Minulla on 50 Ahlströmin osaketta. Ahlsröm maksoi 2014 osinkoa sekä rahana, 9 senttiä per osake, että Munksjön osakkeina, yksi jokaista 26:tta Ahlströmin osaketta kohti. Itse sain osinkona siis 4,50 euroa Munksön osakkeita yhden (1) kokonaisen ja 24/26 osaketta. Eli hieman alle kaksi (2) osaketta.
Murto-osat on maksettu rahana. Ja koska osinkoa olen saanut rahana yhteensä 9,95 euroa niin, murto-osien, 24/26, arvoksi on siis laskettu 5,45 euroa, 5,45 4,50 = 9,95, eli yhden kokonaisen osakkeen arvoksi tulisi tämän mukaan siis 5,90, euroa. Onko tämä sitten myydessä tämän yhden osakeen hankintameno?
Ei ole tässä papereita käsillä, joten olen ulkomuistin varassa mutta sen mukaan osingon kokonaismääräksi on pankin papereissa merkitty 15,73 euroa, jolloin sen yhden kokonaisen Munksjön osakkeen arvoksi tulisi 5,78 euroa, 15,73 - 9,95. Onko tämä nyt tuon osakkeen hankintahinta? Vaiko edellä mainittu 5,90e?
Tarvitseeko tästä ilmoittaa jotain veroilmoituksessa? Rahana saadun osakkeen verotushan on selkeää, mutta entäpä osinkona saadun osakkeen verotus?
Tässä oli paljon tekstiä, vaikka kyse on olemattomista summista. Siitäpä tuleekin mieleeni kysyä, Veikko Lavin Tukilisäjenkan sanoja mukaillen, "hyvä isä, (verottaja), etkö voisi minua jo armahtaa?"
Sama tulee mieleen SSAB:n Rautaruukin ostosta ja sen maksamisesta osakkeilla. Jää murto-osaosakkeita, ja näiyä mitättömiä pennosia pitää selvitellä. Olisikohan tämä sitä pahamaineista byrokratiaa?
Vaikka olisi omistanut isojakin määriä Rautaruukkia, niin pitää selvitellä murto-osaosakkeita, joiden arvo maksimissaan ehkä luokkaa 10 euroa, omistettujen osakkeiden lukumäärästä riippuen, joskus taas liki nolla.
Onko järkeä että tällaista ylipäätään verotetaan ja ilmoitusta vaaditaan, ja jos vaaditaan niin eikö sen pitäsi hoitua verottajan ja pankin kesken? Verottaja saisi tiedon suoraan verovelvollisen, osakkeenomistajan pankilta. Kyllä pankki tietää minun Rautaruukkiomistukseni tasan tarkkaan osakkeen tarkkuudella, ja sen perusteella saamani murto-osat. Miksi tieto ei välity?
Toki joidenkin osakkeiden yksikköhinta voi olla korkeakin ja silloin murto-osilla ja niiden verotuksella on todellista rahallista merkitystä. Mutta voisihan siihen laittaa euromääräisen rajan. Vaikkapa (hatusta vetäen) alle 15 euron murto-osista ei tule veroseuraamuksia, eikä tarvitse ilmoitaa verottajalle?
Osinkona saadun Munksjö-osakkeen verotus
1
94
Vastaukset
Hei ja kiitos kysymyksestä,
Osinkona saadun osakkeen luovutusvoiton- tai tappion laskemisesta löydät lisätietoa Arvopaperien luovutusvoittojen verotusta koskevasta ohjeesta:
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Luovutusvoitot_ja_tappiot/Arvopaperien_luovutusvoittojen_verotus (kohdasta osinkona saatu osake)
Rautaruukin osakevaihdosta löytyy erillinen ohje http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Rautaruukki_Oyjn_osakkeiden_osakevaihdos
Henkilökohtaista verotusta koskevassa kysymyksessä pyydän sinua ottamaan yhteyttä palkan- ja eläkkeensaajien neuvontanumeroon 020 697 002 (ark-9-16:15, pvm/mpm)
Ystävällisin terveisin
Sanni Verotiimistä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1076904- 954431
Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista483806Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee483502- 513498
- 1883445
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san242949- 672654
- 462491
- 131854