Navetan haju sisällä

kökkököö

Muutin juuri rivitaloasuntoon ja en oikein ymmärrä että miksi sielä haisee ihan navetta sellainen liete niinkuin maalla yleensä. Haju tulee lattiasta mielestäni. Voiko joku hajonnut viemäriputki haista lehmän tavaralle? Otsonointia on pari päivää pidetty kämpässä ja se jo lieventi huomattavasti mutta ei poistanut täysin?

13

4192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BauHerr

      Navetan haju saattaa johtua homeesta. Viemärin haju on erilainen.

      Kokevatko kaikki hajun navetan hajuksi vai voisiko kyseessä olla kellarin haju?

      Kellarin haju tarkoittaa usein sitä, että jossain kasvaa sädesieniä.

      Milloin rivitalo on rakennettu?

      Onko kyseessä ns. valesokkelitalo?

      • lehmän_henkäys

        Lehmät siellä haisee.

        Navetan haju lie pääosin ammoniakkia, minkä on peräisin lehmien virtsasta.

        Asuintalossa ammoniakkia tulee kaseiinipitoisista tasoitteista, jotka ovat päässeet kastumaan. Kaseiini = luujauhoa... eli lehmät siellä tuoksuu...

        Onneksi on asiantuntijat vauhdissa - koska sisäilma ei ollut tarpeeksi myrkyllistä, asia korjattiin myrkyttämällä sisäilmaa otsonilla. ;-D


      • BauHerr

        Navetan haju on subjektiivinen kokemus. Veikkaan, että kyseessä on home ja/tai sieniongelma.

        Kaseiiniongelmaan olen törmännyt sellaisessa tapauksessa, jossa parketti meni mustaksi. Ammoniakki reagoi puun kanssa. Hajua ei muistaakseni esiintynyt.

        Tuollainen navetan haju syntyy esimerkiksi ennen vuotta 1998 rakennettuu valesokkelitaloon kastuneen puun hajoamisen seurauksena. En taaskaan viitsi kommentoida sitä mätäneekö vai lahoaako puu, kun kumpikin on mahdollinen.

        Navetan haju kyllä viittaa paremminkin mätänemiseen.

        Jos kyseessä on sellainen -yleensä - valkotiilinen rivitalo, johon sisäänkäynti on maan tasolta, niin ainakin minä olisin valmis lyömään vetoa siitä, että valesokkelin puuosat ne siellä mätänevät/lahoavat. Hajusta päätelle kyse on paremminkin mätänemisestä kuin lahoamisesta.


    • kökkököö

      Kaikki tunnistavat hajun ihan sellaiseksi miltä kamppeet haisee päällä kun navetassa on käynyt. Itse olen herkkä kyllä huomaamaan homeen hajun ja tämä ei ole ainakaan tavanomainen homeen tuoksu ku ihan lehmän tavaralta haisee ei siis kellarilta. 1993 muistaakseni rakennettu tuo ja sinne on lattiamatot uusittu joten voisiko sen liima haista koska lattiasta se haju tulee? Mikäs vika otsonoinnissa?

      • lehmän_henkäys

        Auts!

        Juurikin betonilattiaan liimatut muovimatot ovat erinomaisen herkkiä betonin kosteudelle. Rupeaa joko liima tai matto hajoamaan ja tässä tilanteessa syntyy melkoinen kemikaalicocktail. Edelleen se ammoniakki voi olla peräisin tasoitteista pintamateriaalin alla. Olisiko tässä ollut aiemmin paremmin kosteutta läpäissyt pinta ja nyt, tiiviimmällä matolla, on saatu betonin pintakosteus ylös ja muhiminen on lähtenyt käyntiin. Tai sit kerkisi jo edellinen pintamateriaali muhia piloille...

        Otsonointi on täysin järjetön ratkaisu, jos/kun perusongelma on kosteus jossain syvemmällä rakenteissa. Otsoni on aggressiivista ja sekin kiihdyttää erit. lattiamateriaalien hajoamisreaktioita ... eikä, markkinamiesten puheista huolimatta, ne reaktiot aine mene "loppuun asti" ts. syntyy muutakin kuin harmitonta hiilidioksidia yms.


    • BauHerr

      Rv. 1993 => mahdollinen valesokkelitalo.

      Homeita ja sieniä on erilaisia ja niiden haju vaihtelee. Joku home tuottaa jopa omenan tuoksua, mikä on todella harhauttavaa.

      Liima haisee korkeintaa liimalta.

      Otsooni, eli triplettihappi, reagoi ärhäkkäästi. Se ei tee hyvää kudoksillesi. Kudos hapettuu, jos se saa tarpeeksi O3:a.

      Kysymys: tuleeko haju ulkoseinien vierustoilta? Jos vain sieltä, niin se vahvistaisi valesokkeliepäilyä.

      • kökkököö

        Ei tule haju seinien vierustoilta. Ainoastaan lattiasta joka huoneesta jonne matto vaihdettu ei tule esim. pesuhuoneesta jossa alkuperäinen matto.


    • kökkököö

      Myös mietityttää se miksi seinän takana asunnossa ei ole moista hajuhaittaa ja sinne ei ole myöskään lattiamattoja vaihdettu?

    • BauHerr

      Oliko alkuperäinen matto saumattu hitsaamalla? Voiko olla mahdollista, että haju tulee avonaisesta saumasta?

      Navetan hajuista mattoa ei vielä ole tullut vastaan, mutta voiko haju olla peräisin matosta?

      Haisiko navetalta ennen maton vaihtoa?

      Voi kuulostaa jankuttamiselta: MUTTA onko talon sisäänkäynti maan tasossa, ts. pääseekö sisään helposti? Kysymys on tarpeen sen vuoksi, että "KYLLÄ" vastaus implikoisi vakavampaa vikaa. Asuntokaupan purkamiseen johtavat asiat on syytä sulkea pois niin nopeasti kuin vain on mahdollista.

      • kökkököö

        juu ei ole korkeaa porras laattaa eli sisään pääsee aika helposti. Vuokrallahan siinä olen eli kaupan purku asiat ei ole huolenaiheena. Alkuperäistä mattoa ei ole hitsattu. Sitä en tiedä milloin haju alkoi koska matot on vaihdettu ennen muuttamistani joskus. Pitää varmaan alkaa vaatia tarkempia tutkimuksia.


      • BauHerr

        Tulkitsen tuon niin, että kyseessä on taas yksi valesokkelitalo.

        Vuokrasuhde muuttaa asian käsittelyä. Kysy kunnan ympäristöterveysyksiköstä mihin toimenpiteisiin tulee ryhtyä. Sieltä neuvotaan tulevatko he ensin mittailemaan vai pitääkö kääntyä vuokranantajan puoleen.


    • Asioista-perillä

      Onko huushollissa vanhan lattian päälle liimattu mitään uutta? Kokolattiamattoa? Muovimattoa? Siten, että vanha pohja on jäänyt puhdistamatta, esimerkiksi lattiavahasta? Takuuvarma reaktio ja "navetan haju". Se juuri lemuaa tuolleen.
      Selvitäppä sisäremontin taustat? Ilmeisesti tuollaisen virheen vuoksi entiset asukkaat muuttaneet pois ja saaneet sinut haksahtamaan.

    • kyösti1234

      arvaten lattiamatto on Tarketilta. otan lattiasta tvocit tee reklamaatio Tarketille. uusi matot. muista poistaa kaikki vanhat matot uuden alta pois. ja haju poistuu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8690
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2346
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1986
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1734
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      7
      1219
    Aihe