4,5v tyttö vaateahdistus

Voihanlahje

4,5v tyttö on liian tarkka haalarinlahkeista, hihoista, kintaista, piponnarujen kireydestä... Melkein kaikesta mikä liittyy vaatteisiin. Äitinä alkaa olla kostit vähissä kun tyttö ei siedä yhtään jos haalarinlahkeet ja renksut on vähänkin vinossa tai lahje ei pysy lenkkarin päällä. Auttakaa miten tästä pääsee eroon! Olen monta kertaa keskustellut asiasta tytön kanssa, mutta ei niin ei. Huoh.

22

1158

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • krevende

      Anteeksi nyt kun hymyilyttää, mutta tunnistan tuosta itseni jo pikkulapsesta! :-)
      Sellainen minusta kasvoi, perfektionisti. Aina ollut ekstreemin tarkka vaatteista, ja esim. keneltäkään isommalta perittyjä en vain päälleni huolinut! Enkä huoli edelleenkään. Värit, yhteensopivuus, puhtaus....
      Voi olla että tyttö on samanlainen. Ei kai se paha ole?

      • einormaalia

        No ei se hyväkään ole.


      • dåokåpklr

        No on se paha! Yöh, kaltaisesi ihmiset ovat ahdistavia. Jotain epätervettä kireyttä tuossa on. Siis tietysti on hyvä että vaatteet ovat ehjät ja puhtaat, jos ihmisten ilmoilla liikkuu, mutta ei pidä olla liian tarkka. Olen itsekin ihan tyylikäs ihminen, ja työnkin puolesta pakko olla. Mutta jos ei osaa olla risaisissa verkkareissa kotona, tai jos ei halua ostaa nättiä paitaa millään ihan vain siksi että se on kirpparilta, niin ei ole terve.


    • Samameno

      Meillä täysin samanlainen 3 v!!!
      Vaatteet pitää olla just eikä melkein...
      Pieninkin "virhe" estää kaiken liikkumisen ja tekemisen.
      On myös muutenkin luonteeltaan sellainen, että kaikki pitää mennä juuri täydellisesti niinkuin hän on ajatellut ja jos ei mene niin huutohan siitä seuraa. Nyt kun vielä paha uhma päällä niin nämä piirteet ovat oikein mukavia:)

      • voih

        Ihanaa kun on kohtalokavereita. Siis meillä tyttö töksöttää jaloilla kun niitä ei voi kävellä normaalisti kun haalarinlahkeet liikkuu! Ryppy hihassa on jo tuskan paikka. Voi veljet, kiukkuhan siinä tulee vähän kaikille jossain vaiheessa vaikka kuinka koittaa ottaa rauhallisesti. Toivottavasti menisi pian ohi tämä vaihe.


    • erityisherkkä

      kysyisin, että oletko huomannut, että tytöllä tuo liittyisi siihen, miltä vaatteet tuntuvat päällä ja miten niissä voi liikkua, vai onko ne tytölle vain ulkonäkökysymys?

      tavoittelen tällä sitä, että onkohan tyttö erityisherkkä (googlaa, jos termi ei ole tuttu)? itse olin nimittäin pienenä juuri samanlainen, mutta se ei johtunut missään nimessä ulkonäköasioista, vaan siitä, miltä huonosti puetut vaatteet _tuntuivat_ päällä. esim. huonosti olevat lahkeiden reksut kiersivät lahkeen mutkalle ja siinä oli vaikea liikkua; huonosti oleva hanska palelsi rannetta; nilkkoja palelsi, jos lahje nousi liian ylös; haalarin liukas sisävuori tuntui inhottavalta paljasta rannetta vasten; paidan sauma kutitti kainaloita; sadevaatteet puristivat olkapäitä; märistä hanskoista tuli ahdistava olo; jne jne. ja minullekin vanhemmat sanoivat, että valitan pienistä, mutta muistan vieläkin lapsuuden ahdistuksen ulkovaatteista, jos ne olivat huonosti.

      aikuisiällä olen itse huomannut, että minulla on jonkinlaista aistiyliherkkyyttä tai erityisherkkyyttää, ja yhdistän nuo lapsuuden kokemukset siihen. se ei ole välttämättä mitään temppuilua, vaan lapsella voi oikeasti olla todella vaikea ja ahdistunut olo, jos vaatteet eivät ole hyvin. olen alkanut tunnistamaan tätä samaa 1,5v kuopuksesta, joka koko ajan haroo vaatteiden lappuja, raapii ihoaan saumojen kohdalta ja jotenkin aina hyörii levottomana ulkovaatteissaan, jos ne menee huonosti. 5v esikoisella ei ole ikinä ollut tällaista, vaan hän viipottaisi pihalla tuntikausia märissä ja mutkalla olevissa vaatteissa, jos ei perään katsoisi. jotkut lapset ja aikuisetkin ovat vain ihan oikeasti herkkiä näissä asioissa.

      jos tuo johtuu herkkyydestä, niin se helpottaa iän myötä. ja jos se tosiaan on aistiyliherkkyyttä, niin pyydän ymmärrystä lastasi kohtaan, älä vähättele ja huuda, niin kuin minulle tehtiin.

      • Voihanlahje

        Kiitos neuvoista. Olen lukenut herkkyysasioista ja luulisin tämän olevan ohimenevä vaihe jota pitää vaan sinnikkäästi kaikkien opetella


      • mumm

        Ymmärrän hyvin vaateahdistuksesi Meillä kolme lasta ja vanhimmalla aivan samanlainen käyttäytyminen Nyt hän kolmekymppinen ja pukeutumine edelleen todella tarkkaa Ilmeisesti jonkunlainen "sukuvika" koska hänen ainoa tyttönsä käyttäytyy aivan samoin Antamalla periksi pärjää parhaiten ja onneksi kouluikään mennessä "ongelma"helpottunut molemmilla


      • mother

        Omalla, nyt jo 15-vuotiaalla, lapsellani oli samoja ongelmia samassa iässä. Kyse on osittain aistiyliherkkyydestä ja toisaalta asioissa, jotka eivät "tunnu" miltään mutta visuaalisesti ottavat silmään, taustalla voi olla lieviä autismikirjon häiriöitä. Asioista keskustelu ei yleensä auta ennenkun lapsi oman kehityksensä jossain vaiheessa pääsee näistä yli. Jaksamisia!


      • toinenerityisherkkä

        Itsellenikin tuli mieleen juuri tuo erityisherkkyys/aistiyliherkkyys. Nyt vielä aikuisiälläkin olen juuri vaatteiden suhteen tarkka, esimerkiksi hanskojen on yllettävä reilusti takinhihojen alle, koska kylmä viima nyt vain tuntuu pahalta, samoin kuin vinossa oleva paidankaulus. Hyvin olen silti tähän ikään asti selvinnyt, tsemppiä myös sinne! :)


    • nirsojapikkunatseja

      Nykyajan pilallehemmotellut kersat... Mikään ei kelpaa.

    • veljensisar

      Veljelläni 30v. todettiin Autismi kouluiässä ja hän käyttäytyi myös pienenä vaatteidensa kanssa noin.

      • plpppp

        Jep. Usein autismiin viittaavia piirteitä. Ja vaikka mitään autismia ei varsinaisesti koskaan todeta, niin saman henkisiä haittoja tai oireita luultavimmin tulee olemaan aikuisenakin. Vaikuttaa myös mm. sosiaalisiin suhteisiin, tunteisiin yms. Osalla vain sen verran lievempiä, ettei puhuta autismista.


    • Tenavalle

      Karkkipussi,hedelmä tai lelu käteen,silloin unohtuu vaatteiden tarkkailu.

    • Vanhempi

      Useinhan tuo on ohimenevää, mutta kannattaa tarkkailla. Meilläkin noita esiintyi pikkulapsi- iässä, ja tuolloin sain tietää asiantuntevalta taholta, että kyseinen "yliherkkyys" ennustaa monia ongelmia esimerkiksi oppimisessa ja käyttäytymisessä, eli ei aina ole ollenkaan harmitonta.

      Meillä nuo ennusteet vielä valitettavasti toteutuivat, ja ylitarkkuus vaatteiden kanssa jatkuu edelleen, vaikka poika jo toisella kymmenellä. Pelaa lätkää, ja esimerkiksi luistimen nauhoja korjaillaan vaihtoaitiossa vähän väliä, kun ovat liian kireällä tahi löysällä. Koulussa ja sosiaalisissa suhteissa vaikeuksia jne.

      Ei tämä elämä yhtä kurjuutta kuitenkaan ole, vaikka ylläolevasta voisi näinkin päätellä;) Normaalia ja mukavaa elämää vietetään, vaikka ongelmiakin on, ja nuo oppimisvaikeudet vähän tulevaisuuden kannalta huolestuttavatkin. Halusin vain tuoda esiin tämän, että taustalla voi olla isompiakin ongelmia, ja ja nämä ilmenevät usein ensin vaate- yliherkkyytenä. Meillä esimerkiksi oltiin esikoulussa koulupsykologiin yhteydessä ensin ihan oppimisvaikeuksien takia, ja hän esitti aika nopeasti kysymyksen, että onko pojalla ollut tällaista yliherkkyyttä vaatteiden suhteen. Ei itse pidetty sitä mitenkään hälyttävänä, vaan ajateltiin juuri, että menee ohi aikanaan.

    • tavat

      Minun tyttöni mm. mittaili vielä kouluun mennessä, että kengännauhat olivat yhtä pitkästi solmittu ja nilkkasukan varret samalla korkeudella. Tyttökaverilla ei aina ollut edes sukat samaa paria, kun tuli aamuisin meidän tyttöä kouluun hakemaan. Vaan ajan mittaan molempien tavat ovat "tasoittuneet". Upeita nuoria, perheellisiä naisia heistä tuli ja osaavat molemmat arjen lisäksi pukeutua ja muutenkin laittautua esim. juhliin ja esiintymisiin ja ovat edelleen parhaita kavereita. Joskus muistelevat noita vanhoja tapojaan.

    • lkglögk

      Voi liittyä sensorisen intergaation häiriöön tai sitten on ohimenevä persoonaan liittyvä "juttu". Pahinta mitä voi tehdä, on tehdä lapsesta hankala. Paras on hyväksyä asia ja yhdessä etsiä ostovaiheessa sopivia/mieluisia vaatteita. Saumat voi oikeasti hangata tai painaa ihoa. Siksi hyvä hankkia mieluummin väjiä kuin liian tiukkoja vaatteita (näitä näkee taaperoilla/leikki-ikäisillä usein). Itselläni ongelma oli villasukat (60-luvulla ei sukkahousuja) sekä villapaita ja -pipo. Äiti luuli että olen nirso kun silloin ei ollut tietoa allergioista tai atooppisesta ihosta. Toinen kauheus tuli rintaliivien ja kumisaappaiden kanssa, kosketusallergia kumille. Onneksi myöhemmin keksittiin lycra, huh! Allekirjoittaneen 5-vuotiaalla lapsenlapsella vaatteiden kastuminen ja veden silmiin jotuminen aikaansaa huudon. Roiskeisiin ei oteta kantaa ja suihkuasia hoidettiin ideoimalla suohku siten ettei vesi mene silmiin.

    • Siedätyshoitoa

      En ihan kaikkia vastauksia lukenut, mutta yksi jäi vaivaamaan. Onko kysessä pilallehemmottelu?

      Sisareni oli kyllä samanlainen lapsena ja hän oli aina saanut tahtonsa läpi. vanhempani mukautuivat hänen oikkuihinsa, koska pääsivät siten sillä hetkellä helpommalla.

      Sisarestani tuli ihminen, jolla on hyvin vähän ystäviä ja hän on kasvattanut kahdesta lapsestaan aikalailla itsensä kaltaisia. Lapsen tahto on ollut laki. Onneksi yksi hänen lapsistaan on ns. normaali.

      Yrittäkää siedättää lasta tulemaan toimeen myös niissä tilanteissa, joille hän ei mahda mitään. Kyseessä on neuroosi, josta tulee olemaan hänelle rajoite, kunnes hän siitä "paranee".

    • nuorenäiti

      Monenlaisia vastauksia ja en kaikkea edes lukenut. Oma tyttöni oli tosi tarkka vaatteista ja päiväkotiin lähtö oli joskus aivan hurjaa kun mikään ei ollut sopivaa. Kyse oli luonteesta, sillä isosisko ei ollut yhtään samanlainen eli ei kysymys ollut kasvatuksesta. Toimin hänen kanssaan niin, että se asia mikä oli neuvoteltavissa, hän sai päättää eli vaatteiden värit jne. Aikataulut ja sellaiset olivat sitten vanhempien päätettävissä eli häntä kannettiin kun ei muuten suostunut kulkemaan. Nuorimmaisesta kasvoi hyvin vahvatahtoinen ja periksiantamaton nuori ja näen sen nyt vahvuutena. Hän tietää mitä tahtoo ja tekee sen eteen kovasti töitä eli opinnot sujuvat loistavasti jne. Ei tosiaan ollut mikään hemmottelun tulos tai joku sairaus.

    • erityisherkkä

      Kannattaa lainata kirjastosta kirja Erityisherkkä ihminen, kirjoittanut Elaine N Aron.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 184
      2001
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1912
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      145
      1495
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1163
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1128
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1127
    Aihe