Vähennys oman auton käytön mukaan

heinä-hattu

Hei,

Asunnon ja työpaikan välisiä matkoja koskevissa ohjeissa kerrotaan, että vähennyksen voi tehdä oman auton käytön mukaan, jos kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä.

Tarkoittaako tuo sitä, että jos asuu alle 3km päässä työpaikasta (jolloin auto lienee halvin vaihtoehto), niin silloin ei voi laittaa työmatkakuluja ollenkaan vähennykseen? Vai lasketaanko tuossa tapauksessa halvimman julkisen lipun mukaan?

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hei ja kiitos kysymyksestä!

      Matkakuluvähennys tosiaan lasketaan lain sanamuodon mukaan "halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan". Mainitsemaasi kolmen kilometrin rajausta käytetään vain, kun tarkastellaan sitä, voidaanko oma auto katsoa halvimmaksi matkustustavaksi. Yleensä oma auto ei ole halvin, kun sitä vertaa julkiseen liikenteeseen.

      Tässä tapauksessa (6 km päivässä) oma auto taitaa kuitenkin olla se halvin kulkuneuvo: 6 km/pv x 22 pv/kk x 11 kk x 0,25e = 363 euroa!

      Jos kotisi ja työpaikan välillä kulkee bussi ja käytät sitä työmatkoilla, saat vähentää sen kulut verotuksessa.

      Ystävällisin terveisin
      Satu V. Verotiimistä

      • heinä-hattu

        Hei,

        Kiitos vastauksesta!


      • Olepa hyvä!
        Aurinkoista kevättä toivottaen Verotiimin Satu V.


    • Olenkotoiminutväärin

      Hei

      1. Omassa tapauksessa työmatka on 5 km / suunta. Julkisilla matka on tuplat kalliimpi kuin omalla autolla. Kuljen matkat omalla autolla, mutta voinko siitä huolimatta vähentää julkisten mukaan?

      "Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaassa 2014" kun nimenomaan lukee sanasta sanaan: "Jos kuljet asunnolta työpaikalle ja julkisia kulkuneuvoja on käytettävissä, tee vähennys halvimman lippuhinnan mukaan, vaikka kulkisit matkan omalla autolla". No näinhän minä sitten uusimpaan veroilmoitukseen tein eli vähensin julkisten mukaan.

      Ohje on mielestäni hyvin selvä, mutta tuo Satu V:n vastaus kertoo taas jotain ihan muuta eli olisiko sittenkin pitänyt vähentää oman auton mukaan, jolloin jäädään alle omavastuun...?

      2. Entä jos kuljen julkisilla? Onko velvollisuutta matkalippujen säilyttämiseen? Eihän nykyään enää edes ole paperisia matkalippuja. Vai onko tässä verotettavan sana verottajaa vastaan eli voin väittää, että olen kulkenut julkisilla ja verottaja sitten uskoo tai on uskomatta?

      • Hepreaa

        Jos TODELLA kuljet omalla autolla, ET saa vähentää julkisen mukaan, mikäli julkinen on kalliimpi vaihtoehto. Tämä on koko hankalan vähennyksen idea eli aina halvimman mukaan ja myös todellisen tilanteen mukaan. Jos oma auto on kalliimpi kuin julkinen ja julkinen on käytettävissä, niin silloin julkisen mukaan, vaikka kuljet omalla autolla. Tätä yhtälöä on nähtävästi vaikea ymmärtää.


      • Hei nimim. ”olenkotoiminutväärin” ja kiitos kysymyksistäsi!

        Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vähentäminen verotuksessa perustuu tuloverolakiin, jossa todetaan vain, että kulut saa vähentää ”halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan laskettuina”. Käytännössä halvin on yleensä julkinen kulkuneuvo.

        Muutamissa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä on otettu kantaa siihen, missä erityistilanteissa omaa autoa voidaan pitää halvimpana kulkuneuvona. Näiden päätösten perusteella Verohallinto on antanut ohjeistusta niistä tilanteista, jolloin oma auto voidaan katsoa halvimmaksi kulkuneuvoksi ja vähennys laskea sen perusteella. Näitä ovat esimerkiksi kolmen kilometrin yhdensuuntainen kävelymatka ja kahden tunnin päivittäinen odotusaika.

        Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta kopioimasi teksti on osa tätä Verohallinnon ohjeistusta ja muusta asiayhteydestä irrallaan sen tosiaan voi tulkita esittämälläsi tavalla. Siinä on kuitenkin taustalla se, että oman auton käytön mukaan lasketut kulut ovat yleensä suuremmat kuin julkisen liikenteen taksan mukaan lasketut. Tämän takia siinä ohjataan tekemään vähennys halvimman lippuhinnan mukaan vaikka olisi käyttänyt omaa autoa. Kulujen vähentämisessä periaatteena on kuitenkin aina, että vähentää voi enintään syntyneiden kulujen verran. Jos oma auto on poikkeuksellisesti kustannuksiltaan halvin, niin matkakulut voi siis vähentää enintään sen mukaisena.

        Matkakuluvähennys nykymuodossaan on hankala, kuten nimim. ”Hepreaa” tuossa edellä osuvasti kiteyttää. Matkalippuja asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla käytetyn julkisen liikenteen matkoilta ei tarvitse säilyttää. Kuten itsekin toteat, niin tässä tilanteessa kyseessä on verotettavan sana verottajaa vastaan.

        ystävällisesti
        Verotiimi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      65
      1468
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1299
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1142
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1109
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      26
      891
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      775
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      51
      674
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      617
    9. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      614
    10. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      88
      608
    Aihe