Perintövero

Perintövero

Miksi perinnöstä maksettavaa perintöveroa ei voi maksaa sitten kun on saanut perinnön? Mikä ihme on ettei tätä veroa saada muutettua. Pankkihan voi periä perintöveron ennen kuin perillinen saa perinnön haltuunsa. Onko tässä ajatuksena se, että jos perillinen ei pystykään maksamaan perintöveroa niin Valtio ottaa perinnön haltuunsa. Näin varmaan käy suurissa perinnöissä jos pankki ei anna lainaa perintöveron maksamiseen. Nyt perintövero on maksettava etukäteen ja viipymättä kun se saapuu. Ei olisi isojuttu muuttaa tätä kohtaa, muttei taida olla lain laatioilla edes haluakaan muuttaa tätä. Mitä mieltä olette asiasta?

29

2291

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maksuaikaa

      " Pankkihan voi periä perintöveron ennen kuin perillinen saa perinnön haltuunsa."

      Pankki ei peri perintöveroa yhtään keneltäkään.

      Perintöveroa joutuu maksamaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua siitä kun perintöverotuspäätös on tehty. Yli 500 euron vero jaetaan kahteen maksuerään, toisen erän eräpäivä on noin kaksi kuukautta ensimmäisen erän jälkeen.

      Kyllä siinä ajassa jo useimmat ehtivät perimäänsä omaisuutta realisoimaan. Eihän se perintöveropäätöskään tule kuin vasta kuukausien kuluttua perunkirjoituksen toimittamisesta.

      • Anonyymi

        Jos perintö on jotain helposti/helpohkosti myytävää omaisuutta, kuten esimerkiksi auto, niin sen pystyy yleensä realisoimaan nopeastikin. Jos kyseessä taas on esimerkiksi omakotitalo niin sen realisointi voi olla jo lähes mahdotonta pitkälläkin aikavälillä ellei sitten suostu myymään sitä huomattavasti alle todellisen arvon ja sekään ei ole mikään tae, että joku sen ostaisi.

        Sain aikoinaan perinnöksi hiukan syrjässä, mutta ei missään "korvessa", sijaitsevan omakotitalon. Perintöveron pystyin maksamaan ottamalla velkaa. Laitoin talon melkeinpä heti myyntiin kun se oli mahdollista mutta meni lähes kaksi vuotta ennen kuin sopiva ostaja saapui. Aikaisemminkin kävi muutama ostajaehdokas mutta jokainen tarjosi reilusti alle talon realistisen arvon joten kauppoja ei tietenkään syntynyt. Jos jotakuta kiinnostaa, niin ammattilaisen arvio talosta oli noin 100 000 euroa. Kaksi ostajaehdokasta tarjosi vaivaiset 50 000 ja kolmas muistaakseni 65 000. Se, joka talon osti, maksoi sitten noin 90 000 ja se kelpasi minulle koska minun oli jo lähes pakko saada se talo myytyä.

        Vaikka minulla homma sujuikin kohtalaisen ongelmitta niin olen vahvasti sitä mieltä, että perintövero pitää poistaa. Sen takia ihmiset joutuvat keplottelemaan ja joskus suorastaan huijaamaan verottajaa. Huijaaminen vaan ei aina onnistu.


      • Anonyymi

        Miten näissä halluntaoikeudella rasitdtuissa mitään myydään perintöveroja varten? Kukahan ostaa mielellään kiinteistön,johon ei konkreettisesti pääse käsiksi niin kauan kuin hallintaoikeutettu elää? Jos perintö on suoraa rahaa,tai helposti rahaksi muutettava omaisuutta,johon kellään ei ole hallintaoikeutta erikseen,onkin ihan helppo juttu. Iso osa pefityistä on kiinteistöomaisuutta,monesti lesken hallinnassa,ainakin meillä pesässä kaikki vainajan omaisuus on pdfukirjaan merkitty olevan lesken hallinnassa. Joten mikäli olisi kummemmin veroja tullut,niin hankaluuksia olisi ollut. Eikö täällä vastailihat tiedä lesken oikeudesta?


    • Realismia

      Ei perintöveroa mitenkään ETUKÄTEEN makseta vaan nimenomaan JÄLKIKÄTEEN, kun se perintö on jo saatu.

      Jos perunkirjoitus toimitetaan 3 kk kuluttua kuolemasta ja päätös tulee 3-6 kk kuluttua siitä, ja maksuaikaakin on ekaan erään vielä pari kuukautta, niin lähes vuosihan siinä on ollut jo aikaa järjestellä asioita, myydä tarvittaessa omaisuutta ja jakaa se pesä.

      Perintövero on lapselle yleensä noin 10 % omaisuuden arvosta. Aika pieni verrattuna esim. palkkaveroon, ja koko perintöomaisuushan on saajalleen ikään kuin ylimääräistä tuloa.

      Jakakaa ne pesät! Silloin ei tämäkään ole ongelma.

      Varsinaisia ongelmia on vain silloin, kun omaisuutena on erittäin arvokas asunto eikä muuta omaisuutta. Mutta harvemmin tällaisia tilainteita on. Jos on arvoasunto, on muutakin omaisuutta. Ja jos muuta ei ole, niin tuskin se tönökään kovin arvokas on.

      • hyytrr

        ""Jakakaa ne pesät! Silloin ei tämäkään ole ongelma.""
        Ei toi ole perinnösaajasta kii. jos testamentijättäjä testamentissaan sanoo että kuolinpesä lopetettakoon vasta lesken jälkeen, niin mitäs siinä on nokan koputtamista.


      • Mr_R

        Ei tuollaisilla idioottimääräyksillä ole mitään merkitystä, eikä sellaisia tarvitse noudattaa. Osaamattomat maallikot nyt kopioi näitä malleja netistä ja kuvittelee, että siinä on sitten perintösuunnittelu tehty.

        Sitä paitsi lesken kannattaa yleensä aina itsekin vaatia ositusta, jos on saamamiehenä.

        Lisäksi hyvin tehdyllä osituksella ja perinnönjaolla saadaan monesti sellaisia verosäästöjä, joita ei enää lesken kuoltua pystytä toteuttamaan.

        Luulo ei siis ole tiedon väärtti, ja kannattaa vähän perehtyä perintö- ja verojuridiikkaan ennen kuin alkaa näillä palstoilla avautua.


      • Faktaavain

        Testamentilla on voitu antaa hallintaoikeus X:lle, mutta omistusoikeuden saanut joutuu siitä huolimatta maksamaan perintöveron laskun saatuaan.
        Pahimmassa tapauksessa tuo hallintaoikeus voi kestää 50 v.


      • 5tr4wef

        Eipä taida moisella testamentilla olla mitään voimaa. Kenellä tahansa pesän osakkaalla on oikeus vaatia pesän jakamista kunhan se on selvitetty. Lesken vähimmäissuoja koskee vain yhteistä kotia.


      • Hallintajaomistus
        5tr4wef kirjoitti:

        Eipä taida moisella testamentilla olla mitään voimaa. Kenellä tahansa pesän osakkaalla on oikeus vaatia pesän jakamista kunhan se on selvitetty. Lesken vähimmäissuoja koskee vain yhteistä kotia.

        Totta kai hallintaoikeustestamentilla on täysi lain voima jos se on tehty vaatimusten mukaan! Eihän se mitenkään estä pesän jakamista. Pesä jaetaan ja esim. jollekin tulee täyteen omistukseen asunto jota kuitenkin rasittaa jonkun toisen elinikäinen hallintaoikeus. Asunnon saanut omistaa asunnon mutta ei saa sitä hallintaansa. Toki hän saa myydä sen mutta kyllähän se epäilemättä vaikuttaa hintaan jonka siitä saa.


      • >> Asunnon saanut omistaa asunnon mutta ei saa sitä hallintaansa. Toki hän saa myydä sen mutta kyllähän se epäilemättä vaikuttaa hintaan jonka siitä saa.<<

        PK 12:6.1
        "Omistaja ei saa käyttöoikeuden haltijan suostumuksetta luovuttaa tai pantata oikeuden kohteena olevaa omaisuutta eikä siitä muullakaan tavoin määrätä. /.../ Jollei suostumusta saada, on oikeudella valta hakemuksesta sallia aiottu toimi, milloin siihen on syytä."
        www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L12P6


    • Köyhäleski

      Perintövero on törkeä haudan ryöstö valtiolta. Isoja perintöjä saavat ovat todella vaikeuksissa ja myös keskisuuria perintöjä saavat . Köyhälle voi muutama tonnikin aiheuttaa katastrofin. Kylää perintövero pitäisi ehdottomasti poistaa!

      Allekirjoita kanasalaisaloite, jos asia on sinulle tärekä ja levitä sitä:

      https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1091

      • Riistetty_työläinen

        Mikä helkkarin vaikeus on käyttää pieni murto-osa (10-15%) siitä perinnöstä verojen maksuun?! Perintöveroahan maksetaan ihan ylimääräisestä "tulosta". Ei pitäisi olla ongelma.

        Moni taas joutuu maksamaan perustoimeentulostaan eli palkastaan pitkälti YLI 30%!!! riistoveroa. Se pitää saada alas heti!


      • LeskiA

        Haluatko maksaa mun 20% veron, jos ei oo sulle ongelma?


      • Ahneelle_leskelle

        Jos olet puolisonsa perinyt leski, niin ei se sinun perintöveroprosenttisi ole 20% vaikka olisit perinyt 20 Miljoonaa euroa. Maksa ihan itte. Jää sulle vielä muutama miltsi jäljellle.


      • LeskiA

        Sullahan ei maksuvaikeuksia ollut niin sähän voit ne maksaa vai tuleeko kakka housuun?


      • erk-ki

        Jos asia on sinulle tärkeä, niin kirjoita nyt edes muutama rivi virheittä ennen kuin ne julkaiset.


      • Anonyymi
        Riistetty_työläinen kirjoitti:

        Mikä helkkarin vaikeus on käyttää pieni murto-osa (10-15%) siitä perinnöstä verojen maksuun?! Perintöveroahan maksetaan ihan ylimääräisestä "tulosta". Ei pitäisi olla ongelma.

