vahtiva pystykorva

???

mikä koira pystykorva rotu sopisi ympärivuotiseksi pihavahdiksi? koira olisi suurimman osan vapaana pihalla (langassa?), mutta ainakin yöt häkisää (5mx6m), koppi on lämmitetty. ainut koira ei ole ja joka päivä ainakin parin tunnin lenkki maaseudulla.
mitä mieltä akitasta ja laikasta.

13

948

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ???

      myös ns. vetokoirat huomioidaan, koska olisin kiinnostunut tästä harrastuksesta.

    • Pipa

      Jos haluat vahtivan pihakoiran, joka ilmoittelee haukullaan, niin vetävät ovat vähemmän vahtivia, kuten husky. Vahtikoirina toimivat kyllä laikat, karjalankarhukoira, norjan harmaahirvikoira, jotka ovat myös metsästyskoiria, ja niiden olisi hyvä päästä metsällekin. Samojedi viihtyy pihalla ja vetääkin, eikä ole hassumpi pihavahtina ja lisäksi on seurallinen lenkkikaveri.

      • Nimetön

        Samojedi on seurakoira, eikä se sovellu ympärivuorokautiseksi pihavahdiksi. Mutta tuo husky kuullsotaisi hyvältä, jos vetävän ulkokoiran haluaisit :)


      • ???
        Nimetön kirjoitti:

        Samojedi on seurakoira, eikä se sovellu ympärivuorokautiseksi pihavahdiksi. Mutta tuo husky kuullsotaisi hyvältä, jos vetävän ulkokoiran haluaisit :)

        onko täällä ketään joka osaisi sania miten sitten veto harrastus aloitetaa. eihän yhdellä koiralla pääse alkuun tarvitaan enemmän???


      • ahaha, ei
        Nimetön kirjoitti:

        Samojedi on seurakoira, eikä se sovellu ympärivuorokautiseksi pihavahdiksi. Mutta tuo husky kuullsotaisi hyvältä, jos vetävän ulkokoiran haluaisit :)

        Huskyt eivät sovi pihavahdeiksi. Se toivottaa tervetulleiksi niin jehovantodistajat kuin rosvotkin häntä heiluen. Saattaa innostuessaan alkaa "jutella", mutten usko että se ketään peloittais pois :)


    • karjalankarhukoiran

      karjalankarhukoiran kuin opetat hirvenmetsästykseen ja mahd.karhun metsästykseen, kunnolla.niin sen jälkeen ei ole muilla paljon hoitamista kuin isännällä.metsästysrotuja ei kannattaisi muutenkaan pilata sohvakoirina, pelkkinä lemmikkeinä,mitä monet pystykorvat ovat.

      • myös kkk omistaja

        Sanoit että karjalankarhukoiraa joka on opetettu hirven -tai karhunmetsästykseen, ei voi muut hoitaa kuin isäntä.. perustelisitko?


    • ei oo

      jos harkitset laikaa niin metästä tai joku perheestäsi.........koska laikat ovat metästys koiria ja pitävät siitä!!!!

    • Jere

      Kyllä mielestäni kaikki pystykorvat ilmoittaa jos joku tuntematon on tulossa kylään.
      Miksi koirasi pitää olla yöt häkissä?
      Jos vaan on tilaa niin todella pitkä juoksunaru on mielestäni kaikista paras. Siinä riittää koiralla juoksemista, toisin kuin häkissä.
      Siitä vetohommasta en tiedä, mutta ehdotan että otat tarkoin selvää asiasta, ettei käy niin että hoksaatkin että tämä ei ole minun lajini. Silloin koirasi jää työttömäksi.
      Varmasti pääset tutustumaan lajiin tarkemmin kun vaan etsit ko. harrastajia..

      • Sammari2

        Ainakaan kaikki samojedit eivät ilmoita tuntemattomista vieraista. Meidän samojedi menee vain häntä heiluen tervehtimään, vaikka olisi täysin vieras, mutta ei haukahda kertaakaan edes ovikellon soittoon.


    • rollo1

      akita kyllä toimii vahtikoirana, jos vain jaksaa kouluttaa. Mutta luontaisesti akita ei hauku kovinkaan paljon, oma koirani ei hauku juuri koskaan..

      akita rakastaa hyvin paljon perhettään, joten en suosittele, että akitaa pidettäisiin pelkästääb pihalla narun nokassa päivästä toiseen, niin että pääsee vain lenkeillä kontaktiin ihmisten kanssa. Se saattaa olla akitalle hyvinkin rassaavaa.

      Pitää myös muistaa, että akita on melkoisen kovapäinen koira, jonka kanssa saattaa joutua pahoihinkin ongelmiin jos ei osaa olla kasvatuksen suhteen johdonmukainen ja selkeä. akita tulee varmasti jossain vaiheessa kokeilemaan omistajansa hermoja, varsinkin silloin kun on itsepäisimmällä tuulellaan.

      täytyy myös kysyä, että miksi haluat koirasi vahtivan?

      Millaista vetoharrastusta olet aloittamassa? itse harrastan koirahiihtoa, missä siis koira vetää ja minä hiihdän. Yhdellä koiralla voi myös harrastaa ihan tuota reen vetämistä, on olemassa yhden koiran vedettäviä rekiä.

    • Yue

      Akitoista ja laikoista en tiedä mitään, mutta pystykorvista ainakin suomenpystykorvasta saa hyvän vahtikoiran sen haukkuherkkyyden takia. Suomenpystykorva ilmoittaa varmasti, jos joku tulee pihaan. Ei se kyllä ketään pois pelota, jos sellaista vahtikoiraa tarkoitit. Se pärjää myös hyvin ulkona talvipakkasellakin. Suomenpystäri on metsästyskoira, joten luonnollisesti sen pitää päästä myös metsälle. Sillä on myös vahva metsästysvietti, joten ilman valvontaa se ei välttämättä pysy pihassa kovin kauaa, vaan saattaa lähteä jonkun hajun perään. Tämäkin asia riippuu tietenkin koulutuksesta, liikunnan määrästä ja koirasta itsestään. Oman suomenpystykorvani ostin tuttavalta, joka asuu aika syrjässä ja pitää omaa pystäriään usein vapaana, eikä se mihinkään karkaa. Vetokoiraksi suomenpystykorvasta ei ole.
      Siperianhuskeja voi käyttää vetokoirina, mutta varmaan tiesitkin sen jo. Ystävälläni on siperianhuskyn ja alaskanmalamuutin sekoitus. He eivät käytä sitä varsinaisena vetokoirana, mutta talvella se kyllä vetää potkukelkkaa. Pihavahdiksi koirasta ei minun käsitykseni mukaan ole (ellei koiran koko sitten pelota heikkohermoisimpia), koska se ei juuri hauku. Istuu nätisti narussa ja vain vilkaisee, kun menen kylään.

    • envious97

      Jos vetohommista olet kiinnostunut, on malamuutti tai husky sinulle oikea rotu. Vetohommiin pääsee mukaan tutustumalla ihmisiin jotka sitä harrastavat, katso vaikka rotuyhdistysten sivuilta tietoa ja yhteystietoja. Kumpikaan ei kyllä ole kovin vahtiva rotu, mutta ilmoittavat kyllä vieraista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9254
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      42
      2720
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      152
      2493
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2019
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1776
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1527
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1464
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      7
      1340
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe