Kutsu PAPA-seulontaan

sevijja

Sain kutsun 25-vuotis PAPA-seulontaan, ja aloin miettiä onko minun tarpeellista siihen mennä?
Olen seurustellut 10 vuotta saman miehen kanssa, eikä meillä kummallakaan ole ikinä ollut muita suhteita. Ehkäisynä aina käytetty kumia. Tauteja ei siis kummallakaan voi olla.
En ole ikinä ennen käynyt missään gynekologisissa tutkimuksissa, koska häiritseviä vaivoja ei ole ollut. Menkat nyt tulee miten sattuu, ovat välillä puolikin vuotta poissa mutta tulevat kuitenkin 2-4 kertaa vuodessa. Muuten kaikki toimii normaalisti, enkä ole huolestunut että jotain löytyisi.

Olisiko minun tarpeellista käydä testissä, vai voinko lykätä asiaa ainakin siihen seuraavaan tarkistukseen, 30 vuotiaana järjestettävään seulontaan?

10

61

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käjkjh

      Mielestäni kannattaa. Toimenpide on todella nopea eikä tunnu miltään. Kohdunkaulan syöpä kehittyy hitaasti ja on melko epätodennäköistä, että sinulla on mitään muutoksia. Noiden seulontojen ansiosta Suomessa kohdunkaulan syöpä on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi kuin yleensä maailmassa, koska niiden avulla voidaan havaita muutokset ennen kuin ne muuttuvat syöväksi. Jos löytyy jotain muutoksia, niin ne on huomattavasti helpompi hoitaa kuin varsinaista syöpää. Vaikka sinulla ei ole juurikaan riskitekijöitä, niin yksilötasolla voi kehittyä syöpä myös vähäisillä riskitekijöillä. Tuskin siis häviät mitään jos et mene seulontoihin, mutta toisaalta voit äärimmäisen harvinaisessa tapauksessa pelastaa itsesi syövältä.

    • Mene. Miehillä on omat juttunsa, etkä todellakaan tiedä niistä... miehenä allekirjoitan.

    • Papa_tottakai

      Se että 25 vuotiaalla naisella kuukautiset tulee vain 2-4 kertaa vuodessa ei ole normaalia, vaan jossain on vikaa. Kannattaa käydä gynekologillakin jotta selvitettäisiin missä on vika.

    • seulonta

      Ilman muuta meidän naisten kannattaa hyödyntää KAIKKI seulontakutsut! Mutta noin harvakseltaan tulevien menkkojen syy ei selvinne papakokeesta, vaatinee esim. labrakokeita hormonitasojen tarkistamista varten. Jos joskus tulevaisuudessa suunnittelet perheen lisäystä, voi harvakseltaan tulevat menkat ehkä vaikeuttaa asiaa? Kannattaisi muutenkin käydä suht säännöllisesti gynekologilla, aivan kuten hammaslääkärissäkin .

    • sevijja

      Kiitos vastauksista. Kaipa siinä sitten voisi uskaltaa käydä, kertahan se on ensimmäinenkin ja on vielä ilmainenkin.
      Selviääkö tästä seulonnasta muuta kuin se onko sitä papilloomavirusta?

      Mitäpä lääkäri menkoilleni voi tehdä, muuta kuin ehdottaa pillereitä jotka ei sukurasitteiden vuoksi minulle sovi enkä niitä muutenkaan halua. Epäilen että minulla on se pco, mutta ei siihenkään taida auttaa muu kuin ne pillerit.
      Minulle on enemmän kuin ok jos tästä lapsettomuutta aiheutuu, sekä tietysti se että tulevat näin harvoin.

      • MeeVaanEiSeHaittaaTee

        Lähinnä se aktiivinen papillooma siitä selviää. Joskus voivat todeta muutakin tulehdusta tai hiivaa. Ei se koe ainakaan haittaa mitään, ja jos jossain seuraavassa on papillooma, niin aiempi puhdas näyte on hyvä tieto.


    • lhaina

      Ensimmäisen kerran kannattaisi käydä gynekologilla kun sukupuolielämä on alkanut tai on onglemia kuukautisvuodoissa. Lääkärikeskuksen Aavan sivuilla luki myös, jos 16-ikävuoteen mennessä ei ole alkanut kuukautisia lainkaan, on silloin käynti hyvä.

      Papa koe otetaan muutaman vuoden välein. Toiminpide on lyhyt ja se voi nipistää hiukan. Hoitaja ottaa koepalan kohdun kaulan suusta ja laittaa laboratorioon tutkittavaksi. Välillä toimenpiteen jälkeen voi esiintyä tiputtelua, mutta se ei ole vaarallista.

      Joskus saattaa tapahtua solumuutosta kohdunkaulan suussa, mikä siis ei ole vaarallista. Se ei ole papillomavirus, mutta kuitenkin. Sain viimeksi epäselvännäytteen ja lääkäri kertoi, että jokaiselle käy niin jossain vaiheessa elämää. Se menee ajan kanssa pois, mutta otettiin toinen koepala ja se oli sitten puhdas.

      Vaikka on seurustellut vuosia saman henkilön kanssa, aina pitäisi käydä 1krt/vuodessa gynekologilla. Ja kun on vielä kunnan tarjoama palvelu, sitä kannattaa hyödyntää.

      • Ei_sentään

      • MeeVaanEiSeHaittaaTee

        Kyllä se solumuutos on yleensä papillooman aiheuttama. Tulehdus voi olla muutakin. Solumuutos voi kehittyä vähitellen syöväksi, ja siksi kaikilta joilla on todettu solumuutos otetaan papan lisäksi vielä koepalat säännöllisesti tilanteen seuraamiseksi.

        Papan tulokset ovat normaalille ihmiselle erittäin vaikeatajuiset, kuten huomaa tuonkin kirjoittajan tekstistä. Mielestäni entinen numeroarviointi oli selkeämpi ja nykyäänkin pitäisi olla jokin vastaava selkokielinen tapa kertoa tulos. Mutta tärkeintä on tietenkin, että hoito pelaa.


      • MeeVaanEiSeHaittaaTee

        Niin, ja solumuutokset yleensä poistetaan myöhemmin sähkösilmukalla polttamalla. Joten tuskin sinulla Ihaina oli solumuutosta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3990
    2. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3822
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      606
      3784
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      17
      2478
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      73
      2368
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      329
      2007
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1990
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      188
      1829
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1519
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1382
    Aihe