Joni Skiftesvikin kirja mietteissä

Veroc

Luen vain kirjastokirjoja ja viimein sain Joni Skiftesvikin kirjan " Valkoinen Toyota vei vaimoni " käsiini jonotuksen jälkeen. Kirja oli sellainen elämys että se on siitä lähtien ollut koko ajan mielessä kun luin viimeisen sivun. Aion lukea kirjan vielä uudestaankin.
Mietin sitä mitä meillä Suomessa kirjoitetaan. Kuinka paljon kirjoitetaan puuta heinää ja kuinka monta kertaa oikea kirjallisen elämyksen tarjoava kirja jää pimentoon. Varmaankin niin olisi jäänyt nytkin jos tämä kirja ei olisi saanut Runebergin palkintoa. Ainakin minä kiinnostuin kirjasta vasta kun se sai palkinnon.
Yritän sanoa sitä etteivät kirjalliset palkinnot ole turhia. Kyllä ne saattavat osoittaa oman merkityksensä myös sillä tavalla kuin nyt kävi että lukija löytää palkinnon ansiosta todella hyvän kirjan.
Olen monta kertaa pettynytkin luettuani jonkun palkitun kirjan kun olen luullut, että se on todella hyvä mutta olenkin saanut havaita että palkitsija onkin halunnut näyttää vain oman " fiksuutensa " valitsemalla voittajaksi jonkun eriskummallisen taidetekeleen osoittaakseen oman fiksuutensa.
Kiitos lukuelämyksestäni siis kirjan tekijälle mutta myös Runebergin palkinnon raadille. Sitä kyllä ihmettelen miten Finlandia palkinnon raati ei tätä kirjaa huomioinut. Hakiko se taas kerran sellaista " fiksua " kirjaa " ?

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sog

      Harvoinpa noita laatukirjoja palkitaan - yleensä palkinnot menee niin h...tin taiteellisille luomuksille ettei viitti lukea paria sivua pitemmälle.

    • Ve-de

      Samanlaiset ajatukset on mielessä meikällä noista palkituista kirjoista että esimerk. Finlandia Palkinnolla palkitut ovat järkiään taiteellisia luomuksia joita ei viitsi lukea. Skiftesvikin kirjoista olen aina tykännyt ja tämänkin kirjan aion kyllä hankkia käsiini.

    • Enolispalkinnuuuu

      No, tässä "Valkoinen Toyota..." kirjassa oli hyvää se, että teksti on sujuvaa, koska kyseessä on lukuisia teoksia jo julkaissut, lehtimiestaustainen kirjoittaja.

      Heikkoa siinä on mielestäni se nykyään kaikkeen viihteeseenkin (tositevee esim.) yleistynyt tyylikeino, että juonen kulku rakennetaan näiden rankkojen kohtauksien esiin nostamiseen. Siinähän tekijä ei edes pyri antamaan vastausta lukijalle, kuinka näiden rankkojen asioiden kanssa selvitään. Samalla kirjoittaja kätketysti kerjää saamatta jäänyttä myötätuntoa ja hyvitystä kovista kokemuksistaan. Sitten sanoma vielä esitetään siinä valossa, että kirjoittaja ei suinkaan kamppaile omilla elämänasenteillaan rankkuuksia vastaan, vaan pyrkii etulyönnillä niiden kaveriksi. Rankkuuksia heitetään lukijan syliin tavallaan kuin sanotaan savolaisten sälyttävän vastuun kuulijalle omista puheistaan. Ei lukija mielestäni tällaista odota.

    • elämy

      En ymmärrä pätkääkään edellisesti vuodatuksesta. Rakastuin Skiftesvikin kirjaan ja luen sitä jo toiseen kertaan. Se on kiertänyt ystäväpiirissäni ja kommentit ovat kaikilta samanlaiset: tässä pitkästä aikaa kirja, jossa on elämänmakua. Ihana kirja!!

      • Enolispalkinnuuu

        No, kyllä ymmärsit. Jos ymmärrät Skiftesvikin tekstiä, ymmärrät myös näin selkokielistä kritiikkiäkin.

        Nämä kirjaa kritiikittömästi ylistävät kannanotot haiskahtavat teoksen myynnin edistämiseksi tuotetuilta mainosteksteiltä.


    • elämy

      Se nyt vain oli niin hyvä että kolahti minuun niin että tuntui ja saman tuntuu tehneen muihinkin lähipiirissä.Kai sen saa sanoa. Aiheetta enempään.

    • läsare

      Tuskin mikään mainoskamppanja voi vaikuttaa jonkun kirjan arvosteluihin ja siihen että saa jonkun palkinnon. Kyllä kai se on kirjan laatu joka ratkaisee.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1877
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1286
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe