Hei,
Asunnon ja työpaikan välisiä matkoja koskevissa ohjeissa kerrotaan, että vähennyksen voi tehdä oman auton käytön mukaan, jos kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä.
Tarkoittaako tuo sitä, että jos asuu alle 3km päässä työpaikasta (jolloin auto lienee halvin vaihtoehto), niin silloin ei voi laittaa työmatkakuluja ollenkaan vähennykseen? Vai lasketaanko tuossa tapauksessa halvimman julkisen lipun mukaan?
Vähennys oman auton käytön mukaan
6
56
Vastaukset
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Matkakuluvähennys tosiaan lasketaan lain sanamuodon mukaan "halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan". Mainitsemaasi kolmen kilometrin rajausta käytetään vain, kun tarkastellaan sitä, voidaanko oma auto katsoa halvimmaksi matkustustavaksi. Yleensä oma auto ei ole halvin, kun sitä vertaa julkiseen liikenteeseen.
Tässä tapauksessa (6 km päivässä) oma auto taitaa kuitenkin olla se halvin kulkuneuvo: 6 km/pv x 22 pv/kk x 11 kk x 0,25e = 363 euroa!
Jos kotisi ja työpaikan välillä kulkee bussi ja käytät sitä työmatkoilla, saat vähentää sen kulut verotuksessa.
Ystävällisin terveisin
Satu V. Verotiimistä- heinä-hattu
Hei,
Kiitos vastauksesta!
- Olenkotoiminutväärin
Hei
1. Omassa tapauksessa työmatka on 5 km / suunta. Julkisilla matka on tuplat kalliimpi kuin omalla autolla. Kuljen matkat omalla autolla, mutta voinko siitä huolimatta vähentää julkisten mukaan?
"Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaassa 2014" kun nimenomaan lukee sanasta sanaan: "Jos kuljet asunnolta työpaikalle ja julkisia kulkuneuvoja on käytettävissä, tee vähennys halvimman lippuhinnan mukaan, vaikka kulkisit matkan omalla autolla". No näinhän minä sitten uusimpaan veroilmoitukseen tein eli vähensin julkisten mukaan.
Ohje on mielestäni hyvin selvä, mutta tuo Satu V:n vastaus kertoo taas jotain ihan muuta eli olisiko sittenkin pitänyt vähentää oman auton mukaan, jolloin jäädään alle omavastuun...?
2. Entä jos kuljen julkisilla? Onko velvollisuutta matkalippujen säilyttämiseen? Eihän nykyään enää edes ole paperisia matkalippuja. Vai onko tässä verotettavan sana verottajaa vastaan eli voin väittää, että olen kulkenut julkisilla ja verottaja sitten uskoo tai on uskomatta?- Hepreaa
Jos TODELLA kuljet omalla autolla, ET saa vähentää julkisen mukaan, mikäli julkinen on kalliimpi vaihtoehto. Tämä on koko hankalan vähennyksen idea eli aina halvimman mukaan ja myös todellisen tilanteen mukaan. Jos oma auto on kalliimpi kuin julkinen ja julkinen on käytettävissä, niin silloin julkisen mukaan, vaikka kuljet omalla autolla. Tätä yhtälöä on nähtävästi vaikea ymmärtää.
Hei nimim. ”olenkotoiminutväärin” ja kiitos kysymyksistäsi!
Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vähentäminen verotuksessa perustuu tuloverolakiin, jossa todetaan vain, että kulut saa vähentää ”halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan laskettuina”. Käytännössä halvin on yleensä julkinen kulkuneuvo.
Muutamissa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä on otettu kantaa siihen, missä erityistilanteissa omaa autoa voidaan pitää halvimpana kulkuneuvona. Näiden päätösten perusteella Verohallinto on antanut ohjeistusta niistä tilanteista, jolloin oma auto voidaan katsoa halvimmaksi kulkuneuvoksi ja vähennys laskea sen perusteella. Näitä ovat esimerkiksi kolmen kilometrin yhdensuuntainen kävelymatka ja kahden tunnin päivittäinen odotusaika.
Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta kopioimasi teksti on osa tätä Verohallinnon ohjeistusta ja muusta asiayhteydestä irrallaan sen tosiaan voi tulkita esittämälläsi tavalla. Siinä on kuitenkin taustalla se, että oman auton käytön mukaan lasketut kulut ovat yleensä suuremmat kuin julkisen liikenteen taksan mukaan lasketut. Tämän takia siinä ohjataan tekemään vähennys halvimman lippuhinnan mukaan vaikka olisi käyttänyt omaa autoa. Kulujen vähentämisessä periaatteena on kuitenkin aina, että vähentää voi enintään syntyneiden kulujen verran. Jos oma auto on poikkeuksellisesti kustannuksiltaan halvin, niin matkakulut voi siis vähentää enintään sen mukaisena.
Matkakuluvähennys nykymuodossaan on hankala, kuten nimim. ”Hepreaa” tuossa edellä osuvasti kiteyttää. Matkalippuja asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla käytetyn julkisen liikenteen matkoilta ei tarvitse säilyttää. Kuten itsekin toteat, niin tässä tilanteessa kyseessä on verotettavan sana verottajaa vastaan.
ystävällisesti
Verotiimi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde192460- 1482214
Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292132Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.522109Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti201674Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3871583Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961506- 2771388
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131369- 1301346