Hei,
Asunnon ja työpaikan välisiä matkoja koskevissa ohjeissa kerrotaan, että vähennyksen voi tehdä oman auton käytön mukaan, jos kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla yhteensä vähintään 3 kilometriä.
Tarkoittaako tuo sitä, että jos asuu alle 3km päässä työpaikasta (jolloin auto lienee halvin vaihtoehto), niin silloin ei voi laittaa työmatkakuluja ollenkaan vähennykseen? Vai lasketaanko tuossa tapauksessa halvimman julkisen lipun mukaan?
Vähennys oman auton käytön mukaan
6
149
Vastaukset
Hei ja kiitos kysymyksestä!
Matkakuluvähennys tosiaan lasketaan lain sanamuodon mukaan "halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan". Mainitsemaasi kolmen kilometrin rajausta käytetään vain, kun tarkastellaan sitä, voidaanko oma auto katsoa halvimmaksi matkustustavaksi. Yleensä oma auto ei ole halvin, kun sitä vertaa julkiseen liikenteeseen.
Tässä tapauksessa (6 km päivässä) oma auto taitaa kuitenkin olla se halvin kulkuneuvo: 6 km/pv x 22 pv/kk x 11 kk x 0,25e = 363 euroa!
Jos kotisi ja työpaikan välillä kulkee bussi ja käytät sitä työmatkoilla, saat vähentää sen kulut verotuksessa.
Ystävällisin terveisin
Satu V. Verotiimistä- heinä-hattu
Hei,
Kiitos vastauksesta!
- Olenkotoiminutväärin
Hei
1. Omassa tapauksessa työmatka on 5 km / suunta. Julkisilla matka on tuplat kalliimpi kuin omalla autolla. Kuljen matkat omalla autolla, mutta voinko siitä huolimatta vähentää julkisten mukaan?
"Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaassa 2014" kun nimenomaan lukee sanasta sanaan: "Jos kuljet asunnolta työpaikalle ja julkisia kulkuneuvoja on käytettävissä, tee vähennys halvimman lippuhinnan mukaan, vaikka kulkisit matkan omalla autolla". No näinhän minä sitten uusimpaan veroilmoitukseen tein eli vähensin julkisten mukaan.
Ohje on mielestäni hyvin selvä, mutta tuo Satu V:n vastaus kertoo taas jotain ihan muuta eli olisiko sittenkin pitänyt vähentää oman auton mukaan, jolloin jäädään alle omavastuun...?
2. Entä jos kuljen julkisilla? Onko velvollisuutta matkalippujen säilyttämiseen? Eihän nykyään enää edes ole paperisia matkalippuja. Vai onko tässä verotettavan sana verottajaa vastaan eli voin väittää, että olen kulkenut julkisilla ja verottaja sitten uskoo tai on uskomatta?- Hepreaa
Jos TODELLA kuljet omalla autolla, ET saa vähentää julkisen mukaan, mikäli julkinen on kalliimpi vaihtoehto. Tämä on koko hankalan vähennyksen idea eli aina halvimman mukaan ja myös todellisen tilanteen mukaan. Jos oma auto on kalliimpi kuin julkinen ja julkinen on käytettävissä, niin silloin julkisen mukaan, vaikka kuljet omalla autolla. Tätä yhtälöä on nähtävästi vaikea ymmärtää.
Hei nimim. ”olenkotoiminutväärin” ja kiitos kysymyksistäsi!
Asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen vähentäminen verotuksessa perustuu tuloverolakiin, jossa todetaan vain, että kulut saa vähentää ”halvimman kulkuneuvon käyttökustannusten mukaan laskettuina”. Käytännössä halvin on yleensä julkinen kulkuneuvo.
Muutamissa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksissä on otettu kantaa siihen, missä erityistilanteissa omaa autoa voidaan pitää halvimpana kulkuneuvona. Näiden päätösten perusteella Verohallinto on antanut ohjeistusta niistä tilanteista, jolloin oma auto voidaan katsoa halvimmaksi kulkuneuvoksi ja vähennys laskea sen perusteella. Näitä ovat esimerkiksi kolmen kilometrin yhdensuuntainen kävelymatka ja kahden tunnin päivittäinen odotusaika.
Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöoppaasta kopioimasi teksti on osa tätä Verohallinnon ohjeistusta ja muusta asiayhteydestä irrallaan sen tosiaan voi tulkita esittämälläsi tavalla. Siinä on kuitenkin taustalla se, että oman auton käytön mukaan lasketut kulut ovat yleensä suuremmat kuin julkisen liikenteen taksan mukaan lasketut. Tämän takia siinä ohjataan tekemään vähennys halvimman lippuhinnan mukaan vaikka olisi käyttänyt omaa autoa. Kulujen vähentämisessä periaatteena on kuitenkin aina, että vähentää voi enintään syntyneiden kulujen verran. Jos oma auto on poikkeuksellisesti kustannuksiltaan halvin, niin matkakulut voi siis vähentää enintään sen mukaisena.
Matkakuluvähennys nykymuodossaan on hankala, kuten nimim. ”Hepreaa” tuossa edellä osuvasti kiteyttää. Matkalippuja asunnon ja työpaikan välisillä matkoilla käytetyn julkisen liikenteen matkoilta ei tarvitse säilyttää. Kuten itsekin toteat, niin tässä tilanteessa kyseessä on verotettavan sana verottajaa vastaan.
ystävällisesti
Verotiimi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.756465- 1466002
Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.5013836Ovatko naiset lopettaneet sen vähäisenkin vaivannäön Tinderissa?
Meinaan vaan profiileja selatessa nykyään valtaosalla ei ole minkäänlaista kirjoitettua tekstiä siellä. Juuri ja juuri s1232301- 421509
Suomi vietiin Natoon väärin perustein. Viides artikla on hölynpölyä. Yksin jäämme.
Kuka vielä uskoo, että viides artikla takaa Suomelle avun, jos Suomeen hyökätään. Liikuttavasti täällä on uskottu ja ved4131415- 741245
Sydämeni on sinun luona
Koko ajan. Oli ympärilläni ketä oli niin sinä olet vain ajatuksissa ja tunteissa. En halua muiden kosketusta kuin sinun471074Trump ja Venäjä
Huomasitteko muuten... Käytännössä ainoat valtiot, joille Trump EI eilen asettanut typeriä tariffejaan, olivat Venäjä ja1341020Jatkuva stressitila
On sinun vuoksesi kun en tiedä missä mennään mutta tunteeni tiedän ainoastaan56990