Neitokakadun virikkeet

Papukaijaneito

Mitä kaikkea neitokakadun häkkiin voi laittaa?
Kuinka paljon saa sitä tavaraa laittaa, että jää lentotilaa?
Minkä kokonen häkki olisi hyvä?
Se pääsee joka päivä lentämään & sille olis iso ''leikkipuisto'' lipaston päällä.
Ottaisin yhden neidon vaan näin alussa :)
Mitä ruokia sille annetaan? Esim. vitamiinit, perus siemenseos, kalkkikivi tai seepiansuomu

Tavarat joita on tulossa häkkiin:

Ulkoa tuotu iso oksa
Kiikku orsi
Pesuallas vai mikä olikaan
Orsi
2x ruokakippoa & sekä 1x juomapullo
Joku roikkuva teline

Onko tossa ihan liikaa?

21

129

  Vastaukset

  • Hei!
   Ihana juttu, että suunnittelet huolella neitokakadun hankkimista. Tietoa keräämällä varmistat, että sinulle tulee mukavaa uuden lintusi kanssa ja lintusi myös voi hyvin!

   Sinulla on paljon kysymyksiä, johon parhaiten löytyy vastauksia tältä sivustolta:

   www.neitokakadut.com

   Sivusto on Suomen paras neitokakadusivusto, ja erittäin aloittelijaystävällinen. Suosittelen lämmöllä lukemaan tuota sivustoa!! :) Kaikkiin kysymyksiisi löytyy sieltä vastaus,ja paljon muutakin.

   Vastaan aivan välttämättömyydet tähän:
   - neitokakadu on parvilintu, joten voit ottaa alkuun yhden linnun. Mutta valmistaudu siihen, että hankit myöhemmin toisen. Neitokakadu tarvitsee lajitoverin :)
   - kahdelle neitokakadulle tulee olla minimissään 0,85 neliömetrin häkki. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että häkki on 1m leveä ja 85cm syvä. Mutta mitä suurempi häkki, sen parempi!
   - avainsana neitokakadun ruokavalioon on monipuolisuus. Tähän kuuluu laadukas siemenseos,mahdollisesti pelletit, mutta erityisen tärkeänä kaikki tuoreruoka. Tämä tarkoittaa versoja, ituja, ulkoa kesällä tuotuja puhdistettuja kasveja, hedelmiä, vihanneksia, marjoja, jne. Katso lisää tietoa myös ruokinnasta mainitsemaltani sivustolta.
   - Neitokakadun häkin kannattaa olla iso, että sinne mahtuu tarvikkeita ja tekemistä, mutta on myös lentotilaa. Kaikkien oksien kannattaa olla luonnosta tuotuja. Eri paksuisia, eri asennoissa. Nämä ovat hyväksi neitokakadun jaloille ja ketteryysharjoitteluille. Ruokakuppeja kannattaa olla useampi siemenille ja tuoreruoalle. Ruokaa ja herkkuja voi myös piilottaa leluihin. Leluja voi ostaa valmiina tai rakentaa itse esim. helmistä, narusta, pahvista.. Netistäkin löytyy paljon ohjeita :)

   Onnea linnun hankintaan, tutustu antamaani linkkiin niin saat paljon erinomaista tietoa!

  • Juu, kiitos! Oon ostamassa sit joskus toisen, katson eka miten menee yhden kanssa.
   Käykö hirvensarvi orreksi?

   • Hieno juttu, että toisen linnun tuloon osataan varautua etukäteen. :) Hirvensarvi kuulostaa hyvältä orsivaihtoehdolta, koska siinä on eri paksuuksia ja erilaista pintaa. En näe estettä sille!


  • Okei, mun tuleva neito synty tänään :D 5 viikon päästä katsomaan. Hirvensarvi olis tosiaan hyvä orsivaihtoehto, mutta pitää vaan löytää, mutta pitäs löytää sellanen. Tai, on mulla kaks isoo sarvee mutten raaskisi sahata niitä, onhan niitä pienempiäkin tai poronsarvi, mutta se voi olla liian ohutta.

