Vanhempana oppiminen

Aivosolukuollut

Olen ajatellut opetella uuden kielen suomen (äidinkieli) ja englannin lisäksi, mutta olen jo 53 v. ja mietityttää jääkö enää mitään päähän ja kannattaako?

8

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tottakai kannattaa! Vaikkei uutta kieltä varsinaisesti tarvitsisikaan, opiskelu pitää aivot virkeinä.

      Itse aloitin espanjan opiskelun yli kymmenen vuotta sinua iäkkäämpänä. Oppiminen on paljon työläämpää kuin kouluaikoina, mutta tässä iässä vähäisellekin edistymiselle osaa antaa enemmän arvoa.

    • Vaiselviääkö

      Ilman kielitaitoa ei selviä.

    • kylläkannattaa

      Kyllä sinun iässäsi vielä oppii uuden kielen tai vaikka kaksikin, jos haluaa.

      Sinua vanhempani opiskelin pari vuotta italiaa ja kirjoitin ylioppilaskokeen. Hyvin meni. Sen jälkeen olen opetellut toisenkin itselleni uuden kielen. Luen sitä sujuvasti.

      Vähän enemmän vaivannäköä oppiminen varttuneempana vaatii kuin aivan nuorena. Mutta opiskelu sinänsä on jo palkitsevaa ja uuden kielen oppiminen avaa aivan uusia näköaloja. Tehokkainta opiskelu on aikuislukiossa, työväen- ja kansalaisopistoissa tahti on rauhallinen. Itse olen pitänyt enemmän aikuislukiosta, koska siellä opiskellaan 5-6 viikon kurssi kerrallaan, sitten on kurssikoe, joka on tärkeä palaute. Tietää ja näkee, oppiiko jotain. Ja optiona mahdollisuus kirjoittaa yo-koe, josta saa kauniin todistuksen.

      Onnea hankkeellesi!

    • w456rty

      Kielen opiskelu sinänsä on mukava ja hyödyllinen harrastus. Ehdottomasti kannattaa!

    • Läheltä_seurannut

      Tunsin varsin läheisesti henkilön, joka oli opiskellut keskikoulussaan ruotsia ja saksaa ja käynyt kansakoulunopettajaksi valmistavan seminaarin tältä keskikoulupohjalta. Opettajantoimessaan hän ei ollut käyttänyt mitään muita kieliä kuin äidinkieltään suomea.

      Noin 50 vuoden iässä 1960-luvulla hän aloitti englannin opiskelun aivan nollatasolta. Hänellä ei ollut siihen mennessä ollut edes TV-vastaanotinta eikä muutakaan vastaavaa englannille altistavaa välinettä.

      Tuli peruskoulu-uudistus ja uudessa järjestelmässä oli alkuun huutava pula englannin kielen opettajista. Tämä kannusti henkilöämme siirtymään opinnoissaan ”isommalle vaihteelle”. Hän suoritti kesäyliopistossa ensin englannin kielen approbaturin, sitten peruskoulun englannin kielen tuntiopettajan pätevyyden ja lopuksi vielä ylimääräisenä cum lauden, vain muutama vuosi englannin alkeisopintojen aloittamisen jälkeen. Kaikki tämä vaati toki lähes kaiken liikenevän vapaa-ajan omistamista intensiivisesti näille opinnoille.

      Henkilömme toimi sitten puolenkymmentä viimeistä työvuottaan kiertävänä englannin kielen tuntiopettajana laajan kunnan peruskouluissa. Ääntämyksessä saattoi olla puutteita, mutta palava innostus työhön korvasi ne kukkuramitoin! Kuulemani mukaan innostus tarttui oppilaisiinkin eikä oppimistuloksissa ollut häpeämistä.

      Tästä työstä koituvat ansiot olivat tuntuvasti paremmat kuin aiemmassa työssä kansakoulun alaluokkien 1–3 opettajana. Sama heijastui eläkkeeseenkin, jota henkilömme pääsi nauttimaan varsin pitkään: hän poistui keskuudestamme vajaat kaksi vuotta sitten korkeassa 96 vuoden iässä.

      Opimme tästä sen, ettei uuden kielen opiskelun aloittaminen ole viisikymppisenäkään välttämättä turhaa!

      • Läheltä_seurannut

        Tuli mieleeni toinenkin tapaus:

        Eräs ystäväpiiriini kuuluva henkilö oli opiskellut keskikoulun jälkeen ammattiin opistotasolla, toiminut pitkään tässä ammatissa sekä synnyttänyt ja kasvattanut siinä sivussa kolme veronmaksajaa. Päätti sitten varttuneella iällä ryhtyä jatko-opiskelijaksi. Viisikymppisenä maisteriksi, kuusikymppisenä komeasti väitöskirja!

        Yo-lakki puuttuu edelleen, mutta tohtorin arvo ja oikeus käyttää silinterihattua korvannee sen.

        Ammattiala ei sinänsä liity palstamme teemaan ”Kielet ja käännökset”, mutta ymmärtääkseni jatko-opiskelu on vaatinut kielitaidonkin mittavaa kehittämistä kouluajoista, samoin myöhempien vuosien ammattiura tutkijana lukuisine kv. konferensseineen eri maanosissa.


    • suomiruotsienglantisaksa

      Kieli välineenä on hyvä tapa oppia. Eli esimerkiksi oman ammatin sanasto hallintaan.

    • hmhmhm

      Varmasti kannattaa opiskella!

      Tässä on hieno video kielten opiskelusta:
      https://youtu.be/d0yGdNEWdn0

      Mieheltä joka sanoo tutkineensa kielten opiskelua koko aikuisikänsä ajan, eli jotakin tietoa asiasta hänellä varmasti on. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      140
      10192
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      204
      2769
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2097
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1566
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe