Työharjoittelijan hyväksikäyttöä?

Juuensuulainen

Aloitin noin 2kk sitten ammattikoulun työharjoittelun eräässä yrityksessä. En siis saa mitään palkkaa. Ensimmäinen kuukausi meni mukavasti, sain sopivasti hommia ja ne vastasivat sitä mitä minun olisikin pitänyt tehdä. Mutta sitten kävi niin että yksi työntekijä sanoi itsensä irti myymälän hoitamisesta. Myymälä sijaitsee jonkun matkan päästä sieltä missä olin siihen asti tehnyt hommia. Hän hoiti myymälää yksin. Joku sai sitten jättiläis idean että tuikataan työharjoittelija sinne myymälään. Ajattelin sitten että noh, jos nyt viikon tai pari siellä olen niin ei se nyt niin kamalaa ole, mutta huomenna alkaa NELJÄS viikkoni siellä. Eli olen ollut puolet harjoittelustani siellä. Myymälässä käy todella vähän ihmisiä ja olen monet päivät siellä vain pyöritellyt peukaloitani 8 tuntia ilman ainuttakaan asiakasta. Sitten kun niitä asiakkaita tulee, en osaa ikinä auttaa heitä koska en saanut minkäänlaista perehdytystä myymiini tuotteisiin. Ja todellakin istun siellä rakennuksessa ypöyksi ilman minkäälaista ohjausta. Homma ei liity edes mitenkään siihen aihealueeseen mitä minun pitäisi tässä työharjoittelussa opetella.

Olenkin sitten miettinyt että eikös minulla ole työharjoittelijana oikeuksiakin!?
- Tietääkseni koska olen yksin myymälässä, koulustani saama vakuutus ei ole voimassa.
- Vien jonkun työpaikan! Teen tasan samaa työtä mitä edellinen myyjä teki, mutta minä en saa siitä mitään korvausta.
- Työharjoittelija ei saisi korvata työntekijää eikä olla sijaisena tekemässä työtä josta joku voisi saada palkkaa.
- Työharjoittelijaa ei saa jättää yksin varsinkaan kassalle. (Edellisessä työharjoittelussa oltiin tästä erittäin tarkkoja!)
- En opi yhtään mitään.
- Vain he hyötyvät tästä.

Ajattelin että ehkä he eivät tiedä työharjoittelijoiden oikeuksia, mutta heillä on ollut ennenkin paljon harjoittelijoita. Eikö kukaan ole ottanut asiaa puheeksi?

Miten minun kannattasi menetellä, koska en halua enään päiväksikään mennä pyörittelemään sormiani sinne myymälään? Miten minun kannattaisi asia ilmaista?

5

131

Vastaukset

 • Ota yhteys harjoittelusta vastaavaan opettajaan omassa oppilaitoksessasi. Kannattaisi myös jutella asiasta harjoittelupaikan vastaavan ihmisen kanssa.

 • Komppaan edellistä. Yhteys TOP:ista vastaavaan opettajaan mahdollisimman pian. Tai sitä ennen kannattaa yrittää puhua asiasta harjoittelupaikan ohjaajan kansa

  Äläkä unohda pitää puoliasi. Tuommoisessa tilanteessa saattaa usein hämmentyä, mutta selitä rauhallisesti mutta varmasti asioiden laita ja miksi se ei ole hyväksyttävää. Tee selväksi oma tahtosi.

  Ja kyllä top-paikan tarjoajankin täytyisi tajuta tuo tilanne. Mutta jos sanoja ei löydy, tai asia ei puhumisenkaan jälkeen etene, niin viimeistään siinä kohtaa puhelin kouraan ja yhteys opettajaan.

 • Minulle tehty juuri samanlailla. Työharjoittelijat ikuisia orjia ja sylkykuppeja.

 • Aloittajalle.Tuliko asiaan selvyyttä?

 • Työharjoittelijoita on pidetty iät ja ajat ilmaisena työvoimana, onhan se hyväksikäyttöä. Ilmaiseksi töitä tekevä harjoittelija vie joltakin toiselta mahdollisuus palkkatyöhön ja varsinkin kaupan alalla tämä on iso ongelma.

  Vuonna 2018 voimaan astunut aktiivimalli pahensi edelleen tätä hyväksikäyttöä. Miksi kansanedustajat eivät voi puuttua hyväksikäyttöön ja tehdä jotakin palkallisen työllisyyden lisäämiseksi? Työttömien ja opiskelijoiden kyykyttäminen ei auta vaan kauppiaita pitäisi kannustaa palkkaamaan lisää työntekijöitä. Yksi tai kaksi ilmaista työharjoittelua riittää opettamaan kaiken tarvittavan työelämää varten, sen jälkeen pitäisi jo saada työtä josta maksetaan oikeaa palkkaa.

  Ihmiset, pitäkää tästä meteliä, tehkää ja aloittakaa kansalaisaloitetta asioiden muuttamiseksi, ottakaa yhteyttä kansanedustajiin, kertokaa työvoimatoimiston henkilökunnalle ja oppilaitosten opettajille työharjoitteluiden hyödyttömyydestä ja hyväksikäytöstä! Meidän ei tule missään nimessä tyytyä nykyisiin käytäntöihin vaan meidän täytyy kapinoida oikeudenmukaisuuden puolesta!

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Takaisin ylös

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  164
  6713
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  173
  3216
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  68
  2027
 4. Koronavirus saapunut Suomeen

  Se on Lapissa tuli kiinalaisten turistien mukana. Miten käy joulupukki turismin? Onko lappi eristettävä?
  Maailman menoa
  151
  1342
 5. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  31
  567