Avartava lukukokemus

Leninosasi

Luin juuri Aimo Minkkisen kirjan Lenin ja täytyy sanoa, että meille suomalaisille on syötetty Leninistä täysin väärä käsitys. Sitä käsitystä ovat olleet luomassa hänen poliittiset vastustajansa niin oikealta kuin vasemmalta. Kuvitteleeko kukaan että sillä tavalla saadaan henkilöstä oikea henkilökuva.

Lenin ajoi voimakkaasti Suomen itsenäisyyttä bolsujenkin joukossa vaikuttanutta venäläistä sovinismia vastaan kuten hän itse asian ilmaisi.

Leninin sairaus jo 1920-luvun alussa sai bolsevismin lähtemään väärille raiteille sillä Lenin eristettiin kaikesta milloin Gorkiin, milloin minnekin, niin että hän ei saanut lukea edes sanomalehtiä. Tämän päätti jo tuolloin Stalin sillä hän johti sihteeristöä ja sihteeristö johti maata. Maata alettiin jo tuolloin Leninin kykenemättä estämään ajaa valtiokapitalismiin ja totaaliseen harvainvaltaan sekä pienten kansojen itsemääräämisoikeuden kaventamiseen.

44

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukastaanpas

      Puolueetonta kerrontaa Leninistä on todellakin aika vähän. On joko neukkulan aikaista yli-ihmisjumalointia tai sitten oikeiston harjoittamaa täyttä demonisointia mutta ei mitään siltä väliltä.

      Pitääpä hankkia käsiin tuo Minkkisen kirja ja tutustua. Olisiko vihdoin Leninistä jo oikeaa asiatietoakin saatavilla.

      • äläpoikaläpätä

        Hys, hanu ei Suomessa saa suhtautua Leniniin neutraalisti. Pitää vaan kirota ja puida nyrkkiä Suomen syöjälle vaikka hän tunnusti Suomen itsenäisyyden. Venäjän valkokenraalithan eivät olisi tunnustaneet, eivätkä suostuneet edes keskustelemaan aiheesta, se on fakta.


      • sanonvaan

        Kommunistit oli laidasta lukien pösilöitä ja kusipäitä piti keksiä joku hyvä tyyppi jota voitiin kehua ja sillä pestä näiden muiden synnit puhtaaksi.

        Lenin oli kuollu, joten sopi siihen rooliin hyvin, nämä puhdistukset ja muut rikokset meni näiden muiden piikkin, mikäli Lenin olisi elänyt pitempään, niin kaiken sen olisi tehnyt mitä teki nämä muutkin.


    • AsuuVenäjällä

      Miksei Lennuun saa suhtautua pobjektiivisesti? Mies kuoli kuppaan 1924, mikä ei ole ihme kun huomioi kuinka hirvittävän rima Krupskaja oli!

      Kekkosen aikaan yritettiin luoda myytti Suomen itsenäisyydestä tämän kuppakasan "lahjana"! Silloin tuo oli tarkoituksenmukainen keksintö. Itsenäisyys olisi tullut joka tapauksessa ilman sitäkin! Kuten useimmat muutkin itsenäisyydet saadaan ilman emämaan hyväksyntää!

      • ooks-sää-nero

        -----Itsenäisyys olisi tullut joka tapauksessa ilman sitäkin! Kuten useimmat muutkin itsenäisyydet saadaan ilman emämaan hyväksyntää!------

        Sinullahan onkin tarkat tiedot historiasta lähes 100 v takaa, tarkemmat kuin historioitsijoilla ja aikalaisella Paasikivellä, joka oli kuvioisa jo sillon mukana. Meille tärkeät valtiot Ruotsi ja Saksa asettivat itsenäisyytemme tunnustamisen ehdoiksi sen, että Venäjä tunnustaa sen ensin. Olisi ollut meille tosi paskatilanne jos yksikään valtio ei olisi itsenäisyyttämme tunnustanut. Siitä tilanteesta selviämiseen olisi tarvittu ehdottomasti sinun nerouttasi.


    • suhteet.kuntoon

      No mikäs sinua estää, senkun suhtaudut Lennuun pobjektiivisesti.
      Mutta jos se että joku on hirvittävän rima aiheuttaa kuolemisen kuppaan, niin sen paljon rimoja kannattaa varoa.

      • AsuuVenäjällä

        Stallaria nyppii? Krupskaja oli hirvittävän ruma ja kuppa taas ikävä tauti! Viimeisissä valokuvissa oli kuppakasa aika sulkasatoisen näköinen!

        Lenin-setä asuu Venäjällä...


      • lahtaria-nyppii
        AsuuVenäjällä kirjoitti:

        Stallaria nyppii? Krupskaja oli hirvittävän ruma ja kuppa taas ikävä tauti! Viimeisissä valokuvissa oli kuppakasa aika sulkasatoisen näköinen!

        Lenin-setä asuu Venäjällä...

        Onko sinulla tuohon kuppaan muuta todistetta kuin Kälviän lahtarien perinneyhdistyksen kokeilumonisteet? Jos on niin lyö pöytään faktojasi.


    • AsuuVenäjällä

      "Onko sinulla tuohon kuppaan muuta todistetta kuin Kälviän lahtarien perinneyhdistyksen kokeilumonisteet? Jos on niin lyö pöytään faktojasi."

      On toki, mutta se ei sinua auta kun pitäisi osata kieliä!

      Kas tässä!

      In March 1923, he suffered a third stroke; it ended his career. Lenin was mute and bed-ridden until his death but officially remained the leader of the Communist Party.
      Persistent stories mark syphilis as the cause of Lenin's death. A "retrospective diagnosis" published in The European Journal of Neurology in 2004 strengthens these suspicions.

      Ei sitä kaikilla kuppaa ole! Sinuna olisin ylpeä!

    • La_de

      En tunne Aimo Minkkisen teosta, mutta täytyy tiedostaa, että Minkkinen toimi Tampereella olleen Lenin-museon pitkäaikaisena johtajana. Tämän museo pitkäaikainen tukija oli Moskovan Lenin-keskusmuseo, jolta se sai sekä taloudellista apua että esineistöä. Näistä lähtökohdista ajatellen Minkkinen ei välttämättä ole tehnyt Leninistä objektiivista teosta.

      • minkkinenontarkka

        ------Näistä lähtökohdista ajatellen Minkkinen ei välttämättä ole tehnyt Leninistä objektiivista teosta.-----

        Kuka on tehnyt ? Mutta jos lukee Minkkisen teoksen niin ehkä se auttaa luomaan jonkunlaista aiempaa parempaa kokonaiskuvaa tähän astisen tilalle.


    • stalinolisyyllinen

      Leniniä arvioitaessa ei sovi unohtaa sitä miten hän koetti vielä viimeisillä voimillaan erottaa Stalinin politbyroosta ja kaikista muistakin asemistaan. Siksi Leniniä ei voi syyttää N-liiton myöhemmistä virheistä. Ne olivat yksin barbaarisen Stalinin tekosia, eivätkä edes kommunismiakaan.

    • La_de

      Leninille sädekehiä laittaneille muistuttaisin, että mies salli Venäjän sisällissodassa (1917-1922) nk. punaisen terrorin". Tämä tarkoitti mm. laajoja teloituksia ilman oikeudenkäyntiä ja vankien kidutuksia. On arvioitu, että sisällissodan taisteluissa ja vankeudessa kuoli peräti yhdeksän miljoona venäläistä ja tämän päälle miljoonat nälkään kuolleet.

      Näiden lukujen valossa Leninin "humaanisuus" voidaan asettaa kyseenalaiseksi. Samoin hänen Venäjälle toteutunut hyöty. Leninin esimerkki kansalaisiin kohdistuneesta terrorista jäi kommunistiseksi perinteeksi. Kansalaisten näkökulmasta ja länsimaihin verrattuna Venäjä säilyi Leninkin jälkeekin takapajulana sekä taloudellisesti, sivistyksellisesti että kansalaisoikeuksien näkökulmasta.

      Suomi itsenäistyi jollakin onnenkantamoisella. Historiantutkimushan on todennut, että Lenin uskoi Suomen palaavan kommunistisen Venäjän huomaan ikään kuin itsestään. Uskon, että maamme olisi saanut isenäisyyden jossakin vaiheessa joka tapauksessa monarkistisen Venäjän alkaessa sivistymään ja Suomen tiedostaessa yhä enemmän oman kansallisen asemansa.

      On erikoista ajatella, että Suomessa ihaillaan todella suurta ihmisyyden sortajaa. Miljoonien ihmisten tappamisella ja ihmisoikeuksien sortamisella Lenin on jäänyt maailmanhistorian hirmuhallitsijoiden joukkoon.

    • Leninin-jäljiltä

      Venäjä oli raunioina ja näki nälkää. Vankileirit toimivat hyvin, ei juuri muu.

      Stalin teki Venäjästä NL:n. Hän korjasi Leninin virheet 10 vuodessa ja nosti maan teolliseksi sotilassuurvallaksi.

      Leninin todellinen ansio oli vallankumouksen johtaminen ja Venäjän sivistyneistön tuhoaminen.

      • jaoikeastihan

        Määrä korvasi Joosepin kohdalla laadun ja länsimaat antoivat nössösti periksi luovuttamalla V2-raketit ja muuta teknologiaa vapauden vihollisille.


    • mänttinen

      Tuskinpa se sinun sairaseläkkeellä ostamallasi roskalla saa pelastettu sitä Lenin-museo konkurssipesää.

    • kylmähermoinen

      Lenin aivan kiistatta kannatti Suomen itsenäisyyttä ja halusi tänne tunkeneet punaiset venäläiset ehdottomasti pois maastamme. Eikä niitä paljon ollutkaan eivätkä ne edes mitään sotilaita olleetkaan, pummeja ja tyhjäntoimittajia. Heistä oli punaisille vai haittaa.

    • Bror-Erik

      Lenin on eittämättä itsenäisen historiamme merkkihenkilö,aikansa johtotähti jonka vaiheista
      luulisi kaikkien valistuneitten historianharrastajain olevan uteliaalla kannalla.-Lukeminen
      kannattaa aina kuten Jörkka monumentaalisesti on lausunut :)

    • åpdf

      Lenin ja Lenin. Pietarissa oli 1917 muitakin bolsheviikkeja kuin Lenin. Esim. Eino Rahja ja Alexandra kollontai. He olivat jotakuinkin suomalaistaustaisia. Heillä oli vaikutusvaltaa Suomen kysymykseen.

      • ykkk

        Tietojeni mukaan Lenin ei ollut halukas asejunan lähettämiseen Suomeen.


    • historiaakaaliin

      "Lenin ajoi voimakkaasti Suomen itsenäisyyttä" Juuri näin- eli Lenin ei lähettänyt asejunaa Suomeen. Minkkinen sanoi sen itse -Lenin ei lähettänyt asejunaa Suomeen! Oli muita bolsheviikkeja. Suomalaisia!

    • KuppakasanKiusa

      Lähetti tai ei niin ei kuppakase liioin komentanut venäläisjoukkoja poistumaan itsenäisestä Suomesta!

      Siksi melkoinen osa heistä tapettiin!

      • Brest-Litovskin

        rauhansopimuksen perusteella oli venäläiset joukot vedettävä pois Suomesta. Sitä oli tosin tehty jo joulukuusta -17 alkaen. Tietty hidastelu johtui siitä, että Itä-Suomen venäläisjoukot katsottiin tarpeellisiksi Pietarin suojaamiseksi.


    • nhjhjg

      Miksi sitten siinä lähetetyssä asejunassa ei ollut yhtään venäläistä upseeria mukana (paitsi yksi). Vain Eino Rahja ja kaikista Venäjän armeijoista erotettu eversti Mikhail Svetsnikov.

      • Lenin-lupasi-aseet

        ja Rahjan veljekset hommasivat junan Suomesta. Kollontaylla ei ollut mitään osuutta.
        Eversti Svethsnikov oli tuolloin Tampereella johtamassa Pohjoisrintaman sotatoimia. Häntä ei ollut erotettu, vaan hän oli ryhtynyt bolsevikkien kannattajaksi.


      • suomi-kollonay
        Lenin-lupasi-aseet kirjoitti:

        ja Rahjan veljekset hommasivat junan Suomesta. Kollontaylla ei ollut mitään osuutta.
        Eversti Svethsnikov oli tuolloin Tampereella johtamassa Pohjoisrintaman sotatoimia. Häntä ei ollut erotettu, vaan hän oli ryhtynyt bolsevikkien kannattajaksi.

        Kollontai oli suomalaista sukujuurta, hänen toinen isoisänsä sekä hänen äitinsä olivat suomalaisia, Muolaasta.


    • ei-Puna-armeijalle

      Mistään arkistoista ei löydy ainuttakaan Leninin sanomista jossa hän olisi vastustanut Suomen itsenäisyyttä tai puhunut Suomen liittämisestä väkivalloin myöhemmin N-liittoon. Sen sijaan löytyy tukuttain puheita ja kirjoituksia joissa hän lämpimästi kannattaa Suomen sekä muidenkin pienten kansojen itsenäisyyttä.

      Hänen oppinsa mukaan maan tuli ensin muuttua sosialistiseksi ja vasta sen jälkeen liittyä Neuvostoliittoon, omasta halustaan, ei Puna-armeijan halusta.

      • Leninin-tahdosta

        Venäjän kansallisuuspolitiikka tarkistettiin maaliskuussa 1919. Sen mukaan pienten kansojen tuli liittyä Venäjään itsenäisyyden asemesta.

        Tätä oppia toteutettiin muualla paitsi Suomessa, Baltiassa ja Puolassa. Nämä olivat ehtineet siirtyä lännen leiriin. Stalin tosin pyrki paikkaamaan asian.


      • SkeidaaTaas

        "Venäjän kansallisuuspolitiikka tarkistettiin maaliskuussa 1919. Sen mukaan pienten kansojen tuli liittyä Venäjään itsenäisyyden asemesta."

        Se oli Venäjän oma ja yksipuolinen näkemys! Pienet valtiot eivät tuohon uskoneet!


      • annalähteesi
        Leninin-tahdosta kirjoitti:

        Venäjän kansallisuuspolitiikka tarkistettiin maaliskuussa 1919. Sen mukaan pienten kansojen tuli liittyä Venäjään itsenäisyyden asemesta.

        Tätä oppia toteutettiin muualla paitsi Suomessa, Baltiassa ja Puolassa. Nämä olivat ehtineet siirtyä lännen leiriin. Stalin tosin pyrki paikkaamaan asian.

        -------Venäjän kansallisuuspolitiikka tarkistettiin maaliskuussa 1919. Sen mukaan pienten kansojen tuli liittyä Venäjään itsenäisyyden asemesta.-----

        No annappas tietolähteesi. Taitaa olla sinun omaa keksintöäsi koko väite.


    • järkikysymys

      Tuossa kirjassa on sivulla 159 lainattu Paasikiven kirjettä Gerog von Wendtille, jossa hän kertoo Ruotsin ja Saksan vaativan ennen omaa Suomen itsenäisyyden tunnustamistaan Venäjän tunnustusta. Sen takia lähetystö sitten menikin Pietariin ja sai Leniniltä tunnustuksen.

      Miksi siis Lenin tunnusti Suomen itsenäisyyden jos ei halunnut antaa Suomelle itsenäisyyttä kuten jatkuvasti väitetään. Mikä olisi ollut silloin helpompaa kuin ilmoittaa Suomen lähetystölle, että tunnustamista ei tipu.

      • järkikysymys

        Jatkan vielä: saman kirjan sivulla 55 on kerrottu miten Lenin jo 8.12.17 ilmoitti sosiaalidemokraateille Pietarissa, että "Kansankomissaarien neuvosto tunnustaa Suomelle täyden itsemääräämisoikeuden".


      • KuppakasanLupaus

        Eikä silti vetänyt maastamme pois sitä miehittäviä venäläisjoukkoja! Tämä koitui monen venäläissotilaan kuolemaksi!


      • Anonyymi
        KuppakasanLupaus kirjoitti:

        Eikä silti vetänyt maastamme pois sitä miehittäviä venäläisjoukkoja! Tämä koitui monen venäläissotilaan kuolemaksi!

        Eivät ne joukot siinä vaiheessa totelleet Leniniä tai ketään muutakaan. Pietarissa oli karmea nälänhätä, Suomessa sai ruokaa sentäs vähän enemmän. Syömään ne tänne jäivät, ei niitä politiikka kiinnostanut. Olisivat menneet minkä joukon puolelle tahansa joka olisi niille voinut ruoan taata.


    • Anonyymi

      --Lenin antoi määräyksiä mm: "hirttäkää ihmiset kaupungin näkyvillä paikoilla, saadaan pelotevaikutus". Lenin henkilökohtaisesti oli luomassa sosialismin hirviövaltiota sadointuhansin tapettujen myötä. Hitler ja Mao olisvat myös ihan fiksuja miehiä ja "persoonia". Myös Idi Amin oli hieno mies, jos oikein ajatellaan...joka tällaisia kirjoja kirjoittaa, täytyy vain ihmetellä mikä tuossa puna-aatteessa riepoo ihmistä. Samaa kun muslmeissa jotka ovat aina valmiina...

      • Anonyymi

        Lenin pelasi mielellään shakkia. Tämä 'itsenäisyyden antaminen' Suomelle oli yksi siirto poliittisessa pelissä. Bolsevikeillä oli 1917 loppuvuodesta valta vain Pietarin alueella. Järkevää oli siis rauhoittaa ja turvata rajan takana oleva alue. Leninillä oli kyllä tiedossa tulossa oleva punakapina Suomessa joka oli yhdessä suunniteltu Leninin kommarien kanssa. Bolsevikkien tarkoitus oli isossa kuvioissa hävittää kansallisvaltiot ja sekoittaa kansat. Sitten maailmanhallitusta olisi johtanut pieni, juutalaisten joukko. Venäjän vallankumoushan oli juutalaisten luomus. Myös Lenin oli juutalainen kuten 90% politbyroosta. Stalin ei ollut j joutui siksi taistelemaan vallasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lenin pelasi mielellään shakkia. Tämä 'itsenäisyyden antaminen' Suomelle oli yksi siirto poliittisessa pelissä. Bolsevikeillä oli 1917 loppuvuodesta valta vain Pietarin alueella. Järkevää oli siis rauhoittaa ja turvata rajan takana oleva alue. Leninillä oli kyllä tiedossa tulossa oleva punakapina Suomessa joka oli yhdessä suunniteltu Leninin kommarien kanssa. Bolsevikkien tarkoitus oli isossa kuvioissa hävittää kansallisvaltiot ja sekoittaa kansat. Sitten maailmanhallitusta olisi johtanut pieni, juutalaisten joukko. Venäjän vallankumoushan oli juutalaisten luomus. Myös Lenin oli juutalainen kuten 90% politbyroosta. Stalin ei ollut j joutui siksi taistelemaan vallasta.

        Siis väärin tunnustettu. Eräiden mielestä olisi ollut paljon parempi Suomelle kun ei olisi tunnustanut. En vain käsitä mitä Suomi olisi siinä voittanut tunnustukseen verrattuna.


    • Anonyymi

      Mihin on kadonnut Saksan osuus tässä Suomen itsenäisyyden synnyn tarinassa?
      Se on Saksan luomus ja Lenin ja bolsevikit olivat yhtenä ehtona avun saamiseen Saksalta sopineet asiasta.
      Kun bolsevikkien vallankumous onnistui tuli aika lunastaa lupaukset ja Lenin teki sovitusti Suomen itsenäisyyden tunnustamisen sovitusti.
      Lenin ei siis "antanut" itsenäisyyttä Suomelle vaan se oli Saksa.
      Muistanette että Suomesta piti tulla sen vasallikuningaskunta jonka kuninkaana olisi sakalainen prinssi, ei suinkaan tasvalta?
      Saksan tappio sodassa kuitenkin muutti tilanteen ja sattumalta kävi niinkuin kävi.