   • Onnea pikkuisen kuoriutumisesta. :) Varmasti pienempiäkin hirvensarvia on saatavilla. Poronsarvikin voi olla ihan hyvä vaihtoehto, kunhan häkissä on myös paksumpia orsia. Häkki sisustuksineen kannattaakin valmistella kokonaan valmiiksi ennen neitokakadun tuloa kotiin, niin kotiutuminen voi alkaa mahdollisimman rauhallisissa merkeissä. :)


  • Juu, aletaan rakentamaan Häkkiä varmaankin maanantaina. Alan sisusteleen sitte ku se on valmis :)

  • Minkä kokonen häkki olis hyvä neitokakadulle? Sitä vaan, koska tänään aletaan rakentamaan ja haluaisin että mahtuisi kaverikin ja että tulis ihan reilun kokonen, isompi kuin minimi kahdelle neidolle.

   • Heippa! Mukavaa että päädyitte rakentamaan häkin itse. Saatte juuri sen kokoisen kuin haluatte,ja luultavasti paljon halvemmalla kuin valmiin tehdastekoisen häkin. :)
    Minimi häkkikoko neitokakadulle on 0,75 neliömetriä ensimmäiselle linnulle, ja jokaista lisälintua kohden 0,1 neliömetri lisätilaa. Eli kahdelle minimissään 0,85 neliötä. Tämä tarkoittaa siis, että minimissään häkin tulisi olla esim. 1 metri leveä, 85cm syvä, ja yli metrin korkea. Jos teillä on materiaalia suurempaan, se olisi enemmän kuin suositeltavaa! Se olisi loistavaa. ;) Nyrkkisääntö häkkikokoasioissa on, että mitä isomman häkin voi rakentaa, sitä parempi. Mitatkaa siis alue, johon häkki teillä tulisi, ja tehkää sen mukaan niin iso kuin mahdollista. Mainio esimerkki neitokakadujen "häkistä" olisi esimerkiksi 2m leveys, 1m syvyys ja korkeus lattiasta kattoon asti. Tällaista rakennelmaa voi kutsua jo aviaarioksi ja se vaatii jonkin verran työtä ja osaavia käsiä. Sisälle mahtuu myös jo pieni parvi, mutta kahdelle neitokakadulle olisi oikein ruhtinaalinen asumus. Häkin koko on siis teidän käsissänne, minimin mainitsin, mutta ylärajaa ei ole! ;)
    Mukavaa häkin rakentelua!


  • Päädyimme mittoihin: Korkeutta 150 cm, Pituutta 120 cm & Syvyyttä 60 cm. Tuo vikakin itseä harmittaa tässä eniten, koska minimihän on se 0,85 kahdelle. Itse en päättänyt mittoja, ne katsottiin minkälainen mahtuu huoneeseen. Haluan ainakin sen 0,85 neliötä syvän. Onneksi ei olla vielä rakennettu ja puutavaraa on reilusti ja isompaan. Täytyy laittaa se sit tuohon toiseen huoneeseen, sitten saisi ehkä ainakin isommankin kun minimi. Pääsisivät tietysti lentelemään joka päivä mutta häkin täytyy silti olla syvempi kuin päädyttiin. Aijon siis sanoa että pitää tehdä ainakin 0,85 neliötä tai enemmän, koska toi toinen huone on isompikin kuin missä nukun.

   • Hei!
    Jeps, tuo häkin pinta-ala olisi 0,72, eli jäisi vaille jopa yhden neitokakadun minimi hänkikoosta. Jos saisitte syvyyteen edes 15cm lisää (eli pituus 120 ja syvyys 75), pinta-ala olisi jo 0,9 eli hieman yli kahden minimin :) Tietenkin suosittelen että jos tavaraa häkintekoon löytyy, rakentakaa kerralla niin tilava kuin mahdollista, vaikka johonkin toiseen huoneeseen. Huolehtikaa että häkin ympäristö ei ole vetoisa tai kovin vilkkaassa paikassa.
    Korkeus kuulostaa hyvälle myös! :)


  • Nyt alotettiin rakentaminen ja syvyydeksi tuli n. 80.

   • Loistavaa, teillä on siis (jos pituus on 120cm ja syvyys 80cm) 0,96 neliömetrin kokoinen häkki. Se on oikein oivallisen kokoinen häkki kahdelle neitokakadulle!
    Mukavaa rakentelua! :)


  • Juu pituus on 120 cm ja syvyys sen 80 cm eli hyvän kokoinen tulee.

  • En kyllä suosittelisi ottamaan ensin yhtä neitoa. Miksi ihmeessä et halua ottaa samalla toistakin? Parvieläimenä neitsikka ahdistuu, jos sillä ei ole lajitoveria kanssaan, ja toveri lievittää muutosta aiheutuvaa stressiä.

