Millaine laajakulma maisemakuvaukseen?

maisemakuvaaja

Millainen objektiivi paras maisemakuvaukseen? Laajakulmako? Canon malliin..

18

180

  Vastaukset

  • Tai tekeekö nuilla laajakulmalisäkkeillä mitään..?

   • Tekeehän niillä ”mitään” esim sommittelua ja syväterävyyttä harjoitellessa.
    Nettikuviin laatu riittää hyvinkin.


  • Maisemakuvauksessa käytetään kaikkea kalansilmästä kolmesataseen teleen. Kohde ratkaisee. Mutta jos on valittava yksi polttoväli, niin 35 mm kinovastaavuus on aika monikäyttöinen.

  • hmm..tarkennatko tuota 35mm..?Teleobjektiivi kyllä löytyy, haluaisin myös monikäyttöisen laajakulman..:))

   • Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM – vois olla hyvä vaihtoehto croppikennoiseen Canoniin. Croppirungossa 35 mm on liian "ahdas" mielestäni. Täyskennossa ( 5Dmkii, 6D jne) se on ihan OK.


  • Keskileveä laajakulma (kinokamerassa 28 tai 35 mm) on monikäyttöisin. Jos tarvitsee levempää kuvakulmaa voi kuvata sarjoja ja liittää kuvat yhteen leveämmäksi kuvaksi. Sillä konstilla saa myös selvästi suuriresoluutioisempia kuvia kun yhdellä otoksella. Uudemmissa Photoshopeissa on tällainen yhdistelymahdollisuus, on myös olemassa erillisiä vielä parempia ohjelmia "stitchaukseen".

  • Jos runkona on kinokennoinen, niin f/1.4 35 m on hyvä perusobjektiivi. Syvyysterävyyden hallinta onnsituu sillä.

   Canonin cropissa 35 mm kinovastaavuus on noin 21 mm objektiivilla. Valinta on paljon vaikeampi.

   http://www.photozone.de/canon-eos/151-canon-ef-20mm-f28-usm-lab-test-report--review

   Canonin oma kaksikymppinen on mekaanisesti hyvä, mutta optisesti korkeintaan keskinkertainen.

   http://www.photozone.de/canon-eos/889-canon_24_28stm

   Uusi 24 mm STM on itse asiassa optisesti hyvä, mutta mekaanisesti korkeintaan keskinkertainen ja valovoima huono vaikeuttaen syvyysterävyden hallintaa joissakin tilanteissa.

   http://www.photozone.de/canon_eos_ff/470-zeiss_zf_21_28_5d

   Zeiss olisi optisesti hyvä, mutta sekään ei ole sen valovoimaisempi.

   Jos itse kuvaisin yhä Canonilla, niin f/1.4 35 mm ja rungoksi 5D mark II tai III olisi valintani maisemakuvaukseen.

  • Kiitoksia vastauksista..nyt käytössä Canon 1100d, josta en oikein pidä ja aikeissa ostaa tuo Mark 5diii joku päivä, mutta tässä harjoitellessa ja eurojackpottia odotellessa tuo laajakulma varmaan seuraava hankinta, joten hyvä kun se kävisi kumpaankin malliin..entäs tämä sitten: Canon EF 14mm f/2.8L II USM ??

   • Tuota 14-millistä on mainittu ristiriitaisia tunteita herättäväksi. Tämä johtuu kaiketi siitä, että objektiivin suorituskyvyssä on pari häiritsevää ongelmaa. Ensinnäkin täyden koon kuvien reuna-alueet jäävät selvästi keskustaa tummemmiksi, paitsi jos objektiivin himmennin asetetaan 8:aan tai sitäkin pienemmäksi. Toiseksi objektiivin kromaattinen aberraatio (värihajonta) on kiusallisen suuri.

    Nämä molemmat ongelmat ovat Canon EF 24mm f/1.4L II USM-objektiivissa tuntuvasti pienempiä, ja samalla sinulta säästyy tukku riihikuivia.


  • Zoomeista Canonin 16–35 mm, 11–24 mm tai Sigman 12–24 mm
   Samyangin kiinteä pikkukennoiseen 16 mm.

   Automaattitarkennuksesta ja kuvanvakaimesta on maisemakuvauksessa vain haittaa.

  • Miten olisi melkein kaikkeen (makro-laajakulma-tele) sopiva Tamronin 16–300 mm zoom. Melkein ei koskaan tarvitse vaihtaa objektiivia. Vastaa kuvakulmaltaan pikkukennoisessa noin 24–450 mm polttovälejä.

  • Kiitos vastauksista!:) Entäs tekeekö tällä mitään : 24-105 4L IS USM ? Kuuluisi pakettiin(Mark 5diii)..Automaattitarkennusta käytän kyllä aika paljon, kun ei ole paras mahdollinen näkö..:/

   • Maisemakuvauksessa automaattitarkennuksesta on pelkkää haittaa. Yleensä maisemassa ei ole kohtaa johon pitäisi tarkentaa. Kannattaa opetella syväterävyyden hallinta niin kuvan terävyys asettuu oikealle alueelle. Yleensä maisemakuvauksessa objektiivia himmennetään pari aukkoa ja tarkennus asetetaan n. 5 metriin. Esim Samyangin 16 millisessä hyvä maisemakuva-aukko on f/4–f/5,6.
    Esim f/5,6 aukolla ja 5m etäisyysasetuksella syväterävyysalue on n. 2,5 m– ääretön


  • Ok..monta vaihtoehtoa..kysyn vielä yhden..Canon EF 135mm f/2L USM ?

  • ja vielä yksi kriteeri pitäisi täyttyä..mulla filtterit koko 58, joten pitäisi käydä siihen...

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   262
   8085
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   108
   5454
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   4796
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   103
   2718