Vakavia ongelmia vanhempien kanssa?

Turhautunut__

Moikka, olen muutaman kuukauden päästä 18-vuotta täyttävä tyttö. Mun vanhemmat on aina ollut tosi tiukkoja ja varmasti siinä on hyvät puolensa. Nyt ollaan kuitenkin menty asiassa mielestäni liian pitkälle. Mua ei montaa kertaa mun elämäni aikana olla suoraan kielletty esimerkiksi kavereiden kanssa olemisesta tai muusta itsenäistymiseen ja aikuistumiseen liitttyvistä asiasta, mutta jos olen ollut ihan päiväsaikaan heillekin hyvin tutulla kaverillani kylässä meidän lähialueella, niin on mulle aina tullut hyvin selväksi, että mun vanhemmat eivät pidä sitä hyvänä asiana, vaikkei he sitä suoraan sanoisikaan. He saattavat esimerkiksi soittaa seitsemältä illalla, että tulethan jo kotiin päin. Ja tosiaan olen 17-vuotias ja kaveri asuu parin sadan metrin päässä, ja hän on siis tyttö eikä hänellä ole mitään "päihdetaustaa" tai mitään muutakaan ja hän on siis saman ikäinen kanssani ja ollaan tunnettu monia monia vuosia. Vuosi vuodelta olen muuttunut sisäänpäinkääntyneemmäksi, eikä mulla enää ole lähes lainkaan kavereita koulun ulkopuolella, koska on helpompi jäädä kotiin, kuin kuunnella kamala valitusta.

Kaikki shoppailu ja television katselu on myös vanhempieni mielestä erittäin negatiivista, vaikka puhuttaisiin 10-vuotialle suunnatusta ohjelmasta tai 20€ kuussa rahankäytöstä. En edes voisi harkita ensi kesälle mitään festarireissua tai muutakaan "mukavaa erikoistekemistä", vaikka rahoittaisin ne itse ansaituilla kesätyörahoilla. Niin ja työnteko onkin sitten lähes ainoa asia, mihin ei puututa negatiivisesti vaan kannustetaan, jotta voisin itse kustantaa elämäni mahdollisimman suurelta osin, vaikka perheemme rahatilanne ei ole mitenkään huono.

Seksuaalisuudesta perheessämme ei ole ikinä puhuttu sanallakaan, eikä vanhemmillani ole minkäänlaista rakkaussuhdetta, vaikka avioliitossa ovatkin. En ole nähnyt tai kuullut yhtään "hellyyden osoitusta" elämäni aikana, mutta itse en koe, että olisin jäänyt vaille valistusta tai mitään muutakaan, koska olen tottunut elämään tällaisessa tilanteessa.
Jos joskus satun sanomaan yhdenkin sanan, joka jotenkin viittaa siihen etten ole tyytyväinen elämäntilanteeseeni, niin saan kuulla pitkän luennon siitä, että kuinka hyvin mulla on asiat, kun varhemmat eivät ole eronneet tai heillä ei ole alkoholiongelmaa. Tämä on ehkä syy siihen, miksi en osaa hakeutua kenenkään juttusille, kun "minulla ei ole kunnon syytä" ja monilla on suurempia ongelmi.
Mun vanhemmat ei tiedän kuinka paljon kärsin tästä tilanteesta, koska en pysty heille puhumaan. Syön "suruuni" ja harrastukseni joudun kustantamaan myös itse, eikä niitäkään katsota hyvällä. Koulunkäynti alkaa myös tuntua koko ajan raskaammalta, kun en saa sille oikein mitään vastapainoa, ennenminkin valitusta siitä, kuinka laiska lapsi olen ja "elämänhaluton", koska sellaiselta mä varmaan näytän heidän silmissä ja silloin mun tunteet purkautuu voimakkaimmin, koska oon juuri istunut neljän seinän sisällä viimeiset pari vuotta ja katsonut vierestä, kun ne ainoatkin kaverit viettää vaapa-aikaansa toistensa kanssa ja pyytää mut joskus mukaan, mutta en halua tulla, koska joutuisin käymään läpi niin rankan keskustelun mun vanhempien kanssa, ja todennäköisesti he eivät antaisi lupaa kodista poistumiseen, joten olen luovuttanut sosiaalisten suhteiden kanssa. En voi edes kuvitella, millainen ongelma tulis, jos olisin jostain löytänyt itselleni poikaystävän. Onneksi näin ei ole, sillä mut melkein hirtettäis varmaan, koska seksuaalisuutta ei selkeästi sallita meidän talossa.

Pelkään ja odotan kauheesti sitä aikaa, kun täytän 18, koska sillon voin oikeasti tehdä kaiken mitän haluan, mutta he varmaan sanoo, jos oon lähdössä johonkin, että "Älä jooko mee mihinkään, koska se ei oo sulle hyväksi ja me ei oikein tykätä että lähdet ja kertoisikko monelta tuut jne.." Ton seurauksena jouduun varmaan taas oleen kotona neljän seinän sisällä, koska en kehtaa sitten mennä ja toimia vasten heidän tahtoaan. Mulla on kyllä selkeet suunnitelmat lähtee mahdollisimman pian opiskelemaan toiselle puolelle Suomea, koska tarviin tilaa näinden mun "vankilavuosien" jälkeen. Näen joka päivä, kuinka mua paljon nuorempi pikkusisko oireilee jo samalla tavalla, kuin minä useita vuosia sitten.

Kertokaa mielipiteitä siitä, että valitanko tässä länsimaisen nuorison tyyliin turhasta vai mitä te tekisitte mun tilanteessa?

14

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poitsu14

      Et valita turhasta.. mulla on jo ollut sama tilanne monta vuotta. Ja oon vasta 14v..

    • Hei ”Turhautunut__”
      On oikein ymmärrettävää, että koet ahdistusta harmillisen epäselvästäkin tilanteestasi.
      Kaiken avain yleensä asioissa on keskustelu. Suosittelisin sinua keskustelemaan rauhallisesti ja avoimesti vanhemmillesi asiasta, kertoa mitä sinusta tuntuu ja miten koet heidän käytöksensä/sanojensa vaikuttavan sinuun. Uskon, että ymmärrät varmasti heidän pointin kyllä, että, näin kirjoittamasi tekstin perusteella, teillähän on perusasiat ihan hyvin, mutta se ei kuitenkaan millään tavalla poissulje sinulta sitä mahdollisuutta, ettetkö saisi/voisi kokea huonoa oloa kotona sinun ja vanhempien välisestä vuorovaikutuksesta. Rohkaisisin sinua keskustelemaan esim. koulukuraattorin, opinto-ohjaajan tai muun aikuisen kanssa tilanteestasi, mikäli keskustelu vanhempienne kanssa ei tuota tulosta tai että he eivät ymmärrä asiaa sinun näkökannaltasi, mikä voi myös olla heille haastavaa.
      Vanhemmillasihan voi olla myös vaikea päästää sinusta irti, jos ja/kun he tietävät, että kohta saatat lähteä opiskelemaan kauemmas, tai he muuten jostain syystä pelkäävät teidän puolestanne, kun liikutte ulkona – tätähän voisit myös kysyä vanhemmiltasi. Hienoa, että osaat kuitenkin nähdä ja arvostaa saamaasi kasvatusta ja rajoja. Muista, ettet ikinä ole yksin asioidesi kanssa, vaan aina on kyllä tukea ja kuuntelevia korviakin tarjolla. Olet selvästi fiksu nuori ja tuleva aikuinen, joten ei muuta kuin tsemppiä ja rauhallisuutta keskusteluun vanhempien kanssa.
      Terveisin Hanna, Jyväskylän Saappaasta.

    • 4plus4

      Tottakai nyt kavereiden kanssa ajan viettäminen on kaikille nuorille hyväksi, mutta jotkut vanhemmat saattavat kokea teini-ikäisen kaveripiirin "riskiksi" ja "uhaksi", koska jotkut kaveriporukat houkuttelevat mm. ryyppäämään ja rötöstelemään. On niitä fiksujakin kavereita, usko pois. Mun mielestäni esim. kiusatuksi joutuminen on vielä pahempi kehityksellinen riski. Eikä se seurustelu ja heila ole enää tuossa iässä mikään uhka, kaikenlainen toisten kanssa oleminen kyllä rakentaa identiteettiä. Ei kunnon aikuiseksi kehity neljän seinän sisällä eristyksissä muista nuorista. Ja sitä TV-kieltoa en ymmärrä laisinkaan, se tuntuu vaan määräilynhalulta.

    • Tiedäntunteen

      Juu mulla on toi sama juttu ja oon 13. Jos pyydän jotain yhtä kaveria kylään niin iskä sanoo: 'En mä haluu et toi sun kaveri tulee meille mä en jaksa ja mä en haluu et se on mun lähettyvillä.' Vaik me ei edes olla samassa huoneessa. Ja kesälomalla mä saan olla kaupungilla noin 1 ja puol tuntii ja jos mä sen jälkeen haluun mennä jollekin kaverille niin iskä kieltää sen heti kun oon muka ollu kaupungilla jo niin pitkään. Toisaalta välillä on hyvä jos on tiukat vanhemmat koska mulle ei näytetä hyvää naamaa jos saan kokeista alle 9. Et mulla ei oo todistuksessa yhtään 8 tai alle.

      • Tiedäntunteen

        Mun me ollaan kotoisin tuolta kauko-idästä tarkkaan sanoen Kiinasta niin siellähän kuri on tiukka jo ihan pienestä pitäen niin olen tottunut tähän jo. Mun eno on vielä tiukempi sen omalle lapselle eli mun serkulle. Mun serkku joutuu välillä pakenemaan sen mummin luo kun eno rupee oikeen raivoamaan. Siksi musta on aika tavallista että mun vanhemmat on sellaisia mitä ne on.


    • JLO

      ;än opiskelemaan sellasseen paekkaan missä on asuntola niin ei tarvitse maksaa asumisesta ja on enemmän vapautta touhuilla omiaan.

    • villinuori

      Siis toihan menee jo ihan yli? oon ite saman ikänen sun kanssa ja voin sanoo että oisin lähteny jo ajat sitte omille teilleni jos mulle tuollaisia rajoituksia alettas latelemaan.. Huhhuh, menis kyllä järki tollaseen touhuun!! Ja tuosta televison kattelusta :DDDDD mitä vittua? Nyt tyttö otat ittees niskasta kiinni ja lähet vaikka muutamalle kaljalle kavereideskaa ja elämään sitä menetettyä nuoruuttas. Oikeesti pistää vihaks tollaset vanhemmat jotka rajottaa nuoren aikusen elämää, eikö ne ite muista minkälaista oli olla nuori?

      • 4plus4

        No ne tuon tytön porukat varmaan valittaa entistä enemmän jos heille selviää että tyttö on mennyt kaljalle.


    • muutapois

      Kannatta muuttaa pois heti, kun olet 18v, sillä ei kenenkään kuulu tuollaista kohtelua sietää.

    • pertsaköntsä

      JOOO MUL ON AIWOWAMMA PERSIISSÄ JOTEM ENS SAA OLLA VAAPAA AJALA ULKONA MUT OONKI VAA 2V HEVOSENPASKA NII E SE KETÄÄ HAITTAA

    • NickJones

      Suosittelisin, että pyydät sun vanhemmat pöydän ääreen istumaan ja sanot, että haluat tosissasi puhua jostain tärkeästä ja vaadit vanhempiasi kuunteleemaan mielipiteesi. Esim. vihasena kun sanoo asiat, niitä ei toinen pysty ottamaan tosissaan koska vihasena ihminen sanoo asioita, mitä ei tarkoita. Kun joskus erikseen pyydät ne keskustelemaan jostain, ne toivottavasti tajuaa, että sun mielipiteellä on oikeesti väliä. Ja kerrot kanssa, että oot elänyt ahdistuksen (tai mikä nyt onkaan) kanssa useamman vuoden jo ja toivot, ettei se pienempi sisarus joudu kokemaan samaa.

    • Kuuseentommosetvanhemmat

      Suomi on vapaa maa saatana

    • luciddreamer

      Mun neuvo olis et kysyt vanhemmilta miks ei saa tehdä sitä tai tätä ja selität sun kannan positiivisesti ja rauhallisesti, että jos voisit tehdä näin, voisit paremmin ja rohkaistuisit, koska nyt tuntuu että tällä tavalla vaan etäännyt. Selittämällä omat kannat hyvässä valossa voi saada heidät arvioimaan tilannetta uudelleen. Jos ei onnistu niin ehdota kompromissia että jospa vois vähän joustaa molemmista päistä.

      Omassa tilanteessa tuossa iässä muutin sopivasti pois kotoa toisen paikkakunnan koulua varten joten sai etäisyyttä vanhemman omiin toiveisiin siitä mitä halusi elämälleni ja tein ratkaisuja omaa onnea ja terveyttä varten.

      Kävisin juttelemassa ulkopuoliselle esim kuraattorille vaikka eri vinkeistä millä tavalla saa asioita hyvin esille tai miten reagoida asioihin ja millä tavalla voi helpottaa hankalia tilanteita. Ensisijainen apu tilanteeseen on kommunikointi.

    • gsrg

      Vaikka tämä asia on jo viimevuotinen, mulle tuli mieleen että äitisi on halunnut tosi paljon suojella sinua alkoholilta ja muilta päihteiltä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 197
      2742
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      241
      2668
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2366
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      201
      1857
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1364
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1328
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1307
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      22
      1266
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1234
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      158
      1132
    Aihe