   • Tuossakin on toki puolensa. Aloittelijaa ajatellen voisi kuitenkin suositella ensin yhtä lintua joksikin aikaa, maksimissaan n. vuodeksi. Tällöin omistaja oppii lintujen hoidon ja saa luotua suhteen lintuunsa sekä kesyttämisen hyvälle mallille. Tällaiseen kuvioon on helppo ottaa mukaan toinen lintu heti kun tuntee olevansa valmis.
    Olet toki oikeassa siinä, että neitokakadu on pari/parvilintu eikä sitä sovi pitää yksin sen koko elämää. Muutama kuukausi tuskin kuitenkaan haittaa, ja tässä ajassa aloitteleva omistaja voi oppia paljon elämästä linnun kanssa ja nähdä käytännössä sopiiko lintu juuri itselle.


  • Tietysti ottaisin heti kaksi jos voisin, mutta munista kuoriutui vain yksi, enkä tahdo ostaa eläinkaupasta ja kunnon kasvattajilta ne varataan yleensä etukäteen. Keltä neitokakaduni nyt ostan, niin on tulossa lisää poikasia jossain vaiheessa, joten aijon ottaa siitä sitten toisen, katson ekana, että miten menee ton ensimmäisen kanssa ja sitten jossain vaiheessa otan toisen.

   Tarvisin apua yhessä jutussa..Oon ruvennu sisustamaan sen linnun häkkiä, niin miten sais orren kiinnitettyä sillein, että se ei heilu vaan pysyy paikoillaan tukevasti? Vai onko sillä mitään väliä heiluuko se vai eikö?

   Ja toisessa...Mitä voisin lisätä vielä tohon häkin sisustukseen?
   Siellä on:
   -Iso oksa
   -Ruokakuppi
   -Juomapullo/kuppi
   -Mineraaliorsi
   -Orsi
   -Narurengas, roikkuu häkin katosta
   -Pieni narujuttu
   -Seepiansuomu
   -Puuhökkeli
   -Pahvilaatikko pohjalla
   -2x tikapuut
   -Risupallo, jossa sisällä hirssiä, kuivattuja hedelmiä.
   -Roikkuva juttu, jossa on pieni rengas, jotain syötävää

   Ja silti jää paaljon tilaa vielä käyttämättä, tiedän kyllä että lentotilaa pitää jättää ja sitä kyllä jäisi paljonkin vaikka laittaisinkin sinne vielä jonkun jutun.

   Lintu tulee joskus tässä lähiaikoina. Se on normaalin värinen, jossa on jotain erikoista väriä :D

   • Hei!
    Monet aloittavat yhdellä linnulla, siinä ei ole mitään pahaa. :) Tärkeintähän on, että lintu kuitenkin tulee saamaan kaverin.
    Orsien kiinnittämiseen on monia vaihtoehtoja. Niitä voi kiilata pinnojen väliin (ei välttämättä se tukevin vaihtoehto). Melko tukevan orren saa, kun ottaa orren joka ei aivan mahtuisi häkkiin, sahaa orren molempiin päihin pinnalle sopivan loven ja kiilaa orren toisen pään toisen seinän pinnaan ja toisen pään vastakkaisen seinän pinnaan. Nämä sahatut lovet pitävät orren melko hyvin paikoillaan. Olen myös nähnyt, että orren voi kiinnittää häkkiin ruuvvin ja prikan avulla. Orren tulee olla paksumpi kuin häkin pinnaväli, samoin prikan. Prikka asetetaan häkin ulkopuolelle, orsi sisäpuolelle. Kun ruuvvin ruuvvaa kiinni orteen prikan läpi, orsi pysyy häkin seinässä melko tukevasti! Orren päähän voi myös ruuvvata koukun, jonka kiinnittää pinnaan. Mahdollisuuksia on paljon, pitää vain olla vähän luovuutta ja katsoa mikä sopisi millekin orrelle parhaiten. Ei haittaa, jos joku orsi on hieman kiikkerä, sillä silloinhan lintu saa tasapainoiluharjoituksia.
    Orren paksuus vaikuttaa myös sen joustavuuteen/heiluvuuteen. Pienemmät oksathan keikkuvat helpommin. Pidempään oleiluun tarkoitetut okat kannattaa katsoa niin, ettei linnun varpaat yllä oksan ympäri. Tämä on tärkeätä, että jaloissa säilyy hyvä puristusvoima. Myös kynnet pääsevät paremmin kulumaan, kun oksat ovat tarpeeksi paksuja.