    • Anonyymi

      Vladimir Iljitsh Leninin ja muiden Venäjän bolsevikkirosvokoplan jäsenten päämäärä oli maailmanvallankumous. Suomi piti olla siinä ensimmäisten joukossa ja jos se olisi onnistunut, olisi se Suomi liitetty Neuvosto-Venäjään.

      "Suomalaiset toverit alkoivat tässä vaiheessa todella harmittaa Leniniä. Pelkkää puhetta Helsingissä ilman tekoja. Lenin piti vuoden 1918 alussa muutaman päivän loman Terijoella ja merkitsi työtehtäviinsä artikkelin aiheesta "Pikkuporvariston loismaisuus ja suomalaisten sosialidemokraattien petos".
      Viikkoa myöhemmin Tukholman sosialistinen pormestari Carl Lindhagen kävi tervehtimässä Leniniä Smolnassa ja sai kuulla, että "suomalaiset sosialidemokraatit ovat pettureita . . . he eivät halua tehdä vallankumousta vaikka se on heidän velvollisuutensa".

      Lähde: Lasse Lehtinen, Risto Volanen: 1918 - Kuinka vallankumous levisi Suomeen. 2018. s. 158.

      • Anonyymi

        Lasse Lehtinen valkopesee sosialidemokraatteja koska on itse aatteellinen sosialiudemokraatti.
        Sosialidemokraatithan juuri aloittivat vallankumouksen Suomessa ja itkevät vieläkin sitä että hävisivät.


    • Anonyymi

      Kun Ukrainan maanviljelijöitä ( sanottiin kulakeiksi ) ei saatu luopumaan maa- / karjaomaisuudestaan, eli iittymään vapaaehtoisesti kolhooseihin, käski Lenin vetämään katulyhtypylväisiin ( jos semmoisia edes olikaan niillä seuduin ) ja puihin 100 kulakkia kaulakiikkuun ja jos se ei auta, niin sittpantiin en lisää ainakin 300 jne. Lopuksi kulakit vangittiin ja pistettiin leireille nääntymään loppuunsa.

    • Anonyymi

      >>Lenin ajoi voimakkaasti Suomen itsenäisyyttä<<

      Hän noudatti vain Saksan kanssa tehtyä 5.12.1917 solmittua aseleposopimusta.

      Näin asiat eteni:

      Edvard Hjelt: Vaiheikkailta vuosilta I ja II (Otava 1920 ja 1919).

      Etenkin Hjeltin muistelmien osa II kertoo Saksan armeijan ylipäällikön, Ludendorfin, kertoneen hänelle Venäjän hyväksyneen Brest-Litowskin rauhanneuvotteluiden pohjaksi annetut ehdot ja 5.12.1917 solmittiinkin aselepo Saksan ja Venäjän välillä.

      Ehtoihin kuului Venäjän joukkojen vetämisen pois mm. Baltian maista (ja näiden itsenäistyminen). Nyt Hjelt sähkötti Tukholman kautta Suomeen, että AIKA ON OTOLLINEN itsenäisyysjulistukselle, joka annettiinkin jo 6.12.1917.

      Itsenäisyyden tunnustaminen haettiin Pietarista joulukuun lopulla, kun sen saaminen ensimäiseksi kävi selväksi muiden maiden tunnustuksen saamiseksi. Sitten tuli 4.1.1918 tunnustamiset Ranskasta ja Ruotsista. Saksasta se saatiin myöhemmin eli 6.1. mutta se päivättiin "kauneussyistä" samalle päivälle kuin Ruotsin ja Ranskan tunnustukset.

