Kutsu PAPA-seulontaan

sevijja

Sain kutsun 25-vuotis PAPA-seulontaan, ja aloin miettiä onko minun tarpeellista siihen mennä?
Olen seurustellut 10 vuotta saman miehen kanssa, eikä meillä kummallakaan ole ikinä ollut muita suhteita. Ehkäisynä aina käytetty kumia. Tauteja ei siis kummallakaan voi olla.
En ole ikinä ennen käynyt missään gynekologisissa tutkimuksissa, koska häiritseviä vaivoja ei ole ollut. Menkat nyt tulee miten sattuu, ovat välillä puolikin vuotta poissa mutta tulevat kuitenkin 2-4 kertaa vuodessa. Muuten kaikki toimii normaalisti, enkä ole huolestunut että jotain löytyisi.

Olisiko minun tarpeellista käydä testissä, vai voinko lykätä asiaa ainakin siihen seuraavaan tarkistukseen, 30 vuotiaana järjestettävään seulontaan?

10

167

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • käjkjh

   Mielestäni kannattaa. Toimenpide on todella nopea eikä tunnu miltään. Kohdunkaulan syöpä kehittyy hitaasti ja on melko epätodennäköistä, että sinulla on mitään muutoksia. Noiden seulontojen ansiosta Suomessa kohdunkaulan syöpä on kuitenkin huomattavasti harvinaisempi kuin yleensä maailmassa, koska niiden avulla voidaan havaita muutokset ennen kuin ne muuttuvat syöväksi. Jos löytyy jotain muutoksia, niin ne on huomattavasti helpompi hoitaa kuin varsinaista syöpää. Vaikka sinulla ei ole juurikaan riskitekijöitä, niin yksilötasolla voi kehittyä syöpä myös vähäisillä riskitekijöillä. Tuskin siis häviät mitään jos et mene seulontoihin, mutta toisaalta voit äärimmäisen harvinaisessa tapauksessa pelastaa itsesi syövältä.

  • Mene. Miehillä on omat juttunsa, etkä todellakaan tiedä niistä... miehenä allekirjoitan.

  • Papa_tottakai

   Se että 25 vuotiaalla naisella kuukautiset tulee vain 2-4 kertaa vuodessa ei ole normaalia, vaan jossain on vikaa. Kannattaa käydä gynekologillakin jotta selvitettäisiin missä on vika.

  • seulonta

   Ilman muuta meidän naisten kannattaa hyödyntää KAIKKI seulontakutsut! Mutta noin harvakseltaan tulevien menkkojen syy ei selvinne papakokeesta, vaatinee esim. labrakokeita hormonitasojen tarkistamista varten. Jos joskus tulevaisuudessa suunnittelet perheen lisäystä, voi harvakseltaan tulevat menkat ehkä vaikeuttaa asiaa? Kannattaisi muutenkin käydä suht säännöllisesti gynekologilla, aivan kuten hammaslääkärissäkin .

  • sevijja

   Kiitos vastauksista. Kaipa siinä sitten voisi uskaltaa käydä, kertahan se on ensimmäinenkin ja on vielä ilmainenkin.
   Selviääkö tästä seulonnasta muuta kuin se onko sitä papilloomavirusta?

   Mitäpä lääkäri menkoilleni voi tehdä, muuta kuin ehdottaa pillereitä jotka ei sukurasitteiden vuoksi minulle sovi enkä niitä muutenkaan halua. Epäilen että minulla on se pco, mutta ei siihenkään taida auttaa muu kuin ne pillerit.
   Minulle on enemmän kuin ok jos tästä lapsettomuutta aiheutuu, sekä tietysti se että tulevat näin harvoin.

   • MeeVaanEiSeHaittaaTee

    Lähinnä se aktiivinen papillooma siitä selviää. Joskus voivat todeta muutakin tulehdusta tai hiivaa. Ei se koe ainakaan haittaa mitään, ja jos jossain seuraavassa on papillooma, niin aiempi puhdas näyte on hyvä tieto.


  • lhaina

   Ensimmäisen kerran kannattaisi käydä gynekologilla kun sukupuolielämä on alkanut tai on onglemia kuukautisvuodoissa. Lääkärikeskuksen Aavan sivuilla luki myös, jos 16-ikävuoteen mennessä ei ole alkanut kuukautisia lainkaan, on silloin käynti hyvä.

   Papa koe otetaan muutaman vuoden välein. Toiminpide on lyhyt ja se voi nipistää hiukan. Hoitaja ottaa koepalan kohdun kaulan suusta ja laittaa laboratorioon tutkittavaksi. Välillä toimenpiteen jälkeen voi esiintyä tiputtelua, mutta se ei ole vaarallista.

   Joskus saattaa tapahtua solumuutosta kohdunkaulan suussa, mikä siis ei ole vaarallista. Se ei ole papillomavirus, mutta kuitenkin. Sain viimeksi epäselvännäytteen ja lääkäri kertoi, että jokaiselle käy niin jossain vaiheessa elämää. Se menee ajan kanssa pois, mutta otettiin toinen koepala ja se oli sitten puhdas.

   Vaikka on seurustellut vuosia saman henkilön kanssa, aina pitäisi käydä 1krt/vuodessa gynekologilla. Ja kun on vielä kunnan tarjoama palvelu, sitä kannattaa hyödyntää.

   • Ei_sentään

   • MeeVaanEiSeHaittaaTee

    Kyllä se solumuutos on yleensä papillooman aiheuttama. Tulehdus voi olla muutakin. Solumuutos voi kehittyä vähitellen syöväksi, ja siksi kaikilta joilla on todettu solumuutos otetaan papan lisäksi vielä koepalat säännöllisesti tilanteen seuraamiseksi.

    Papan tulokset ovat normaalille ihmiselle erittäin vaikeatajuiset, kuten huomaa tuonkin kirjoittajan tekstistä. Mielestäni entinen numeroarviointi oli selkeämpi ja nykyäänkin pitäisi olla jokin vastaava selkokielinen tapa kertoa tulos. Mutta tärkeintä on tietenkin, että hoito pelaa.


   • MeeVaanEiSeHaittaaTee

    Niin, ja solumuutokset yleensä poistetaan myöhemmin sähkösilmukalla polttamalla. Joten tuskin sinulla Ihaina oli solumuutosta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2293
  2. Mies voi kohta mennä uimahallissa naisten saunaan

   Iltalehdessä oli laaja selvitys siitä voiko sukupuolensa miehestä naiseksi vaihtanut mennä naisten saunoihin. --Kyllä saa mennä, mutta vain julkisiin.
   Maailman menoa
   278
   1385
  3. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   56
   1346
  4. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   88
   1196
  5. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   40
   1115
  6. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   82
   1034
  7. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   63
   897
  8. Kyssäriä pukkaa nyt

   Mikä on kaivattusi nimi?
   Ikävä
   46
   843
  9. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   44
   827
  Aihe