        Moni taas joutuu maksamaan perustoimeentulostaan eli palkastaan pitkälti YLI 30%!!! riistoveroa. Se pitää saada alas heti!

        Edes kymmenen prosenttia ei todellakaan ole murto-osa. Otapa edes termeistä selvää ennen kuin alat kirjoittelemaan typeryyksiäsi.

        Kuvittelet, että kaikki perintö on aina vain rahaa. Tiedoksesi kuitenkin kerron, että ihminen voi saada muutakin perintöä. Rahastahan on helppo maksaa perintövero mutta jos kyseessä onkin taas vaikeammin realisoitava omaisuus, kuten esimerkiksi omakotitalo, niin sitten ongelmia voikin jo tulla.


    • ei-makseta

      kaksin kertainen verotus pitäisi e.u.s olla kielletty miksi suomessa toimitaan näin

      • Löpölöö

        Missäs tuollainen on kielletty?

        Kaksinkertaista verotusta on kyllä pikemminkin se, kun minä ensin maksan veroa palkastani ja sitten vielä siitä siitä maitopurkista jonka sillä ostan.


    • Ryöstetty
    • Anonyymi

      Perintö on ansaitsematonta tuloa. Perintövero 100%:iin, ongelma ratkaistu.

      • Anonyymi

        Kerronpa yhden tarinan.Kaksi sisarusta,naimatonta,ostivat yhteisen talon.Sitten kolmen vuoden kuluttua toinen kuoli,ja nyt tämä toinen joutuu maksamaan yli 6000e perintöveroa.Ei mee oikein minun mielestäni!


    • Anonyymi

      Kreikka,Somalia ja Italia tarvivat rahansa.

    • Anonyymi

      Suomi edistää Suomen degenoroitumista, evoluution kannalta on hyvä jos maailman eliitti muuttaa Suomeen työskentelemään tai jos Suomalainen älyllinen eliitti kouluttautuu, mutta miks perintövero aiheuttaa sen, että vain vähä-älyiset suomalaiset jäävät Suomeen yli 83 v:nä, kun riski kuolla on jo suuri.

    • Anonyymi

      Taas on KANSALAISALOITE PERINTÖVERON POISTAMISEKSI, käykää ihmeessä ihmiset siellä kannattamassa sen perintöveron poistoa. Se on äärettömän helppoa. Mene sivulle ,, kansalaisaloite.fi

    • Anonyymi

      Milläs maksaa jos ei ole rahaa. Eihän sitä VOI maksaa ennen kuin saa perinnön. Siis jos on pers'aukinen.

      t. Moolofi

    • Anonyymi

      Perintövero on "perseestä":)
      Perintöveron avulla "kapitalistinen" yhteiskunta sosialisoi yksityisen omaisuuden!
      Suomen koko perintöverojärjestelmä tulisi korjata pikaisesi "takautuvasti".
      Nykyisessä perintöverotuksessa EI ole järjen häivääkään.

      Olen kuolinpesän osakas ja Suomen valtio vie kaiken!
      Metsän "pakkomyynti" josta Valtio perii 34% eli myyntiveroa ja loput 66000 Eur perintöverona!!!!!!!!!!!!!
      Koko metsänmyynti 100.000 Eur menee veroina Valtiolle, HÄVETTÄÄ!
      Seuraavan kerra metsää myy tuolta palstalta 80 vuoden päästä joku saman kohtalon kärsijä.

      • Anonyymi

        Höpsis!

        Valtio perii ensinnä perintöveroa, joka 1. verouokassa on lievaa. Luovustusvoittoveroa valtio perii vain mahdollisesta VOITOSTA. joka kunkin perillisen kohdalla on luovutushinnan ja perintöverotusarvon erotus. Vero on 32 % , jos voitto on alle 30.000 € ja 34 % 30.000 € ylittävältä osin.

        Jos siis osakkaan perintöosa on 100.000 €, perintövero 1. veroluokassa on 8.700 €. Jos perillinen olisi alaikäinen, perintövero olisi vain 1.500 €. Ja kun tuo metsäosuus myydään 100.000 eurolla, muuta veroa ei tule.

        Jos myyntihinta olisi 150.000 €, luovutusvoittoa tulisi 50.000 € ja vero siitä olisi 16.400 €. Kokonaisvero tässä tapauksessa olisi 25.100 €..

        Turha ruikuttaa perintöverosta, se on varsin kohtuullinen.


    • Anonyymi

      Päivitys ketjun aloituksesta lähes vuosikymmen myöhemmin.
      Tuli vastaus aloittajan kysymykseen että eikö ole haluja muuttaa toimintatapoja?

      Ei ollut. Muutoin olisi tiedetty epäkohta korjattu aikaisemmin.

      Olisi kiintoisaa tietää mikä pakotti tekemään lakimuutoksen? Vapaaehtoisesti eivät tuohon ole ryhtyneet.

      Nyt on hiukan helpotettu:

      https://yle.fi/a/74-20072671

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe