Tähtikuvauksesta kysyisin..

starshootin

haluaisin kokeilla tähtikuvausta joskus, mutta onnistuuko se kesällä ollenkaan? Kysyn siis milloin on paras aika kuvata tähtiä, syksy, talvi, joku tietty aika kalenterin mukaan jne..?

11

194

  Vastaukset

  • Tähtikuvaus onnistuu ainoastaan pimeässä kirkkaalla ilmalla, jos siis haluaa hyviä kuvia. Kesän vaalea taivas ei ole siihen omiaan. Nyt vaan malttia ja taas syyskuussa pääsee hommiin.

  • Olen pari kertaa kokeillut, tässä yksi esimerkki:

   https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2013Tahtitaivaskuvia#5972736404906379138

   Vaikka pyrin hakemaan "pimeän paikan" niin kuten huomaat jonkun risteyksen keltaiset valot loistavat siellä tornin takana ja koko taivaanranta on valosaasteessa.

   Seuraavassa kuvassa taas näkyy nousevan kuun valoa pilvissä sekä toinen risteysvalosaaste.

   https://picasaweb.google.com/Tapani.Niittyaro/2013Tahtitaivaskuvia#5972736423209402994

   Täällä etelässä on hyvin vaikeaa löytää paikkaa jossa valot eivät tippaakaan häiritsisi tähtien kuvausta.

  • Ok..häätyy sitten odottaa syksyä..ja sen saan viettää lapissa, joten mikäs sen parempaa... tuo alimmainen kuva oli kuitenkin ihan kiva!:) Kiitos teille:))

  • Minusta paras aika on syksyllä juuri ennen lumen tuloa.

  • Tähtikuvauskin on varsin laaja käsite. Toiset kuvaavat nimenomaan pimeällä tähtitaivaalla näkyviä kohteita, toiset taas esim Kuuta tai Aurinkoa, jotka näkyvät päivälläkin. Osa tähtitieteen harrastajista taas on keskittynyt ilmakehän väri-ilmiöiden kuvaamiseen (kuten halot, siitepölykehät ja sateenkaaret).

   • Eiköhän aloittaja yötaivaan kuvaamista tarkoittanut. Halokuvaamista en tähtikuvaukseksi suoraan laskisi. Planeetta/aurinko kuvaaminen on vähän enemmän vaativampaa, kun tarvitsee tukevampaa seurantajalustaa ja isompaa kaukoputkea, jos haluat paljon yksityiskohtia. Sekä kallista kameraa. Myös aurinko kuvaukseen käytettävät suodattimet voivat olla erittäin kalliita, esim h-alpha.


  • Kesällä tähtikuvaus ei onnistu. Kesällä näkyy korkeitaan muutama kirkkain tähti, koska on niin valoisaa.

   Syksy on paras aika kuvata tähtiä, kun ei ole lunta, joka heijastaa valosaasteet taivaalle. Sekä syksyllä linnunrata menee suoraan zeniitissä pään yläpuolella. Vaikeuksia syksyllä teettää vaan nopeasti huurtuva linssi. Kovilla jätkillä on sähköllä toimivat lämmittimet optiikassa jotka pitää huurteet loitolla.

   Marraskuu-Tammikuun alku, on yleensä jatkuvan pilvien peitossa suomessa.

   Tammi-Helmikuussa on yleensä kovat pakkaset, mutta muutamia selkeitä öitä saattaa olla.

   Maaliskuussa on myös hyvä kuvata tähtiä, kun suurin osa lumista on sulanut ja ilmakin alkaa olemaan lämpimempi, miinuksena vaan keväällä linnunrata on huonossa asennossa, eikä saa niin hienoja kuvia.

   Jos kuvaat järjestelmäkameralla, niin siihen saa esim samyangin valovoimaisia laajakulmalinssejä suht halvalla, jolla saa ihan ok kuvia. Aukko isoimmaksi, ISO 3200, valotus niin pitkäksi kuin polttoväli antaa(eli ei mene viiruiksi tähdet). Tarkennuksen teet manuaalisesti taivaan kirkaimpaan tähteen, käytät kameran näyttöä ja hetkellistä digitaalista zoomia apuna.

   Sitten kun edistyy kuvauksessa ja haluaa enemmän, niin voi hommata pidempää teleoptiikkaa ja jonkun pienen seurantajalustan. Niillä saa kuvia tähtisumuista jne. Näissä kuvailuissa yleensä kuvataan se 1-5min valotuksia useita kappaleita esim. jostain tähtisumusta ja sitten tietokone ohjelmalla pinotaan kuvat, jolloin iso osa kohinaa häviää ja kuvasta tulee siistimpi. Vaatii myös paljon jälkikäsittelyä, joka on ihan mukavaa puuhaa.

   Aikaisemmalla mainitulla laajakulmalinssillä voit myös kuvata revontulia, joita näkyy suomessa yllättävän paljon syksyisin ja keväisin. Tiukasti pitää vaan ennustuksia seurata, jotta osaa oikeaan aikaan mennä ulos. Revontulikuvauksissa yleensä käytetään isointa aukkoa, mieluiten alle 15 sekunnin valotuksia, jotta revontulien liike pysähtyy ja ISO herkkyys riippuu myös tilanteesta.

   Tähtikuvaukseen riittää ihan canonin tai nikonin halvimmat järkkäri mallit. Niihin esim samyang 8mm kalansilmä linssi tai samyang 14mm f2.8 laajakulma. Niillä pääsee jo pitkälle.

  • Jos haluat kuvata tähtiä kesällä kannattaa siirtyä etelämmäksi ja asumattomalle seudulle, siellä on kesällä pimeät yöt. Talvella lumi haittaa hieman tähtikuvausta.

   • Kuuttomana yönä jossain todella korvessa maaseudulla on ihan mukavan pimeää, vaikka olisi lunta. Parhaat apajat suomessa löytyy itä-suomesta tai lapista. Jos oikeasti haluaa todella pimeään paikkaan jossa kuviin ei yhtään tule valon kajoa horisontista, niin pitää lähteä keskelle afrikkaa tai australiaan. Ai että kun sinne pääsisi timelapsea kuvailemaan.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vastaamon omistajat miljonäärejä

   https://www.iltalehti.fi/talous/a/3c760edc-f921-4bd9-8d2c-622719ab8e2e Yksityinen firma, josta myytiin iso siivu pääomasijoittajille. Ahneusko ajoi
   Maailman menoa
   262
   8073
  2. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   108
   5436
  3. Korona ei tartu julkkiksiin?

   Selittäkää mulle, miksi nimenomaan nää julkut ryntäävät nyt ulkomaille. Tuttavistani en tiedä ketään, joka nyt lähtisi matkoille. Ei edes työmatkalle
   Kotimaiset julkkisjuorut
   97
   4770
  4. Vastaamon potkut saanut toimitusjohtaja tiesi turva-aukosta 1,5 vuotta

   Tietoturvaskandaalissa rypevän Vastaamon toimitusjohtajalle potkut – yhtiön hallituksen mukaan pimitti tietomurtoa 1,5 vuotta: https://yle.fi/uutiset/
   Maailman menoa
   103
   2715