    Mitä tarkoitat "puuhökkelillä"? Häkkiin ei sovi laittaa mitään pesäpaikaksi sopivaa. Neitokakadu ei tarvitse tällaista. Kolomaisetpaikat innostavat lntuja turhaan pesintään. Myös pahvilaatikko voi olla tällainen. Tarkkaile, ettei lintu ala näyttää pesimäkäytöstä näiden esineiden kanssa.

    Salaatti/tuoreruokapallo voisi olla hyvä lisä. Tai keppi johon asetella tuoreruokapaloja. Tuoreruoka on tärkeä neitokakadujen ravinto, ja sitä voi koittaa tarjoilla luonnonmukaisesti muualtakin kuin ruokakupista. Tarkoitan jotain tällaisia:
    http://www.northernparrots.com/assorted-brands-fruit-holder-entry-level-foraging-toy-for-parrots-prod3353/
    http://24pets.fi/index.php/shop/linnuille/ruokapidikkeet/salaattipallo-8-cm-detail

    Lintulappu näyttää listalta puuttuvan! Linnuilla on UV-näkö, joten ne tarvitsevat oman lintulamppunsa jotta ne näkevät oikein. Tämä vaikuttaa myös paljon linnun hyvinvointiin. Hyviä vaihtoehtoja täällä:
    http://24pets.fi/index.php/shop/linnuille/lintulamppu-tuotteet

    Mutta kokonaisuudessaan sisustuksesi kuulostaa oikein hyvältä! :) Linnun on varmasti mukavaa tulla tuollaiseen häkkiin.
    Muista rakennella myös huoneeseesi linnulle sallittuja istuma/leikkipaikkoja. säästyt tällä myös itse jonkin verran siivoamiselta, kun lintu on vapaana.

    Lisää hyvää luettavaa häkin sisutuksesta:
    http://neitokakadut.com/hoito/haekin-sisustaminen

    Ja vielä hyvä linkki:
    http://marvinettes.com/joomla/index.php/fi/hakkitietoutta


   • Et vaikuttanut aivan varmalta lintusi väristä. :) Voit opiskella väreistä täältä, hyvin selkeät kuvat, löydät varmasti oikean niityksen oman lintusi värille:
    http://neitokakadut.com/vaerit


  • Juu, pitää katsoa tuota orsi hommaa vielä. Häkissä on yksi tukeva orsi, mutta se on aika alhaalla, mutta saahan sitä siirrettyä tarvittaessa :) Iso oksa mikä on häkissä, se on paksu ja siinä on kaks ohutta oksaa.

   Puuhökkelillä tarkoitan tuollaista:
   http://www.zooplus.fi/shop/linnut/lelut/keinut/143235

   Pahvilaatikkoa itsekin mietin että ottaisinko pois.
   Tuoreruokatikun unohdinkin, sellainen siis on jo :D Juu, lintulamppu vielä täytyy hankkia muuten kaikki on jo.

   Katossa on jo naruja, spiraaliköynnös ja tänään rakennetaan kiipeilyteline.
   Väristä en osaa sanoa muuta, kuin että harmaa.

   • Näytät olevan oikein tietoinen kaikesta tarpeellisesta, kuulostaa huippu hyvältä! :) On aina mukavaa kun lintuharrastus aloitetaan kuten sinä teet, perehtyen ja tehden parhaasi siinä että linnulla tulee olemaan hyvät oltavat.


  • Nyt kaikki on valmista, vain lintu puuttuu :D

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefan on puhunut Seiskassa: Naapurien juoruaminen ei häntä haittaa.

   Stefan kertoo, että rakentaa Sofian kanssa kotia tietoisena naapureiden katseista, eikä häntä haittaa, vaikka naapurit soittelevat heistä lehteen.
   66
   3952
  2. Stefu taas sekoilee instassa.

   Nyt on taas viesti kaikille luettavissa. Onko vieläkin kännissä, vai sekaisin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   85
   2512
  3. Stefu ja Sohvi - ero!

   Tämä on ilonpäivä 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   89
   1953
  4. Sofia pakeni yöllä kotonta Stefua.

   Uusi piirre näköjään löytyy Stefusta. Suutuessaan heittelee tavaroita.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   141
   1760
  5. Sofialla puhaltaa jo uudet tuulet

   Stefu on menneen talven lumia. Odottakaahan kun asia avautuu enemmän julkisuuteenkin... Hullu stefu jäi nyt sitten loppupeleissä aivan yksin, kukaan e
   Kotimaiset julkkisjuorut
   57
   1490