      ---

      Muiden maiden tunnustus Suomen itsenäisyydelle

      Venäjän jälkeen Ranska ja Ruotsi tunnustivat Suomen 4. tammikuuta sekä ja Tanska ja Norja 10. tammikuuta. Saksan tunnustus julkaistiin 6. tammikuuta, mutta valtakunnankansleri Georg von Hertling kertoi jälkeenpäin tunnustamisen tapahtuneen jo 4. tammikuuta. Kaikkiaan 15 maata tunnusti Suomen itsenäisyyden vuoden 1918 aikana, mutta esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian tunnustus saatiin vasta keväällä 1919

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsenäistyminen

      Suomen itsenäistyminen oli erikoinen tapahtuma, jonka mahdollisti Saksan tarjoama "aikaikkuna" Brest-Litowskin rauhanneuvotteluiden muodossa. Saksa sen itsenäisyyden Suomelle hoiteli, mutta suomalaiset eivät meinanneet tajuta tilannetta. Heti kun ulkovaltojen tunnustuksia alettiin saada, Venäjältä saadun tunnustuksen jälkeen, Suomi solmi Saksan kanssa kauppasopimuksen ja sitoi itsensä Saksaan, aina sieltä tulevaa kuningasta myöten. Englanti ja Usa panttasi tunnustuksiaan Suomessa olevien saksalaisten joukkojen takia. Suomen rauhansopimusneuvottelut bolsevikki-Venäjän kanssa, ensin Berliinissä ja sittemmin Tartossa, oli erikoinen näytelmä, jossa alun vaatimuksena oli todellinen Suur-Suomi, jonka itäraja oli Äänisen takana ja pohjoisessa Jäämeri ja Kuolan niemimaa ja etelässä Syvärin tausta. Sittemmin olikin jo tyytyminen pelkkään Petsamoon ns. vanhojen historiallisten rajojen lisäksi.

      Muutamia kiintoisia kirjoja Suomen itsenäisyyden alun tapahtumista:

      Jääskeläinen Mauno: Itä-Karjalan kysymys - Kansallisen laajennusohjelman synty ja sen toteuttamisyritykset Suomen ulkopolitiikassa vuosina 1918-1920

      Holsti Kalevi J.: Suomen ulkopolitiikka suuntaansa etsimässä 1918-1922

      Polvinen Tuomo: Venäjän vallankumous ja Suomi 1

      Ilvessalo Jaakko: Suomi ja Weimarin Saksa

      Nurmio Yrjö: Suomen itsenäistyminen ja Saksa

      Hjelt Edv.: Vaiherikkailta vuosilta 1-2, osa 2: Sotavuodet ja oleskelu Saksassa. Otava 1919

      Paasivirta Juhani : Suomen itsenäisyyskysymys 1917 I-II

      Stenroth Otto: Puoli vuotta Suomen ensimmäisenä ulkoministerinä - Tapahtumia ja muistelmia

      Virkkunen Paavo: Itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeniltä

      Vares Vesa: Kuninkaan tekijät - Suomalainen monarkia 1917-1919

      Kirkinen Heikki, Jussila Osmo, Zetterberg Seppo et al.: Venäjän ja Neuvostoliiton historia

      Paasivirta Juhani: Suomen diplomaattiedustus ja ulkopolitiikan hoito

      Jussila Osmo : Suomen historian suuret myytit

      Juva Mikko (toim.) - Niitemaa Vilho (toim.) - Tommila Päiviö (toim.): Suomen historian dokumentteja 1-2

      Paasivirta Juhani: Suomen poliittisen työväenliikeen kehitys

    • Anonyymi

      ". Saksa sen itsenäisyyden Suomelle hoiteli, mutta suomalaiset eivät meinanneet tajuta tilannetta."
      Olisi jo korkea aika luopua myytistä että "Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden".
      Suomesta piti tulla Saksan vasallivaltio kuten siitä nyt on tullut Yhdysvaltojen vasalli.
      Renki mikä renki, ei ollut Suomesta itsenäiseen elämään.

    • Anonyymi

      ----Kun Ukrainan maanviljelijöitä ( sanottiin kulakeiksi ) ei saatu luopumaan maa- / karjaomaisuudestaan, eli iittymään vapaaehtoisesti kolhooseihin, käski Lenin vetämään katulyhtypylväisiin (------

      Houreita, tuo tapahtui vasta paljon myöhemmin Stalinin aikana. Lenin oli silloin jo maannut kauan kuolleena.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      232
      2046
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      80
      1787
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1516
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      106
      1209
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1140
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1095
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      9
      1015
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      960
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      881
    Aihe