, mutta onko hirsitaloissa sovellettavissa liki kaikki perustustyypit rossipohjasta koko laatan betonivaluun?

Tulee mm. mieleen hirsitalo ja kosteiden tilojen oikeaoppinen toteutus, simppeli asia? Sitten sisäpintojen esteettisyys on jokaisen makuasia, mutta hirsitalossa lienee rajoitteita, ellei sitten halua hirsipintaa pitää kaikkialla näkyvissä.

Onko hirsitalo lopulisilta rakennuskustannuksiltaan kilpaulukykyinen verrattuna vastaavan kokoiseen puurunkoiseen ja tiiliverhoituun taloon?

Ideaalia olisi talo, jonka on energiaystävällinen ja jonka muu ylläpitö / hoito olisi sitten tulevien vuosien varella mahdollimman helppoa / vähätyölästä. Tässä herää avoimia kysymuksiä hirsitalon ulkopinnan hoidon suhteen.

Alla Kimaran etusivun jykevän oloinen pyöröhirsityyppi myös väriltään mielyttää, mutta onko jokin hirsityyppi parempi ratkaisu kuin toinen?

Entä onko erilaisia enempikin kehittyneitä salvostyypejä, sillä nuo Kimaran ratkaisut vaikuttavat vakuutavilta? Ratkaisuja joita kannattaisi välttää?

Kimara: http://www.kimara.fi/mallistot/

Miksi hirsitalo: http://www.kimara.fi/hirsitietoa/

Sitten toimitussisältöjen suhteen saa olla tarkkana tietääkseen mitä ja millaista tarviketta ladultaan pakettiin kuuluu ja mikä on hakittava erikseen.

Hinnasto: http://www.kimara.fi/content//uploads/2014/06/Talosuosikit-hinnasto-05.05.2014.pdf

Edelleen avoin kysymys olisi, että olisiko harkittavaa katsella valmistajia vaikkapa Balkanin maista tai Puolasta missä vastaavan (?) saattaisi saada huomattavasti edullisemmin. Pitäisi vain tehdä taustatyöt erittäin huolella jotta moitteettoman maineen omavana ja luotettavan löytäisi. Myös käytetyn tekniikan ja toimitussiällön laadullinen ja määrällinen vertailu tärkeää kuten aina.

Retrohome.ee: http://retrohome.ee/fi/hirsitaloja-valmistelu/

Eurohonka: http://www.eurohonka.fi/hirsitalotekniikkaa

5

176

Vastaukset

 • Tee kivitalo

  • Kuuleppas märkäkorvainen lapsonen...pyydä josko isi ja äiti ostaisi sinulle leegopalikat terveellisemmmäksi ja luovammaksi ajankuluksi kuin vähä-älyinen nettitrollaus ;-)

   Mukavia leikkituokioita rakentavan leegoharrastuksen parissa!


 • Miksi ei hirsitalo olisi hyvä, ainakin ne ovat ihmisystävällisempiä kuin monet "tiiviit pullotalot"
  -lämmintä niissä on perinteisesti riittänyt, kun tehdään kunnon tulisijat ja nykyajan lisänä voisi olla vaikka aurinkovarasto ja/tai keräimet
  -koneellista ilmastointia kun ei ole tai ei käytä, perinteinen painovoimainen ilmanvaihto paras, pysyy talon väki ja rakenteet kunnossa
  -rajan takaa taitavat tulla halvemmaksi, ja sieltä saa paksua oikeaa perinteistä hirttä eikä mitään liimattuja pätkiä, kukaanhan ei niistä liimatuistakaan vuosikymmenien kokemuksella tiedä
  -ja jos maalaat, hengittävä perinteinen pellavamaali -muista ohuelti 1litra/10-15neliötä, raskas on maalata, mutta hyvä tai sitten oikea keitetty maali (ei teollinen)
  Onnea suunnitteluun

 • Hirsitalo on tömäkkä (maanjäristyksen kestävä), arvokas, hengittävä, tunnelmallinen, pitkäikäinen... noi siis varmaan plussia. Miinuspuolella: kalliimpi kuin tikkutalot, hieman suunnittelua rajoittava (painuva rakenne).

  Joo, kaikki perustamistavat käy oikein hyvin hirsitaloille.

  Näppituntumalta sanoisin, että hirsitalo tulee pikkuisen kalliimmaksi kuin tikkutalo tiiliverhottuna.

  Melkein kaikki hirsitalovalmistajat ovat viime vuosina kehittäneet uusia salvossysteemejä, kun tuli nuo uudet energianormit, joissa rakennusvaipan ilmatiiveys otettiin merkittävänä muuttujana mukaan laskelmiin.

  Baltian ja Itä-Euroopan hirsitalotoimittajista en osaa sanoa paljon mitään.

 • Nuo kimaran linkit oli kuolleita, mutta esimerkiksi täältä näkee millasia salvoksia ja hirsityyppejä on, ja vähän ylipäänsä perusteluita valita hirsitalo: https://www.hirsiset.com/hirsi/
  Nythän kuuminta hottia on painumaton hirsi. Ei vaadi jälkisäätöjä ja avaa vähän erilaisia mahdollisuuksia talorakentamiseen.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  132
  5679
 2. Sanni Ovaska In Memoriam

  Silla lailla.. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2687488814630636&id=100001086306601 Lähi-idästä sotaa, sekasortoa, kuolemaa, nälkää, ka
  Maailman menoa
  79
  1305
 3. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  140
  1018
 4. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  26
  643
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  22
  416