Takapihan käyttö?

Outoa

Muutin jokin aika sitten taloyhtiöön, johon kuuluu kaksi rivitaloa. Asun toisen rivitalon päätyasunnossa. Törmäsin jokin aika sitten sellaiseen yllättävään asiaan, että seinänaapurini kuljettaa omalle pihalleen mm. ruohonleikkurin ja muita puutarhanhoitovälineitä minun takapihani kautta.

Yllätyksenä tämä asia tuli siksi, että edellinen asukas tai asunnon välittäjä ei maininnut tästä mitään. Myöskään talon yhtiöjärjestyksessä ei mainita asiasta. Sain mutkien kautta kuulla, että seinänaapurini on sopinut tästä järjestelystä edellisen asukkaan kanssa (minun kanssa naapuri ei ole puhunut tästä siis mitään).

Sitooko tämä edellisen asukkaan kanssa tehty sopimus nyt siis myös minua? Mitä lakipykälät sanovat tähän?

Minusta tämä sotii yhdenvertaisuusperiaatetta vastaan, että minun pihani läpi kuljetaan, mutta muiden pihojen läpi ei. Lisäksi minua harmittaa, että tämän takia olen joutunut aitaamaan pihani pienemmälle alueelle kuin pihani rajat kulkevat (aitaus on koiran takia).

Heti takapihani takana on oja ja sen jälkeen alkaa omakotiasujan piha. Toki naapurin on hankala ojan kautta viedä ruohonleikkuria ja haravoita, ja siksi siis kulkee pihani läpi.

5

1519

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Osakas

      Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mitään erityisiä mainintoja asiasta, niin takapihat ovat taloyhtiön. Viimekädessä taloyhtiö on velvollinen pitämään takapihankin kunnossa, jos asukas ei sitä tee. Asukkaalla/osakkaalla on oikeus käyttää takapihaa, mutta se ei ole hänen omansa. Yleensä asukkaat "omivat" takapihan ja pitävät siitä huolta.
      Takapihan kulkuoikeus onkin hankalampi asia. Koska takapiha ei ole sinun "omaasi", vaan taloyhtiön, niin tuskin voit kieltää naapuriasi kulkemasta sen kautta "omalle" pihalleen.

      Sinulla on pienempi piha, kuin naapurilla, mutta et voi periaatteessa estää naapurin kulkua takapihasi kautta. Meidän taloyhtiössä vastaavassa tapauksessa erimieliset naapurukset ratkaisivat asian siten, että toinen kuljettaa ruohonleikkurin oman asuntonsa läpi takapihalleen. Yksi asukkaamme on vallannut taloyhtiön tontista ison osa omaan käyttöönsä ja pyykinkuivatusteline on niin pienessä tilassa, että pyykit on kuivatettava telineen keskellä olevilla naruilla. Sivummaiset narut ovat pensasaidan sisällä.

      Nämä ovat hankalia asioita, kun niitä joutuu jälkikäteen selvittelemään. Olisi ollut reilua jo taloyhtiön alkuaikoina ottaa huomioon, että miten jokaiselle takapihalle turvataan kulku. Asukkaiden/osakkaiden yhdenvertaisuus on asia, joka unohtuu turhan usein.

    • pajonriitaatavoista

      Noin käy monesti, kysy/vaadi isänöitsijää selvittämään asia, teet miten vaan aina sanomista tulee kun "vanhoja" tapoja menet muuttamaan.

    • fer

      Kysymys oli, päteekö edellisen asukkaan ja naapurin keskenään tekemä sopimus edelleen vaikka asukas onkin vaihtunut. No vastaus on tietenkin: ei päde. Ihmiset voivat lainailla toisilleen tavaroita tai antaa toisille käyttöoikeuksia mutta vaan niin kauan kuin antavat omastaan.

      • Rajat

        Oletko selvittänyt , että missä taloyhtiön tontinrajat kulkevat? Onko oja rajaoja, vai onko taloyhtiö ottanut omaan käyttöönsä/hoitoonsa kaupungin/kunnan ojanpiennarta tai maata. Takapihat saattavat olla hyvin eri kokoisia eri osakkailla, riippuen tontin koosta ja mallista.


    • ent_rivariasukas

      Tuolta löytyy valaistusta asiaan:

      http://www.omataloyhtio.fi/artikkelit/11875/omalla_pihalla_vai_taloyhtion.htm

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      133
      5320
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3307
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1531
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1425
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1316
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1307
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1287
    Aihe